Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Oblemenco nu e doar nume de stadion

Pe 1 septembrie s-au împlinit 18 ani de cînd Ion Oblemenco a căzut la datorie. A picat din senin în timpul meciului echipei sale marocane, Hassania Agadir, și nu s-a mai ridicat. A fost adus în țară cîteva zile mai […]

marți, 2 septembrie 2014, 8:23

Pe 1 septembrie s-au împlinit 18 ani de cînd Ion Oblemenco a căzut la datorie. A picat din senin în timpul meciului echipei sale marocane, Hassania Agadir, și nu s-a mai ridicat. A fost adus în țară cîteva zile mai tîrziu, într-un cortegiu aerian pus la dispoziție de George Constantin Păunescu, omul care patrona Știința în acea vreme.

Înmormîntarea a avut loc într-o sîmbătă și a strîns mii de oameni. Am stat atunci într-un colț al cimitirului Ungureni alături de Sebastian Domozină și de alții. Marele comentator al izbînzilor oltene, deja chinuit de boală și împuținat la trup, a murmurat mai mult ca pentru sine: „Fără Nelu n-aș fi ajuns niciodată ceea ce sînt!”. Peste un an, în toamna lui 1997, nea Sabi avea să plece și el.

Domozină avea dreptate. Ion Oblemenco a fost omul care a dat startul fotbalului de nivel înalt la Craiova. Oltean din Corabia, venise de la Rapid, unde era greu de prins un loc în atacul cu Puiu Ionescu și Nichi Dumitriu.

Pînă la sosirea lui, Știința era o echipă de coada clasamentului. Cum a ajuns, a început să se vadă.  A ieșit golgeter din primul an. Marca de oriunde, rupea plasa cu stîngul, dădea excelent cu capul, era liderul atacului și al echipei. În scurt timp, banderola a plecat de pe brațul lui Titi Deliu și a ajuns pe mîna sa stîngă.

A jucat 10 ani la Craiova și a ieșit de patru ori golgeter al României. A dat startul tribunelor pline, rar pe Central fiind sub 30.0000 de oameni. A fost numărul unu, indiferent cine s-a aflat în jurul său, de la Bîtlan și Sfîrlogea pînă la tinerii Crișan și Balaci, la ascensiunea cărora a contribuit și ca jucător, și ca antrenor.

L-a mătrășit Teașcă, l-a gonit împreună cu Deselnicu, pentru că nu suporta jucătorii cu personalitate. Au plecat amîndoi la Galați, au promovat, iar la 33 de ani pentru Oblemenco a fost o joacă să iasă golgeter și în liga a doua.

A revenit la Craiova ca antrenor, întîi ca secund al lui Valentin Stănescu, apoi, după plecarea lui Nea Tinel la echipa națională, ca „principal”. În primul sezon, la 36 de ani, a făcut eventul, apoi a ajuns imediat pînă în fața lui Bayern în „sferturile” Cupei Campionilor. Ca antrenor, pregătea singur portarii. Înaintea meciurilor, la încălzire, 40.000 de oameni priveau fascinați cum antrenorul Oblemenco, în pantofi de stradă, îi bombarda pe Lung și pe Boldici cu șuturi de la 40 de metri!

Un singur exemplu de cît a fost de iubit. În toamna lui 1972 a făcut ulcer perforat, probabil din cauza celor două pachete de țigări pe care le suda zilnic. A fost operat de doctorul Tonitza, fiul marelui pictor. Viața i-a fost în pericol și timp de cîteva zile sute de oameni au făcut de gardă în fața spitalului, interesîndu-se de la fiecare asistentă care ieșea de sănătatea sa. A revenit la patru luni de la operație și în primul meci a dat trei goluri cu Rapidul, chiar la București.

