Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

40 de ani de la primul titlu al Craiovei

Povestea frumoasă și tristă a Campioanei unei mari iubiri

Era o după-amiază de iunie adumbrită de nori, deloc caldă, o miercuri cu oameni tineri umblînd prin centrul Craiovei în pantaloni evazați, mîngîindu-și perciunii la modă, urcînd și coborînd din autobuzele […]

miercuri, 18 iunie 2014, 5:17

Povestea frumoasă și tristă a Campioanei unei mari iubiri

Era o după-amiază de iunie adumbrită de nori, deloc caldă, o miercuri cu oameni tineri umblînd prin centrul Craiovei în pantaloni evazați, mîngîindu-și perciunii la modă, urcînd și coborînd din autobuzele în care mirosea a benzină și a ulei încins. Mai jos de Universitate, imediat după Femina, era locul numit „la chibiți”. Acolo, în jurul unui chioșc albastru de ziare se adunau, după caz, zeci sau sute de oameni. Acolo sosea, cam pe la zece dimineața, cu primul tren din București, ziarul Sportul, actuala Gazeta Sporturilor. Așezați rînduiți la coadă, oamenii își luau exemplarul și-l deschideau febrili, căutînd cronica de la meciul oltenilor și comentînd totul. Notele jucătorilor, raportul șuturilor, raportul de cornere, chiar și calificativul de la Trofeul Petschowski.

Atunci, în acea după-amiază noroasă de 19 iunie 1974, n-au fost lîngă chiooșcul albastru de ziare nici zeci, nici sute de oameni. Au fost mii! Cu cîteva sute de aparate de radio portabile, din carcasele cărora răzbăteau vocile emisiunii Fotbal minut cu minut. Titlul se decidea între Craiova, 44 de puncte și Dinamo, 42. Golaverajul oltenilor era superior cu 7 unități. Așadar, ca să cîștige titlul, Dinamo trebuia să învingă acasă pe FC Argeș, situată pe la mijlocul clasamentului, cu 7 goluri, iar Craiova să piardă la Ploiești în fața deja retrogradatei Petrolul.

Transmisia radiofonică a început trist pentru olteni. Din “Ștefan cel Mare”, Ion Ghițulescu anunța gol după gol în poarta piteșteană. Nu mult timp după pauză, norma de 7 era îndeplinită, în fața unui Argeș de-o pasivitate impecabilă. Lîngă Circul de Stat, 8.000 de oameni așteptau în tribune, cu brațele încrucișate, să marcheze Petrolul. De la Ploiești, Dan Voicilă transmitea că reduta olteană, intens asediată, rezistă și iar rezistă. În apărare, locul titularului Victor (Fonfo) Niculescu, indisponibil, fusese luat de crudul Negrilă, care debuta în Divizia A la 19 ani. Boc și Deselnicu făceau minuni. La mijloc juca și mai tînărul Ilie Balaci, care încă era minor, dar îmbrăcase deja tricoul echipei naționale în martie, la Paris. Ei doi, Negrilă și Balaci, aveau să fie punctele de trecere între echipa din 1974, numită melodios “Campioana unei mari iubiri” și ceea ce avea să se cheme mai apoi “Craiova maxima”.

Într-un tîrziu, cînd afară aproape că se întunecase, Dan Voicilă a anunțat finalul partidei de la Ploiești. 0-0 și Știința era campioană, la 10 ani de la promovarea ei pe prima scenă! Dacă în iunie 2014 se împlinesc 40 de ani de la primul titlu, automat în același iunie curent se sărbătorește o jumătate de veac de la prima promovare.

Miile de oameni din piațeta cu chioșcul albastru de ziare și-au îngroșat rîndurile. Capacele de tablă ale berilor Doljana la litru au început să zboare în toate direcțiile. Tîrziu în noapte a sosit și echipa, jucătorii fiind aclamați pe străzile din centru de o mulțime care depășea media de 40.000 de oameni, aflată etapă de etapă în tribunele “Centralului”.

Dacă vreți o coincidență, două echipe extreme de iubite, care astăzi se confruntă cu mari probleme, Craiova 1974 și Rapid 1967 au obținut primul lor titlu din istorie după câte un 0-0 izbăvitor pe terenul Petrolului Ploiești.

Povestea frumoasă a acelei echipe e, în același timp, și o poveste tristă. Dintre cei de atunci, mulți nu mai sînt, unii dintre ei murind cînd abia trecuseră de vîrsta mijlocie. Manta, Deselnicu, Bălan, Oblemenco sau Strîmbeanu s-au stins, la fel și antrenorul second Oțet, și doctorul Frînculescu și, acum două luni, președintele Stroe. Cei rămași se vor întîlni la o cîrciumioară din Parcul Romanescu și vor ciocni o bere în cinstea marii lor performanțe și în amintirea colegilor.

