Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Italia, matematică și istorie

La italieni, la vita e bella doar în afara stadionului. Pe teren, totul se împarte în felii tactice mult mai riguroase decât cea mai exact și mai precis feliată pizza din lume. Cheia e în mijloc, acolo unde se înfige […]

duminică, 15 iunie 2014, 8:53

La italieni, la vita e bella doar în afara stadionului. Pe teren, totul se împarte în felii tactice mult mai riguroase decât cea mai exact și mai precis feliată pizza din lume. Cheia e în mijloc, acolo unde se înfige lama cuțitului zimțat din trattorie , de vreo optzeci de ani încoace, începînd cu Vittorio Pozzo, continuînd cu Valcareggi, Bearzot, Lippi. Și ajungînd, în fine, la Prandelli, care n-are cum să fie altfel decît bătrînii din care se trage.

Don Cesare, cum spuneam, înfige cuțitul zimțat în centru, acolo unde sînt De Rossi, Veratti și, mai ales, Pirlo. Primii doi sînt locotenenții, Andrea e generalul bătrîn pe la care trebuie obligatoriu să treacă toate comenzile. Acest triunghi de regizori alternativi a cîștigat meciul din jungla Amazoniei. De acolo, din centrul geometric al echipei, a plecat totul. Cei trei, plus ThiagoMotta, intrat mai târziu în locul lui Veratti, colegul său de club de la PSG, au măcinat perechea Gerrard-Henderson, băieții din Liverpool părînd mai mereu doar o jumătate de Beatles care cîntă numai un sfert de Yesterday și doar frînturi de Imagine.

Nu, Italia nu e frumoasă, n-a fost nici măcar cînd cîștiga Mundialul cu golurile lui Rossi. Dar e ilustrarea cea mai exactă a ideii că fotbalul începe din mijlocul terenului, asta după ce terzzinni (așa le zic ei fundașilor laterali) și stoperii au rezolvat problema de pe linia de fund. Italia la Mondiale e mereu o expresie matematică limpede, pare antrenată nu de Prandelli, ci de Leibniz sau de alt savant cu nume de polinom sau de fracție. Logica e atît de legată încît n-ai cum să nu faci calcule savante atunci cînd în ceea ce se numea grupa morții tu ai bătut deja Anglia, iar Uruguayul a fost răpus de acea juntă militară din Costa Rica. Optimea de finală pare deja o chestie simplă, însă asta nu înseamnă nimic. Istoria  adăugată acestei matematici ne dovedește că Italia merge măcar pînă în sferturi atunci cînd joacă prost. Acum, însă, joacă enervant de bine!

Comentarii (28)Adaugă comentariu

4patraulea (8 comentarii)  •  15 iunie 2014, 9:03

cand joaca prost italia castiga (titluri), cand joaca „enervant de bine” pleaca acasa unde „vita e bella”

Nelu_Antonescu (1 comentarii)  •  15 iunie 2014, 9:15

Corect, adevarat si la obiect. Excelent punctat! Bun venit inapoi!

allenatore (4 comentarii)  •  15 iunie 2014, 9:25

sper sa ramana in poarta sirigu. in cazul lui buffon varsta isi spune cuvantul. pacat ca prandelli a renuntat la scuffet

unul de la tara (2 comentarii)  •  15 iunie 2014, 9:45

Olanda e o incantare !!! Dupa atatea finale pierdute, pe drept sau mai putin, la aceasta editie nu va rata ocazia de a-si adjudeca trofeul. Asta in cazul in care s-ar juca cinstit pana la capat, desi ma cam indoiesc de corectitudinea arbitrajelor care vor favoriza selectionata carioca !? Pentru ca tensiunile sociale din tara organizatoare sa fie, cat de cat, estompate, politicul, in cardasie cu fifa, vor face tot posibilul ca Brazilia sa castige trofeul !!! Aceasta ar fi ca o mare lovitura data fotbalului si ideii de intrecere sportiva . Daca va fi asa- si eu spun ca asa va fi ! – e o mare rusine !!!

vlad (35 comentarii)  •  15 iunie 2014, 9:59

Corect, regula aia se respecta…. ca sa nu mai spun ca Italia joaca intotdeauna din ce in ce mai bine pe masura ce trece Mondialul. As vrea sa-i vad si cu Uruguayul inainte sa ma decid, dar pana acum dupa 4 grupe sunt cea mai buna echipa din Brazilia

danbrudan (1 comentarii)  •  15 iunie 2014, 10:16

1- Italia a fost depasita de cateva ori in viteza pe flancuri ; acolo pare sa fie buba lor.

2- Prandelli sper sa fi invatat ceva din infrangerea categorica cu Spania in finala CE; stilul Italiei e apararea in primul rand si atacul ce prinde ; mai ales pe contraatac; jucand atacand frumos ca la ultimul CE nu-i va duce departe aici.

