Singurii oameni care n-au înțeles fotbalul
Undeva în Papua Noua Guinee, încă de la 1883, un trib s-a opus acestui joc englezesc: oamenii deplinei egalități, ei nu puteau accepta că unii pot pierde în timp ce alții cîștigă
Sînt căzut, de multă vreme, cu toată cerebralitatea, în patima pariurilor sportive. Zilnic, pe toate meridianele, am cîte un joc în desfășurare. Nu pariez niciodată ce vreau, ci întotdeauna ce trebuie, urmînd diferite statistici matematice, răsucesc obsedant fusurile orare ale campionatelor de fotbal ale lumii în căutarea rezultatelor de egalitate. Ceea ce fac zilnic este totuși un prilej de meditație cu privire la cei care cîștigă și la cei care pierd, căci eu sînt, în cheia pariurilor mele bine calculate, un adept total al antijocului în fotbal.
0-0 este rezultatul care îmi aduce cea mai mare satisfacție contabilă. Dar sportul este, în mod esențial, despre învingători și învinși. Pe această filosofie s-a înălțat întreaga noastră piramidă de valori, așa ne-am construit legendele, așa ne-am înțeles eșecurile și așa am știut cînd să jubilăm. Ce am fi fără această separare radicală, care nu cunoaște posibilitatea recursului?
Sînt tot mai mulți cei care deplîng paradisul originar al sportului, perioada în care nu conta cine cîștiga și cine pierdea. Dar chiar și această nostalgie trebuie înțeleasă în perspectiva ei corectă: nu conta în cheie financiară. Dar conta – foarte mult – în stabilirea ierarhiilor. Era important, mereu a fost!, cine e mai bun. Nu am știut să trăim altfel. Se poate însă și altfel? Se poate.
E știut cazul, s-a mai povestit (vezi și http://blogs.publico.es/strambotic/2014/04/tangu/). Antropologul Catherine A. Lutz a scris o carte care în limba engleză se numește „Unnatural Emotions”. José Antonio Marina, unul dintre cei mai importanți eseiști și filosofi din Spania timpului nostru, face în capodopera sa, „Labirintul sentimental”, o trimitere la această lucrare, în marginea unor observații despre ceva ce s-a întîmplat în 1883 în Papua Noua Guinee, la capătul lumii. Faceți cunoștință cu tribul tangu!
Cînd Marea Britanie a luat Noua Guinee sub protectorat și-a dus acolo și fotbalul. Zadarnic! Cei din tribul tangu nu au putut accepta că există pe lume această mentalitate: cînd cineva pierde, altcineva cîștigă. În toate sporturile pe care le practicau (preferau un fel de popice, în care popicele erau niște nuci de cocos), fără nici o excepție, era obligatoriu ca rezultatul să fie nul. La popicele lor, nu urmăreai să dărîmi mai multe decît partenerul, ci un număr egal.
Englezii au dus jocul de fotbal în toată lumea și noi ne trăim zilele după regulile lor. Dar pe tangu nu i-au putut schimba; i-au lăsat în plata zeilor lor. Mă gîndesc deseori la oamenii-tangu, cu melancolie, în ciuda faptului că nu i-am întîlnit niciodată. Ce bun ar fi fost un campionat tangu, în care toate rezultatele să fie de egalitate! Dar să fim serioși: sîntem civilizați, cum am mai ști cine e cîștigătorul și cine e loser-ul?
Da, să fim serioși, cum am mai ști…