Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Ilie Balaci, rapidistul

Diseară, pe Giulești, se va consemna un debut absolut în echipa Rapidului: un tînăr de aproape 58 de ani, Ilie Balaci, va îmbrăca în premieră tricoul alb-vișiniu! Dincolo de geriatrie, să reținem declarația Minunii Blonde: „Cel mai mare regret al […]

miercuri, 25 iunie 2014, 1:30

Diseară, pe Giulești, se va consemna un debut absolut în echipa Rapidului: un tînăr de aproape 58 de ani, Ilie Balaci, va îmbrăca în premieră tricoul alb-vișiniu! Dincolo de geriatrie, să reținem declarația Minunii Blonde: „Cel mai mare regret al carierei mele este că n-am jucat niciodată la Rapid”. Vorbe venite la peste 25 de ani de la agățarea ghetelor în cui și pregătite cumva de vreo doi ani, de cînd Ilie tot vorbește frumos de giuleșteni. De galerie mai ales, de atmosfera pe care nu ezită s-o guste live de cîte ori are prilejul.

Se știe, va fi un meci de veterani, un Rapid – Petrolul nostalgic, revanșa celui de acum cîteva zile de la Ploiești, ale cărui încasări îi vor ajuta pe vișinii să-și susțină cauza la TAS. O candoare economică de care doar Rapidul era în stare. Iar Ilie Balaci face mai mult decît o declarație de rapidist tomnatic. Își scoate la licitație ghetele și tricoul, în același scop. Totul pentru TAS, totul pentru victorie, totul pentru Rapid pe prima scenă!

La o anumită vîrstă, oamenii devin nostalgici, emoționali, iar Ilie, deși are aceeași freză vintage model 1980 și se îmbracă tinerește, nu mai e demult un tînăr. S-ar putea să fie în acest atașament matur și ceva afect, dar e și un dor pe care fostul mare fotbalist nu-l mai regăsește acolo unde-l tot caută de atîția ani. În declarațiile și în acțiunile lui Ilie Balaci se regăsește Rapidul, dar și lipsa Craiovei, a acelei Craiove care să-l prețuiască și să-l adore așa cum făcea atunci, în acei ani.
Craiova nou promovată nu-l dă pe spate pe Balaci. Nu-și găsește locul acolo, vede cum oamenii din Maxima sînt trecuți în încăperile din spate, într-o construcție în ale cărei vitrine se pot zări mulți bani, dar prea puțină inimă. Această nouă  Craiovă nu știe să-l valorifice pe Balaci, îi ignoră pe Cămătaru și pe Cîrțu, iar pe ceilalți veterani îi tratează marginal, coborîndu-l inclusiv pe Geolgău de la rangul de președinte.

Sîmbăta trecută, cînd Craiova și-a prezentat echipamentul și achizițiile, Balaci era în oraș, dar nu s-a arătat, pentru că n-avea ce să caute pe-acolo. A preferat să ciocnească un pahar cu colegii cu care ieșise campion în 1974, lăsînd în seama altora defilarea cu niște tricouri vărgate și impersonale, neavînd nimic din tradiția Științei. De aceea, în acest gest vișiniu al lui Ilie pare să fie și o undă de regret albastru.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

gogu de la Orodel (36 comentarii)  •  25 iunie 2014, 15:23

Grije Lie nu bea decit Wisichi..sa nu te imbeti!

ba(la)nel (60 comentarii)  •  25 iunie 2014, 15:42

Corect, foarte interesanta ideea…asta inseamna un gazetar care a vazut multe, dar nu pe youtube…

grant (1 comentarii)  •  25 iunie 2014, 16:20

RAPID – IUBIRE FARA SFARSIT !

cristi (6 comentarii)  •  25 iunie 2014, 18:16

LA MULTI ANI RAPID BUCURESTI , UNICUL FENOMEN DIN FOTBALUL ROMANESC

golan (7 comentarii)  •  25 iunie 2014, 20:46

O fi vrand Ilie sa revada”farmecul vietii”,inapoi in prima divizie,ca de altfel si putinii suporteri rapidisti ramasi,d’a nu prea se intrevede acest lucru in aceasta tara,in care e apreciat furtul si hotia cat cuprinde.

