Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

America de Sus

Pare să fie un Mondial latino-american, europenii pierzînd majoritatea duelurilor directe.

Să citim împreună cîteva rezultate. Brazilia-Croația 3-1, Columbia-Grecia 3-0, Argentina-Bosnia 2-1 și, mai ales, Chile-Spania 2-0 și Uruguay-Anglia 2-1. Victorii ale Sud-Americii în fața Europei. Să cauționăm cumva Bosnia […]

sâmbătă, 21 iunie 2014, 9:03

Pare să fie un Mondial latino-american, europenii pierzînd majoritatea duelurilor directe.

Să citim împreună cîteva rezultate. Brazilia-Croația 3-1, Columbia-Grecia 3-0, Argentina-Bosnia 2-1 și, mai ales, Chile-Spania 2-0 și Uruguay-Anglia 2-1. Victorii ale Sud-Americii în fața Europei. Să cauționăm cumva Bosnia și Croația, pentru că spațiul ex-iugoslav, deși mereu plin de talente, n-a avut niciodată valoarea Braziliei și a Argentinei. Să punem lîngă context victoriile Franței și Elveției  contra Hondurasului și Ecuadorului, care par totuși trupe latino de mîna a doua. Și să observăm că America Latină e vioara întîi la acest Mondial, în timp ce Europa arată ca o doamnă destul de trecută și de obosită. Ar fi cîteva explicații.

Antrenorii. Pekerman (Columbia), Sampaoli (Chile) și Tabarez (Uruguay), cunosc perfect zona și fotbalul din care provin. Știu exact calitățile și defectele celor pe care i-au selecționat. La o reprezentativă sud-americană trebuie neapărat un antrenor sud-american. Titlurile supreme ale continentului au fost cucerite de Zagallo, Bilardo, Menotti, Scolari, Parreira, adică de oameni de-ai locului. E aproape imposibil de conceput că marii tacticieni europeni, Mourinho; Van Gaal, Capello, s-ar putea umple vreodată de lauri în emisfera sudică. Invers s-a mai întîmplat. Herrera, Cuper, Bielsa, dar nu numai ei, au reușit lucruri notabile în Europa.

Jucătorii. Vi se pare că uruguayanul Arevalo sau chilianul Aranguiz ar fi mari fotbaliști? Poate că nu sunt, dar în mecanismele sud-americane joacă rolul unor piese esențiale. Mai departe, niște tipi mediocri din Anglia, chilienii Medel sau Jara, legitimați la Cardiff sau Nottingham Forest, capătă automat altă dimensiune în tricoul reprezentativelor lor. Alături de ei se exprimă plenar marile vedete, Suarez, Cavani, Cuadrado, Alexis Sanchez, pe care națiunile lor îi privesc ca pe niște zei.

Publicul. La Brasilia totul era galben, peste 50.000 de oameni susținînd Columbia în fața Coastei de Fildeș. La meciul cu Spania, Maracana a fost populată cu 40.000 de chilieni, iar tribuna de la meciul vieții lui Suarez, cel cu Anglia, a fost, aproape toată, înveșmîntată în celestul uruguayan. Simplificat, lucrurile se pot explica prin apropierea geografică, Sao Paulo fiind la doar două ceasuri de zbor de Montevideo.  În America de Sud, fotbalul e cauză națională, civilizația europeană atenuînd cumva acest sentiment. O victorie sau o înfrîngere pot transforma Bogota sau Santiago de Chile în temple ale bucuriei sau deznădejdii. Parisul, Londra, Madridul, au și ele însuflețirea lor, însă la o intensitate mult sub a Americii Latine.

