Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Penaltyurile unchiului Sepp

Ca să uite pentru cîteva zile de necazurile cu Mondialele din Rusia și Qatar, de scandalul cu UEFA care vrea să-și ia jucăriile și să plece din FIFA și de nenumăratele acuzații de corupție care-l împresoară, mister Joseph S. Blatter […]

sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 10:35

Ca să uite pentru cîteva zile de necazurile cu Mondialele din Rusia și Qatar, de scandalul cu UEFA care vrea să-și ia jucăriile și să plece din FIFA și de nenumăratele acuzații de corupție care-l împresoară, mister Joseph S. Blatter va face o reconfortantă călătorie la Belfast. Acolo, în Irlanda de Nord, forul pe care aproape octogenarul helvet îl conduce de 16 ani se va băga în seamă în fața International Board, propunînd un important pachet de modificări ale regulamentului. Niște tîmpenii, una mai mare decît cealaltă.

Prima. Moviolele, atît de iubite în Italia. Oprim meciul, ne uităm la televizor și, pe baza tehnologiilor avansate, stabilim dacă a fost un centimetru ofsaid sau un milimetru aut. Ce rost are? Fotbalul e universal pentru că se adresează ochiului uman, nu tehnologiei hawk-eye!

A doua. Eliminările și schimbările temporare. Ce facem, transformăm fotbalul în handbal? În timpul acelor eliminări de 10 minute, cei în inferioritate vor trage crîncen de timp. Iar, dacă permitem înlocuirile vremelnice, de tipul ieși-intri, intri-ieși, vom avea în loturi fotbaliști de 50-60 de ani. Unul ca Juninho, de exemplu, va putea intra pentru un minut, al loviturii libere, care nu presupune nici un metru de alergare. Iar Hagi ar putea intra oricînd, în orice clipă, pentru fazele fixe ale Viitorului. Asta dacă nu cumva l-ar transfera, pentru același scop, un club mult mai mare.

A treia. Executarea penaltyurilor înainte de prelungiri. E ca și cum ai savura o trufă de ciocolată înaintea ciorbei de burtă. Aici inovația FIFA poate fi radical îmbunătățită. De ce înainte de prelungiri și nu înainte de meci? Sau chiar înainte de încălzire, imediat după sosirea la stadion! Sau chiar înainte de începerea deplasării, pe aeroport, unde s-ar putea instala porți mobile!

Noroc că la International Board sînt oameni cu capul pe umeri, care nu vor accepta astfel de aberații și-i vor sugera respectuos venerabilului elvețian să-și vadă de plocoanele încasate pentru a duce Mondialul în Qatar, la peste 50 de grade.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

11 (9 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 13:49

Pai tot voi ziaristii umpleti ziarele cu titluri cretine „Viciere de rezultat!!!! Dupa ce am vizionat faza de 500 de ori cu incetinitorul…imaginile au aratat ca jucatorul care a marcat golul se afra cu 0,003 cm in fata ultimului aparator” sau „E contact ,e 11m- VICIERE de rezultat. In urma vizionarii de 15 mii de ori de catre expertii gsp am descoperic ca totusi piciorul aparatorului intra in contact cu piciorul atacantului „.
Acuma urlati ca sunt niste modificari tampite. In realitate cred ca va e frica, ca o sa ramana fara loc de munca 80% din ziaristii care in afara de titluri de scandal nu au habar de sport si jurnalism.

unu (8 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 14:03

daca hodorogu’ are castig de cauza, div. b si c pica la noi, se desfiinteaza, nici dusuri nu sunt, daramite camere pentru faze litigioase…

Teo1x2 (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 14:04

nu am mai ras asa de mult. mai ales aia cu Juninho sau cu hagi e epocala bahhhh ahahahahahhahahaha

aham (26 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 14:30

sa fim corecti.. multa lume sa plange de problemele astea: ca penaltyurile sunt o loterie, ca arbitrii fac praf orice, de la campionate interne la campionate mondiale, ca jucatorii ar putea fi mai atenti daca ar risca mai mult decat un jalnic cartonas, chiar si rosu. asta nu inseamna ca ceea ce propune blatter ( ce nume „nimerit”) sunt niste solutii viabile…doar ca se incearca ceva in privinta asta.

Doc (3 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 14:40

Incredibil ca te opui probei video. Rugby-ul, tenisul sunt mai penibile pentru ca se pot analiza cateva faze litigioase? Tehnologia e ieftina, fata de cati bani se misca in fotbal, macar la meciurile internationale se poate folosi lejer. La restul ai dreptate.

