Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Din Roma în Ghencea și mai departe – în viitor

Înnebunitoare întîmplări au avut loc pe meridianele sportului!

În Ghencea, Steaua pierde la Rapid și începe returul cu mai multe semne de întrebare decît ar fi anticipat pînă și scepticii, cu un lot văduvit – pentru bani – de cei […]

miercuri, 25 februarie 2015, 11:32

Înnebunitoare întîmplări au avut loc pe meridianele sportului!

În Ghencea, Steaua pierde la Rapid și începe returul cu mai multe semne de întrebare decît ar fi anticipat pînă și scepticii, cu un lot văduvit – pentru bani – de cei mai buni trei jucători din istoria sa recentă (Sînmărtean, Szukala, Keșeru) și – din calcul, probabil greșit – de fotbaliștii aflați la sfîrșit de contract (cel mai important fiind Arlauskis).

Steaua, cu opt colțuri cum e acum, a jucat – să nu ne ferim de adjectivul-evidență – jalnic, ceea ce nu scade din meritele Rapidului, care, cu o echipă strînsă pe fugă într-o iarnă, cîștigă nu doar trei puncte, ci și – ceva mai important chiar și în lupta pentru evitarea retrogradării – încredere și respect.

Să-și fi băgat prima nevastă din fotbalul nostru cel de toate zilele coada? Să fie Gâlcă doar un funcționar, așa cum urlă ultrașii rivalelor, un funcționar umil care nu iese din cuvîntul patronului din pușcărie? Vom afla, ca de obicei, prea tîrziu.

Mai poate pierde Steaua acest titlu? Cum? Astra a fost, și ea, caraghioasă încă din prima etapă. În plus, clasamentul trebuie parcurs cu ajutorul de specialitate al unui jurist și, poate, chiar al unui psiholog, oameni de la care să aflăm cine mai poate participa în cupele europene, în lumina epidemiei de insolvență, și care mai e totuși motivația cîștigării unui titlu care nu duce nicăieri. Totul este deci – cum mereu a fost pe la noi – complicat.

Și în tot acest carusel de realități, supoziții și perspective, vești cumplite ne vin de la Roma. Cetatea, totuși eternă, a fost mutilată de întîlnirea cu niște barbari deghizați în suporteri olandezi ai temutei Feyenoord din portul Rotterdam.

Ați fost vreodată în Piazza di Spagna? Cunoașteți Fontana della Barcaccia, tulburătoare în perfecțiunea ei barocă? Sînteți la curent cu opera lui Pietro Bernini, tatăl, și a fiului său – Gian Lorenzo? Știți ce înseamnă toate acestea în economia patrimoniului cultural universal? Nici un meci de fotbal de astăzi, de ieri și nici măcar de mîine nu poate justifica acest nou asalt asupra Romei!

Roma decade singură – de secole decade – în felul ei fermecător, care obișnuiește să dea capodopere în cinema (vedeți, în acest sens, „Roma” lui Fellini, din 1972, și „Marea frummusețe” a lui Sorrentino, din 2013). Și tocmai această decădere neîntreruptă ne arată cît de mare a fost!

 

Și nici unui fanatic, din nici un veac, n-ar trebui să i se mai îngăduie să îi dea foc Romei! Cum să califici, așadar, acțiunile demenților din Olanda din săptămîna neagră abia încheiată?

Să nu ne pierdem, deocamdată, speranța în umanitate: undeva, chiar acum, cineva pregătește introducerea șahului ca materie obligatorie în școlile noastre și – la cît gîndim – asta chiar nu are cum să ne facă rău.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Alex (1 comentarii)  •  25 februarie 2015, 13:57

Si cine o s-o predea (materia sah)? E putin mai complicata decat aritmetica.

