Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Limitele

România pierde cu Albania și asta ne scandalizează, deși nu ar trebui. E normal. Sunt consecințele

Permalink to Limitele
luni, 20 iunie 2016, 7:12

Există câteva adevăruri elementare pe care le-am ocolit toți, orbiți de speranțe din care fusese evacuat, fără milă, realismul.

Unu: România s-a calificat la un turneu final umflat, care se desfășoară nu pentru a stabili o ierarhie strictă în fotbalul continental, ci pentru a răspunde unor nevoi crescute de consum. Continentului, cât mai mult fotbal!

Doi: România a ajuns în Franța pentru că acest European a fost atât de larg, dar și pentru că a întâlnit adversari mediocri, care erau în cădere liberă (Grecia) sau care, conjunctural, au fost mulțumiți cu un egal (Ungaria, Irlanda de Nord). Ne-am târât până la Paris învingând tremurat Insulele Feroe, într-o deplasare care rămâne Everestul unei generații mici și încropite.

Trei: România culege acum tot ce a semănat (fudulie, mai ales) și tot ce nu a semănat (educație, în primul rând) în ultimele decenii. Fotbaliștii care au pierdut cu Albania sunt rodul întâmplării. Această generație nu există în afara hazardului. Ea nu este consecința unui program coerent, ea nu este rezultatul unui sistem în care s-a investit. Au crescut și băieții ăștia fotbaliști cum au putut, iar acum orizontul lor previzibil (cu trei-patru excepții minore) este liga a doua turcă, și – dat fiind că evadează dintr-un fotbal în faliment – liga a doua turcă înseamnă enorm. Limitele.

Patru: România îi datorează turneul mai degrabă lui Pițurcă decât lui Iordănescu, și acest amănunt ar fi de-ajuns ca să ne dăm seama care e nivelul. Iordănescu a fost doar o soluție confortabilă financiar (care să îngăduie, iată, prime generoase administrației de la Casa Fotbalului). Dar – mai mult – Iordănescu a primit la națională o sinecură. Nu poți să faci culcat! în fața unui doctor în impostură ca Gabriel Oprea dacă nu ești tu însuți din aceeași plămadă. Iordănescu este. A fost ridicat spre cerul Americii de Generația de Aur și răsplătit, de-atunci, cu privilegii de republică postcomunistă cu apucături bananiere în ciuda iernilor noastre crunte. Un general care nu reușește, într-o viață de om, să învețe nici cum se face acordul subiectului cu predicatul, un general care face sluj la un zeu al parvenirii cum e Gabriel Oprea, un senator care nu s-a remarcat decât la depunerea jurământului, un om al ideilor tactice puține, dar fixe, prizonier al unei gândiri cazone, ridicolă și desprinsă de realitățile mileniului curent…. Sincer, ce așteptări puteam avea de la Iordănescu, care nu se poate deprinde nici cu gramatica de clasa a doua, fricos și superstițios ca o babă care linge voluptuos icoane? Care a fost planul pe termen mediu și lung cu această alegere? A meritat economia?

Cinci: Conducerea fotbalului românesc a încăput pe mâna unui președinte care nu a arătat decât o riguroasă mânuire a limbii de lemn. Se erijează în exponent al tinerei generații, dar în concret se gudură pe lângă reprezentanții puterii politice ca un câine de companie. Era vorba că tânăra generație a crescut liberă. Era doar o vorbă.

Comentarii (42)Adaugă comentariu

S (2 comentarii)  •  20 iunie 2016, 20:04

Articol de nota 10!

Ovidiu Paraschiv (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 20:15

Articol de 2 lui, mai degraba hater pe net decat ziarist, ai o limba de lemn mai rau ca Burleanu. In afara ca esti frustrat si improsti cu noroi, nu se intelege nimic din articolul tau. Esti doar o tentativa de ziarist. Platesti cumva sa iti publice astia textul in gazeta Andrei mos Craciun?!

