Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Crețu, matematica și o amintire cu Șevcenko

Prunea îl sfătuiește pe Crețu să lase matematica și să-și vadă de fotbal. La rîndul său, Alex Crețu e convins că Iașiul trebuie să-l înțeleagă și să-i dea drumul la mai bine. Adică la Steaua. Se știe deja că Steaua […]

luni, 26 ianuarie 2015, 9:24

Prunea îl sfătuiește pe Crețu să lase matematica și să-și vadă de fotbal. La rîndul său, Alex Crețu e convins că Iașiul trebuie să-l înțeleagă și să-i dea drumul la mai bine. Adică la Steaua. Se știe deja că Steaua îl vrea și e normal să-l vrea. Are 22 de ani, a fost liderul reprezentativei de tineret, ar rezolva problema mijlocașului central, acolo unde Breeveld n-a fost ce-ar fi trebuit să fie. Crețu mai joacă și stoper, și, dacă e nevoie, chiar fundaș dreapta, iar astea sînt doar atuuri.

După sume mai mici și de neluat în seamă, exprimate de Astra și de Dinamo, a venit și oferta Stelei. 270.000 de euro plus TVA, plus un sfert dintr-un transfer ulterior. Puțin, foarte puțin, cum a spus Dem Rădulescu într-o peliculă de acum peste patruzeci de ani. Foarte puțin, pentru că pe sus-amintitul Breeveld Steaua a dat 500.000 plus TVA, iar pe recent adusul Enceanu, care era și nu prea era titular la Brașov, 250.000 plus același TVA.

Logic e ca Iașiul să vrea cît mai mult, la fel de logic e ca și Steaua să se abțină de la cheltuieli mari. De la 270.000 cît se oferă din Ghencea la aproape dublu cît se cere de sub Teiul lui Eminescu e distanță mare, iar negocierile par blocate. Însă la mijloc e Crețu, un jucător de 22 de ani care va trebui să uite că la Steaua ar putea cîștiga cam de trei ori mai mult decît în Moldova și să pună umărul în retur la salvarea echipei care l-a ajutat să devină fotbalist. Cînd ești tînăr, dar și cînd nu mai ești, e destul de greu să lași această matematică în seama altora, iar tu să te ocupi doar de proza și de poezia fotbalului.

De foarte departe în timp ne vine un exemplu similar. A fost odată ca niciodată, în mileniul trecut, un mare talent. Îl chema Andrei Șevcenko și juca extraordinar la Dinamo Kiev. Veneau ofertele una după alta, de la Real, Barcelona, Juventus, din toate părțile, dar nici una nu era pe placul patronului Surkis. Iar Șevcenko stătea la Kiev pe cîteva sute de mii pe an, deși ar fi putut pleca în locuri unde ar fi cîștigat de zece ori mai mult. Ce făcea Surkis la fiecare ofertă refuzată? Îi mai mărea cu cîteva sute de mii salariul perlei sale, care la 23 de ani, cînd a plecat la Milan pentru 25 de milioane de euro, ajunsese să cîștige în Ucraina peste un milion de euro pe an, sumă neverosimilă pentru estul Europei.

Sigur că între Șevcenko și Alex Crețu aproape că nu se poate face nici o comparație. Nici de valoare, nici de mediu, nici de epocă. Dar procedura aplicată de Surkis la Kiev a rodit, acele măriri succesive de salariu menținîndu-l psihic pe jucător în stare să facă două lucruri deodată. Să-și crească propria valoare și să ajute echipa, care la rîndul ei, îl ajuta.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Doc (3 comentarii)  •  26 ianuarie 2015, 15:02

Hai sa comparam Poli Iasi cu Dinamo Kiev 🙂 Cum il va ajuta echipa daca retrogradeaza?

Marius (10 comentarii)  •  26 ianuarie 2015, 16:43

Cu ce procentaj din eventuala marire v-a promis Cretu ca va cotiza? 😛

antinevralgic (4 comentarii)  •  26 ianuarie 2015, 17:44

Prunea a fost subtil ca un pește. Ma astept ca data viitoare cand Cretu mai apare la vreun interviu (daca mai apare) va avea vanatai, arsuri cu tigara si o expresia faciala speriata de bombe.

flo (20 comentarii)  •  26 ianuarie 2015, 20:37

articolul e scris doar din partea stelistica a problemei…adica orice jucator daca e bun si nu e la steaua dar vrea steaua sa-l cumpere nu are cum sa valoreze sa zicem 1 milion.Daca e la steaua acelasi jucator si il vrea alta echipa fara 2 milioane nu pleaca.E treaba Iasiului daca nu il lasa sa plece…e riscul lor dar cum si steaua cere milioane pe petardele ei …ei de ce nu ar face la fel?….si pana la urma cretu asta e la fel ca si restul…a facut si el cateva meciuri bune si deja se crede ca e fotbalist!

gogu (1 comentarii)  •  26 ianuarie 2015, 21:15

Ce a-ti patit fratilor? Zilele trecute maestul Ioanitoaia compara clubul din Stuttgart cu FCSB (inclusiv baza materiala, sponsori etc.). Acum domnul Buzarin compara Dinamo Kiev (din zilele alea bune cand era in topul european) cu CSMS Iasi o echipa ce traieste din mila publica (banii primariei) si ceva maruntis din drepturile TV.

Danezu (41 comentarii)  •  26 ianuarie 2015, 21:44

Foarte corect .

Comentează