Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Nimic despre dezinfectanţi?

Contrar aparenţelor, Raed Arafat n-a rămas fără glas când a aflat de problemele din spitale. Iată, a comentat intervenţia în cazul Ekeng

Permalink to Nimic despre dezinfectanţi?
sâmbătă, 7 mai 2016, 9:15

Raed Arafat a vorbit prin omisiune despre problemele din sănătate despre care dezbat şefii Guvernului din care face parte. Adică a comentat intervenţia în cazul Ekeng.

A explicat procedurile de prim-ajutor. Şi-a amintit că a amendat Puls Medica. „Acum avem o echipă acolo formată din personalul de la departamentul pentru situaţii de urgenţă şi alţii”, a spus domnul Arafat, la Dolce Sport.

A schimbat regula achiziţiilor
E cea mai grăitoare părere de până acum despre scandalul dezinfectanţilor diluaţi. Din 2007 până în ianuarie 2014, domnul Arafat a fost subsecretar de stat, secretar de stat şi, pentru o lună, ministru în Ministerul Sănătăţii. Cunoaşte sistemul.

Mai mult, este autorul legii achiziţiilor centralizate din Sănătate. A semnat, ca ministru, normele ei de aplicare. Această lege a mutat puterea înapoi la Minister, care decide ce cumpără spitalele şi la ce preţ. Domnul Arafat a elaborat şi o listă cu materiale medicale, echipamente de protecţie, combustibili, lubrifianţi auto, tot ce trebuie într-un spital, mai puţin dezinfectanţi. A lăsat alegerea biocidelor la latitudinea şefilor de unităţi sanitare.

Autograf pe biocide
Domnul Arafat s-a ocupat de biocide separat. Ar avea ce să ne povestească pe tema asta. Printr-un ordin de ministru, publicat în Monitorul Oficial din februarie 2013, domnul Arafat a modificat normele privind „plasarea pe piaţă a produselor biocide”. Sunt tocmai legile despre care premierul Cioloş a constatat că sunt incomplete. E semnătura lui Raed Arafat pe ele.

Secretarul de stat din MAI nu le apără. Preferă să ne atragă atenţia asupra pericolului privatizării serviciilor de ambulanţă. Despre acest pericol ne-a mai vorbit, inclusiv după tragedia din Colectiv. I-a acuzat pe privaţi că „vor să-şi facă reclamă”, apărând la intervenţii lângă ambulanţele de stat. Pe cei de la Puls Medica i-a acuzat că se bagă în faţă şi în 2008, când au ajuns la intervenţie, în centrul Bucureştiului, cu jumătate de oră înaintea ambulanţei SMURD. De data asta, cei de la Puls nu sunt anchetaţi de Ministerul Sănătăţii, ci de Parchet. Nu se impun procurori din oficiu.

Salvatorul secretelor din Sănătate
Totuşi, domnul Arafat se simte îndemnat să reia subiectul său alfa, privatizarea ambulanţelor. A lucrat la vârful sistemului sanitar, cu patru prim-miniştri, de toate culorile politice. A făcut caiete de sarcini pentru licitaţii, a făcut parte din comisiile pentru achiziţii, a făcut legi. A evaluat, a controlat, a supravegheat.

Are partea lui de răspundere în tablou, nu doar în sectorul medicinii de urgenţă. Ce-a făcut, când avea pâinea şi cuţitul? A semnat un ordin de ministru, OMS nr. 964 / 2013 (abrogat după câteva luni) prin care erau secretizate cheltuielile, salariile, rapoartele de control şi audit din Sănătate.

Iată cum explica acest act normativ, pentru Hotnews.ro: „Orice raport de control sau audit poate include nume de persoane sau date care pot aduce atingere unei anumite persoane. Aceste date nu se pot arunca în spaţiul public, pur şi simplu, pentru că aşa a decis corpul de control, până ce ele nu sunt dovedite în justiţie”.

Conform acestui ordin semnat de domnul Arafat, cetăţenii n-ar fi avut voie să afle nimic din ce-au descoperit controlorii de la Guvern în cazul Colectiv sau în cazul dezinfectanţilor diluaţi. Mai bine să nu ştie cetăţenii la ce pericole sunt expuşi, pe banii lor, decât să sufere imaginea vreunei firme sau a vreunui funcţionar.