John (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 20:25

comentariul de mai sus a fost postat de catzelusul lui Burleanu:)

pawn (16 comentarii)  •  20 iunie 2016, 20:52

iordanescu a fost totusi, fotbalist. mare. a fost si antrenor. mediu. hai sa nu ne prostim cu exagerari. ca imbatraneste urat, asta e altceva. dar nu poti sa-l faci chiar de 2 lei pe un om care chiar a insemnat ceva pentru fotbalul romanesc.

Bubucul (13 comentarii)  •  20 iunie 2016, 21:30

Super bun articolul! De-acord cu tine!

cata (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 21:54

De acord. bun articol.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  20 iunie 2016, 22:07

Daca nici asta nu i articol bun ...atunci ...care ?...aici se spun lucruri adevarate ...trebuie sa gasim solutii pentru a reusii o calificare si la mondiale ...

Pretty Kitty (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 22:52

Bravo mai ales pentru punctul patru, si pentru taxarea acestui lacheu al sistemului care este generalul Puiu.

Mos Craciun (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 22:55

Da domnule Andrei Craciun. Aveti perfecta dreptate. Ati punctat aproape toate motivele pt care nu aveam cum sa performam la Euro. Intrebarea mea este de ce nu ati venit au acest articol inainte de Euro? Toti ne vaitam ca ne-a batut Albania. Pai Albania asta tocmai a maturat cu portugalia in preliminarii, nu e asa? Atatat timp cat banii publici sunt directionati de primarii catre privati ( vedeti CLuj Napoca prin stadion de care a beneficiat un privat, vedeti Ploiestiul, mai nou acum si Craiova si Tg. jiu ridica stadioane...) si nu catre sportul de masa, catre facilitati minime si decente pentru ca eu ca parinte sa pot sa imi duc sau sa imi indemn copilul sa faca sport, tot asa o sa fie de-acum inainte. Matura cu noi pe jos toti. Iar fotbalisti o sa avem doar din conjunctura. Va intreb, cate facilitati minime si decente se pot face pt cetatenii unui oras si pt copiii lor din pretul platit de primarie pt un stadion de performanta, de care sa beneficieze... un privat? Despre asta va invit sa scrieti si sa sustineti pe mai departe. Un cetatean.

Daniel (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 22:57

Salut Andrei. In primul rand iti multumesc pentru acest articol. Nu am citit alte scrieri ale tale dar acesta este de nota 10. In al 2 lea rand, astea este natiunea careia i te adresezi: genul Ovidiu Paraschiv. Trimis sa scrie ceva ca sa produca zanzanie intre microbisti. Sunt aceleasi vorbe pe care ni le arunca politicienii zi de zi din 89 incoace.Si nu ne invatam minte. De ce ti-am multumit?Pentru ca din cand in cand mai apare cineva care spune ADEVARUL si nu ii este frica ca maine va fi dat afara! Azi un Andrei,maine un Tolontan, poimaine cine stie? O tara intreaga se trezeste!!!

Ando (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 22:57

Pai sa zica generatia anilor 90 cum ii cerea voie lui Hagi sa zica si el ceva... Din pacate va ramane in anale drept 'Tata Puiu'....nicidecum 'Mister'.

Bogdan (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:01

Un antrenor bun ar fi batut albania si cu o echipa cu jucatori numai din liga 1 (4 4 2, s lung jr, sapunaru , gaman, tamas, vatajelu sau tosca sau filip pt fundas stanga, pintilii sau ropotan, stanciu, chipciu, adi popa sau vatajelu sau rotariu, atac alibec si hora)

cpt.ahab (4 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:01

Articol foarte pertinent. Felicitari!

Maoru (2 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:01

Excelent articol, felicitari! PS Punctul 5 trebuia accentuat mai mult. E bataie de joc ce face acest impostor pe nume Burleanu cu fotbalul romanesc.

Dan Patru (6 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:02

Am puterea sa recunosc ca m-am apucat sa citesc acest articol desi n-am nici cea mai mica idee cine e autorul si, drept urmare, ma asteptam sa fie o opinie de santier, dar nu ma gandeam ca va fi atat de slaba inca de la primele idei. Citez "Unu: România s-a calificat la un turneu final umflat, care se desfășoară nu pentru a stabili o ierarhie strictă în fotbalul continental, ci pentru a răspunde unor nevoi crescute de consum. ". Nu mai pot sa zic decat: Nice try, Olanda si Serbia. #rekt

Dan Patru (6 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:02

PS: Acolo m-am si oprit din citit si sper ca n-am facut cancer de la ce-am putut sa vad.

