Cei 6.200, dar și mulți alții ca ei
Petrolul a jucat un meci de Liga a 4-a în fața unui stadion pe jumătate plin. Poate că e timpul ca FRF să ajute puțin echipele istorice, aflate la mare strâmtoare
Pentru prezentul fotbalului nostru, e obligatoriu de citit reportajul din Gazeta de luni. Anonimii fotbaliști ai Petrolului, ajunşi în liga județeană din Prahova, se reunesc la un hotel de patru stele, de pe Bulevardul Castanilor. Mănâncă la bufet suedez cu tacâmuri de zile mari, se odihnesc în camere somptuoase, decorate în stil Belle Epoque, apoi urcă într-un microbuz hodorogit, descind în vestiarele luxoase de la „Ilie Oană”, văd tribunele populate cu peste 6.000 de oameni și înving cu 4-0 un adversar, Tufeni Băicoi, la care dacă schimbi între ele consoanele din primul cuvânt, iese rău de tot….
Modelul Timişoara
La liga a patra, Petrolul a fost redat lui însuși. Au dispărut Capră, Walter și toți veneticii ultimilor ani, inclusiv jucătorii, în locul lor sosind petroliști cu cromozomi nealterați. Tavi Grigore, Cristi Vlad sau Gică Liliac sunt oameni pe care Ploieștiul îi simte ca de-ai lui, iar deasupra tuturor tronează efigia vie a rafinatului Mircea Dridea, unul dintre puținii oameni ai fotbalului căruia niciodată nu-ți dă mâna să i te adresezi cu „nea”, ci doar cu „domnule”. Petrolul în stare pură poate fi urmat de Rapid, U Cluj, Farul, FC Argeș, FC Bacău, FC Bihor, Jiul, Corvinul, Gloria Buzău, Oțelul, FC Baia Mare, Ceahlăul, care s-o ia de la zero în aceeași stare de puritate analitică. Ar urma exemplul Timișoarei pure, plecată din liga a cincea, dintre drumeagurile spre Ciacova sau Foieni și ajunsă în liga a doua.
Liga istorică
Anul acesta, Petrolul va trebui să joace cu Băicoi, Cornu sau Brebu. Pe pământ dobrogean, suporterii noului Farul, condus de Sorin Mihăilescu, șeful etern al galeriei, fac deja spectacol cu torțe și fumigene în jurul terenurilor comunale din Techirghiol sau printre viile Murfatlarului. Cei ai lui „U” Cluj s-ar putea să cânte pe la Mintiu Gherlei sau prin gara Apahida. Ai Argeșului, printre prunii plini de rod dinspre Muscele. În acest fel, istoria și energia fotbalului nostru s-ar risipi în patru vânturi. Ce-ați zice de o ligă a patra la nivel național cu toate aceste echipe istorice? 10, sau 12, sau câte ar putea lua startul? Se va spune că e o utopie, că bugetele sunt mici, iar distanțele și costurile de deplasare sunt imense.
Şi succes de casă
De acord, dar Federația, printre alte programe luminoase, cum ar fi renașterea fotbalului de pe uliță, s-ar putea ocupa și de altă renaștere, a acestor echipe istorice, plătindu-le, măcar experimental, pentru un singur sezon, costurile de deplasare. Ca să nu iasă în pagubă, oprindu-le, eventual cluburilor jumătate din încasări, mai ales că e greu de crezul că media spectatorilor ar scădea sub trei-patru mii de plătitori pe meci. Asta în condițiile în care campioana României, întoarsă învingătoare de la Londra, a fost urmărită la meciul de campionat doar de o mie și ceva de oameni.
La televizor
Nu e exclus ca de o astfel de ligă a patra istorică să fie interesate și televiziunile. Un Rapid-Farul sau un U Cluj-Petrolul sunt oricând mai interesante decât megashowul televizat ieri după-amiază, meciul de liga a doua dintre Vâlcea și Berceni. Probabil că și agențiile de publicitate sunt mai interesate să-și plaseze spoturile cu medicamente împotriva prostatei la meciuri unde se cântă în tribune, nu la ațipeli transmise de pe niște stadioane cu tribune din schele.