Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Șumi, glicemia și lămîia

Îmi place de Șumudică de mult, de peste douăzeci de ani, de cînd juca la Corvinul și-l salva de furia suporterilor, după un meci cu scandal, pe venerabilul observator Titi Teașcă, ascunzîndu-l sub masă, într-o încăpere tainică a stadionului. Antrenorul […]

duminică, 28 septembrie 2014, 8:14

Îmi place de Șumudică de mult, de peste douăzeci de ani, de cînd juca la Corvinul și-l salva de furia suporterilor, după un meci cu scandal, pe venerabilul observator Titi Teașcă, ascunzîndu-l sub masă, într-o încăpere tainică a stadionului. Antrenorul Șumudică e aproape același cu jucătorul Șumudică, un fel de Mourinho dîmbovițean, cu tușe accentuate de Puiu Călinescu plus Jean Constantin, deși uneori vrea să pară mai sobru decît George Vraca.

Bătîndu-l pe rivalul Ionuț Chirilă, Șumi a făcut apel la creșterea propriei glicemii, din cauza dulceții excesive a victoriei. O victorie personală de care probabil că își va aminti toată viața, pentru că, nu-i așa, nu cîștigi în fiecare zi un derby al „lanternei roșii”! Dacă această trufă de ciocolată înghițită cu poftă riscă să-i dea sănătatea peste cap, simpaticul meu prieten chiar trebuie să treacă la regim. Cînd îți crește așa glicemia după un succes destul de greu conturat în fața ultimei clasate, înseamnă că nu trebuie să-ți lipsească niciodată borcănelul cu zaharină din buzunar.

Să încercăm totuși să-l înțelegem. Nu are un organism adaptat, și asta pentru că ultima savarină care i-a tulburat metabolismul a mîncat-o pe 2 august, în etapa a doua, cînd Chiajna a bătut la Galați. De-atunci, e perfect explicabil să-i fi scăzut imunitatea, organismul nu i-a mai produs anticorpii victoriei de aproape două luni și orice miligram de dulce poate fi extrem de periculos. Cînd de șapte meciuri – am băgat aici și Cupa – te hrănești doar cu alimente extrem de amare, e normal ca și zeama de varză să ți se pară un fel de sirop de caramel.

Dacă această victorie, cu efecte simțitoare în clasament, dar cu satisfacții mult mai mari în planul unei rivalități personale, a fost atît de dulce, oare cum ar fi o serie de trei-patru succese la rînd? Înseamnă că factorii de risc ai urcării în clasament nu trebuie neglijați. Ar putea urma probleme cu colesterolul, cu transaminazele, cu trigliceridele. Doamne ferește!

Antidotul ar fi o cură imediată de lămîi, chiar dacă s-au scumpit enorm, din cauza  compromiterii recoltelor din Argentina. O lămîie bine stoarsă și consumată dimineața pe stomacul gol ar face minuni. Ar restabili  echilibrul glicemic al organismului și, din cauza acrelii, ar duce la dispariția zîmbetului de pe față. Încercăm, Șumi? Săptămîna viitoare te calcă Rapidul, apoi te duci la Craiova, așa că evită sarea și piperul, ca să nu ți se mai pară așa de dulci victoriile din șapte în șapte etape!

Comentarii (8)Adaugă comentariu

lute (34 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 10:54

bine scris!

danp68 (1 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 14:31

Lui Sumudica ii trebuie o tona de lamaie, la greata lui…

marius (15 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 14:35

Sa-l pui in aceasi propozitie pe Sumudica si pe Mourinho trebuie sa ai o doza de nebunie.La Sumudica poate sa-ti placa cel mult caterinca si vrajeala ieftina pt ca antrenor nu este..e din aceasi categorie cu amicul Ilie Stan,alt purtator ilegal de Licenta PRO.Sumi dupa ce a schimbat 20 de jucatori in vara se plangea de lipsa de omogenitate..pai l-am pus eu sa dea afara jumatate de echipa?

Florin (24 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 14:38

Adevarul e ca a castigat singurul meci pe care nu avea voie sa-l piarda.

Steaua1986forever (5 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 16:59

O fi inteles Sumudica articolul?

SSB (4 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 18:43

Ninel a fost atacant de duzina, a avut un singur sezon foarte bun, la Rapid, acum vreo 15 ani. In rest, ne-a bagat in boala pe suporterii Sportului, nu era in stare de mare lucru. Ca antrenor, merge pe aceeasi linie: mediu, catre slab.

vali (3 comentarii)  •  28 septembrie 2014, 19:12

Oare este acelasi Buzarin care a fost director tehnic la Victoria Branesti? Pai dupa performantele sportive de acolo nu ar mai trebui sa scrie despre fotbal. Macar asa din bun simt. Ca la dat din gura sunt buni toti.

genu (5 comentarii)  •  29 septembrie 2014, 3:42

Cat a stat pe banca ,la o singura echipa, antrenorul Dvs favorit? Aveti ochi, nu gluma, la antrenori, mai ales ca ati fost si Dvs conducator de club. Falimentar, ce-i drept.
Cersetoria aia permanenta de pe margine vi se pare antrenorat? Dumnezeule! Ce bine ca va pricepeti la toate!

Comentează