Nimic despre dezinfectanţi?
Contrar aparenţelor, Raed Arafat n-a rămas fără glas când a aflat de problemele din spitale. Iată, a comentat intervenţia în cazul Ekeng

Raed Arafat a vorbit prin omisiune despre problemele din sănătate despre care dezbat şefii Guvernului din care face parte. Adică a comentat intervenţia în cazul Ekeng.
A explicat procedurile de prim-ajutor. Şi-a amintit că a amendat Puls Medica. „Acum avem o echipă acolo formată din personalul de la departamentul pentru situaţii de urgenţă şi alţii”, a spus domnul Arafat, la Dolce Sport.
A schimbat regula achiziţiilor
E cea mai grăitoare părere de până acum despre scandalul dezinfectanţilor diluaţi. Din 2007 până în ianuarie 2014, domnul Arafat a fost subsecretar de stat, secretar de stat şi, pentru o lună, ministru în Ministerul Sănătăţii. Cunoaşte sistemul.
Mai mult, este autorul legii achiziţiilor centralizate din Sănătate. A semnat, ca ministru, normele ei de aplicare. Această lege a mutat puterea înapoi la Minister, care decide ce cumpără spitalele şi la ce preţ. Domnul Arafat a elaborat şi o listă cu materiale medicale, echipamente de protecţie, combustibili, lubrifianţi auto, tot ce trebuie într-un spital, mai puţin dezinfectanţi. A lăsat alegerea biocidelor la latitudinea şefilor de unităţi sanitare.
Autograf pe biocide
Domnul Arafat s-a ocupat de biocide separat. Ar avea ce să ne povestească pe tema asta. Printr-un ordin de ministru, publicat în Monitorul Oficial din februarie 2013, domnul Arafat a modificat normele privind „plasarea pe piaţă a produselor biocide”. Sunt tocmai legile despre care premierul Cioloş a constatat că sunt incomplete. E semnătura lui Raed Arafat pe ele.
Secretarul de stat din MAI nu le apără. Preferă să ne atragă atenţia asupra pericolului privatizării serviciilor de ambulanţă. Despre acest pericol ne-a mai vorbit, inclusiv după tragedia din Colectiv. I-a acuzat pe privaţi că „vor să-şi facă reclamă”, apărând la intervenţii lângă ambulanţele de stat. Pe cei de la Puls Medica i-a acuzat că se bagă în faţă şi în 2008, când au ajuns la intervenţie, în centrul Bucureştiului, cu jumătate de oră înaintea ambulanţei SMURD. De data asta, cei de la Puls nu sunt anchetaţi de Ministerul Sănătăţii, ci de Parchet. Nu se impun procurori din oficiu.
Salvatorul secretelor din Sănătate
Totuşi, domnul Arafat se simte îndemnat să reia subiectul său alfa, privatizarea ambulanţelor. A lucrat la vârful sistemului sanitar, cu patru prim-miniştri, de toate culorile politice. A făcut caiete de sarcini pentru licitaţii, a făcut parte din comisiile pentru achiziţii, a făcut legi. A evaluat, a controlat, a supravegheat.
Are partea lui de răspundere în tablou, nu doar în sectorul medicinii de urgenţă. Ce-a făcut, când avea pâinea şi cuţitul? A semnat un ordin de ministru, OMS nr. 964 / 2013 (abrogat după câteva luni) prin care erau secretizate cheltuielile, salariile, rapoartele de control şi audit din Sănătate.
Iată cum explica acest act normativ, pentru Hotnews.ro: „Orice raport de control sau audit poate include nume de persoane sau date care pot aduce atingere unei anumite persoane. Aceste date nu se pot arunca în spaţiul public, pur şi simplu, pentru că aşa a decis corpul de control, până ce ele nu sunt dovedite în justiţie”.
Conform acestui ordin semnat de domnul Arafat, cetăţenii n-ar fi avut voie să afle nimic din ce-au descoperit controlorii de la Guvern în cazul Colectiv sau în cazul dezinfectanţilor diluaţi. Mai bine să nu ştie cetăţenii la ce pericole sunt expuşi, pe banii lor, decât să sufere imaginea vreunei firme sau a vreunui funcţionar.
Acum secretarul de stat de la Interne şi-a secretizat părerile de expert în sistemul medical. Dacă nu se întâmpla o nenorocire, se abţinea de la orice declaraţii. Nu ne anunţa nici prin semne că n-a fost vina lui. Ce-i drept, după atâţi ani într-un post de decizie, nu mai poţi scoate o vorbă fără să aduci atingere unor persoane.