Teodor (4 comentarii)  •  15 iunie 2014, 10:27

Foarte frumos punctat.

dan.p (1 comentarii)  •  15 iunie 2014, 10:29

italia joaca oribil, departe de „enervant de bine”. asta a fost de departe cel mai bun meci pe care l`au facut in ultimul an, si chiar si asa au avut nevoie de o autobaza apreciata doar de italieni si de romani pentru a se impune.

mihail (20 comentarii)  •  15 iunie 2014, 10:31

depinde ca autoritate are cel ce spune ,ca Italia joaca ” enervant de bine ” !!Adica e vorba de cat de mult se pricepe , dar nu dupa parerea lui !!

Victor (2 comentarii)  •  15 iunie 2014, 10:38

E Lebiniz, domnule, touși ! Un așa mare filosof și matematician nu merită pocit!

Victor (2 comentarii)  •  15 iunie 2014, 10:38

Leibniz!
Uite că sunt taxat și eu de ceva forță divină când dau sfaturi! :))
În rest, sper și eu finală Olanda-Italia 🙂

Ady Razvan (1 comentarii)  •  15 iunie 2014, 11:20

Victor,o vei vedea…:)

ionut_bcn (1 comentarii)  •  15 iunie 2014, 11:37

Sharapova e o lady

Cristian (3 comentarii)  •  15 iunie 2014, 11:48

Se scrie corect Verratti! Pentru toti cei care deplang jocul defensiv al Italiei, doar o observatie: Olanda o fi inscris 5 goluri Spaniei, dar toate au venit pe contraatac, pe contre. In general, au asteptat Spania in propriul teren si au jucat extrem de tactic.

Popesu (5 comentarii)  •  15 iunie 2014, 12:44

Chile castiga Campionatul Mondial 2014.

Florin (24 comentarii)  •  15 iunie 2014, 13:14

Italia joaca si deseneaza frumos prin Pirlo, dar nu are forta si travaliu la mijloc. Spania e in acceasi situatie, nu ii mai tine motorul pe batraneii de la mijloc, Uruguay la fel.

Olanda are „power” si tactica buna, asteptam Germania si Franta si sa vedem cat mai poate Mascherano.

Cam astia se bat sus, Mexic are „power” dar pe ei nu ii tine mentalul de obicei.

Italia dupa mine va avea probleme cu Uruguay si Costa Rica.

luci (1 comentarii)  •  15 iunie 2014, 13:27

Un articol foarte bun, dar ce ne facem cu… acea junta militara din Costa Rica?! Asta fiindca respectivul stat centramerican nici macar nu are armata! Cat despre Pirlo, probabil ca e cel mai bun regista din lume…

bogy (1 comentarii)  •  15 iunie 2014, 14:38

sharapova >>>>>>>> halepu….

mdionis (31 comentarii)  •  15 iunie 2014, 15:16

Romana – Italiana
trei – tre
(al) treilea – terzo
de pe locul al treilea/de la o treime – terzino

Oricum, e instructiva gluma aia care spune ca reteta pentru a scrie italieneste trebuie dublate toate consoanele.

milovan_djilas (5 comentarii)  •  15 iunie 2014, 17:05

Ma bucur tare mult ca ati revenit, domnule Buzarin! Asa este cu Italia, insa, asa cum am postat si la un superb material al domnului Paraschivescu, Italia `82 era de-a dreptul incantatoare… Sunt relevante golurile cu Argentina, primul cu Brazilia si mai mult decat celelalte doua boabe (datre intr-adevar cu sansa si pe greseli prostesti) golul anulat al lui Antognini si ocazia lui Rossi. Cat despre semifinala cu Polonia – o superechipa a acelor vremuri, nu s-a pus niciun minut problema scorului, iar pe nemti cred ca ii bateau oricum, fiindca ii snopesc peste tot de cand lumea. Intr-adevar, Germania avusese teribila semifinala cu Franta dar oricum nu cred ca faceau fata Italiei… Si au jucat finala fara Antognoni.

tudor mosh (1 comentarii)  •  15 iunie 2014, 17:50

Simpatic articol, numai ca, spre final, o dati rau pe de laturi, comparand Costa Rica… cu o junta militara! E ca si cum ai confunda delfinii cu orcile. Nici ca se putea mai nepotrivit, tinand cont ca tocmai Costa Rica este prima tara din lume care a renuntat la armata, acum mai bine de 60 de ani! Asta e, dealtfel, unul din motivele principale pentru care eu tin cu ei la aceasta Cupa Mondiala; chiar daca sunt ultimii cotati la casele de pariuri!

brazvan (35 comentarii)  •  15 iunie 2014, 18:24

puține echipe mai bune ca Italia din 1982. ca dovadă, orice microbist care atrait momentul vă poate spune cel puțin zece dintre titularii lor de atunci.

unu cu micu in furculita (14 comentarii)  •  15 iunie 2014, 18:41

Maestre, las-o jos ca macane.

