În fotbal, statul nu intră în insolvență
E interesant de văzut o împărțire a primei ligi pe clase sociale. Ea ar arăta cam așa:
1. Insolvenții: Dinamo, Rapid, U Cluj, Oțelul, CFR, Petrolul
2. Statul: Iași, ASA, Pandurii, Gaz Metan, Chiajna
3. Mediul privat: Steaua, Astra, Viitorul, […]
E interesant de văzut o împărțire a primei ligi pe clase sociale. Ea ar arăta cam așa:
1. Insolvenții: Dinamo, Rapid, U Cluj, Oțelul, CFR, Petrolul
2. Statul: Iași, ASA, Pandurii, Gaz Metan, Chiajna
3. Mediul privat: Steaua, Astra, Viitorul, Brașov
4. Mixt: Craiova, Botoșani, Ceahlăul, ultima transferată recent din patrimoniul de stat în această zonă mult mai vulnerabilă. Mixt, ca să se înțeleagă, înseamnă un ajutor din partea autorităților locale acordat unor cluburi care au finanțatori privați.
Așadar, o treime din campionat, 6 cluburi din 18, o formează insolvenții. Toate aceste echipe provin din mediul privat, finanțatorii nemaiputînd ține pasul din diverse motive.
Cluburile private de la punctul 3 n-au intrat în insolvență dintr-un concurs fericit de împrejurări. Steaua a luat mulți bani de la UEFA și din vînzările de jucători. Viitorul e un proiect serios, cu bani puțini, cu efigia lui Hagi, care produce pentru a vinde. Astra e susținută de cel mai bogat român, dar situația nu e deloc roză. În fine, Brașovul n-a intrat ÎNCĂ în insolvență, majusculele semnificînd c-o poate face în orice moment.
Bine o duce doar cvintetul de la punctul 2. Adică formațiile unde finanțarea vine în principal de la autoritățile locale. Nici o echipă sprijinită de primării n-a trecut prin pericolul insolvenței, toate sînt în regulă, majoritatea trăind miracolul de a fi cu banii la zi.
Concluzia nu e dificilă și sună cam așa. În fotbal, dacă nu te duci în Champions League, dacă nu vinzi fotbaliști pe milioane de euro sau dacă nu te susține cel mai bogat român, singura șansă de supraviețuire e să te finanțeze statul. Nu contează dacă e imoral sau dacă îngrașă, dar se pare că altă cale nu există! Sau poate că există, însă încă n-a descoperit-o nimeni.