Mizerii în memoria lui Ilie Balaci
Reușim să lezăm amintirea marilor dispăruți prin dispute politice și prin comportament de neoameni
Craiova și întreg fotbalul sunt încă în doliu, dovadă că meciurile încep cu momente de reculegere. Ilie Balaci încă e plâns și va fi plâns mult timp de aici încolo. I se dedică goluri, Mitriță îi inscripționează pe propria piele ultimul sfat, acela de a juca fotbal cu bucurie.
Poate cel mai frumos gol
În aceste zile se dispută Cupa, o competiție pe care Balaci a câștigat-o de patru ori și într-a cărei finală, în 1977, cu Steaua, a marcat poate cel mai frumos gol al carierei sale. Cursă de la centrul terenului, cu mingea la picior și cu doi steliști neajungându-l din urmă, deși ei n-aveau și preocuparea mingii. Nimănui nu i-a venit ideea să atribuie trofeului Cupei numele lui Ilie Balaci. Dar poate că patru trofee sunt prea puține, o fi nevoie de mai multe, de la zece în sus.
Un bulevard către nicăieri
Bulevardul care trece prin fața noului stadion „Ion Oblemenco” se va numi „Bulevardul Ilie Balaci”. Pe vremuri se chema Strada Luncii, apoi comuniștii i-au spus „Bulevardul 23 August”, într-o vreme în care mai toate se numeau „23 August”. Străzi, stadioane, uzine, localități. De câțiva ani denumirea a fost schimbată în „Bulevardul Știrbei Vodă”. Artera are două benzi pe sens, cu spațiu verde pe mijloc, dar duce cam nicăieri. Spre o zonă de agrement, apoi spre niște localități precum Bucovăț, Leamna, Palilula, Terpezița și, în cel mai bun caz, Cetate. E, poate, cea mai neînsemnată ieșire din oraș. Erau artere mai importante în Craiova care puteau lua numele marelui fotbalist. Eventual străzi din zona centrală care încă au nume impersonale. Romul, Arieș, Crișului. Ce treabă au cele două râuri din Ardeal cu capitala Olteniei?
La Severin n-au vrut consilierii
După ce s-a lăsat de fotbal, Balaci a antrenat în Divizia B la Severin și s-a bătut pentru promovare cu Rapidul. În tribune veneau 30.000 de oameni, în memoria cărora a rămas personalitatea „Minunii blonde”. Nu și în memoria consilierilor locali severineni, care au făcut ce-au făcut și în ședința de zilele trecute au respins prin vot propunerea ca stadionul din Turnu Severin, unul mare, frumos, curat și care a găzduit multe meciuri ale Craiovei din ultimii ani, să poarte numele lui Ilie Balaci. I-a deranjat, se pare, pe domnii consilieri angrenați în mărunte dispute politice, renunțarea la titulatura actuală de „Municipal”, care probabil că în viziunea lor definește autoritatea supremă pe plan local.
Un strigăt din peșteră
Craiova a jucat în Cupă la Turnu Măgurele și, în timpul momentului de reculegere dedicat memoriei lui Balaci un descreierat și-a deversat mizeria din trup și din suflet în spațiul public, zeci de secunde, fără ca aceia care-i erau prin preajmă să-l reducă la tăcere. Abia într-un târziu măscările au fost acoperite cu aplauze, semn că reacționăm greu, dar și că, la media calității umane din jurul nostru, asemenea clipe pioase reprezintă un risc real de a ne da arama pe față.
Până la urmă, nu e nevoie nici de momente de reculegere, nici de străzi, nici de stadioane botezate. Pentru cei mai mulți, Ilie Balaci e în suflet, nu pe gradenele din peluză sau pe caldarâmul de la marginea vreunui bulevard.