Oblemenco a murit la doar 51 de ani, după ce de mai multe ori Craiova i-a întors spatele, luîndu-i inclusiv apartamentul și silindu-l să se mute la Vîlcea. Dacă ar fi trăit, azi ar fi avut 69 de ani și probabil c-ar fi stat departe de tot ce se întîmplă la echipă. Alături de Balaci, de Cămătaru și de Cîrțu, în colțul marilor nebăgați în seamă.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

Olteanul sfios (1 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 9:27

Frumos si trist articol…

vb (2 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 12:14

Oblemenco m-a fascinat prin puterea de lupta ,prin modestie ,prin felul cum privea orice lucru .Pentru mine ramane un idol .Respect si DUMNEZEU SA_L ODIHNEASCA IN PACE .

peluzasud (2 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 13:49

RESPECT cred ca se zvarcoleste in pamant cand vede cum echipa pe care a creato s.a stins la ordinile PSD si se incearca subtituirea cu o echipa hibrid politicomafiota curand se va inchide cercul infractional inclusiv cel de la care a plecat dezastrul(pitibarbut)va veni ca un salvator la aceasta mizerie interesul financiar cu terenurile de la marginea craiovei pe care le detine si care fara schimbarea de la extra la intravilant a primariei nu ar avea valoare

campionu (1 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 13:53

Multumim pentru articol Aline!

maximuspqr (2 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 14:43

Felicitari Alin Buzarin,o placere sa citesc articole de genul asta.

dan (43 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 15:12

Mi aduc aminte , l am vazut prima data prin 71…era un fel de Uwe Seeler oltean, dar cu un sut naprasnic. A luat de 4 ori titlul de golgeter fara manevre si aranjamente si n-a fost convocat niciodata la nationala….Odihneste-te in pace Nelule , pt. fanii Stiintei esti nemuritor!

fuhrerul (1 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 17:07

frumos articol! din pacate atunci se juca cu pasiune, acum se joaca doar pentru bani si cu gandul sa ajungi la steaua si de acolo ori sa freci banca unei echipe din vest ori sa te ia oli sau reghe la arabi! atunci dc un jucator avea o oferta de la milan, real sau barca statea pe ganduri macar un pic pana sa o accepte, acum dc vine o oferta de la botev plovdiv fug in sosete! pacat de ce a ajuns craiova acum, s-a incercat ceva dar s-au adus numai mercenari si un antrenor incapabil!

ps:se pare ca sorinaccio nu mai e in coltul nebagatilor in seama, ci a ajuns director tehnic! un lucru bun care ar trebui urmat si de inlocuirea lui felix cu balaci sau altul din fostii jucatori!

Dinamovistul (12 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 18:01

Super articol ! Un fotbalist urias care a iesit din scena prea repede , uitat de conducatori dar iubit enorm de microbisti. Din partea unui caine – tot respectul si consideratia pentru OBLEMENCO si pentru ce a insemnat Craiova in anii aceia ….

Libertador (2 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 18:18

Un articol aproape perfect. Deranjeaza mai mult realitatea decit vreo hiba literara. La mai multe!

jonescus (4 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 18:55

De 4 ori si Craiova a fost Campioană, numai prin munca și talentul jucătorilor ei. Este motivul pentru care a intrat în legendă.
Cele 2 echipe din București, cărora li se face în mod agresiv propagandă, au forțat antisportiv să aibă golgheteri, la fel cum au castigat campionatele. Cine poate spune câte campionate au câștigat ele în mod corect?

Eugen DELCEA (17 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 20:06

A murit în ultimul minut al meciului. Echipa i-a găsit-o Balaci şi a plecat datorită campaniei ordinare de presă pornită de Mircea Canţăr în CL. Aline, am nişte casete teribile cu nea Nelu, făcute la mine acasă înainte de a pleca în Maroc…Era într-o situaţie financiară disperată, încât am ajuns să-i propun să aducă publicitate pentru revista regională pe care o aveam şi n-a refuzat ! Atunci, am stabilit să publicăm o carte cu viaţa lui. N-am mai apucat, a plecat în Maroc. 2.