Acum secretarul de stat de la Interne şi-a secretizat părerile de expert în sistemul medical. Dacă nu se întâmpla o nenorocire, se abţinea de la orice declaraţii. Nu ne anunţa nici prin semne că n-a fost vina lui. Ce-i drept, după atâţi ani într-un post de decizie, nu mai poţi scoate o vorbă fără să aduci atingere unor persoane.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Cic (4 comentarii)  •  7 mai 2016, 21:44

Cu Arafat a început lupta mafiei din sănătate în 2012 împotriva reformei în sănătate.

Marian (4 comentarii)  •  7 mai 2016, 22:44

Cred ca va placea sa va plimbati cu dacia 1410 , fara Arafat tot cu alea va plimbati nu la urgente ci la IML direct.

Maoru (6 comentarii)  •  8 mai 2016, 0:04

Felicitari Maria! Atatia oameni au facut septicemie dupa operatii banale. Arafat e erou si e aparat in strada de popor. Multi destepti au impresia ca Arafat face munca patriotica.

omidiu (2 comentarii)  •  8 mai 2016, 1:12

Nimic despre salvarea de la dinamo? a.. scuze. nu era din sistemul de stat pe care aveti comanda sa il denigrati.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  8 mai 2016, 19:48

si cine da autorizatii pentru salvarile private? eu? dumneavoastra? se autorizeaza, se verifica si se cos singure, ca Arnold?

Gandalf (1 comentarii)  •  8 mai 2016, 1:34

Era mai buna mafia basista cumva ?

marius (1 comentarii)  •  8 mai 2016, 1:45

Pareri fara sa aveti vre-o cunostiinta de caz. Ce dracu are treaba Arafat sau Ciolos cu ce cumpar eu in Spital. Directorul de Achizitii trebuie sa raspunda. El are in raspundere achizitia fie prin Licitatie, fie prin achizitie directa, dar daca a primit cota parte din achizitie nu l-a interesat ce cumpara. Produsele se achizitioneaza dupa ce sunt testate . La 1 an -pt o scurta perioda 3-6 luni trebuie Obligatoriu sa schimbe biocidul . Nu mai cumperi mere Ionatan cumperi Golden – cauti aceleasi caracteristici ale biocidului folosit.
Bla …. bla… comenta-ti si scrie-ti fara sa stiti macar cum se face 1 achizitie si cine raspunde. Pana la Arafat telefonul fara fir ajunge ca intr-o clasa de a 5-a .

Mircea Antonescu (1 comentarii)  •  8 mai 2016, 7:17

El apara ” sistemul ” cum l-a aparat ” sistemul ” suspendandu-l pe Presedintele Basescu !

Alex (4 comentarii)  •  8 mai 2016, 7:42

Ma gandeam eu ca tot Arafat e responsabil si pentru solutiile diluate….

Ramon (125 comentarii)  •  8 mai 2016, 7:56

și care este motivul pentru care faceți acum atâta gălăgie cu biocidele ? Pe vremea guvernului Ponta-Bănicioiu de ce nu ați făcut anchete ? Sau pe vremea guvernului Boc situația era alta ? Acum 5 luni când oamenii mureau, după incendiu, de ce nu ați amintit de biocide și ați asaltat ISU ? Ați uitat acum de ei ? Avem un guvern care nu fură pentru campania electorală, credeți că ei pot să facă ce au ignorat alte guverne timp de 100 de ani (că nu cred că în 1930 era altfel, atunci nu făceau analize).

Catalin (1 comentarii)  •  8 mai 2016, 10:18

Subscriu punctului tau de vedere,bravo!

adrian_hora (23 comentarii)  •  8 mai 2016, 10:24

nu stiu ce sa zic, am credinta ca a facut ceva bun pentru sistemul de sanatate din romania. spuneti ca a semnat, cine altcineva a semnat?
cine era premier in momentul respectiv?

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  8 mai 2016, 11:34

nu-i neaga nimeni meritele, dar trebuie sa-si asume si restul activitatii. ordinul de ministru nu trebuie semnat si de premier. Victor Ponta era atunci in fruntea Guvernului

Mircea (1 comentarii)  •  8 mai 2016, 11:00

care fara arafat, gigele marian..sau,mai degraba,marean?!? a venit cu banii de aks, din combinatiile cu fundatia etc. etc.? ba baiatule, ai putina personalitate, pune ti neuronul la treaba, ridica ti privirea din pantofi si indreapta ti coloana! e coada de topor a mai marilor din „sanatate”, e una din sageti si-i e bine, nu l plange. cat sa limitat sa fii?! cu mentalitatea asta d sclavete,tipic sindromului comunistoid. cei ca matale neaga evidentele,sindromul stockholm e,asa,un fel de hexi pharma..

