Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Puțină decență!

Ne-am calificat la Campionatul European ediția 2016. Carevasăzică, unde? Ce ne așteaptă în Franța?

Permalink to Puțină decență!
miercuri, 14 octombrie 2015, 12:07

Discret, propun, acum, la ceasul istoric al euforiei de după victoria din Feroe (există, iată, o minimă euforie și după o victorie în Feroe), să medităm totuși la direcția spre care ne îndreptăm. Trebuie să avem puterea de a nu mai ocoli acest ghețar: echipa națională de fotbal a României a jucat – pe întreaga durată a preliminariilor – mediocru, iar rațiunea ne îndeamnă la prudență în a spera altceva pentru vara viitoare. Avem, așadar, o calificare muncită, obținută cu un fotbal încîlcit, lipsit de orice strălucire, asemenea ideilor antrenorilor care au condus-o. Totul petrecîndu-se pe fondul unei trufii nejustificate de realitate. S-a tot pretins că ar fi o rușine cosmică ratarea acestei calificări. Ca și cum trecutul ar putea aboli acest prezent crunt, în care echipele românești de club sînt cînd ridicole, cînd inexistente. E mai brutal, dar e mai înțelept să ne dăm, totuși, seama cam unde ne aflăm.

Ceea ce se spune încă și mai puțin este altceva: Campionatul European de fotbal a ajuns o horă la care cu greu poți rata invitația. Dat fiind noul sistem de la EURO riscăm chiar să trecem de grupe! Uite, în Albania tocmai se scriu ode pentru „Generația de Aur”, se oferă cetățenii de onoare, e frumos. Da, chiar și Albania va participa. Nu vor lipsi nici tradiționalele forțe continentale Islanda și Țara Galilor. Despre puternica reprezentativă a Irlandei de Nord am avut, deja, timp să ne facem o idee.

Campionatul European este – reformat de Platini, pe valul unei căderi de neocolit – o întrecere vastă, populară, o cîntare a fotbalului de consum. Aceasta este direcția: continentului întreg cît mai mult fotbal! Nu e adevărat că nu mai există echipe mici. E adevărat însă că nu mai există echipe mari. Această industrializare a jocului, această falsă democratizare a jocului, această diluare a întrecerii, această avortare a ideii de elită explică, în mare măsură, reticența în bucurie. Și nevoia de marketing și PR, ca la orice cosmetizare a falsului: acum, stimați suporteri, trebuie să cîntați în cor o odă a nețărmuritei bucurii comerciale!

Acum patruzeci, acum treizeci, ba chiar și acum douăzeci de ani, exista încă sentimentul că o calificare la un European este, totuși, o realizare. Acum este o formalitate dictată de logica implacabilă a progresului pieței libere. Să nu ne amăgim că am reușit o performanță. N-am reușit. Propun, la fel de discret, să nu mai jonglăm cu termeni precum „catastrofă” sau „epopee, căci nu știm ce vorbim.

Naționala României practică un fotbal mărunt care ne duce într-o competiție care și-a pierdut identitatea, deci sensul. Ceea ce nu ne va împiedica să ne agățăm de iluzii. Fotbalul nostru prăpădit chiar avea nevoie de această calificare ca de puțin oxigen.

Vom mai dansa o vară. Ce va fi apoi? O performanță va fi cum va reveni Olanda din groapa în care s-a prăbușit în ultimii ani, căci va reveni. De-abia acolo vom putea vorbi despre sistem, valori și momente zero. A se urmări cazul.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Catalin (1 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 12:51

Olanda are toate „sansele” sa rateze World Cup 2018; este intr-o grupa de calificare din care mai fac parte Franta si Suedia, iar locul 2 merge la baraj….

catio (4 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 13:23

Da, un Campionat European la care participa Albania si Islanda si nu participa Olanda, de exemplu. Lucrurile se mai schimba in timp. Nu, nu va faceti iluzii, noi nu ne schimbam, noi vom juca la fel cum am jucat in preliminarii, mai ales ca vom fi calauziti de pe banca de acelasi Tata Puiu.