dez (2 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 20:12

Eu l-am prins citeva meciuri la Galati. N-am mai vazut la niciun fotbalist asemenea sut puternic . Mingea plesnita cu siretul se facea castravete si o mai vedeai cind lovea plasa . Cred ca portarii erau ingroziti atunci cind si-o facea pe sut. Galeria il striga OBELENCO. Frumoase amintiri . Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

Eugen DELCEA (17 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 20:36

2. Domozină a vrut efectiv să meargă după soţia lui, moartă într-un accident de maşină în Jugoslavia/Serbia ! Ploaie, drum de munte în pantă, derapaj…Am încercat să-l scot din pasa proastă dar era hotărât !! Pur şi simplu s-a stins ca lumânarea…3. Văd meciurile UCva de la primul joc acasă în Div. A (cred că 0-4 cu Steaua) dar nu-mi aduc aminte de el pe Tineretului…A fost o fază la un antrenament pe Central când a răsturnat banca cu ştabi, apoi la un meci cu Sportul, când s-a enervat pe arbitru, a şutat de la centru iar portarul abia s-a ferit ! 4. Teaşcă avea o tactică : primea 100.000 lei de instalare, făcea hanorace cu buzunare multe pt. nisip (lua ochii cu pregătirea), intra în conflict cu jucătorii de bază, apoi pleca şi mai lua 100.000 lei ca instalare…Cei de la Secu i-au găsit banii şi a declarat că cineva…i-a aruncat în balcon !! 5. Cu Bayern ne-a sabotat…Adrian Păunescu. Înainte de meci a declamat poezii/imnuri iar la meci erau toţi răguşiţi ! Nemţii au făcut o tranşă de încălzire în spatele tribunei oficiale. Lume ca la urs…6. N-a făcut ulcer perforat doar din cauza ţigărilor ! Zvonurile de atunci mi le-a confirmat mai târziu : era atunci obiceiul să-ţi „reglezi aciditatea” cu nişte coniac pe stomacul gol…Atunci, s-a donat atâta sânge încât ieşeau asistentele în faţa Spitalului Judeţean să spună că nu mai au unde să-l pună ! 7. Când era antrenor la Vâlcea, echipă mică, la un meci acolo a fost parodie. Maxima s-a lăsat condusă cu 1-0 apoi, la fiecare aut de lângă bancă, Negrilă etc îl tot întrebau : „Nea Nelu, dai şi mata măcar de-o bere ?” „De unde, măi băieţi ?!” În final, Maxima a câştigat cu 2-1…8. Deselnicu (Talibă) prin anii ‚70 : „L-am pupat mai mult pe Nelu (la goluri !) decât pe nevastă-mea !”…

lucian (2 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 20:57

Campioana unei mari iubiri,carte scrisa de Laurentiu Dumitrescu….80 la suta din articol e copiai din acea carte….de citit

lucian (2 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 20:58

copiat,scuze

dragosblue (4 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 21:17

PArdon, Pirtu tocmai ce a intrat in mafie!

Odihneste-te-n pace, Nelu Oblemenco, idolul tuturor copiilor ca mine la inceputul anilor ’70.

Si DA, Craiova nu a stiut sa-si rasplateasca niciodata marii jucatori, luindu-le apartamentele si gonindu-i astfel din oras.

Primim acum ce am semanat, de aceea sintem ceea ce sintem, adica ZERO.

pirlog marius (2 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 21:28

cred ca se intoarce in mormant cind vede nedreptatea facuta „stiintei ”acum cind fotbalul a fost acaparat de politic !maimutoi de doua parale care conduc tara au rapit si ultima bucurie a noastra !!!!!!!!!!!!!

just oltean (1 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 21:48

acest articol ma facut sa invie speranta k adevarata U CRAIOVA va renaste . sper k aceasta clona sau cum se cheama sa nu urce mai mult de locul 17 in acest an . trebuie sa fie dreptate undeva . OBELMENCO A JUCAT CU LEU-UL PE PIEPT NU CU ACEASTA STEMA LUATA DIN JOCURII PT PC . RIP OBELEMENCO

yosua (3 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 23:05

Bravo Aline

craiova (3 comentarii)  •  2 septembrie 2014, 23:39

thank you

fanU CR&POLI T. (4 comentarii)  •  3 septembrie 2014, 15:55

tasca si deselnicu????niste javre si leprosy ai craiovei.