Advocatu (87 comentarii)  •  26 iunie 2014, 6:42

Pai daca Craiolguta va fi primita in prima liga, Rapid de ce nu ar fi ? Ce e prima data cand Federatia si Liga si-ar incala propriile regulamente ? Anul trecut s-a inventat aiuritorul meci de baraj neprevazut niciunde dar patronat de Dragomir.Asa se creeaza precedente care vor fi invocate de altii in anii urmatori si tot asa la nesfarsit. Promovarile si retrogradarile se vor rezolva la TAS pentru ca in Romania niciun for fotbalistic nu va mai avea vreun gram de autoritate si credibilitate. Rusinos !

Vasile (3 comentarii)  •  26 iunie 2014, 7:28

Si-ar fi dorit Balaci acum sa fi jucat la Rapid, dar pe atunci nici vorba. Cat a fost Balaci in floare, Rapid a fost in B: 1977-1983.

redknapp (7 comentarii)  •  26 iunie 2014, 13:31

Gogule, ce bine ti se potriveste nickname-ul, est tare! Tare… de cap… Adica prost!

dan (43 comentarii)  •  26 iunie 2014, 13:49

Privind retrospectiv,Ilie are dreptate,partial.
La talentul lui Craiova ar trebui sa ii fie vesnic recunoscatoare…Dar atunci cum ar trebui sa fie fatza de Nelu Oblemenco!?
Dar parca tot el spunea ca la un meci in Giulesti a fost scuipat si injurat de mama cat pt toata cariera!

Adi (6 comentarii)  •  26 iunie 2014, 17:16

Cat timp membri de marca ai LPF se dau in barci pe la televiziuni cu declaratii personale, adesea stupide sau mincinoase, platiti fiind pentru ele, limitarea dreptului presei la a vedea si comenta evenimentele LPF pare un mare abuz din partea LPF.

Scriu asta aici fiindca la articolul http://www.gsp.ro/gsp-special/media/anti-cenzura-lpf-si-aps-reclamate-la-cna-si-la-consiliul-pentru-combaterea-discriminarii-428861.html nu se permit comentarii! De ce oare?!

IO (15 comentarii)  •  27 iunie 2014, 14:51

Bravo lui. Dupa lipsa craiovei va simti in curand si lipsa rapidului.
Daca il invita steaua la un astfel de meci era stelist din fasha.

4patraulea (8 comentarii)  •  27 iunie 2014, 19:12

frumos, echipele de traditie se respecta, atatea cate mai sunt, restul e …can-can

petru (7 comentarii)  •  28 iunie 2014, 12:20

ARTICOL EXCELENT .Numai prentru cei care au trait vremurile cu fotbal adevarat.Acum se abuzeaza de echipe clonate si fotbal pe facaturi …

mmordean (9 comentarii)  •  28 iunie 2014, 15:59

Cred că este excesiv parti-pris-ul autorului.
Altminteri, dl Buzărin scrie frumos și îl am între modelele mele de condei.

vasco (146 comentarii)  •  28 iunie 2014, 16:43

@cristi,
ce fel de unic fenomen e Rapidul s-a vazut chiar la acest eveniment,in tribune….

mihail (20 comentarii)  •  29 iunie 2014, 11:52

Domnu’ Buzarin , cum e , domne , cu Italia matematica si cu Leibnitzu ??!

LucianD (4 comentarii)  •  30 iunie 2014, 15:55

In primul rind, pentru ca e prima oara cind comentez aici, felicitari talentatului jurnalist Alin Buzarin pentru revenirea in echipa GSP!
In cel de-al doilea rind, 100 la 100 de acord cu @ petru #13, sustin aceasta postare!

Comentează