Maximus (2 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 15:39

1. As permite ca fiecare echipa sa poata cere o data pe repriza analiza video a unei faze litigioase. Ar fi si o presiune pe arbitri sa nu mai poata fura, cat si greselile neintentionate majore sa poata fi corectate.
2.Fara eliminari si inlocuiri temporare. Insa as adauga o inlocuire pentru partidele cu prelungiri.
3. E cea mai mare aberatie vreodata auzita.

mihai (4 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 16:31

ar mai putea de exemplu cand acorda un gol sau un penalty si sunt dubii sa procedeze ca cei de la rugby sa solicite ajutorul unui oficial care sa-i spuna dupa vizionarea reluarilor decizia corecta.nu s-ar pierde prea mult timp ca si asa jocul e intrerupt.

mihai (4 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 16:36

unu -nu pentru noi in romania se fac regulile la inceput la turnee finale.ai nostrii in nesimtirea lor nici macar treaba cu sprayul nu au bagato in seama si vedem in continuare cum nu se respecta distanta la zid sau cum o da ala mai in fata cand arbitrul masoara distanta si e cu spatele.

Cris (3 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 17:48

Prima ar fi o masura ok. A doua, discutabila, sigur nu in forma in care o propune el. A treia e o prostie.

BD la munte si la mare (4 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 18:06

prima e ok, celelate 2 exagerari jurnalistice ca sa justificam salariul

Razvan (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 20:01

Proba video e absolut necesara.Poate una pe meci pentru fiecare echipa ar fi bine.

Nu sunt nici eu de acord cu inlocuirile temporare.Dar as fi cu o inlocuire suplimentara in meciurile cu prelungiri.

Cea cu peanalty-urile este o aberatie.Trebuie lasate ca si pana acum.In prelungiri o echipa mai bine pregatita poate face diferenta.Cum a fost finala Real Madrid-Atletico din UCL cand Realul a batut-o in prelungiri.Nu a mai fost nevoie de lovituri de departajare.
In schimb s-ar putea face repriza de prelungiri de 10 minute.

lute (34 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 20:57

aici esti retrograd, ca dovada reluarile video din sporturi precum baschetul, rugbyul, tenisul, chiar si voleiul.

Serban (2 comentarii)  •  23 noiembrie 2014, 0:54

Proba Video trebuie introdusa si in fotbal asa cum se intampla deja la Rugby, Tenis etc. In Romania din nefericire daca la Camerele Video se vor uita nepriceputi ca Horia Ivanovici – care nu vade un fault clar in careu nici dupa 50 de vizionari ale reluarilor – sau imbecili ca la Comisia de Recurs a FRF care trebuie sa citeasca Regulamentul inainte de a decide o pedeapsa in cazul unui fault grosolan si intentionat – nu cred ca vom rezolva mare lucru nici cu aceste Camere pentru reluari in timpul meciului, dar chiar si asa este o masura indispensabila macar pentru fotbalul din Primele Divizii, Meciuri Internationale etc., acolo inde mizele sunt uriase…nu cred ca ar trebui sa ne mai cramponam de ce se intampla in Ligile inferioare, desi tehnologia necesara nu este scumpa. Celelalte idei prezentate in ciudatul articol de mai sus sunt hilare si nu le va adopta nimeni, dar proba video este o necessitate imperative in fotbalul profesionist.

Santiago Canizares (5 comentarii)  •  23 noiembrie 2014, 13:56

„A treia. Executarea penaltyurilor înainte de prelungiri. E ca și cum ai savura o trufă de ciocolată înaintea ciorbei de burtă.”

Păi, prietene, n-ai înțeles nimic. Decît să ai 2 reprize de prelungiri în care ambele echipe să tragă de timp, din frica de a nu primi gol, mai bine 2 reprize de prelungiri în care se știe de la bun început cine pierde calificarea în caz de egalitate după 120 de minute, și măcar asigură niște prelungiri cît de cît spectaculoase, cu o echipă care stă cu curu în poartă și cealaltă care atacă dezlănțuit.

run away (4 comentarii)  •  23 noiembrie 2014, 20:10

Nu-s chiar toate aberatii. De acord ca eliminarile temporare sau schimburile de tip handbal sunt total aiurea, insa tehnologia hawk-eye mi se pare utila. Sa ne aducem aminte ca Irlanda a ratat un mondial doar pentru ca Henry a preluat cu mana si arbitrul nu a vazut. Cat despre penalty-uri, ideea e cel putin interesanta. In primul rand ca jucatorii ar avea un moment de respiro intre meciul propriu-zis si prelungiri iar de aici putem vedea fotbal mai spectaculos si pe final. Ca sa nu mai luam in considerare si motivatia celor care pierd penalty-urile. Ideea asta ar aduce mai mult spectacol, si in final asta conteaza cel mai mult.

gery76 (1 comentarii)  •  24 noiembrie 2014, 4:29

@run away si Santiago Canizares

– Vreau sa va spun ca cele mai frumoase si dramatice partide de fotbal din istoria acestui sport,au fost cele care au avut prelungiri si mai ales care au avut parte si de penalty-uri .

