Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Bergodi, accidentul și moartea lentă a Rapidului

Episodul 1. August 2013. Vestea despre retrogradarea Rapidului în urma deciziei TAS atrăgea după sine fantezia DTP-iștilor sau a designerilor din mediul online. Cum Rapidul jucase deja două meciuri în prima ligă, știrea nu mergea fără semne de exclamare, fără […]

sâmbătă, 8 noiembrie 2014, 1:46

Episodul 1. August 2013. Vestea despre retrogradarea Rapidului în urma deciziei TAS atrăgea după sine fantezia DTP-iștilor sau a designerilor din mediul online. Cum Rapidul jucase deja două meciuri în prima ligă, știrea nu mergea fără semne de exclamare, fără cioburi, fără litere țipătoare, fără orice mijloc grafic ca să ilustreze ceva grav, violent și neașteptat.

Informația chiar așa a și fost receptată, adăugîndu-i-se în plus și o doză de nedreptate făcută unui club venerabil (se împlineau 90 de ani de la înființare) și parcă mereu chipeș în haina martirului. Accidentul din 2013 a produs multă compasiune cuiva căruia așa-i stă bine, să fie compătimit.

Episodul 2. Noiembrie 2014.  Deși echipa a promovat între timp în prima ligă, acum nu mai au nici un rost semnele de exclamare ale accidentului. Nu mai avem de-a face cu o tragedie neașteptată, ci cu o moarte lentă, etapă după etapă, fază după fază, minut după minut.

Rapidul a ajuns un trup în stadiu terminal, care arată tot mai rău, e în stare de tot mai puțin, ni se stinge practic sub ochi, privegheat din tribune de tot mai puțină lume. Să nu se supere giuleștenii, dar anul trecut, cu Slobozia sau cu Tărlungeniul, venea mai multă lume decît acum. Atunci parcă mai exista o speranță, a promovării…

Acum, cu prescurile gata coapte și cu năsălia pregătită, Rapidului i se aduc pețitori chipeși, ca unei fete mari și rumene. Dinu Gheorghe, Bergodi. Cu „Vamă” mai e cum mai e, omul are Rapidul dacă nu în sîngele nativ, măcar în cel care i-a fost transfuzat cînd deja avea vreo 40 de ani. Dar Cristiano? Bergodi nu e doar un fost  jucător emblematic pentru Lazio, ci și un antrenor care a început să însemne ceva în Italia. A antrenat în Serie A, și-a creat o reputație în Serie B, de ce-ar veni el să lucreze la acest club care-și dorește mai degrabă eutanasierea decît salvarea?! Pentru bani sigur nu, că bani nu sînt. Dintr-o datorie morală față de fotbalul românesc, care l-a ajutat să-și lanseze cariera de antrenor? Să fim serioși! Atunci era vorba de Steaua, care trăgea la titlu, de Rapid sau de FC Național care aveau treabă prin Europa. Acum, doar de o făptură deasupra căreia uliii se învîrt în așteptare.

Înainte de a-i trebui un antrenor cu nume sau un președinte cu charismă, Rapidului îi trebuie primprejur oameni care să spere. Oameni vii care să-i readucă viața în trup. Fotbaliști vii care să-și trosnească tibiile și să alerge pînă cad lați, suporteri care să nu stea acasă, ci să cocoșeze tribuna a doua și peluzele. Îi trebuie viață, altfel de viață decît cea de acum!

Comentarii (7)Adaugă comentariu

ares123 (2 comentarii)  •  8 noiembrie 2014, 15:40

Destul de corect articolul, mai putin partea cu suporterii. Ei au carat clubul asta in carca in ultimii doi ani…dar se pare ca li s-a cam luat si lor.

rapidist de-o viata (4 comentarii)  •  8 noiembrie 2014, 20:17

CORECT, DAR LA INMORMANTARI VA PRICEPETI TOTI??
DE PROPUNERI, SUGESTII, RECOMANDARI, NIMIC?bergodi nu e un antrenor de performanta. in liga 1 italiana=0. la brescia a fost demis in martie, de 8 luni de ce nu la angajat nimeni? la rapid era ideal PUSZTAY, dar v moraru na inteles mesajele si rugamintele mele scrise si directe. la demis pe ganea a 2 a zi dupa numirea lui pustay la ASA!!!SUMUDICA, DULCA POT ANTRENA CU SUCCES RAPIDUL!un consortiu din 5-6 persoane si firme poate salva rapidul.

altona (7 comentarii)  •  8 noiembrie 2014, 21:51

Domnule Buzarin, Rapidul va trai. Am salvat articolul dumneavoastra. Vi-l voi trimite inapoi atunci cind Rapid va cistiga o alta partida mare in fata unui stadion plin. Se va intimpla. Rapid nu este o echipa care insira campionatele precum margelele pe ata. Rapid ramine, deocamdata, singura echipa europeana care a revenit de trei ori (repet, de trei ori) din B pentru a cistiga trofee interne. O va face si a patra oara. Si va umple iarasi stadioane. Deocamdata, Rapid este un pacient care a vazut moartea cu ochii si lupta pentru dreptul de a iesi de la terapie intensiva. Va dura pina cind se va pune pe picioare. Dar o va face. Rapidul va trai si, cu voia lui Dumnezeu, ne va oferi iarasi partide istorice. Acum imi vin in minte cuvintele doctorului Iuliu Muresan: nici Bayern nu ne-a dat atitea! Va amintiti ce se intimplase la Giulesti inainte de acel meci?

panda (51 comentarii)  •  9 noiembrie 2014, 4:33

Nu mor caii cand vor cainii!

taz (1 comentarii)  •  9 noiembrie 2014, 10:02

multumim pentru articol ! …….:(

gara de nord planeta mea (1 comentarii)  •  9 noiembrie 2014, 17:04

Astia micii n-au inteles: de data asta e ireversibil. Echipele din B mor foarte usor. Echipele, chiar si in A, supravietuiesc cand un milionar nebun aduce bani de acasa, precum Copos la inceput. Echipa clasei muncitoare nu are de ce sa ma existe intr-o lum in care toti sunt „clasa de mijloc”. Pe locul stadionului e rost de ceva blocuri moderne de locuinte. Sunt rapidist veci, am prins alte vizite in B, dar asa stadion gol nu am mai vazut.

Ramon (16 comentarii)  •  10 noiembrie 2014, 10:08

falimentul in sport exista oriunde in lume, dar noi iar ocupăm primele locuri. Câte echipe au falimentat in Anglia sau Franta sau Germania, in ultimii 20-30 ani ? Greseala este că sunt destui care imprumuta bani acestor echipe. Jucătorii sunt bucurosi cand semnează contracte, apoi se trezesc că nu-și iau banii luni în șir. Nu este mai simplu să nu semneze cu acești gogomani ? Mai sunt și furnizori de produse și servicii care nu-și mai primesc banii de la patronii care i-au înșelat. Sunt multe firme care semnează contracte, încep lucrări și apoi se opresc pentru că nu și-au primit banii, cazul autostrăzilor incepute și neterminate, etc. Ne mai trebuiesc 20 de ani să nu mai dăm pe datorie, pierderile putând fi mai mari pentru cei care dau ?
Rapidul a evitat falimentul și a rămas un subiect pentru presă. Posibil va ajunge din nou în vârf, dacă se va mai găsi cineva să bage bani.

Comentează