JOCUL ANGLIEI VAZUT DIN AUSTRALIA (1 comentarii)  •  16 iunie 2014, 5:46

BUNA ZIUA DOMNUL ALIN,

BOGDAN AICI DIN P15 (acum la Perth in Australia), as vrea sa spun si eu citeva impresii dupa jocul acesta.
Italia a parut ca nu se intrebuinteaza mai mult decit trebuie, din nou am concluzionat ca englezii trebuie sa invete jocul pe care pretind ca l-au inventat, nu am vazut demult atitea serii de OLE-uri din partea fanilor italieni (desigur) pentru siruri de pase in care adversarul nu atinge mingea- asta nu o spun insa comentatorii englezi, la fel cum nu mai mentioneaza nici cornerul batut prin spatele portii de acest jucator de 300000GBP pe saptamina (asta va intra in istorie).
Gerrard vorbea la cald dupa meci ca si cum ar fi fost cel putin egal, asta e mereu la ei, la CM din Franta 1998 cind i-am batut noi cu 2-1, dupa meci Glenn Hoddle a spus: We did enough to win the game (eram in Anglia atunci, la studii).
In prima repriza au mai miscat ceva englezii, dar mai mult prin „baietii din colonii”, dupa pauza s-au stins si ei. Mai ramine de asemenea simularea lui Danny Walbeck, asta e specialitatea casei la el, dar ei mereu se pling ca in campionatul lor mondial (vezi premiership) sunt strainii care fac „diving”…
De asemena, am remarcat ca mai mereu, impotriva englezilor, cind se apara, e cel mai usor sa fie fentati cu trucuri relativ ieftine, vezi Pirlo la primul gol sau Candreva la golul doi (a simulat centratrea cu dreptul, fundasul baines parac era, a sarit in sus ca sa blocheze centrarea- 99.9% in cazuri cind joaca la Everton, cind se face unul ca va centra, va centra, nu va intoarce adversarul ca sa centreze cu stingul de lemn- dar nu asa fost cazul la candreva).
Foarte bun de asemena Marchisio, nu doar pentru golul inscris, dar a facut si apararea foarte bine. canalul SBS transmite aici acest Mondial, au avut la pauza si la final relatari live de la Ciao Italia Cafe din Sydney, italienii faceau galerie de tip latin, dar erau si ceva englezi veniti acolo sa vada meciul- nu s-a lasat insa cu altercatii. Curios acum englezii isi fac calcule de calificare si cu o infringere in fata Uruguay-ului, dar cu o victorie contra Costa Rica- asta daca Uruguay pierde si cu Spania, ar fi 3 echipe pentru locul 2 cu 3 puncte.
despre meciul Anglia- Uruguay, in luna februarie am pus pariu cu un prieten japonez ca Luis Suarez va fi cumva accidentat in campionat si nu va juca al adevaratul potential la CM, avind in vedere ca vor juca unii contra altora- nu putea sa conceapa prietenul japonez ca englezii pot face asa ceva, i-am spus de atunci ca nu trebuie un englez neaparat sa faca asta, sunt destui irlandezi, scotieni sau galezi in Premiership care sunt in stare de asa ceva (iar am avut dreptate).
Voi trimite si citeva comentarii/impresii despre meciul Australia-Chile…

Cu drag, Bogdan Dana

vio (1 comentarii)  •  16 iunie 2014, 12:03

Nu o sa intelegi in nici un moment din cariera ta ce inseamna fotbalul din Italia. Acolo tot ce se intampla in cadrul unei echipe de fotbal reprezinta un capitol aparte al cercetarilor operationale. De exemplu in cadrul pregatirii unui joc de liga inferioara (aici am avut ocazia sa vad asa ceva) antrenorul a impartit terenul de joc in cateva regiuni unde urmau a fi dispusi jucatorii (stilul de joc era 4-5-1 pe aparare si devenea un 4-4-2 cu un jucator ce avea rolul sa simuleze al treilea atacant) iar apoi schemele care s-au prezentat defineau niste grafuri perfecte. Ca urmare echipa care a abordat acest stil de joc a castigat fara emotii in fata echipei ce a promovat. Apropo antrenorul era unul dintre elevii preferati de Ancelotti cand era antronor la AC Milan.

Socrates (1 comentarii)  •  16 iunie 2014, 15:47

d-la Buzarin ! daca mai scrii asa promit sa incep sa te citesc.

alex (2 comentarii)  •  16 iunie 2014, 22:02

Cateii dintai turbeaza!
Brazilia maxima!

lebateauivre (6 comentarii)  •  18 iunie 2014, 16:06

oare cat timp le trebuie englezilor sa invete fotbal ?!
un secol a trecut deja…

Comentează