Mihai (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:04

Tolontan fiind ocupat cu Hexipharma, Gazeta isi dilueaza vizibil concentratia de glorie/semn de editorial! Limba romana n-a fost siluita ceea ce inseamna ca lipsesc virusii din calimara lui "mos craciun"!

Dani (2 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:04

Cel mai bun articol despre fotbal din ultimii ani!Bravo stimate domn,ma inclin. ...se poate si asa ! Ar mai fi si punctul 6,ca auxiliar desigur:Avem suporteri dupa jucatori. IERI in tribunele stadionului din Lyon aveam impresia ca eu sunt dintr-o tara non UE cu 3 mil de locuitori....am fost maximum 5 000,in schimb ce albanezii,parca veneau dintr-o tara cu 20 mil de locuitori! Inca o data felicitari pentru articol si nutrim increderea ca in cativa ani,speram nu zeci de ani,vom redresa ceva in tot sportul romanesc,care este in colaps:volei,handbalul masculin,atletism ,box,GIMNASTICA,etc etc

Bibi (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:07

De vina sunt in ordine: (1) rusii (2) Iliescu (3) minerii (4) comunismul.

Dani (2 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:07

Ovidiu Paraschiv# E grea limba romana,dar daca vrei poti cauta pe cineva sa iti traduca :)

Nello (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:10

ANGHEL IORDANESCU NU PUIU *** A FOST ESTE SI VA MURI UN LINGAU MEDIOCRU CA ANTRENOR NU ARE NICI PE DEPARTE VIZIUNEA LUI EDI CA FOTBALIST A FOST BUNICEL CEA CE EDI NU A FOST DAR CARACTERIAL O *** CARE ASTEPA LA COTITURA OCAZII DE A PARVENI VEZI INLOCUIREA LUI CORNEL DINU LA NATIONALA DEOARECE NOMENI NU SPUNE CA NATIONALA GENERATIEI DE AUR E OPERA LUI DINU INTRE TIMP SI EL DEVENIT *** SI LINGAU MATERIALIST. UN ALT ARIVIST NOROCOS A FOST JENEI CARE A PRELUAT STEAUA 86 CONSTRUITA DE HALAGIAN

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ghita (3 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:10

Actorii care s-au plimbat pana in Franta nu sunt numai cei ai lui Burleanu,ei sunt si a lui Sandu,Dragomir,Becali,sunt ,,zeii ,fabulosii,briliantele voastre a celor care faceti din Chiri-plici,Stanciu si alte muraturi mari vedete

Radu (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:11

AI PERFECTA DREPTATE SI DORESC SA I INTREB PE CE DE LA FRF UNDE ESTE PROIECTUL LOR PE TERMEN MEDIUM SI LUNG?TOT CE TREBUIE SA FACE ESTE SA O LUAM DE LA ZERO DE JOS DE TOT.ALTFEL NU AVEM NICI O SANSA. DOMNUL BURLEAN SA SE URCE PUTIN IN AVION SI SA MEARGA PANA IN BELGIUM SA I INTREB PE DOMNII DE ACOLO CUM AU RESIT. DAR TREBUIE IN PRIMUL RAND SERIOZITATE SI PRICEPERE .EXISTS OARE ASA CEVA LA FRF???

Userul_banat (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:12

Voi, ziaristii ati spus ca: 1. Romania a iesit dintr-o frupa cu super-adversari; 2. dupa plecarea lui piturca s-a vazut o imbunatatire drastica in jocul echipei; 3.jucatorii care au fost pe teren nu i-a crescut Burleanu, el doar a administrat de vreo doi ani ceea ce a mostenit si ca orice sef de la noi nu a uitat sa-si incaseze leafa si sa isi voteze niste prime consistente, ca doar e sef. 4. responsabili i pentru nivelul de azi al fotbalului sunt conducatorii de cluburi, sefii federatiei si ligii, mass-media si nu in ultimul rand noi, societatea.Exact in aceasta ordine.

