Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

În fotbal, statul nu intră în insolvență

E interesant de văzut o împărțire a primei ligi pe clase sociale. Ea ar arăta cam așa:

1. Insolvenții: Dinamo, Rapid, U Cluj, Oțelul, CFR, Petrolul

2. Statul: Iași, ASA, Pandurii, Gaz Metan, Chiajna

3. Mediul privat: Steaua, Astra, Viitorul, […]

marți, 17 februarie 2015, 9:40

E interesant de văzut o împărțire a primei ligi pe clase sociale. Ea ar arăta cam așa:

1. Insolvenții: Dinamo, Rapid, U Cluj, Oțelul, CFR, Petrolul

2. Statul: Iași, ASA, Pandurii, Gaz Metan, Chiajna

3. Mediul privat: Steaua, Astra, Viitorul, Brașov

4. Mixt: Craiova, Botoșani, Ceahlăul, ultima transferată recent din patrimoniul de stat în această zonă mult mai vulnerabilă. Mixt, ca să se înțeleagă, înseamnă un ajutor din partea autorităților locale acordat unor cluburi care au finanțatori privați.

Așadar, o treime din campionat, 6 cluburi din 18, o formează insolvenții. Toate aceste echipe provin din mediul privat, finanțatorii nemaiputînd ține pasul din diverse motive.

Cluburile private de la punctul 3 n-au intrat în insolvență dintr-un concurs fericit de împrejurări. Steaua a luat mulți bani de la UEFA și din vînzările de jucători. Viitorul e un proiect serios, cu bani puțini, cu efigia lui Hagi, care produce pentru a vinde. Astra e susținută de cel mai bogat român, dar situația nu e deloc roză. În fine, Brașovul n-a intrat ÎNCĂ în insolvență, majusculele semnificînd c-o poate face în orice moment.

Bine o duce doar cvintetul de la punctul 2. Adică formațiile unde finanțarea vine în principal de la autoritățile locale. Nici o echipă sprijinită de primării n-a trecut prin pericolul insolvenței, toate sînt în regulă, majoritatea trăind miracolul de a fi cu banii la zi.

Concluzia nu e dificilă și sună cam așa. În fotbal, dacă nu te duci în Champions League, dacă nu vinzi fotbaliști pe milioane de euro sau dacă nu te susține cel mai bogat român, singura șansă de supraviețuire e să te finanțeze statul. Nu contează dacă e imoral sau dacă îngrașă, dar se pare că altă cale nu există! Sau poate că există, însă încă n-a descoperit-o nimeni.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Cristian (1 comentarii)  •  17 februarie 2015, 16:03

viitorul lui hagi nu a intrat inca in insolventa ,ca s-au chinuit personajele din fotbalul autohton sa-i mentina in prima liga…….

Unknown (1 comentarii)  •  17 februarie 2015, 17:50

Foarte buna concluzia si analiza, dar. DAR, cluburile finantate de stat au, de regula, jucatori slabi spre mediocrii, cu salarii relativ mici. Mai mult cu acei jucatori un club al statului nu are cum sa prinda europa. Problema noastra nu e statul/domeniul privat ci jucatori adusi si creati in tara(nivelul este slab, bani se dau cu gramada). Va mai amintiti ce jucatori a creat/dat unirea urziceni si cum aducea ea puncte in UCL mai multe ca steaua in ultimii ani cumulat! Cati bani s-au investit si ce jucatori s-au adus? Asta e intrebarea, trebuie cautati jucatori buni nu cersetori de salarii mari fara performanta cum sunt majoritatea la echipele private.

Radio33 (1 comentarii)  •  17 februarie 2015, 18:15

Autoritățile locale nu sunt tocmai statul. Finanțarea de la bugetul local se practică mai peste tot în Europa. Desigur, rareori vorbim de rezultate notabile, cluburile finanțate de la bugetul local cam trăiesc de pe o zi pe alta, dacă nu apar situații ciudate, ca la Petrolul. Deci banii sunt puțini, dar ceva mai siguri.

Aline – hai sa ne uitam mai atent la Dinamo si Iasi (21 comentarii)  •  17 februarie 2015, 18:25

CSMS Iasi nu e in insolventa; dar Poli Iasi a falimentat acum citiva ani, desi era sustinta de primarie.

