Yulu și ceilalți 199
Al 200-lea străin al campionatului a debutat la o zi după ce Liga s-a gîndit să stopeze imigrația.
Era minutul 69, Brașovul tocmai egalase și Florin Marin juca ultima carte ofensivă. În echipa Oțelului, în locul lui Tudorie intra Yulu […]
Al 200-lea străin al campionatului a debutat la o zi după ce Liga s-a gîndit să stopeze imigrația.
Era minutul 69, Brașovul tocmai egalase și Florin Marin juca ultima carte ofensivă. În echipa Oțelului, în locul lui Tudorie intra Yulu Matondo Jeanvion. Nu, nu Jeanvion francezul, coechipierul lui Platini de la Saint-Etienne, ci un alt Jeanvion, un congolezo-belgian, ultima oară evoluînd la Alexandria. Nu, nu la Alexandria de Teleorman, ci la cea din Egipt. Cu farul. Nu Farul Constanța, ci farul–far. Și cu biblioteca.
Acest Jeanvion născut pe meleagurile lui Mobutu Sese seko Kuku Ngbendu Waza Banga e de două ori important. Prima, pentru că e al 200-lea străin care intră pe teren în acest campionat, record absolut, care probabil că va fi depășit cu brio de vreme ce abia a început returul. A doua, pentru că respectivul e cetățean belgian, la fel de comunitar ca mine și ca dumneavoastră, cei care citiți.
Jucători ca el vom mai putea aduce fără număr. Ligile inferioare din Franța, Belgia, Olanda, Portugalia mustesc de cetățeni ai Uniunii Europene născuți pretutindeni, din Guadelupa în Curacao și din Zanzibar în Angola. Accesul acestora nu va fi limitat de hotărîrile restrictive emanate de Liga lui Gino. Bariera se va pune în fața brazilienilor, a argentinienilor, a columbienilor și chiar în fața sîrbilor, pentru că nici ei nu sînt comunitari.
Probabil că statisticienii inventariază străinii de peste tot, chiar și în Spania, chiar și în Anglia. Dar la ei nu stă nimeni să se gîndească dacă valoarea de ansamblu a fotbalului spaniol scade din cauza venirii extracomunitarului Messi. Sau dacă măreția Premier League e tulburată de extracomunitarul Branislav Ivanovici. Sau de Yaya Toure. Sau de Drogba. Ce mai cetățeni non-UE!
Prima noastră divizie are, într-adevăr, nevoie de bariere la intrare. Dar acele bariere trebuie lăsate jos nu în fața statului cetățenesc, ci în fața lipsei valorii. S-ar putea ca acest Jeanvion despre care vorbeam mai înainte să fie marcatorul care va salva Oțelul de la retrogradare. Dar la fel de bine s-ar putea ca străinul cu numărul 200 să fie un balast fotbalistic și economic, pentru care e posibil ca gălățenii să fi plătit comisioane grase unor impresari, nedîndu-și seama că pe postul afro-belgianului au în curte un tînăr român de nici 19 ani, pe înlocuitul Tudorie, care la faza golului lor de sîmbătă a centrat din alergare, cu exteriorul.
Înainte de filtrul pașaportului, ar trebui să impunem filtrul valorii. De exemplu, LPF ar fi putut să spună că nu va mai înregistra contracte ale unor fotbaliști străini plătiți cu mai puțin de 5.000 de euro pe lună. Cînd la multe echipe, mai ales din a doua jumătate a clasamentului, există români cu 1.000-1.500 de euro pe lună, cel care cîștigă 5.000 ar trebui să fie clar mai bun decît colegii lui străini, situație în care nu mai blochează ascensiunea vedetelor indigene, ci le salvează de la retrogradare.
Cît timp Petrolul joacă atît de frumos cu doar trei români în echipă, cît timp axul Craiovei înseamnă Acka-Brandan-Bawab, cît timp Rapidul renaște, terminînd ultimul meci cu Vasile Nicolae înconjurat de coechipieri de toate națiile, cît timp cel mai în formă jucător al Stelei e Varela, iar al lui Dinamo e Bilinski, înseamnă că în campionatul nostru s-au adus și străini de valoare. Cînd aceștia au fost puși lîngă români decenți, a ieșit bine. Problemele au apărut cînd străini slabi aduși pe comisioane multiple au fost așezați lîngă români mediocri. Asta trebuie evitat.