Createur De Couloir (2 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:13

Mda… bine zis, doar ca nu mai vreau vorbe spuse bine ci sa-si schimbe *** naravu si mentalitatea societatea asta, romanul, in fapt. Iordanescu/Oprea -Ponta/Gino – Burleanu/Dragnea, sper ca sunt multumiti acum. P-astia si daca ii trimiti in Siberia tot nu este de ajuns… Eu muncesc pe branci, ore intregi, familie, imprumuturi si astia isi bat joc de ceea ce inseamna a-ti face treaba, atat! Sa iti faci în *** treaba!!!! ***, prime de calificare, antrenor comunistoid, ***!!!!!!!! bai la ce probleme avem noi, nu se rezolva daca vine alt antrenor si face alta selectie sau alta pregatire, la noi tot sistemul e cu probleme. Maxim ce se poate scoate din echipa pe care o avem e sa fie o echipa disciplinata, defensiva si bataioasa (ceva gen Albania de aseara, care n-are jucatori cu mult sub ai nostri, dar nici peste). Ca sa avem o echipa cum era cea a lui Hagi/Popescu/Petrescu/Raducioiu/Dumitrescu etc. ne trebuie vreo 10-15 ani de munca de acum inainte. Imaginati-va ca un jucator mediocru din echipa aia, gen Panduru sau Vladoiu ar fi Dumnezeu in echipa noastra de acum

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

50bani (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:15

Am iesit totusi primii...:))

Createur De Couloir (2 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:19

PS. panduru…panduru avea un șut de indoia bara. sau portarul, ce nimerea. vladoiu nu avea prea multa scoala, dar era tipul mingea trece, jucatorul ramane. nu avem in acest moment vreun jucator are sa rivalizeze cu ei, la vreun capitol. ce dor îmi este de fotbalul ala ' sălbatic '

dorian (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:21

Cand se pune degetul pe rana, apar unii care vor sa inoate impotriva vantului. Un domn spune ca este un articol de "2 lui" , scara lui de valori pare fara trepte. Este un articol pertinent si corect. Iordanescu a fost un fotbalist bun , *** . A devenit antrenor de prima mana pe spatele unei generatii de exceptie. Daca in S.U.A '94 era pus antrenor unul tras la sorti dintre cei care activau in primele doua divizii , rezultatul era idem sau mai bun. Antrenorul Iordanescu este mediocru si atat. Fotbalul din Romania a murit incet si sigur in ultimii 10-15 ani. Au fost distruse echipe si odata cu ele centrele de copii si juniori . Economia de piata fals aplicata si dorinta de a obtine doar profit cu orice pret a dus la colapsul fotbalului romanesc . Talpa politicului pusa pe grumazul sportului ( interese obscure si scaune oferite in schimbul 'a ceva" ) a dus la sufocarea lui. URNA 3 sau 4 scrie pe noi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Laurentiu41 (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:23

Rusii ,Ucraina au plecat deja acasa,de ce sa dam in nationala?valoarea jucatoriilor e scazuta,atat se poate acum,poate pe viitor.

Florin (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:23

Articol excelent, numai afirmatii 100% adevarate cu un singur punt slab: vine prea tarziu! Romanul are o vorba: dupa razboi - multi vitejii se arata.

dannythefrog (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:24

Felicitari pt. articol. Daca as fi Iordănescu sau din familia lui as muri de rușine dupa un astfel de articol.

Dan (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:28

@Ovidiu Paraschiv...amice...esti idiot.... E clar *** lui Burleanu daca nu chiar Burleanu...comentariu de 3 lei fara argument si fara nici o baza, mai ales in contextul actual falimentar al echipei nationale si conducerii FRF. Articolul spune exact ce se intampla acum si rezultatul acestei familii *** de la conducerea fotbalului romanesc. Fara experienta dar plini de tupeu prostesc. Pacat insa ca va ramane doar tristeatea si articolele acestea pentru ca nimic nu se va schimba. Va gasi Harry Potter un tap ispasitor , va mai uita lumea si va continua sa fure in continuare si sa ingroape fotbalul romanesc. Asta e, ne meritam soarta...RIP fotbalul romanesc

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

randy (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:29

FEDERATIA,IORDANESCU,TREBUIE SA DEMISIONEZE.........BINEINTELES CA NU AU BUNUL SIMT SA O FACA.