Prospețimea. E adevărat, marile vedete uruguayene, chiliene sau columbiene joacă în campionate importante ale Europei, dar alături de megastaruri trudesc pe teren coechipieri plini de energie, mult mai puțin vlăguiți decât Gerrard sau Iniesta. Premier League, Primera, Bundesliga sau Serie A nu mai sunt competiții sportive, ci curse de anduranță, de unde, în iunie, după zece luni de sezon și 70-80 de meciuri, ieși stors. Sudamerica e mai respirabilă și poate că tocmai de aceea pare în aceste zile mult mai vie.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

mihail (20 comentarii)  •  21 iunie 2014, 10:22

” Italia la Mondiale e mereu o expresie matematică limpede, pare antrenată nu de Prandelli, ci de Leibniz sau de alt savant cu nume de polinom sau de fracție .” Ale cui or fi cuvintele astea , domnule Buzarin ? Nu va mai gaseati cuvintele, care sa descrie precizia paselor lui Pirlo si jocul fara cusur al italienilor . Fiti amabil si recititi ce v-am scris atunci : este adevarat ca port ochelari ( varsta , de ) , sau poate nu am eu televizorul tras in banda , dar tot nu vad unde „însă, joacă enervant de bine!” Va promit ca ma uit si la meciul cu Uruguay , poate mi-a scapat mie ceva !!

Daniel (7 comentarii)  •  21 iunie 2014, 13:44

Parca pana mai ieri ati luat peste picior America de Sud, si fotbalul de aici, haotic, fara orizont, fara tactica. Penibil!

UnuL (1 comentarii)  •  21 iunie 2014, 16:28

s-a mai facut o astfel de analiza si in 2010.
atunci, ca si acum elogiati echipele sud americane pana in momentul in care Brazilia a fost eliminata de Olanda.

raku (3 comentarii)  •  21 iunie 2014, 16:55

Domnule Buzarin,ce tot atata drama ca patru echipe din Europa au pierdut patru meciuri in grupe…Era normal Croatia sa piarda cu Brazilia,Spania sa clacheze si ea la un moment dat,iar Italia probabil se va califica…Pe Anglia o stiam de mult…
Poi rezultatele astea erau normale si asteptate: Brazilia-Croația 3-1, Columbia-Grecia 3-0, Argentina-Bosnia 2-1.
Dincontra,Croatia a aratat o rezistenta foarte buna in fata Braziliei,si Argentina nu a castigat la pas cu BOSNIA,DEBUTANTA LA CM. Anglia este in norma ei. Spania trebuia sa cada,unii chiar se asteptau…Iar Costa Rica a facut o surpriza,insa la meci nul Italia se califica cu Uruguay…Uruguay(sud america) care o sa ramana acasa…Iar Costa Rica este reprezentata zonei CONCACAF…
Nu este nimic iesit din comun asa cum tot comenteaza unii…Europa va avea cel putin o semifinalista…
Si in 2010 la fel era discursul… Domnule BUZARIN,LA PRECEDENTUL CAMPIONAT MONDIAL,EUROPA A LUAT LOCUL 1 ,2 SI 3. Acelasi era discursul. Din contra,si mai mult echipa din EUROPA AU CLACAT.
Italia a ramas acasa( campiona mondiala-Europa0
Franta a ramas acasa,nici ea nu a trecut de grupe,BA CHIAR A LUAT ULTIMUL LOC IN GRUPA CU UN SINGUR punct!
Slovenia-Europa nu a trecut de grupe.
Serbia-considerata o echipa buna a Europei,atunci era un fel de Belgia,avea o cota foarte buna- ULTIMUL LOC IN GRUPA.
Danemarca-EUROPA-nu a trecut de grupe.
ELVETIA-Europa-nu a trecut de grupe.
DOMNULE BUZARIN,LA CAMPIONATUL MONDIAL DIN 2010,DIN 13 ECHIPE DATE DE EUROPA,7 NU AU TRECUT DE GRUPE. 7 ECHIPE NU AU TRECUT DE GRUPE.
Totusi,Europa a dat 3/4semifinaliste,ocupand locul 1 ,2 si 3…Acum demagogeala,ca mama-mama,ce sunt eliminate echipele din Europa pe capete…Asa a fost mereu…