10453362_526488620789948_6740430629934738397_n.jpg
Lotul din 1974 si virstele lor de atunci:

Sus, de la stinga la dreapta: Constantin Cernaianu (40 de ani, antrenor principal), Nicolae Ivan(32 de ani, mijlocas), Ion Velea (27 fundas), Dragu Badin (27 fundas), Florin Oprea (26, portar), Paul Manta (31, portar), Petre Deselnicu (27, fundas), Iulian Balan (25, atacant),Ion Oblemenco (29, atacant, capitanul echipei), Constantin Otet (33, antrenor secund)

Jos: Ion Pana (21, mijlocas), Victor Niculescu (26, fundas), Nicolae Negrila (20, fundas), Dumitru Marcu (24, extrema), Lucian Strambeanu (28, mijlocas), Ilie Balaci (18, mijlocas), Theodor Taralunga (29, extrema), Ion Nita (27, atacant). Din fotografie lipseste Alexandru Boc (28, fundas)

Foto: Micapi.ro

Comentarii (29)Adaugă comentariu

CRISTIAN (1 comentarii)  •  18 iunie 2014, 17:32

Ce vremuri, ce echipa, ce oameni!!!!! Multumim pentru acest articol domnule Alin Buzarin, speram ca in viitorul cat mai apropiat sa mai avem parte de asemenea bucurii.DOAMNE AJUTA…

vladp (1 comentarii)  •  18 iunie 2014, 17:37

Cand n-aveam niciun eveniment fotbalistic de asemenea amploare in desfasurare, ne inebuneati cu informatii de can-can, (nu dumneavostra neaparat!), iar acum, cand toate privirile si gandurile noastre sunt indreptate si concentrate pe mondialul brazilian, ne povestiti despre cum am jucat noi fotbal odata. Nici macar atata inspiratie nu aveti sa intelegeti ca nu este momentul cel mai potrivit sa veniti ACUM cu astfel de articole. Ar fi fost potrivit sa analizati meciurile din Brazilia, poate sa analizati si sa prezentati cu sange rece motivele reale pt care nationala noastra sta acasa si se benocleaza la tv…lucruri de-astea asteptam acum, nu povesti din vremea cand eram si noi tineri si frumosi…
Sigur, apreciem si ‘scrierile” astea dar faceti-le la momentul potrivit si in locul celor despre Becali, Borcea, MM, Bianca dragusanu si alte nultitati de acest gen.

olteniacus (2 comentarii)  •  18 iunie 2014, 17:38

Oltenia U Craiova sa se numeasca echipa, sa fie altceva nu sa se substituie unei echipe falimentare total
Mai bine facem din leu facem Leu-Vultur mitologic, conteaza sa avem o echipa adevarata nu doar reclama la Universitatea din Craiova

olteniacus (2 comentarii)  •  18 iunie 2014, 17:39

daca nu se va numi si Oltenia mai bine sa nu promoveze, apropo cand se da verdicul FRF azi parca e 18 iunie

mbd555 (2 comentarii)  •  18 iunie 2014, 18:01

Neinformat domnul Buzarin, campioana unei mari iubiri vine de la titlul furat de Dinamo cu un an inainte cand in ultima etapa Dinamo a invins RUSINOS cu 4-0 pe Cfr Cluj iar craiova a pierdut la Arad cu Uta datorita unui arbitraj RUSINOS

Sorin (3 comentarii)  •  18 iunie 2014, 18:04

Azi e tot miercuri, o zi noroasa, acum ploua torential, si asteptam decizia comisiei de disciplina! Coincidenta? Nu conteaza, doar sa fie pozitiva! Forza Stiinta!!!

zona magheru (2 comentarii)  •  18 iunie 2014, 18:09

Te poti raporta la trecut mai ales cind ai prezent si viitor altfel aratam ca niste babe melancolice fara cafea cu zatz doar circotind . Apropo eram prea mic atunci insa mai tirziu aveam sa aflu si eu de deselnicu , oblemenco, strambeanu , taralunga si mai ales negrila si balaci . Fiecare sistem cu valorile lui si trairile lui . Acum Romania se apropie de perioada post Basescu iar stirile ne bombardeaza cu minoritatea aia urita de englezi , francezi , italieni , etc.. Sau globalizat si romanii . Din pacate la capitolul imagine stam prost de tot . Ce ne mai uneste ? Limba romana .

