Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Opt sute cinci milioane oameni

Vine primăvara și nu e deloc europeană.

La Madrid, Cristiano Ronaldo nu se regăsește. Este – așa constată gazetarii – frustrat. Carevasăzică, poți fi frustrat și la acel nivel al contului. Mai mult, apropiații marelui fotbalist spun că Ronaldo nu […]

miercuri, 18 februarie 2015, 9:22

Vine primăvara și nu e deloc europeană.

La Madrid, Cristiano Ronaldo nu se regăsește. Este – așa constată gazetarii – frustrat. Carevasăzică, poți fi frustrat și la acel nivel al contului. Mai mult, apropiații marelui fotbalist spun că Ronaldo nu se regăsește pentru că suferă din amor, mai concret pentru că, hai să nu ne ascundem după deget, l-a cam lăsat femeia. La treizeci de ani, să nu îți iasă nimic la serviciu din pricina unor neajunsuri sentimentale! – ce poate fi mai omenesc? Cumva, toată această poveste îl coboară pe Cristiano printre noi, cei banali. Mai e și perspectiva întoarcerii sub ploile de la Manchester. Lui Ronaldo îi e dor, deci, de prima tinerețe. E un alt aspect care ține de umanitatea de dincolo de marketing. Să îi dorim, aşadar, să se întoarcă pe „Teatrul Viselor” și să scrie – cum notează cronicarii – istorie, fie şi un singur capitol din istoria melancoliilor împlinite.

La Paris, Zlatan își dezvăluie bustul tatuat integral, deși provizoriu. Ce este acest moft al marelui suedez, care, deunăzi, anunța că i s-ar părea firesc (așa mi se pare și mie) să fie o statuie de-a lui în locul demodatului Turn Eiffel? Dar această expoziție pe trup de om nu e un moft, e un avertisment. Zlatan ne dezvăluie că și-a oferit trupul său pentru a fi scrise pe el numele unor oameni care mor de foame. Au încăput doar cincisprezece. În lume sînt – ne comunică el însuși – opt sute cinci milioane de oameni care suferă de foamete. Vă poate scandaliza acest amănunt, măcar cît pe golanul acesta cu sufletul crescut la periferie?

Anul trecut am întîlnit-o la București pe Slavenka Drakulic, poate cea mai cunoscută femeie care a făcut lumină, cîtă lumină se poate face, în ce au însemnat războaiele din fosta Iugoslavie, o doamnă care ne-a spus cum arată un criminal – întocmai ca un om obișnuit. Și, privindu-mă în ochi în timpul interviului, Slavenka Drakulic mi-a vorbit exact aceste cuvinte: „Capitalismul nu este despre dreptate, este despre profit”. Această deziluzie față de speranțele noastre neîmplinite, speranţe de oameni din Est, mi-a mărturisit-o, într-o altă vară, în curtea unei case din vechiul București, și Adam Michnik, un Leo Messi al disidenților din vremea cînd continentul încă era brăzdat, de la Berlin la Moscova și mai departe, de zid. Nici lui nu îi plăceau această democrație și acest capitalism cumplit de estic pe care am reușit să le înălțăm din libertatea noastră relativă. M-am gîndit la cuvintele Slavenkăi Drakulic și la cele ale lui  Adam Michnik văzînd numele înfometaților de pe trupul lui Zlatan Ibrahimovici.

Să mi se ierte dacă am greșit.

În tot acest timp, în Argentina a început un nou sezon – va fi, cum se cuvine, o feerie, o fiesta, un delir! Iar eu, alături de alţi ciudaţi din secta noastră, tremur de nerăbdare să văd pînă unde își va duce Martin Palermo, de-acum cît se poate de antrenor, nebunia.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Cronco (1 comentarii)  •  18 februarie 2015, 10:01

o debandada totala acest articol,n-am inteles nimic…

dan (1 comentarii)  •  18 februarie 2015, 15:32

Adam spunea că în Polonia comunistă nu s-a simțit cu adevărat liber decât în pușcărie.
Trebuie deci să îl înțelegem pe CR7.

Christiano (7 comentarii)  •  18 februarie 2015, 16:22

Frumos spus, subscriu si multumim pt articol 🙂

Freddy RE (3 comentarii)  •  18 februarie 2015, 17:52

Bravo Andrei,
Ține-o așa. Ești No.1 de departe.