Teodor (4 comentarii)  •  21 iunie 2014, 16:57

Cu toate astea, tot Germania si Olanda sunt favorite, veti vedea!

dan (43 comentarii)  •  21 iunie 2014, 16:59

absolut corect

dani (1 comentarii)  •  21 iunie 2014, 17:05

Eu cred că o echipă europeana va câștiga Cupa Mondială

dan (30 comentarii)  •  21 iunie 2014, 17:16

Bine punctat!
Cu amendamentul ca, in fazele superioare, presiunea si naivitatea lor le vor face sa aiba multe probleme.

4patraulea (8 comentarii)  •  21 iunie 2014, 17:23

america de „sus” castiga cu inima, brazilia e in sud, si-s cam plini de bani, la fel si argentinienii si uruguayenii (ma refer la fotbalisti), parerea mea, daca nu-si „baga cozile” cei de la fifa titlul va fi castigat pentru prima oara de o ECHIPA

Alin (1 comentarii)  •  21 iunie 2014, 17:25

Mda, nu sunt sigur de asta. Primele echipe europene mentionate de catre dumneavoastra, Croatia, Grecia si Bosnia Hertegovina, nu sunt super puteri fotbalistice, mai ales comparate cu marile puteri sud-americane ca Brazilia sau Argentina. Anglia este un caz unic in fotbalul mondial, cu un campionat foarte puternic si o nationala foarte slaba. Nu cred ca se astepta nimeni sa faca mare branza la acest campionat. Spania este o dezamagire, intr-adevar, si Italia…ei bine, nu-i cantati inca prohodul. Nu m-ar mira sa dea un gol norocos in minutul cinci dupa care sa se apere 85 de minute cu succes, trimitand astfel Uruguayul acasa. Asadar, in afara de Spania si, intr-o oarecare masura Italia care inca nu este eliminata, nu sunt mari surprize. Pe de alta parte, impresia este ca Germania si Olanda sunt mult peste Brazilia si Argentina. Chiar si Franta ar putea face o figura frumoasa. Asadar, sa vedem intai semifinalistele, dupa care putem trage linie. Pana la urma nu conteaza ce echipe au pierdut in grupe, ci cine castiga finala. Si, tare mi-e ca anul asta va fi o echipa europeana.

ionut (1 comentarii)  •  21 iunie 2014, 17:26

vorbesti de 70-80 de meciuri pe sezon pt europeni, dar in realitate un jucator joaca maxim 50, campionat+ cupa + champions league…stati linistiti, finala va fi suta la suta europeana, bag mana in foc pt asta…chile, costa rica, columbia par echipe foarte puternice, dar n-au nici o sansa in fata panzerului german, sau a italiei, chiar a frantei daca prind o zi buna…

Dani (15 comentarii)  •  21 iunie 2014, 17:53

Usurel cu superlativele, ziarist din presa de jos! Concluziile se trag la final, pina atunci se face gargara…

xolv (13 comentarii)  •  21 iunie 2014, 18:16

Da, sigur, oboseala e de vina!!! De-aia se numesc sporturi de echipa, pentru ca reusesc echipele, nu vedetele!!

destul de simplist (1 comentarii)  •  21 iunie 2014, 18:58

In viata mai este si altceva pe langa fotbal. Europenii muncesc mai mult decat „sus-americanii” asa in general si mai au si alte preocupari. Daca marea majoritate a energiei vietii de zi cu zi o iei din fotbal e cam putin, nu ? Chiar daca pentru o luna stadioanele din Brazilia vuiesc de sus-americani. De unde sa intelegeti voi gazetarii ce inseamna sa muncesti la masterate si doctorate de multe ori pana la miezul noptii ? (nu ma refer la acele care sant facute asa de dorul lelii sa arate bine pe c.v.)