stalker (2 comentarii)  •  18 iunie 2014, 18:23

ce vremuri si ce echipa. langa circ 8.000 de oameni, la craiova 40.000 de oameni. in ziua de astazi la izvor zero oameni.

mărie andri-CA$$H (1 comentarii)  •  18 iunie 2014, 20:12

E bine de precizat ca pe vremea aia, ca si acum de altfel, echipa se numea CS Universitatea Craiova, fiind sectia de fotbal din cadrul Clubului Sportiv Universitatea Craiova. Restul cu srl-ul conduse de fel de fel de infractori din booveni sunt aberatii crase. STIINTA ESTE CS UNIVERSITATEA CRAIOVA! P.S. Superb articol domnule Buzarin! Respect!

gogu (3 comentarii)  •  18 iunie 2014, 20:23

alexandru boc era la ghefegnis cu cornel patrichi au batut un om lau pus in carucior dupa ce iau babardit nevasta alaiu!

widoqq (3 comentarii)  •  18 iunie 2014, 20:36

Mai tinerii cititori sa retina rezultatul meciului de la Bucuresti intre Dinamo si FC Arges. ( FC Arges fosta Dinamo Pitesti) . Regret,dar Dinamo si Steaua acelor ani erau mizerii,nu echipe.

cica-cica (3 comentarii)  •  18 iunie 2014, 21:31

Mult imi doresc sa fie iceputul unei noi ere fotbalistice Craiovene,pentru ca acest colt al tari a contribuit la cunoasterea Romaniei fotbalistice pe plan mondial,acum cred ca a venit vremea cu adevarat sa vedem nucleul fotbalului Oltea……hai CSU Craiova…..facetine sa fim mandri de fotbalul Craiovean

Marturii Nunta (1 comentarii)  •  18 iunie 2014, 22:58

pacat de istoria acestei echipe frumoase.

coliba (5 comentarii)  •  19 iunie 2014, 0:23

Va salut domnule A.Buzarin! Felicitari pentru articol, insa un lucru am sa va reprosez, si de mult timp vreau sa va transmit, si anume ca in emisiunile dumneavoastră de la Sport.ro, fiind un sustinator al Craiovei, de ce nu faceti emisiuni in care sa vorbiti cat mai des drspre această echipa, despre nedreptatile facute, sa incercati din toate puterile sa ajutati macar jurnalistic această echipa? Toata ziua vorbiti numai de Steaua, dar va autointitulati suporter al Craiovei! RUSINE!

unu cu micu in furculita (14 comentarii)  •  19 iunie 2014, 2:10

Nenea Buzarin, Deselnicu nu merita litera mare in nume? (paragraful 3, linia 7).

unul_ca_mine (11 comentarii)  •  19 iunie 2014, 4:43

N-ai fost acolo, Buzarine. „Urlatoarea” se numea locul de adunare al chibitilor si era langa Perinita, intr-adevar la chioscul albastru. N-ai fost acolo, atunci, pentru ca daca ai fi fost, ti-ai fi adus aminte ca s-a plecat de nebuni in oras strigand „Sapte goluri de pomana, tot Craiova Campioana”

claudiu (18 comentarii)  •  19 iunie 2014, 6:27

Asta ca sa fie si un articol despre Craiova?
Daca imi e foame acum, ma incalzeste cu ceva ca acum 40 de ani am mancat o friptura?
E o legatura cu ce se intampla acum la Craiova si ”campioana unei mari iubiri”?
Pe Ioanitioaia il inteleg ca este la varsta retrospectivei, dar dv. domnule Buzarin?

gogu de la Orodel (36 comentarii)  •  19 iunie 2014, 7:18

Ai obrazul gros ,ca de obicei..!La tv nu stii cum sa ataci Stiinta!Esti ultimul care poti vorbi de iubirea alb-albastra!Tu vorbesti din ce ai auzit de la altii..Rusine!

viorescu (6 comentarii)  •  19 iunie 2014, 7:35

Preambulul a ceea ce va sa fie, se puneau caramizile pentru prima echipa de club romanesc de valoare europeana adevarata. Din pacate au ramas doar amintirile…

