Guardiola, antrenorul finalei
Acum, cu doar cîteva ceasuri înaintea finalei, o lume întreagă se miră ce subțiri sînt CV-urile lui Low și Sabella, antrenorii strecurați cu echipele lor pînă în ultimul act! Jogi a fost pe la Stuttgart acum o mie de ani, […]
Acum, cu doar cîteva ceasuri înaintea finalei, o lume întreagă se miră ce subțiri sînt CV-urile lui Low și Sabella, antrenorii strecurați cu echipele lor pînă în ultimul act! Jogi a fost pe la Stuttgart acum o mie de ani, Alejandro i-a stat aghiotant lui Passarella o viață întreagă și la 54 de ani s-a pomenit și el „principal” la Estudiantes, un fel de Sportul Studențesc boem, strîns mereu în cleștele Boca Juniors – River Plate.
Unde sînt marii antrenori nemți? Hitzfeld, Heynckes, Piontek? Dar legendarii argentinieni Menotti, Bilardo sau Cuper? Fie la pensie, fie prin alte părți. Germania și Argentina le-au revenit, prin urmare, acestor doi funcționari federali, Low, un fel de dandy tomnatic, iar Sabella, cu chip de pensionar care vine dis-de-dimineață de la chioșcul de ziare, de unde și-a cumpărat integrame proaspete. Meritul celor doi e atît drumul pînă în finală, cît și atuul psihologic de a fi știut să țină în priză încă o lună și jumătate două oști valoroase, dar extrem de extenuate după un sezon de zece luni.
Privind ceva mai în profunzime, în spatele ambelor desene tactice stă un om care n-a antrenat niciodată vreuna dintre finaliste, dar și-a pus amprenta asupra unor lucruri care privesc atît jocul Argentinei, cît și al Germaniei. Acest om e Pep Guardiola și veți vedea imediat de ce.
Să începem cu argentinienii. La Barcelona, Pep l-a trimis de multe ori pe Messi spre flancul drept. De acolo, dintr-om poziție ceva între interul WM-ului și extrema tip Houseman, Leo intră cel mai bine cu stîngul în teren și, dacă-i reușește primul dribling, apoi totul devine simplu. Mai departe, Mascherano. Pep a adus din Premier League un maratonist și l-a transformat într-un fel de libero în fața fundașilor centrali. În semifinala cu Olanda, Jefecito a coborît adesea între stoperi, de unde a declanșat cele mai multe atacuri.
Dincolo, la nemți, e și mai clar. Neuer, Boateng, Lahm, Schweinsteiger, Kroos și Muller, adică mai mult de jumătate dintre titulari, sînt oamenii săi de la Bayern. Low l-a folosit pe Lahm mijlocaș central mai mult de jumătate de competiție, ducînd mai departe experimentul lui Pep. Apoi Kroos e playmaker și la „națională”, după modelul Bayern. Iar Muller preia sub tricoul reprezentativei prototipul pe care-l îndeplinea și la Bayern atunci cînd Mandzukic nu era pe teren. Și, argumentul suprem, Germania e o echipă care pasează ucigător, la fel de bine ca Bayernul lui Guardiola. Cu Heynckes bavarezii jucau vertical, cu Pep au deprins acel mecanism letal care a dus la legendarul 7-1 din semifinala cu Brazilia.