Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Yulu și ceilalți 199

Al 200-lea străin al campionatului a debutat la o zi după ce Liga s-a gîndit să stopeze imigrația.

Era minutul 69, Brașovul tocmai egalase și Florin Marin juca ultima carte ofensivă. În echipa Oțelului, în locul lui Tudorie intra Yulu […]

luni, 9 martie 2015, 9:07

Al 200-lea străin al campionatului a debutat la o zi după ce Liga s-a gîndit să stopeze imigrația.

Era minutul 69, Brașovul tocmai egalase și Florin Marin juca ultima carte ofensivă. În echipa Oțelului, în locul lui Tudorie intra Yulu Matondo Jeanvion. Nu, nu Jeanvion francezul, coechipierul lui Platini de la Saint-Etienne, ci un alt Jeanvion, un congolezo-belgian, ultima oară evoluînd la Alexandria. Nu, nu la Alexandria de Teleorman, ci la cea din Egipt. Cu farul. Nu Farul Constanța, ci farul–far. Și cu biblioteca.

Acest Jeanvion născut pe meleagurile lui Mobutu Sese seko Kuku Ngbendu Waza Banga e de două ori important. Prima, pentru că e al 200-lea străin care intră pe teren în acest campionat, record absolut, care probabil că va fi depășit cu brio de vreme ce abia a început returul. A doua, pentru că respectivul e cetățean belgian, la fel de comunitar ca mine și ca dumneavoastră, cei care citiți.

Jucători ca el vom mai putea aduce fără număr. Ligile inferioare din Franța, Belgia, Olanda, Portugalia mustesc de cetățeni ai Uniunii Europene născuți pretutindeni, din Guadelupa în Curacao și din Zanzibar în Angola. Accesul acestora nu va fi limitat de hotărîrile restrictive emanate de Liga lui Gino. Bariera se va pune în fața brazilienilor, a argentinienilor, a columbienilor și chiar în fața sîrbilor, pentru că nici ei nu sînt comunitari.

Probabil că statisticienii inventariază străinii de  peste tot, chiar și în Spania, chiar și în Anglia. Dar la ei nu stă nimeni să se gîndească dacă valoarea de ansamblu a fotbalului spaniol scade din cauza venirii extracomunitarului Messi. Sau dacă măreția Premier League e tulburată de extracomunitarul Branislav Ivanovici. Sau de Yaya Toure. Sau de Drogba. Ce mai cetățeni non-UE!

Prima noastră divizie are, într-adevăr, nevoie de bariere la intrare. Dar acele bariere trebuie lăsate jos nu în fața statului cetățenesc, ci în fața lipsei valorii. S-ar putea ca acest Jeanvion despre care vorbeam mai înainte să fie marcatorul care va salva Oțelul de la retrogradare. Dar la fel de bine s-ar putea ca străinul cu numărul 200 să fie un balast fotbalistic și economic, pentru care e posibil ca gălățenii să fi plătit comisioane grase unor impresari, nedîndu-și seama că pe postul afro-belgianului au în curte un tînăr român de nici 19 ani, pe înlocuitul Tudorie, care la faza golului lor de sîmbătă a centrat din alergare, cu exteriorul.

Înainte de filtrul pașaportului, ar trebui să impunem filtrul valorii. De exemplu, LPF ar fi putut să spună că nu va mai înregistra contracte ale unor fotbaliști străini plătiți cu mai puțin de 5.000 de euro pe lună. Cînd la multe echipe, mai ales din a doua jumătate a clasamentului, există români cu 1.000-1.500 de euro pe lună, cel care cîștigă 5.000 ar trebui să fie clar mai bun decît colegii lui străini, situație în care nu mai blochează ascensiunea vedetelor indigene, ci le salvează de la retrogradare.

Cît timp Petrolul joacă atît de frumos cu doar trei români în echipă, cît timp axul Craiovei înseamnă Acka-Brandan-Bawab, cît timp Rapidul renaște, terminînd ultimul meci cu Vasile Nicolae înconjurat de coechipieri de toate națiile, cît timp cel mai în formă jucător al Stelei e Varela, iar al lui Dinamo e Bilinski, înseamnă că în campionatul nostru s-au adus și străini de valoare. Cînd aceștia au fost puși lîngă români decenți, a ieșit bine. Problemele au apărut cînd străini slabi aduși pe comisioane multiple au fost așezați lîngă români mediocri. Asta trebuie evitat.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

Godot (5 comentarii)  •  9 martie 2015, 9:50

Ai scris bine, corect logic, la tinta si convingator. De obicei scrii mai prost.

robert (2 comentarii)  •  9 martie 2015, 22:29

pe ala din anii 70 il chema JANVION. GERARD JANVION

Marius (10 comentarii)  •  10 martie 2015, 15:44

Sunt perfect de acord, nu va rezlova nimic. Vom avea aceeasi jucatori africani cu un al doilea pasaport UE mai mult saum mai putin veridic, nu conteaza, nu o sa verifice nimeni.

Problema de fond a valorii ar trebui tratata concret pe baza unui coeficient de valaore. Iei 2,3 sau 4 criterii generale pt un jucator de fotbal, + 2,3, sau 4 criterii specifice postului, atribui ponderi si faci o medie. Rezultatul il inmultesti cu raportul dintre pozitia ligii dfin care vine jucatorul si pozitia L1 in clasamentul UEFA/FIFA (nu stiu exact cine tine un clasament mondial al ligilor) et voila un coeficient de valoare. Mai ramane ca Liga se impuna un barem si gata, liber la transferuri pe criterii concrete de valoare.

N-ar trebui sa fie foarte greu pt voi sa veniti cu o propunere concreta in acest sens, si cat timp voi nu o sa faceti o campanie serioasa, totul o sa fie tratat in dorul lelii.

Comentează