Papi (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:31

Parafrazând-ul pe Sorescu, în special cu ideea ca tot încercăm sa găsim problema [exclusiv] în fotbal, când de fapt cauza este mult, mult mai adanca: "Şi pentru că toate acestea Trebuiau să poarte un nume, Un singur nume, Li s-a spus" România!

Alex (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:31

Asadar nu va luati de Puiu, nu va luati de oprea si mai ales nu va luati de burleanu. Ca uite ce patiti. Ei au nevoie de liniste. Si de prime. Si de sirene.

Gestapo (1 comentarii)  •  20 iunie 2016, 23:31

E un chin, sa vezi Romania jucand in zilele astea.Chiar si-un amical ar fii de ocolit pt noi.Suntem ce-a mai incompetenta echipa pe care mi-a fost dat sa-o vad la Europene de 23 de anii incoace...Unde-i Cobra? De la el si pana in prezent nu am avut un varf de rasa!!Suntem slabi atat in teren cat si-n tribune.Ne meritam soarta;)

Larry cdv (3 comentarii)  •  21 iunie 2016, 1:22

Iordănescu, fotbalist? Da, a fost ! iordănescu, antrenor? Nu, NICIODATĂ !Păi ce? Toți cei care au avut, sau au legitimație de fotbalist, sunt, sau au fost fotbaliști? De unde nene! Sunt din categoria celor care " dau cu piciorul în minge"...!

dan (2 comentarii)  •  21 iunie 2016, 1:54

RMN ul fotbalului romanesc! Bravo.

florin (1 comentarii)  •  21 iunie 2016, 7:31

Comentariu slab, toti romanii stiu sa faca misto si sa comenteze ca tine, si in plus cand nu le merge ceva dau vina pe Biserica - pune mana pe harlet si vorbeste cand termini treaba

lazy (1 comentarii)  •  21 iunie 2016, 8:33

@ pawn Iordanescu nu a fost un fotbalist mare, a fost unul mediu. ca antrenor a fost submediu. realizarile lui ca antrenor se datoreaza conjuncturii si norocului. parca a fost o scurta perioada antrenor la Steaua lui becali. care a fost performanta lui acolo? excelent articol.

Martorul (1 comentarii)  •  21 iunie 2016, 9:15

Corect! Sistemul nu va reacționa pozitiv, ar însemna să piardă privilegiile! Șefii s-au premiat, pentru ce? Acei bani trebuiau să ajungă la tinerii care învață fotbalul. Mare nevoie avea academia lui Hagi! Din păcate, au învățat repede cum să profite, un sistem privat care beneficiază de popularitatea unuia public. Pentru activitatea lor, șefii au salariu, nu înțeleg de ce prime, ei asta trebuiau să facă pentru salariul primit! Ganea are dreptate, Generalul este expirat! Fotbaliștii nu sunt uniți, fiecare își vede de interes. Generalul ne atrăgea atenția că albanezii au jucători la echipe bune din Europa, la noi a greșit Tătă, exact un jucător de la o echipă bună din seria A Italia. A făcut-o intenționat? Nu i-a stat mintea la joc? Pur și simplu, nu le pasă! Probabil că echipa FRF (națională este eronat), este o corvoadă pentru ei, un risc să se accidenteze și să piardă contractele cu echipele de club! Până la urmă, au dreptate. După ce să muncești? Ia Burleanu și șefii potul! Mai bine îți vezi de contractul de la club, trăiești bine și ai un viitor! Ce a câștigat Ali Beg, poate a pierdut un contract bun la un club fain, a pierdut locul în echipa Astra la meciurile din Europa etc. Suntem în capitalism sălbatic! Doar lui Dumnezeu îi pare rău de România!

Paul S. (1 comentarii)  •  21 iunie 2016, 9:39

Bine punctat. Felicitari!

Comentează