-Italia -Germania 4-3 dupa prelungiri in semifinalele worldcup’70 ,dupa 1-1 la finalul celor 90 de min,Germania -Anglia 3-2 dupa prelungiri in sfertuiri worldcup’70,finala worldcup’78 Argentina -Olanda 3-1 in prelungiri dupa 1-1 la finalul a 90 de min.,iar cel mai frumos meci din istoria mondialelor[in opinia multor specialisti ]a fost R.F.Germania -Franta 8-7 dupa lov. de la 11 m,la finalul primelor ’90 de min.,scorul fiind 1-1,in prelungiri Franta a condus cu 3-1,insa Germania a revenit incredibil a egalat la 3 si trimis meciul la penalty-uri unde nemtii s-au impus.

-Am mai putea da exemple concludente precum Milan-Liverpool in finala Ch.League din 2005,meci soldat cu victoria la penalty-uri a englezilor dupa ce Milan conducea cu 3-0 dupa 45 de minute,Germania -Anglia in semifinalele worldcup’90,Belgia -U.R.S.S. 4-3 dupa prelungiri in optimi la Mexico’86,Brazilia-Franta in sferturi la Mexico’86,soldat cu victopria Frantei la penalty-uri si exemplele pot continua.

petremihai (3 comentarii)  •  24 noiembrie 2014, 12:12

Ideea cu proba video e extrem de binevenita, ma mir ca esti impotriva ei. Doar beneficii ar aduce daca e bine implementata, fiecare echipa sa aiba dreptul la un numar restrans de solicitari, nu ori de cate ori li se pare lor ca e ceva aiurea, niste oameni capabili sa si isi dea seama ce vad pe monitoare ca daca se uita unul prost degeaba se uita, atunci nimeni nu ar mai comenta. Ah, stai asa, acum mi-a picat fisa, daca nu vor mai fi faze litigioase, voi de unde va mai luati painea? E atat de proasta ideea incat la tenis, rugby, hockey merge de minune si nu sunt scandaluri precum in fotbal.
Restul sunt chiar aberatii, mai ales cea cu penaltyurile executate inainte de prelungiri, nu mai bine direct 11m si fara prelungiri ulterioare? Si asa joaca o gramada de meciuri, ce rost mai au acele 30 de minute in plus? Evident ca echipa care va castiga la 11m se va baga toata cu fundul in poarta si se duce naibii fotbalul oricat ar dori cealalta sa joace. Cand nu esti lasat sa joci ce spectacol sa iasa de aici?

grig (43 comentarii)  •  24 noiembrie 2014, 14:55

realtatea e ca munca de un an se duce intr o secunda, la o faza f rapida. E nevoie de reluarea video, s a vazut in premiership cu tehnologia la linia portii.

Cata (1 comentarii)  •  26 noiembrie 2014, 8:06

Gresesti Alin. Toate sugestiile sunt perfecte pentru acest sport corupt. Cu cat va semana cu fotbalul american si rugbyul unde astfel de revizii sunt permise cu atat sportul va deveni mai curat si mai usor de privit de catre telespectator care in acest moment nu face decat sa se frustreze cand echipa sa favorita e furata pe fata de arbitrii.

paul.o (6 comentarii)  •  26 noiembrie 2014, 13:36

Ma bucura faptul ca FA nu cedeaza la tot felul de nazbatii cu care vin diversi inventatori, singurile care au sens fiind camera de pe linia portii si sprayul folosit la asezarea zidului. Oprirea meciului pentru a te uita la reluari nu ar duce decat la fragmentarea jocului care ar ajunge plictisitor ca fotbalul american. A fost sau nu a fost penalty? am vazut de multe ori specialisti in studiourile TV care dupa 1/2 de ora nu erau in stare sa cada de acord. Dupa cum spunea Beckembauer, farmecul fotbalului consta intr-un pachet complex care include discutiile contradictorii ale fanilor privind fazele jocului , deciziile arbitrului , in timpul meciului si dupa , la o bere.

Comentează