Redis (10 comentarii)  •  8 mai 2016, 11:08

Arafat merita o statuie, pentru ce a facut la smurd. In rest, e penibil modul prin care doriti sa-l discreditati.

io (5 comentarii)  •  8 mai 2016, 13:00

nimic despre Puls? faceati circ ca de ce nu au fost lasati privatii sa-si bage dricuri….pardon, salvarile, sa salveze ranitii de la colectiv. Daca privatii astia s-au facut de ras avand pe cap una bucata victima, ce s-ar fi intamplat in cazul a zeci de victime? vorbeam azi de 165 de morti la colectiv. urlati ca din gura de sarpe ca de ce s-a acordat prim ajutor pe caldaram,la fata locului, in cazul colectiv, acum urlati ca de ce jucatorului nu i s-a acordat prim ajuror la fata locului, pe terenul de joc. tolontan unde e? sta pitit ca un sobolan? suntem satui de cozile astea de topor din presa, ca stim f bine interesele cui slujiti. nu pacaliti pe nimeni.

Stelist=Roman (55 comentarii)  •  8 mai 2016, 13:04

Nimic despre dopping si folosirea substantelor interzise? Este un subiect tabu? Cand li s-au facut ultima data teste antidopping celor de la dinamo, astra sau pandurii? Mor jucatori pe teren dar pe nimeni nu intereseaza ca sunt injecati ca si caii si expusi unor riscuri enorme pentru vanitatea si foamea de bani, faima si putere ai unor conducatori si antrenori.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  8 mai 2016, 16:23

despre doping am scris vineri, in articolul „Si dincolo de ea…”. Desi FRF si LPF n-au cerut teste antidoping, sefa ANAD spune toate echipele din Liga 1 au fost controlate de doua ori in acest sezon

andrew (8 comentarii)  •  8 mai 2016, 13:55

fara dr.Arafat si acum ajungeati la spital, poate mai rau ca fotbalistul lui Dinamo in salvari de tip Dacia 1300 fara echipament si fara personal medical bine instruit. Nu-l mai acuzati pe dr.Arafat de tot ce se intampla rau in sistemul de sanatate….are el greselile lui, dar trebuie sa avem o linie de demarcatie si sa-i recunoastem meritele si sa-l respectam….pt medici privatizarea sistemului de urgenta ar putea fi un lucru bun, ca le intra niste bani in buzunare dar pt oameni…….ati vazut ce s-a intamplat cu Ekeng….

onlinegsp (2 comentarii)  •  8 mai 2016, 17:12

test

Mihai (9 comentarii)  •  8 mai 2016, 19:55

Felicitari Maria! Deocamdata…

mihaix (3 comentarii)  •  8 mai 2016, 20:26

Cum de nu ne-am gandit pana acum? Normal ca Arafat e de vina! El e de vina si pentru ca astia de la Puls nu aveau baterii la defribilator, pentru ca fuma doctorita si manca seminte. Sa nu uitam ca in nesimtirea lui, Arafat ar fi trebuit sa fie pe pista de tartan! La fata locului ca de asta e super erou! Sincer, eu nu cred ca ne mai facem bine. Nici noi cititorii, dar, cu parere de rau o spun, nici voi jurnalistii

Popescu (2 comentarii)  •  8 mai 2016, 21:03

Nu gasiti alt vinovat? Omul acesta a facut totusi ceva pentru sistemul sanitar romanesc.Cred ca sta la multi in coasta .Cate interese sunt sa fie privatizat Smurdul?

nero (1 comentarii)  •  8 mai 2016, 22:08

Buna seara, dna Maria Andries. Ceea ce faceti d-voastea mi se pare ceva ce aduce a propaganda nu a jurnalism exagerand defectele celui pe care-l atacati si expediand problemele celor pe care ii aparati. In acest articol ati sugerat ca dl Arafat nu prea are calitatea morala sa discute de problemele firmei Puls pentru o prezumtiva cumplicitate in cazul legat de acei dezinfectanti. Mai mult decat atat l-ati acuzat pe acesta ca se foloseste de decesul fotbalistului pentru a a-si ataca concurenta careia i-ati mai si facut apologia. Cand de altfel situatie este fix pe dos la acea firma s-au descoperit o puzderie de nereguli care nu cadreaza doloc cu imaginea pe care doriti s-o dat acelor firme private de ambulanta. Prin urmare ceea ce dv ati scris aici nu este o relatare a realitatii ci doar un gretos articol de propaganda.