Si oricum deocamdata santem in grupe…sa mai vedem inca nu e clar cine rezista pana la final.

vasco (146 comentarii)  •  21 iunie 2014, 20:41

Si totusi eu spun ca ,daca nu-si baga FIFA coada,tot o echipa europeana va lua titlul.As prefera,in ordine,Germania,Olanda,Franta.

io (1 comentarii)  •  22 iunie 2014, 6:13

observatii corecte! fotbalul are doua logici, al unei masini de putere si al unei masini de randament! campionatele nationale europene si liga campionilor solicita masini de putere, de unde si problema rezervelor, a capacitatii de a face fata unor multiple teste, in timp ce campionatul mondial este mai degraba unul care scoate in evidenta randamentul! poate ca fotbalul ar trebui sa priveasca spre tenis, unde marile slemuri sunt pe schema randamentului, iar toate celelalte turnee intra in logica masinariei de putere! Cu alte cuvinte, sa existe un campionat mondial anual, reconsiderarea intrecerii dintre campioanele mondiale si inventarea unui campionat al campioanelor continentelor ! Dezavantajul trecerii la un asemenea model ar fi golirea spectacolului de spectatori, epuizati de atata fotbal!

claudiu (18 comentarii)  •  22 iunie 2014, 6:14

Europenii au jucatorii epuizati.
Mai ales cei din campionatele puternice.
Pe americani ii ajuta publicul (masiv) si parca clima.
Germania insa o sa castige.

alonso (1 comentarii)  •  22 iunie 2014, 7:27

de vina e clima, doar sud-americanii rezista la temperaturile braziliei si la umiditatea de acolo 🙂

catalin (1 comentarii)  •  22 iunie 2014, 10:13

ok, asa e dar a-ti observat ce joc avantat si cata risipa de energie fac sud americanii? asta e o cursa de anduranta, nu un sprint cum bine a spus cineva. europenele joaca mai tacticizat si as indrazni sa spun mai economicos. ca si cele doua mari din America de sud, Argentina si Brazilia.

lazy (3 comentarii)  •  22 iunie 2014, 11:57

vedem la final daca europenii sunt chiar asa de lesinati cum ii prezentati. sa vedem in semifinale cine va ajunge.

lazy (3 comentarii)  •  22 iunie 2014, 12:30

Brazilia nu m-a impresionat deloc. dar va fi impinsa de la spate de arbitri. Argentina nu joaca nici ea mare lucru. victoria cu Iranul se datoreaza doar unei lovituri norocoase in prelungiri. Anglia chiar daca a fost eliminata a facut 2 partide spectaculoase.

armand (1 comentarii)  •  22 iunie 2014, 13:08

nu stiu daca-i chiar asa..d-le alino, imaginati-va marile echipe europene fara sud americani..ar fi mai usor de abordat, chiar de catre obositele echipe rrominesti! apoi, in spania, italia, dar mai ales in franta si anglia, orice infrangere a echipei nationale sau, a unei echipe de club, e privita ca un atentat impotriva frantei sau angliei..cel putin pressa de acolo, asa gandeste..francezii si englezii zic despre ei ca-s cei mai destepti si talentati din lume..ii desconsidera pe toti.. nu stiu decat de frica rusilor!!

Rictus (20 comentarii)  •  22 iunie 2014, 15:27

M-am oprit la „Să cauționăm cumva Bosnia și Croația”. Pauza…

alex (2 comentarii)  •  22 iunie 2014, 16:28

Corect, dar campionatul se joaca. Totusi, domnule Buzarin, cati jucatori din nationalele europene sunt „europeni” adevarati? Nu exista nationala de top in Europa fara negri, brazilieni naturalizati, maghrebieni, sau turci.
Ce „elvetieni” are Elvetia? Nici marele Zidane, cel mai bun jucator europen din ultimii 30 de ani, nu e cu adevarat european, ci african.
Nemtii sunt plini de turci si algerieni, fapt ce a dus la modificarea tipologiei fotbalistului german, care azi e mai tehnic, mai fantezist, dar care a pierdut din forta, combativitate si precizie. Inainte germanii erau ca niste tancuri, li se zicea chiar „panzere” aseara in comparatie cu ghanezii, pareau niste adolescenti firavi si fragili…