Ma amuza faptul ca GSP arunca cu ciubotele in femei (Udrea, Ridzi etc) care cica au prejudiciat statul, dar nu se uita deloc la cazul Dinamo – o societate cica privata care tocmai prejudiciaza statul cu multe milioane de Euro. Dinamo avea datorii mari la stat; Negoita cumpara Dinamo, intr-un timp foarte scurt Dinamo acumuleaza „datorii” enorme la firmele lui Negoita, Negoita ajunge peste noapte creditor majoritar si accepta un plan de iesire din insolventa in care statul mai ia praful de pe toba. Golanie simpla ca buna ziua ! De ce nimeni din presa nu semnaleaza asta – documentele ar trebui sa fie publice ! E mai usor sa te iei de niste biete femei, decit sa asmuti ciinii justitiei pe urma fostului club la militiei ?

stiintza4ever (3 comentarii)  •  17 februarie 2015, 18:53

CS Clona e la punctul 2 de fapt.

Observator (1 comentarii)  •  17 februarie 2015, 20:18

Ceahlaul este o echipa 100% privata, are de dat bani la CJ si Primarie 54 de miliarde, respectiv 15 prin hotararea Curtii de Conturi…sarcina ingrata pentru Massone care mai are de platit si 1,6 milioane de euro catre jucatori, antrenori, terzi.
Ceahlaul are sanse minime de salvare cu vedetele echipei plecate sau pe picior de plecare!

Marius (1 comentarii)  •  17 februarie 2015, 22:37

Pai si cu Petrolul cum facem maestre? Sau ai uitat ca joaca pe stadionul primariei si au luat prime ”de performanta” babane de la domnu’ primar Badescu ?

viorescu (6 comentarii)  •  18 februarie 2015, 8:21

Intr-un campionat unde jucatorii adversi sint platiti cu sacosa ziua amiaza mare, arbitrii au fluiere strimbe, iar seful organizatiei iti da scorul si marcatorii inaintea meciului (si-si mai si zice oracol), intr-adevar nu exista solutie. De pilda sunt sigur ca Porumboiu putea baga si 100 de miliarde in Vaslui, n-ar fi cistigat campionatul asta in veci. Intoarcerea la cooperativa stat, ceea ce incearca unii ca mare gaselnita, nu este decit o noua „delapidare”. Delapidare plus ingropare! Pentru ca am intrat in era fotbalului fara suporteri si a stadioanelor fara fotbal deci.

Alex One (87 comentarii)  •  18 februarie 2015, 10:01

Legal si moral ar fi ca finantarea sa provina din aceleasi surse, publice ori private, pentru toate echipele.D-l Buzarin, o intrebare ramane,pe langa inechitatea financiara si sportiva care este evidenta, Consiliile Judetene ori Locale au intrebat pe cineva,cititi alegatorii, un mic referendum,o consultare publica sau ceva asemanator, daca sunt de acord sa subventioneze fotbalul ? Sigur, de acord sa nu intrebe daca se dau bani de la Buget pentru rezolvarea unor probleme firesti gen scoli, gradinite, spitale, etc. dar pentru fotbal ? S-au rezolvat problemele sociale si nu mai avem ce face cu banii si ii investim in fotbal ?

daniel (37 comentarii)  •  18 februarie 2015, 11:30

in ceea ce priveste situatia echipei csms iasi, statul inseamna primarul psd nichita..el muta banii in iasi cum vrea si unde vrea, fara sa-l deranjeze DEOCAMDATA, nimeni..desi a pierdut definitiv procesul ,,palas” si nu i s-a intamplat nimic (printre altele, a atribuit el si alti consilieri locali, un teren din domeniul public unui antreprenor privat, desi trebuia licitatie publica!!!!), nichita, cum spuneam, face ce vor muschii lui in oras, desi sunt o groaza de restante la diferite lucrari, incepute de ani de zile…apoi, sa nu uitam, nichita si ai sai, au desfiintat clubul f.c. politehnica iasi, infiintat in 1945…,,oficial ii merge bine”, nu??? p.s. puteti lua legatura cu jurnalistii din presa locala si va lamuriti!!!!!

catalin_cj (3 comentarii)  •  18 februarie 2015, 17:11

de semnalat ca la u cluj, otelul si petrolul declinul a inceput imediat dupa ce autoritatile locale si-au luat labele de pe ele.

sepi49 (87 comentarii)  •  19 februarie 2015, 9:44

Probabil ca Brasovul va da faliment direct. Nu cred ca vor termina toate echipele acest retur. In Liga 2,inainte sa continue returul inceput in toamna,se desfiinteaza echipe pe capete.In cel mai scurt timp,nu vor mai veni bani de la stat,decat foarte putini.

Comentează