AlterEgo (8 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 13:34

Fara urma de ironie, cred ca articolul asta ar merita sa fie tradus si publicat in toate ziarele de specialitate , din Europa si nu numai. Ca raspuns la tot gunoiul fotbalistic pe care federatiile internationale il baga , constant , sub niste covoare din ce in ce mai scumpe…. Felicitari.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 13:40

…nu am reusit nicio performanta …insa federalii nostrii si au luat prime nesimtite de calificare …

Ignacio Ramonet (1 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 13:42

Nu e cazul să ne încurcăm în termeni precum „ne-am calificat la Euro”. Cel mai OK este să subliniem CE ANUME s-a realizat prin calificările la Euro:
– 1972, 1984, 2000 – am fost în primii 8 din Europa
– 1996, 2008 – – am fost în primii 16 din Europa
– 2016 – sîntem (deocamdată) în primii 24 din Europa, cu şanse de a ajunge în primii 16 dacă ieşim din grupe, în primii 8 dacă trecem de optimi, etc.
Asta e tot.

adrian Lengyel (3 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 14:05

Cat se poate de corect si la obiect.

MARUTA (1 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 14:13

Si NU in ultimul rand un public de rahat care nu merita o calificare la un turneu final.Toti mitocanii se inghesuie pe stadion sa-si etaleze ghiolbania.Fotbalul mare de azi nu mai admite astfel de specimene vedem si noi care este atmosfera pe marile stadioane chiar si atunci cand favoritii nu obtin un rezultat pozitiv sau jocul lasa de dorit.

daniel (5 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 14:35

m-a dezamagit tare platini.. fost mare fotbalist, care transforma campionatul european intr-un c.a.p. penibil…la editia viitoare, probabil se va da cate un trofeu fiecarei echipe…

Sorex (1 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 14:41

Sper sa citeasca si dl. Ioanitoaia acest articol, mai ales prima parte… desi s-ar putea sa ramai fara job, pt ca iti permiti sa il contrazici, cine stie… Acum aud ca baietii viseaza sa iasa si din grupe … Amuzant…pentru asta trebuie sa dai goluri… Ce sa zicem…mult succes :))

cpt.ahab (4 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 15:21

Perfect spus. Globalizare, comercial, masa vs natiune, inima, elita.

Cineva (14 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 15:36

Exagerari, exagerari, ca aproape de fiecare data!
In final, conchideti ca fotbalul nostru avea nevoie de acest lucru … fara sens! De acest lucru fara sens (ma refer la acest turneu final supradimensionat), care ne va acapara atentia cateva saptamani la inceputul verii, au nevoie chiar si echipele nationala bogate si cu palmares glorios, insa nu toate au reusit sa treaca … examenul acestor preliminarii. Un anumit joc al rezultatelor i-ar fi putut duce chiar si pe germani, citati cu majuscule in materie de profesionalism si de determinare, in situatia de a juca un baraj. Iar despre olandezi, ce sa mai spun? S-au cam facut de ras, atat prin adversitatile dintre jucatori, cat mai ales prin rezultatele obtinute! Slavii sudici (ma refer la statele care au facut parte din confederatia iugoslava), cei mai simpatizati de catre cei care urmaresc fenomenul fotbalistic, vor juca baraje (Croatia, Slovenia si Bosnia), in timp ce sarbii vor medita asupra modului cum pot repeta la nivel de reprezentative A, cu jucatori supraevaluati, performantele echipelor de tineret! C.

ion (1 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 15:55

Perfect de acord. Daca spunem lucrurilor pe nume poate mai avem o sansa, altfel va fi si mai rau. Dar cati ziaristi se pun rau cu Burleanu si nea Puiu ?

mitroi2008 (1 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 16:11

Un articol mediocru! Dar astfel de opinii sunt posibile, atunci cand luam in considerare faptul ca majoritatea „jurnalistilor” din Romania sunt la baza ingineri constructori sau ingineri mecanici, insa, in domeniile respective nu aveau nicio sansa, fiind printre ultimii din promotia lor.

john.peris (1 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 16:15

Excelent articol, felicitari Andrei !