Obiectiv (20 comentarii)  •  23 iunie 2014, 21:03

Exagerati, ca de obicei! Uruguay are mari probeme sa se califice, iar Ecuador si, poate, Mexic vor fi eliminate! Marea surpriza este Costa Rica, care ia locul unei campioane mondiale!
Astazi, Chile a pierdut in fata Olandei si, probabil, va fi eliminata de catre gazde; mai raman Columbia (cu misiune imposibila in fata Italiei, daca se califica), Argentina si, bineinteles, Brazilia! N-am uitat de Ecuador, insa vor fi eliminati!
Dupa mine, continentul american este prea bine reprezentat, chiar daca Mexic si SUA s-au prezentat bine (aproape ca de obicei)!

karagialedinamerica (2 comentarii)  •  24 iunie 2014, 0:30

„Mourinho; Van Gaal, Capello, s-ar putea umple vreodată de lauri…” Cam multe virgule intre subiect si predicat, domnule.

Radu (2 comentarii)  •  24 iunie 2014, 1:01

Am citit si articolul si comentariile….multi zic ca o echipa europeana va castiga titlul mondial,insa eu unul nu cred asta,iar cazul cu CM 2010 nu e destul de elocvent deoarece CM Africa de Sud e singurul CM din istorie care s-a jucat in afara Europei dar la fusul ei orar!!! De aceea a castigat pentru prima oara o echipa europeana titlul mondial in afara Europei.Brazilia e singura nationala care se adapteaza cel mai bine altui fus orar,dovada fiind nu numai titlurile obtinute in Correa de Sud si Japonia precum si in SUA,ci si jucatorii brazilieni care joaca in Europa si Asia.Apoi mai e clima si publicul sudamerican.Olanda ,Germania si Franta nu sunt de nebatut.Pot aparea surprize.Eu m-as bucura sa castige o echipa europeana si sa fie premiera sa fie primul titlu mondial cucerit pe taram sudamerican.As vrea Olanda sa castige ca saraca a pierdut 3 finale pana acum si merita rasplatit astfel efortul lor dar mai ales stiinta de a produce tinere talente.

Tomuș Mircea Hortensiu (1 comentarii)  •  24 iunie 2014, 8:32

Sunt căteva elemente pe care vajnicii comentatori și critici
ai campionatului mondial ce se desfășoară sub ochii noștri în Brazilia le trec cu vederea-1.Acordarea rară
a cartonașului roșu,evitânt în acest fel dezechilibrul de
forțe pe teren -2.Promovarea arbitrilor tineri,căștigând mobilitate și suplețe,eliminând rutina și plafonarea(și
alte neajunsuri)-3.Utilizarea în timpul jocului a tuturor posibilităților de împrospătare a forțelor puse în joc(po-
sibilitatea de a se răcori,schimbul de jucători,mici în-treruperi la accidentări,etc. Și fotbalul românesc poate
introduce cu succes astfel de elemente pozitive,fără să
facă mare tam-tam în această direcție.

Razvan (4 comentarii)  •  24 iunie 2014, 16:31

Corecte observatii. Ai uitat ceva. Antrenorii europeni par cantonati intr-un sistem cu 6 oameni de aparare, iar mijlocasii defensivi nu fac trecerea catre atac. Sunt mult prea imobili. Si inca ceva, de unde stii ca Franta a batut Ecuador. Conform programului, meciul e maine.

helioglobalus (5 comentarii)  •  25 iunie 2014, 11:24

se omite un amănunt, esenţial aş zice, în meciurile cheie şi arbitrajele au fost „sus-americane”!

Comentează