Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Renașterea

 Liga 1 la fotbal seamănă tot mai mult cu o cumplită mascaradă

Și, poate, cel mai bun lucru care i s-ar putea întîmpla fotbalului românesc ar fi să moară puțin, pentru a reveni, cît e omenește posibil să revii dintr-o […]

miercuri, 4 martie 2015, 12:49

 Liga 1 la fotbal seamănă tot mai mult cu o cumplită mascaradă

Și, poate, cel mai bun lucru care i s-ar putea întîmpla fotbalului românesc ar fi să moară puțin, pentru a reveni, cît e omenește posibil să revii dintr-o moarte, într-un integral exercițiu de onestitate.

Nici nu mai știi cum se numesc echipele acestea, de cînd au decăzut în acronime. Să le spunem, deci, conform tradiției: Craiova a predat o estetică a urîtului care mai mult de un punct chinuit nu poate să aducă, Steaua e dictată, telefonic, din pușcărie, ceea ce ar trebui să spună totul, și chiar spune.

Singura veste asemănătoare primăverii ne vine tot de pe bătrînul, greu-încercatul Giulești, unde Rapidul încearcă să se salveze, într-o probă care este în egală măsură despre fotbal și suflet. Și mai e și Viitorul… Ați văzut cum evoluează Viitorul? Să nu vă fie frică să înțelegeți că într-adevăr așa arată viitorul fotbalului românesc, exact ca în acea constatare onestă a telecomentatorului: „Dar acolo era Hodorogea!…”.

Atît mai poate prima noastră ligă și e mai cinstit să îi spunem adevărul. Nu mai ştim cine ce e. Şi pe această confuzie nu se poate ridica decît o confuzie încă mai mare. Creştem nedumeriri într-un infinit şi inutil joc de măşti sau chiar matrioşti.

În anul 1928, la Milano, la corectura ziarului „Corriere della Sera” a fost angajat un bărbat. El purta numele Dino Buzzati-Traverso. El nu şi-a părăsit redacția decît murind. Era un scriitor întîmplat într-o redacție de ziar și chiar a practicat jurnalismul, nu doar părerologia. În anul 1949, cronicile sale despre Turul Ciclist al Italiei, Il Giro așadar, i-au uluit pe cititori: ele însemnau, în definitiv, recuperarea ţării după război. Italienii îşi numesc ţara „Il Bel Paese”, ţara frumoasă. Nu greşesc. Iar Dino Buzzati nu mai văzuse niciodată pînă atunci o cursă de ciclism și nu avem date care să confirme că iubea măcar plimbările duminicale cu bicicleta. În anul acela, două legende își disputau supremația: Gino Bartali și Fausto Coppi. Nici nu mai contează cine a cîștigat, sportul nu e decît uneori despre victorii, contează că Dino Buzzati a murit tot ziarist, săvîrşindu-se dintr-un cancer în 1972. Şi mai contează că el nu şi-a trădat meseria pentru a ajunge un bust împăiat de lacheu oarecare din politică.

Şi mai contează şi că, într-una dintre cele mai frumoase povestiri scrise vreodate, un bolnav imaginat de Dino Buzzati este plimbat de la un etaj de spital la inferiorul şi tot aşa pînă în pămînt şi mai contează că adevărul că mori e atît de greu de spus. Dar e mai bine să ştii, e mai bine.

Fotbalul românesc este astăzi ca bolnavul lui Buzzati, plimbat pe tărgile insolvenţei, minţit cu drepturile de televizare, îndopat cu speranţa banilor publici, pierzîndu-şi pînă şi dreptul la a lăsa moştenire o nostalgie.

Ce îşi vor aminti copiii anului 2015 despre zilele acestui fotbal?

Comentarii (14)Adaugă comentariu

ficus (1 comentarii)  •  4 martie 2015, 13:05

marele antrenor rejile hagi trebuia sa fie arestat pentru port ilegal de carnet de antrenor , daca asa poate juca o echipa de liga 1 cu 2 jucatori in plus,patronu trebuia sa l de a afara pe antrenor,cu jucatori ca nicolita,putanu,vana,coimbra,fai si alte sute in liga 1 liga 1 va fi mai slab decat campionatul din malta

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  4 martie 2015, 13:12

Burleanu …o sa l ingroape …definitiv…

Increzator (1 comentarii)  •  4 martie 2015, 14:15

Ce îşi vor aminti copiii anului 2015 despre zilele acestui fotbal?
Isi vor aminti ca RAPID NU MOARE!!!