dan marcel (13 comentarii)  •  19 februarie 2015, 1:59

Deci, în cele din urmă, chiar ți-ai făcut curaj și-ai deschis „France Football”? Eu te-am avertizat să n-o faci, că te ia amețeala, și uite ce articol varză ți-a ieșit! E, nu-i nimic, poate data viitoare…

splendini (14 comentarii)  •  19 februarie 2015, 3:10

Eu unul am suferit de foame, la foarte propriu, pe timpul lui Ceausescu. Banuiesc ca din acelasi motiv (foamea) stateau la cozi la Hala de carne la Bucur Obor, unde oameni au murit calcati in picioare, si alti romani. Nu tatuajele unui narcisist au schimbat situatia. Nu platitudinile de genul „capitalismul e despre profit” (profunda observatie, ce sa zic) au scos din foamete, la super-propriu, sute de milioane de chinezi dupa ce in 1978 Deng Xiaoping a decis sa treaca de la economia planificata la cea de piata (le maudit capitalisme, cu alte cuvinte). Ci niste negustori, individual sau organizati in companii, care au intrat pe pietele respective in cautare de profit. Profit care nu se face daca nu oferi ceva util/ nou pe care cineva sa-l cumpere. Usor de zis, greu de facut. In momentul in care denigrezi „capitalismul” (termen peiorativ inca din timpul Revolutiei industriale), tu ca intelectual, elitist, fiinta superioara capabila de compasiune si empatie privesti de sus si injosesti si jignesti masele nespalate care in pofida sfaturilor tale luminate decid sa scoata in mod voluntar citeva sute de dolari din buzunar pt un soft Windows ca sa-l imbogateasca pe Gates, sau se dea o alta suta de dolari pt un bilet la un meci al lui Miami Heat sa-l vada pe LeBron. Mai mult, ii condamni la pepretua saracie si dependenta pe locuitorii unei tari in curs de dezvoltare care decid sa se angajeze pt inceput la un patron lacom care ofera un job de rahat pt ca au calculat si au decis ca cu jobul ala amarit isi imbunatatesc usor situatia, iar pe termen lung copiii lor vor putea avea o viata mai buna. Daca vreti sa sariti faza asta cu patronul hraparet indreptati-va spre Revolutia culturala a lui Mao, spre Kmerii Rosii, spre Stalin, spre Hugo Chavez (penurie de hirtie igienica in Venezuela in secolul 21). Milioane de africani sufera de foame nu din cauza a prea mult capitalism. Locurile din Nigeria si Ghana de exemplu unde se pot face afaceri (dreptul de proprietate de cit de cit respectat, coruptia, spaga, sint la un nivel tolerabil) cunosc o crestere spectaculoasa. WalMart si Carrefour ar vrea sa faca bani in Africa, si sa creeze locuri de munca in the process, dar daca sint pusi pe fuga de instabilitate, coruptie, se duc in alte parti. In schimb, in ultimii 50 de ani, 2300 de miliarde de dolari au fost pompati in ajutoare catre Africa dinspre tarile dezvoltate fara nici un fel de rezultat asupra cresterii economice si a reducerii saraciei (sursa, daca e sa ne raportam la argumentum ab auctoritate, expertul in dezvoltare William Easterly, New York University; vezi „The White Man’s Burden: Why…”).
Cind Drakulici vorbeste despre dreptate si capitalism cred ca se refera la egalitate. Am si eu un citat in contrapartida la eminenta ganditoare din fosta Iugoslavie: „societatile care pun egalitatea inaintea libertatii sfirsesc prin a nu avea nici una din ele; cele care pun libertatea inaintea egalitatii le au pe amindoua intro masura decenta” (Milton Friedman).
Capitalismul depinde de un stat de drept, de garantarea dreptului de proprietate, de, ideal, oameni cu frica lui Dumnezeu (anatema pt stanga, moderna si de demult). Lucruri dificile, dar realiste, fezabile. In schimb socialismul conteaza pe modificarea naturii umane. Good luck with that! Intre timp numarati sutele de milioane de cadavre rezultate din incercarile de a o schimba.
Zlatan sa se urce in avion si sa se duca in Sudan sa puna mana sa deschida un service auto, sa construiasca niste blocuri pe care sa le dea in chirie, un centru de apeluri telefonice unde sa suni sa obtii suport tehnic cind ti se strica computerul, si asa o sa faca o diferenta, ca o sa vina si altii sa faca acelasi lucru si o sa profite muncitorii sudanezi. Dar asta e greu si concret. Usor si lipsit de continut e sa te tatuezi si sa dai din gura.

FLORIN (2 comentarii)  •  20 februarie 2015, 7:38

bravo #6 splendini on 02.19.15 at 3:10 am
cu trei clase peste orice gazetar!
cu…n clase peste astia care se tiganesc pe forum !
ma bucur sa mai citesc comment-uri de la oameni cu ratiune.

laur (1 comentarii)  •  20 februarie 2015, 10:29

tie iti place macar sportul?

huzaru-kultural (2 comentarii)  •  21 februarie 2015, 5:57

ARDEI CRACIUN, CE FUMEZI CA PARE TARE DE TOT ?

Obiectiv (23 comentarii)  •  21 februarie 2015, 15:25

@ splendini
O prea mare risipa de argumente pentru cineva care scrie doar ca se afle in treaba! Buna argumentatie, dar v-a scapat o greseala, probabil din graba…O.

cineva (15 comentarii)  •  22 februarie 2015, 8:13

Curat postmodernism, conasule! Da’ ce zic eu postmodernism, Finnegans Wake de Dambovita!

Comentează