Cineva (14 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 17:01

Olanda este in „groapa” de vreo 16 luni, nu de cativa ani! Nu va amintiti cand a avut loc ultimul CM si ce loc a ocupat Olanda in Brazilia? Sa va reamintesc si ce „nationala” a invins „portocala mecanica” in „finala mica”?

danny pump (2 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 17:14

f. bine spus,avem un fotbal mic,mic de tot!!!numai ca jucatori si stafful nationalei in ca nu au inteles,poate la vara cin se vor intoarce cu coada inte picioare!!!

dac.impielitzat (21 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 17:25

Andrei eu nu sunt de acord cu tine intr-u totul. de ce? pentru ca da desi ai dreptate ca s-a schimbat foarte mult fotbalul, FOARTE MULT, ca s-a ajuns da la nevoia de PR ca sa poti sa vinzi fotbalul, inainte se vindea singur, desi multe alte porcarii s-au intaplat, si se intampla, banii au schimbat totu as zice eu, totusi, exista in continuare fotbal, exista fotbal bun, adevarat. sunt echipe care-l joaca in continuare.
avand in vedere, cum ne-am batut noi joc de fotbal in ultimii 25 de ani, de juniori, de copiii nostri, de sistemul nostru de invatamant, de spitale, de tara asta, (noi! nu uefa sau fifa, blater, platini sau mai stiu eu cine) e un mic miracol ca ne-am calificat la europeanul asta.
si sa fim constienti ca se poate chiar mult mai rau, mult mult mai rau.
dar, se poate is mai bine, mult mult mai bine.
depinde doar de noi

der_grosse (4 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 17:37

tot ce se alege dupa toate aceste meciuri infecte ale nationalei sunt banii de la UEFA. care oficial sunt zice-se 8 milioane, dar cine stie cate-or fi (sau o fi fugit hotia din FRF…!?). pt spectatori… NIX! ei sa plateasca bani de bilet, ca prostii, atat.

Mihai Marian (4 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 19:12

aprob acest articol in toalitate,ba merg si mai departe,spunad ca in romania nu avem antrenori cu adevarat valorosi care sa poarte povara schimbari la fata a fotbalului romanesc.Sa iesim din acea temporizare ,care suna a Miorita si sa incepem sa jucam cu adevarat fotbal,simplu si eficient,perpendicular pe poarta cu pasi din prima si presing avansat.Sa invatam odata pentru totdeuna ca mingicareala asta de a latul turenului si statul cu fundul in poarta sa nu primi gol nu ne duce nicaieri.Avem nevoie de antrenori curajosi ,care sa si asume esecurile,pana invatam sa jucam altfel si usor ,usor vor incepe sa vina si rezultatele mult dorite,in care vom juca spectaculos si eficient in acelasi timp,in care toti jucatorii sa fie selectati numai pe valoare si constanta,pe merit,nu pe nume,in care antrenorii sa riste sa introduca in teren tineri,sa le dea tot girul ,sa i ingurajeze meci de meci..Daca vom continua ca pana acum,nu vom mai avea nationala niciodata si din mizeria asta de campionat nu vor mai aparea jucatori cu adevarat valorosi.Inca un lucru pe care vreau sa l subliniez ar fi ca FRF sa infiinteze imdeiata campionatul de tineret,iar al doi-lea aspect ar fi ca echipele de din romania la Liga l si ll sa fie obligate sa joace cu minim 2 tineri in teren,iar jucatorii straini sa fie stopati sa mai vina asa msiv,sau sa se impuna niste reguli in care mai mult de 3-4 sa nu fie pe teren niciodata.Atfel romanii sa aiba prioritate,iar tinerii cu precadere.Stiu,o sa mi spuneti ca UE ,dreptul la munca,etc,etc…Da,dar tre gandit ceva inteligent si ocolit hatisul asta de legi UE anti national….

vasco (76 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 20:42

Corect!!!