Obiectiv (23 comentarii)  •  25 februarie 2015, 20:20

Vandalismul este un fapt reprobabil si de neinteles pentru niste suporteri proveniti dintr-o tara civilizata! Cred ca au actionat sub influenta alcoolului si din spirit de turma! Cred ca nu s-ar fi intamplat la fel daca ar fi fost vorba despre suporterii lui Ajax, de exemplu! O.

dan marcel (13 comentarii)  •  26 februarie 2015, 4:06

Mare noroc au cititorii „Gazetei” cu Andrei Crăciun: fără el și înaltele lui simțiri – ar rămâne oamenii inculți! Nu, nu am văzut Piazza di Spagna (am fost ieri la Veteranilor, se pune?) Nu cunosc nicio Fontana della Barcaccia (dar am băut mai demult un șpriț la Fântâna Blanduziei, cam trezit , și n-am mai dat pe-acolo) și nu-s „la curent” cu meștereala din familia Bernini – au fost electricieni? Habar n-aveam că Roma a fost declarat „citta aperta” in `72, sau că poți să scrii „frumusețe” cu doi de „m” (de ce nu cu doi de „ț”?) Iată câte lucruri noi am aflat doar citind câteva rânduri din nemuritorul Andrei Crăciun! Iată foloasele progresului, care ne aduce din bezna neștiințței către culmile simțirilor artistice! Bravo, domnule, să ne traiești! Am zis și o repet: dacă Crăciun nu exista, el trebuia inventat! ( de profesorul Frankenstein sau de profesorul Preobrajenski, la alegere) Dar el există, grație unei greșeli luminoase făcută de mămica dumisale care, chiar dacă profesoară de matematică, a încurcat, la un moment dat, numărătoarea zilelor… și ne revarsă, articol de articol, din preaplinul trăirilor lui divine. Mulțumim, prinos de recunoștință!
Bravo, Andrei Crăciun! Bravo, mama lui Andrei Crăciun!

huzaru-kultural (2 comentarii)  •  27 februarie 2015, 2:28

BAI ARDEI BAIATULE, SCRII ASEMENEA TAMPENII CA NICI MACAR ULTRASII ASTIA NU TE BAGA IN SEAMA

Mihai Bulica (41 comentarii)  •  27 februarie 2015, 19:03

Fata disparuta din Ghencea

e Dan Dorel Matei.
E profesor. Pai eu citesc dictionare si encioclopedii, ca nu stiam ce-i aia avortoni, ca nu voiam sa le fac din greseala complimente lu Oprea, Dusa, Boroi, Talpan, … si dupa ore da documentari n-am reusit ce-a reusit domnu D D, adica sa faca praf dintr-un condei pa cine voia el.
Respect D D. Mai bine te studiez pa tine.

Draga Domnu Craciun, treaba cu distrusu, cu datu foc Rom666ei, ca pe vremea oamenilor de bine Caligula si Nero, ar trebui a-pro-fundata. Adica, date istorice, s-a descoperit ca cine a dat foc a condus si operatiunea da stingere. Doamne, n-o sa ajungem niciodata la perfectiunea asta a marilor ginditori.
Mos Craciun tata, daca ultrasii Romei vor sa ramina cu fintina aia veche care aminteste de vremuri nedemocratice, eu n-am nimic impotriva. Are si catelu meu o fintina in plus.
Mos Craciune tata, catelu meu refuza sa ridice labuta in Ghencea, ruina aia, bazele alea in paragina, praf, mocirla, sopirle coapte, serpi, boroi, talpani, jeg, jeepane capitaliste, … , tine saracu catel ca mi-e frica sa nu esplodeze si latra saracu cind vede toate potaile alea spurcate care intra acolo, …

Mos Craciune tata, poate sti tu pa cineva care sa dea foc si apoi sa conduca operatiunili da stingere ale incendiului, ca sa construim ceva nou, ceva demn de era noastra, ori macar sa nu refuze saracu catelus sa se usureze pa baza aia, biscan…

comunist (2 comentarii)  •  28 februarie 2015, 9:19

:)))

Paspartu (1 comentarii)  •  4 martie 2015, 2:13

Roma e o echipa mult prea mare si are meciurile ei cu alti granzi. Intotdeauna am tinut cu underdogii – Feyenoord si simpaticii lor suporteri anarhisti. Spirite libere fata de politistii cu masti, bulane si lacrimogene ce incercau sa-i reduca la tacere prin mijloace nedemne.

offtopic: Nu va recomand ‘Splendoare in iarba’. Nu merita vazut.

dragos (1 comentarii)  •  4 martie 2015, 10:11

Incalcarea unor drepturi fundamentale este fapta penala.

Comentează