cornel (10 comentarii)  •  3 septembrie 2014, 17:02

Oblemenco, ca si Dobrin , si-au batut joc de carierele si de posibilitatile de a ajunge jucatori de exceptie, ramanand doar niste talente neintelese !!! ……..Cat despre cei care se bateau cu caraminda in piept acum ceva timp ca Universitatea Craiova , e unica, „singura iubire alb-albastra” , bla, bla, bla….unul cate unul a lins ce a scuipat si au venit tiptil prin fundul gradinii , momiti cu prazul mai verde al nou prmovatei, blamatei…Craiolguta !

Stefan (3 comentarii)  •  3 septembrie 2014, 20:21

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul „Info” la adresa de email: castigabaniitai@yahoo.ro

jonescus (4 comentarii)  •  3 septembrie 2014, 20:54

Sunt nascut in 70 si nu l-am vazut jucand, asa de exemplu, cum l-am vazut pe marele BALACI. Si de cate ori aud ceva despre Oblemenco, faptul ca ar fi ceva la tv. despre el sau imagini cu el, privesc plin de emotie.
In legatura cu echipa nationala! Nu ma intereseaza ca nu a fost selectionat, ca nu a jucat pt. echipa mare a nationalei. Pe mine mai mult ma intereseaza si m-a interesat Craiova. Daca era posibil sa nu se ia vreun jucator de la Craiova la nationala, cu atat mai bine pt. Craiova. Poate asa lua cel putin cupa UEFA si nu se mai oboseau cei 8 mari jucatori ai ei sa bata pt. singura data in istorie Italia si acum sa auzim ca tot Hagi e vai! regele fotbalului romanesc. Vorba cuiva: e regele lui Nicu Ceausescu.

jonescus (4 comentarii)  •  3 septembrie 2014, 21:05

Două episoade pot relata despre Ion Oblemenco.
Socrul meu a jucat fotbal la Dăbuleni și într-un meci cu Progresul Corabia, l-a avut adversar pe Oblemenco. Mi-am întrebat socrul, care juca fundaș, ce i-a atras atenția la Oblemenco.
„- Lovea f. corect mingea”.

jonescus (4 comentarii)  •  3 septembrie 2014, 21:30

Soția lui I. Oblemenco a fost profesoară de franceză (la liceul Electroputere din Craiova) și colegă de cancelarie cu soția mea care o admira pe d-na Oblemenco pentru frumusețea și eleganța dumneaei. Într-o seară, a venit cu mașina (o Dacie albă), I. Oblemenco să-și ia soția acasă, inclusiv pe soția mea (prof. debutant atunci, prin 92), care avea drum comun. Impresia pe care i-a lăsat-o:
„-Era un om modest și la locul lui și cu mult bun-simț” .

alin buzarin (8 comentarii)  •  3 septembrie 2014, 21:32

Pentru Eugen Delcea

Interesante toate povestioarele. Pe multe dintre ele le stiam, dar spatiul articolului e limitat. Poate le povestim impreuna cind vin prin Craiova.

Eugen DELCEA (17 comentarii)  •  4 septembrie 2014, 5:34

# 27 alin buzarin
De acord dar sa stiu cu 2 zile inainte, sa ma chinui sa intru in programul adecvat. Ziua mea are 30-32 de ore, asa ca n-am program…

Vasile (3 comentarii)  •  4 septembrie 2014, 8:31

Oblemenco si Deselnicu au jucat la Galati in sezonul 1977-78. Galatiul nu a promovat!

Alin (16 comentarii)  •  4 septembrie 2014, 16:08

Sorin Cartu tocmai a fost bagat in seama de Universitatea Craiova! Haide Stiinta! Multumim, Alin Buzarin, pentru articol!

Comentează