PETROLIUSTUL PLOIESTI (1 comentarii)  •  19 iunie 2014, 7:46

ALO,DOMNU BUZARIN !
OI FI MATALE OLTEAN,DAR NICI CU PRAHOVENII NU -I DE GLUMIT !
SA-TI SPUN UN SECRET,ASA CA PT ALDE TALICA: EU FUSEI (SIC) LA ACEL MECI CARE A FOST LA FEL DE BLAT CA SI LA DINAMO,MAI INTII CONDUSE PETROLUL, CONDUSE ! APOI PE FINAL EGALARA JUVETII PRIN AUTOGOLUL SPECTACULOS DIN ULTIMELE 2 3 MINUTE AL REGRETATULUI NAE IONESCU,EGALARA ! STADIONUL URLA DE MINIE!
SI SA MAI STII ALDE TALICA PRECUM CA CERNAIANU FUSESE DEJA ANTRENOR LA PETROLUL,DECI CUNOSTEA TERENUL!
DECI SCOR FINAL 1-1 PT CRAIOVA, NU 0-0 .DA?

suporteru’ (13 comentarii)  •  19 iunie 2014, 8:39

Asa a fost, am avut mari emotii pana cand s-a terminat meciul de la Ploiesti. Mai ales ca se repeta scenariul din campionatul precedent , tot cu Dinamo in „rolul” principal, „alergand” in retur pentru recuperarea diferentei de 5 puncte fata de Universitatea Craiova de la sfarsitul turului si dupa golaveraj . Atunci se acordau 2 puncte pentru victorie .

Vasile (3 comentarii)  •  19 iunie 2014, 9:28

Mai lipsesc din fotografie Ştefănescu şi Berneanu.

n (1 comentarii)  •  19 iunie 2014, 10:29

domnule buzarin felicitari foarte bun articol ,vin cu o complectare ,cu un an inainte dinamo rusinea romaniei in complicitate cu cfr cluj fura titlul care corect trebuia sa revina craiovei dinamo batea la bucuresti pe cfr cluj cu 4 -0 la fix cum se zice si facea golaveraj plus 19 fata de u craiovaplus 18 care pierdea la arad cu uta cu 1 -0 ,noroc ca 1974 asa cum scri deselnicu si boc tineau apararea haide craiova jos dinamo .

om normal (1 comentarii)  •  19 iunie 2014, 12:11

vladp, tu esti normal la cap?! daca azi sunt 40 de ani de la primul titlu, cand vrei sa scrie despre el?!

mihail (20 comentarii)  •  19 iunie 2014, 12:44

N-am vazut nici un articol despre titluri jubiliare cucerite de alte formatii ! Ii tineti pe oltenii astia in brate , parca ar fi sfintele moaste . De ce nu scrieti si de U.T.A. sau de Timisoara , sau de Sportul ?

CROITORU GHEORGHE (1 comentarii)  •  19 iunie 2014, 15:44

merci Alin !

petru (7 comentarii)  •  19 iunie 2014, 23:09

Un comentariu adevarat despre o echipa adevarata :Stiinta Craiova .Respect domnule Buzarin .Azi se incearca sa se faca dintr-o clona o asa zisa echipa care sa activeze mediocru si umilitor in ,,liga lu mitica militica ,,…

alin buzarin (8 comentarii)  •  20 iunie 2014, 12:55

Pentru Mihail: UTA merita si ea astfel de amintiri, ca si Argesul, ca si Petrolul, ca si altii.
In ceea ce priveste Timisoara si Sportul, cu tot respectul pentru ele, n-au castigat titluri!

Pentru Petrolist: Va aflati in eroare. Probabil ca ati fost la meciul de cu un an mai devreme. Intr-adevar, in 1973 Craiova a egalat printr-un autogol al regretatului Nae Ionescu, meciul terminandu-se 2-2, nu 1-1. Atunci insa, la 19 iunie 1974, partida s-a terminat cu 0-0, Craiova neavind cum sa egaleze.

Pentru UNU CU MICU IN FURCULITA: Fireste ca Petre Deselnicu merita litera mare. Graba….

Pentru UNUL_CA_MINE: Eram acolo, terminasem clasa a doua. Urlatoarea era putin mai jos de Femina, pe Karl Marx colt cu Oltetului. La Perinita s-a mutat mai tirziu, prin 1980…

gogu de la Orodel (36 comentarii)  •  22 iunie 2014, 12:35

Zero-zero la Ploiesti a dus in Bucuresti,mare jale si-ntristare,in sos Stefan cel mare!Sapte zero de pomana ,tot Craiova -i campioana!Nu mai murdari Stiinta Busarine,roata se invirte!Lasa CSUCRAIOVA ,OCUPA-TE DE amop SI PAPAGALUL MOTAT MARE ANTRENOR!Busarine abtine-te!Cred ca daca traia tata Luciu te agata in sabia lui Cuza din fata casei lui!!!!

Comentează