Florine, las-o așa cum n-a căzut!
Ca un trăitor al acelui 15-0 de pe Giulești de acum 35 de ani, e greu de acceptat că un 11-38 cu Franța e un rezultat onorabil.
Dacă Durbac-senior, tatăl lui Bobby-marketing, Florică Murariu sau Mihai Bucos (am făcut apel și la generațiile anterioare acelei victorii, pentru că și ele i-au bătut pe „cocoși”) pierdeau la diferența asta, atunci Anton Groman, Dumitru Tănăsescu sau Calimachi, jurnaliștii de rugby ai acelor ani, îi săpuneau temeinic. 11-38 era prea sever chiar și pentru generațiile mai dincoace, să zicem Hari Dumitraș, Fulina sau Nichitean, însă astăzi 11-38 e normal, onorabil, rezonabil și în toate felurile îngăduite de dicționarul de sinonime.
Pe vremea aceea, a victoriilor noastre, Franța venea dintr-un pătrat al Sudului, mărginit de vinuri bune. Biaritz, Narbone, Perpignan, Auch. Croisantul rugbyului lor se întindea cel mult pînă la podgoriile dinspre Toulouse și Bordeaux, însă astăzi ajunge să cuprindă mările și oceanele, pînă în ostroavele de corali ale Pacificului, de unde vine acest Uini Atonio, un fel de Gogea Mitu din Mîrșani, de 145 de kile.
Pe timpul lui Bucan și Dodo Munteanu, malacul din Polinezia putea face carieră doar la vreun bîlci, rupînd lanțuri, pentru că rugbyul încă se încăpățîna să accepte cele din urmă reguli ale oamenilor normali.
Ce-i drept, nici noi nu ne mai inspirăm doar de la Bîrlad, Petroșani sau Parcul Copilului, ne-am întins prin Gruzia, prin Africa de Sud, dar se pare că am adus de pe-acolo doar veleitari, dispuși imediat să învețe un imn straniu, ale cărui slove de început te îndeamnă să te deștepți.
Acest sport al gentlemanilor și al corectitudinii acceptă umilința de a fi arbitrat nu doar pe teren, ci mai ales la televizor. Florin Vlaicu ne încredințează că ar fi culcat balonul în terenul de țintă francez, tehnologiile sofisticate ne-au demonstrat într-un tîrziu că n-a fost eseu, între iarbă și ou mai rămînînd doar niște diviziuni de centimetru.
Păcat, Florine! Din păcate, tu și ai tăi v-ați născut prea tîrziu, ați întîrziat cu vreo trei decenii. Acum e totul video, și placajul, și grămada și parcă nici banchetul de după meci, unde se bea un șpriț sănătos cu adversarii, nu mai are nici o noimă. Să se ducă doar căpitanii, iar ceilalți să privească din camere, la televizor, urmărind atent dacă s-au ciocnit paharele sau nu.