Dani21 (3 comentarii)  •  4 martie 2015, 21:04

Se construiesc stadioane domnule Craciun : Craiova , Iasi , se vorbeste la Dinamo. Nu mai fiti isteric cu fotbalul romanesc. Valoarea echipelor o vedem in cupele europene – e singurul test adevarat.

tud (2 comentarii)  •  4 martie 2015, 23:46

oare de ce retarzii comenteaza pe acest site?

Ionut89 (1 comentarii)  •  5 martie 2015, 0:29

Își vor aminti că unii practică „jurnalismul”, deși nu prea au habar cu ce se mănâncă..mi-ai rănit ochii și urechile foarte serios…

dan marcel (13 comentarii)  •  5 martie 2015, 2:20

Băi, muie, fă-ți o labă și suge-ți sperma, poate așa reușești să-ți dai seama cât ești de imbecil și renunți la articolele astea de constipat incurabil.

vasco (76 comentarii)  •  6 martie 2015, 14:17

Si fotbalul si cei care il privesc,si cei care comenteaza pe aici,sunt supusi regulilor societatii in care traiesc.Deci….la noi jale mare!E suficient sa citesti comentarii @danmarcel,ca sa-ti dai seama de starea natiei…Astia or sa mearga la stadion in continuare chiar daca spectacolul e jalnic,chiar daca fotbalul romanesc va intra in faliment,nu doar in insolventa.Pentru ca ei,educatia si morala lor se regasesc in fratii becali,mitica dragomir,jiji si alte specimene.
Eu chiar doresc succes fotbalului romanesc in drumul lui catre faliment.Si,ca si in toate domeniile vietii societatii romanesti,vinovat nu va fi doar unul(in cazul fotbalului unii l-au gasit in persoana lui Burleanu)ci noi toti,pentru ca fotbalul e ca si societatea din care provine,asa cum le facem pe celelalte facem si fotbalul.Sanatate,si mai scrie,poate vor fi din ce in ce mai rari cei ca si „cel de la numarul 7”.Desi…

Gicu Dobrin (3 comentarii)  •  6 martie 2015, 20:29

Fente, driblinguri , no-look pass. Lasati oamenii la fotbal , unde vreti sa ii trimiteti la opera ? Pe stadioane se descopera frumusetea competitiei.

dan marcel (13 comentarii)  •  7 martie 2015, 2:41

@vasco: Boule, vărsa-mi-s-ar vreju` peste buzele mă-tii, dacă ție ți se pare că Andrei Crăciun e vreun fel de ziarist, ai dreptate și ține-te strâns de el. E exact genul de curlimbist de care ai tu nevoie-n Românica: prost, grandoman, pupincurist, cu harfe-n cap și aere de-ntelectual. Dar eu l-am văzut cu ochii mei lingându-l în cur pe Jiji! Așa cum o sa se-apuce, de mâine-poimâine, s-o facă din nou, cu toată șleahta ailantă de buze-maro! Ești și tu pe-acolo, îți lasă papilele bale după bucile fleșcăite-ale lui Jijionete? (Că de onest…)
Hai să-ți zic cum stă treaba, sugătorule de căcat peste puterea de debit a deversorului: societatea de care vorbești e plină de voi și noi. Singura diferență e că noi încă ne mai ducem pe la meciuri și suferim, în prostia nostră, dacă echipa noastră joacă jalnic de ani de zile, dar rămânem acolo, cu gioarsele și necazurile ei, pe când voi vă apelpisiți ca niște țațe moderne după labagii leșinați gen Crăciun care nu-s capabili să lege două propoziții subordonate logic, dar vă aburesc aiurea cu milioanele de cunoștințe enciclopedice. Ești atât de handicapat să nu poți deschide wikipedia? Zi-mi și mie, să nu mor prost (că sunt, și-mi pare bine!), ce mama dracului căuta Dino Buzatti-n articolu-ăla?
BOULE!

ION (1 comentarii)  •  7 martie 2015, 21:05

La așa țară așa campionat, ne merităm soarta am participat 25 de ani la crearea unei democrații originale, rezultatele se văd în toate domeniile…

Joo Ferenc (3 comentarii)  •  9 martie 2015, 10:55

@autor

Bolnavul lui Buzzati a acceptat benevol asteptarea in desertul tatarilor! 😀

Gigione (1 comentarii)  •  9 martie 2015, 16:37

Multumesc, domnule Craciun! Datorita dumitale am descoperit tulburatoarea poveste „Sapte etaje”.

Goanta (1 comentarii)  •  10 martie 2015, 21:11

toti copii din 2015 isi vor aminti ca a fost o echipa frumoasa care a renascut( pentru a cata oara?) din propria cenusa….RAPIDUL NU MOARE !!!

Comentează