Andrei (1 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 23:02

Draga Craciun, usor defazata analiza dumitale. In primul unde e euforia pe care o invoci in prima propozitie? N-am vazut euforie. Dimpotriva. Calificarea a fost primita cu raceala de public desi vine dupa o seceta lunga. Practic cu exceptia 2008 n-am mai fost la un turneu final din 2000 si n-am mai legat calificari de prin anii ’90. Ca atare, afirmatia dumitale e total rupta de realitate. In ce priveste formatul Euro si motivatia din spate, esti tot pe dinafara, ma tem. Plangi de dorul elitei Euro, insa iti amintesc ca la nivel de club formatul UCL a fost croit tocmai pentru a se promova elita, lumea buna, bogatii. Competitia se cheama Champions League dar jumatate din participanti nu sunt campioni in tara lor. In rest subscriu in ce priveste valoarea fotbalului romanesc si nu esti primul care descopera America. A fost subliniat chiar mai elocvent de Edi Iordanescu in interviul de azi.

Doctor (1 comentarii)  •  14 octombrie 2015, 23:37

Da, in concluzie sa vina Mircea Lucescu sau ala mic al lui macar, Razvanel!
Avem pretentii de parca jucatorii nostri ar fi titulari incontestabili la Real, Chelsea, Bayern sau Barcelona. In realitate punem mare pret pe cei din Liga 1, pentru ca ceilalti vin de prin liga a 2a turceasca, Israel, Bulgaria. Din 1994 tot mergem cu coada pe sus, crezand ca trebuia sa fim campioni mondiali dar numai Iordanescu nu a stiut sa urce echipa mai sus, uitand ca a luat o echipa aproape descalificata. Dupa atatia ani in care in fotbal doar s-au sustras bani, dupa ce si-au facut numarul toti copii fostilor mari antrenori, suntem iarasi calificati la un turneu la care, totusi, accesul se face dupa niste reguli – meciuri, puncte, goluri. De ce ne pute lucrul asta? Cand ne-am facut de ras la un turneu? Ce interese au cei care vor schimbarea antrenorului? Pentru cine canta ode?

nefertem (1 comentarii)  •  15 octombrie 2015, 8:10

Unul din putinele articole ce atinge o problema fierbinte, asta cu industrializarea fotbalului. Mie personal nu-mi place. S-a ajuns ca jumatate din Europa sa fie la europene, asta pe langa multi desculti care ajung la mondiale ca na, trebuie sa fie prezente toate continentele. Europenele si mondialele ar trebui sa fie competitii ale elitelor.

Cineva (14 comentarii)  •  15 octombrie 2015, 16:14

Scuze, Croatia s-a calificat direct, de pe locul 2. In rest, totu-i valabil in prima postare. C.

25 de ani (9 comentarii)  •  16 octombrie 2015, 15:21

@ Cineva. Sarbii au pierdut trei puncte in meciul de acasa cu Albania, pentru ca s-au batut. Tu erai aici cand a fost razboi langa tarisoara ta? Asa ca sa intelegi si de ce Serbia nu s-a calificat, in rest comentariul tau e bun.

Cineva (14 comentarii)  •  17 octombrie 2015, 13:07

@25 ani
Cu cele 3 puncte in plus, Serbia s-ar fi calificat?
Serbia a fost a treia mare deziluzie (nu si pentru mine), dupa Olanda si Grecia, a acestor preliminarii. Toti ii supraapreciaza pentru calitati care tin mai putin de fotbalul propriu-zis si mai mult de curaj, instabilitate psihica, incapatanare. Oricum, indiferent de anul nasterii dvs., nu va permit sa ma tutuiti! C.

parerea mea (4 comentarii)  •  18 octombrie 2015, 9:52

Eu nu vad de ce un Euro cu 24 de echipe e o greseala! Ma bucur ca vom vedea mai multe meciuri si sunt convins ca nationale precum Irlanda de Nord sau Albania (locul 2 deasupra danezilor, a batut-o si pe Portugalia) vor face jocuri frumoase. Iar ironia legata de Tara Galilor si Islanda mi se pare gratuita, avand in vedere fotbalul prestat in preliminarii de cele doua echipe. Tara Galilor a batut Belgia, iar Islanda a castigat o grupa cu Olanda, Cehia si Turcia. Nu ti se pare suficient? Mie da. Macar la nivel de nationale sa manifeste sefii fotbalului mai multa deschidere fata de echipele mici, daca in ceea ce priveste fotbalul de club Liga Campionilor include si locurile 4 din campionatele puternice, in timp ce campioanele din ligile slabe joaca tururi preliminare ca sa ajunga in grupe.

Comentează