Să joace avocaţii!
Pînă să le judece comisiile LPF memoriile, „studenţii” vor ajunge la pensie
Informaţia a apărut anul trecut, într-un ziar local din Craiova, pe fundalul cazului Universitatea. Cotidianul respectiv, „Ediţie specială”, a publicat în facsimil şi documente care să probeze ştirea. […]
Pînă să le judece comisiile LPF memoriile, „studenţii” vor ajunge la pensie
Informaţia a apărut anul trecut, într-un ziar local din Craiova, pe fundalul cazului Universitatea. Cotidianul respectiv, „Ediţie specială”, a publicat în facsimil şi documente care să probeze ştirea. Fără acele documente, ştirea ar fi trecut drept un zvon răutăcios, lansat de ziarul lui Adrian Mititelu.
Conform documentelor respective, în 2004, mai multe cluburi au cerut Tribunalului Bucureşti dizolvarea Ligii Profesioniste de Fotbal. Cluburile reclamante: Steaua, Rapid, Dinamo. La sfîrşit, printre semnături, parafa avocatului care reprezenta cluburile: Valentin Cocean. Cererea a fost retrasă subit.
După ce a ameninţat LPF cu Tribunalul, Valentin Cocean este, în prezent, preşedintele Comisiei de Soluţionare a Litigiilor, din cadrul aceleiaşi LPF. Conduce, aşadar, comisia care a judecat Cazul Tibi Bălan mai bine de şase luni, după ce jucătorul depusese memoriu pentru a fi declarat liber de contract. Pînă la urmă, situaţia lui Bălan s-a tranşat printr-o mică înţelegere între şefii de la Steaua şi Sportul, nu prin decizia comisiilor LPF.
Jucătorii Sportului şi-au depus memorii în bloc şi aşteaptă să fie declaraţi liberi de contract. Aşteaptă de nouă luni. Şi jucătorii Rapidului au depus memorii. Şi alţi jucători, de la alte cluburi rău platnice. Însă deciziile sînt amînate de la o săptămînă la alta. La ritmul în care a citit memoriul lui Tibi Bălan, Comisia lui Valentin Cocean va petrece următorii ani închisă în sala de lectură şi răsfoind din greu contractele jucătorilor. Intrarea în insolvenţă a cluburilor reprezintă unul dintre motivele întîrzierii. Dar nu e cazul Sportului, deocamdată.
Pînă cînd comisia Zen rezolvă memoriile „studenţilor”, se pot întîmpla multe. Şiman are avocaţi bine implementaţi în dreptul sportiv. Cabinetul de avocatură care reprezintă interesele Sportului Studenţesc a reprezentat interesele LPF şi a oferit consultanţă juridică FRF.
Varga şi colegii de rebeliune au avocaţi din oficiu, de la AFAN, sindicatul jucătorilor. Comisia de Soluţionare a Litigiilor este compusă din avocaţi, doctori în drept, asociaţi la case de avocatură. Cinci specialişti în legi se învîrt de nouă luni în jurul unor memorii depuse de un fotbalişti. Cît de complicat e şi dreptul ăsta! Pînă să se lămurească despre ce-i vorba Cocean şi colegii de meditaţie, jucătorii Sportului sînt bătaia de joc a patronului. Sau a falsului patron. „Libertatea” scrie că numele lui Vasile Şiman nici măcar nu apare în actele clubului.
Nu-i exclus să aflăm şi alte curiozităţi din ogranigrama şi contabilitatea clubului din Regie. Sportul Studenţesc nu e unic în felul lui, e un club care exemplifică starea de lucruri din fotbalul nostru şi raporturile de forţă dintre LPF, FRF şi cluburi, pe de o parte, şi fotbalişti, pe de altă parte. Avocaţii din Comisii nu sînt avocaţi doar în comisii. Sînt avocaţi şi în afara lor. În orice condiţii, un club sau o federaţie reprezintă un client mai atractiv decît un jucător neplătit cu lunile. Imparţialitate? Judecată dreaptă? Serios?
LPF-ul şi Comisiile dau un semnal destul de clar: e liber la abuzuri din partea conducătorilor de cluburi. Jucătorii trebuie să aştepte nouă luni decizia Comisiei lui Valentin Cocean, apoi încă nouă luni decizia Comisiei de Recurs.
Timp în care va fi dată în funcţiune noua Comisie de Arbitraj Sportiv, formată din 25 de avocaţi.
Dacă e nevoie de cinci avocaţi să judece un memoriu în nouă luni, 25 de avocaţi vor judeca de cinci ori mai lent: în 45 de luni. E mult, dar, vorba lui Valentin Cocean, întrebat de ce atîta lentoare în Cazul Tibi Bălan: „Care-i graba?”.