Jos Raed Arafat (12 comentarii)  •  8 mai 2016, 23:28

De curând Raed Arafat nu a aprobat înființarea unui punct medical la Manastirea Prislo,județ.Hunedoara,după nenumărate demersuri ale autorităților locale si a Episcopiei Devei si Hunedoarei.Problema este ca:Ti- ai găsit ca un musulman ca Raed Arafat sa aprobe intr- o Sfanta Manastire Ortodoxa Româneasca ,un centru Smurd sau un cabinet medical.Cred ca mai ales la Sfânta Mânăstire Prislop ar fi nevoie de un cabinet medical permanent ,in care cei sa zicem,30 de pacienți sa fie consultați acolo si salvați pe loc acolo nu plimbați .Rusine Raed Arafat ,încă odată , pe lângă cazul Colectiv,cu aceasta a doua problema gafata ,el trebuie sa își dea demisia.
Acum după decesul de aseară a fotbalistului de numai 26 de ani, de la Dinamo București, chiar in timpul unui meci ,camerunezul Patrik Ekeng ,sper ca oficial MAI sa înființeze la Mănăstirea Prislop un punct medical permanent.Fotbalistul probabil a murit căci nu a fost dotata salvarea cu defibrilator,si in plus salvarea a întârziat 2 minute si 47 secunde.Ati spus ca la Prislo ați avut pe zi 30 de cazuri de pacienți consultați cu diferite probleme.Ati avut si decese.De ce vreți sa se mai întâmple alte nenorociri? Va conta enorm ca viitorii pacienți,din rândul pelerinilor sa primească rapid ajutor,adică in câteva secunde,1-2 minute nu mai mult,cum a fost cazul fotbalistului.Neifintand postul medical sau SMURD LA Mănăstirea Prislop ,este ca o crima la pelerinii ortodocși romani care vizitează mănăstirea.ganditiva la părinții si bunicii,unchii si mătușile voastre ce importantă va avea sa existe un cabinet medical acolo si mai multe salvari dotate cu ultimele standarde, ca viitorii pacienți sa ajungă rapid la spitalul din Hațeg,care este cel mai apropiat de Mânăstire.Se știe ca au fost 95 000 de pelerin in 2015 in vacanța de 1 mai.Si in alte zile vin zeci de mii de pelerini acolo.Ce veți face dacă se întâmpla un accident dacă cineva leșina sau mai grav are urgentă nevoie de masca cu oxigen si defibrilator, sau dacă cineva are un infarct sau stop cardio vascular sau accident vascular ischiemic,etc?daca vin mai multe persoane deodată care au nevoie urgentă de prim Ajutor? o singura salvare nu ajunge!nu va ajunge nici 1 medic si 1 asistenta ,ci este nevoie de a fii suplimentat numarul de cadre medicale de acolo.Înființarea unui punct medical in incinta Mănăstirii Prislop este necesar si pentru ca între Manastiea Prislop si Silvasul de jos sunt 7,8 km (si se parcurge cu mașina in 17 minute, in caz de trafic normal fără blocaje,conform http://www.Googlemaps.ro,) si drumul datorită numărului mare de autovehicule si autocare se circula foarte greu.In plus anul acesta , acest drum după cum se știe este in reabilitare tot anul .Ambulanta, chiar daca preia un pacient , si merge pana la spitalul orașului Hateg , care se afla la 14,3 km , fata de Mănăstirea Prislop,(si se parcurge cu mașina in 25 de minute in trafic normal ,fără blocaje ,conform http://www.googlemaps.ro), salvarea va putea fii blocată in trafic si sa ajungă cu pacientul sau pacienții mult mai târziu, existând riscul unui deces.Deci iată un alt motiv de a înființa acest punct medical obligatoriu in Mănăstirea Prislop unde oamenii vor putea primii primul ajutor pe loc.

mihai (5 comentarii)  •  9 mai 2016, 8:17

Toate aceste comentarii ne mai arata o data ( daca mai era nevoie ) ca nu mai avem speranta. Suntem o tara de bizoni.

Comentează