Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Profețindu-l pe Omar

Aparțin de secta celor care vizionează, parțial sau chiar integral, partide din Cupa Asiei, precum și din Cupa Africii pe Națiuni.

Nu sînt singur în cadrul acestei societăți deloc secrete. Am un prieten care nu încetează să se minuneze cum […]

miercuri, 28 ianuarie 2015, 9:26

Aparțin de secta celor care vizionează, parțial sau chiar integral, partide din Cupa Asiei, precum și din Cupa Africii pe Națiuni.

Nu sînt singur în cadrul acestei societăți deloc secrete. Am un prieten care nu încetează să se minuneze cum jucătorii africani, profesioniști redutabili în tot restul timpului, oameni cu sute de meciuri la activ în Europa, devin cu ocazia turneului lor final cei mai dezorganizați fotbaliști de pe planetă. Să nu insistăm însă cu Africa, mai arzătoare e Asia! Deplîng pe această cale înfrîngerea suferită ieri în semifinale, în fața Australiei, pe la orele prînzului cel mic, după fusul nostru orar, de naționala Emiratelor Arabe Unite. În fața valului de islamofobie care a cuprins capitalele statelor noastre civilizate, în trena dreptului sfînt la blasfemie, n-am mai avut de ales și am adoptat baricada acestei naționale. Mi-ar fi plăcut ca arabii să înfrîngă gazdele și – de ce nu? – să treacă în finală și de Coreea de Sud. N-a fost cazul, dar rămîne totuși performanța eliminării Japoniei, indiscutabil cea mai disciplinată echipă de pe continentul viitorului.

Cît despre viitor, prefer Cupa Asiei fiindcă propune un fotbal mai degrabă din trecut. E perfectă pentru nostalgici. Știu, de asemenea, cel puțin un cetățean care într-o clipă de euforie, deloc bahică, a fost în stare să remarce că Omar Abdulrahman, liderul Emiratelor, are ceva din geniul mai vechiului Diego Armando. Merg în direcția acestei ipoteze și susțin că într-adevăr acesta e pe jumătate Maradona și pe cealaltă jumătate Valderrama. Mai degrabă minion, cu o tehnică ireproșabilă, nu neapărat în regim de viteză, Omar Abdulrahman se îndreaptă către douăzeci și patru de ani fără să fi fost răsfățat de laurii pe care doar Bătrînul Continent îi aduce. Arabii demult îl iubesc și i-au pus la dispoziție tot aurul de care are nevoie ca să strălucească.

Totodată, s-a spus despre el, în ciuda sclipirilor din Australia, că este arogant și că este leneș. Cei care au lansat afirmațiile, brutali în exprimare, pur și simplu nu îi înțeleg natura talentului.

Cupa Asiei la fotbal nu e neapărat despre fotbal. La mijloc e mai degrabă o cumplită și permanentă demonstrație a unor inadecvări. Și în toată această harababură, în care fiecare fotbalist pare că înțelege altceva din joc, apare Omar Abdulrahman, perfect coerent în geniul său, ducînd cu sine povestea unui copil sărac din Riad, fiu într-o familie cu alți trei frați și alte două surori, pășind cu încredere deplină în talentul ce i s-a dat.

Contestatarii sînt în greșeală. Omar Abdulrahman nu e nici arogant, nici leneș. El a dat probe la Manchester City, el a mai fost dorit de Borussia Dortmund, ba chiar și de Barcelona, dar a rămas în Golf. Nu-l știm mai bine pe Omar Abdulrahman? El a fost în stare să bată în contra Japoniei un penalty, firește decisiv, în stilul lui Antonin Panenka! Și adevăr vă profețesc vouă că dacă nu îl știm pînă la capăt pe Omar Abdulrahman, tot noi, cei îngrozitor de europeni, pierdem.

Amin.  

Comentarii (11)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  28 ianuarie 2015, 10:01

…ba nu pierdem nimik daca nu ne uitam la cel mai slab fotbal din lume si la jucatorii lui …

vlad (4 comentarii)  •  28 ianuarie 2015, 15:49

Pe logica ta ovidiule, nu am mai avea niciun fel de sport in Romania, pentru ca nu suntem cei mai buni… Din pacate eu nu mai am timpul sa ma uit la Cupa Africii si a Asiei… ma uitam intotdeauna la Cupa Africii cand eram mai mic, acum nici nu mai stiu ce echipe sunt tari, e un continent mult mai dinamic decat Europa, nu exista aceleasi mega forte ca la noi. Din pacate Cupa Asiei nici macar nu se transmitea acum 10-15 ani.

Claudiu (1 comentarii)  •  28 ianuarie 2015, 19:54

Numesti PRIMUL PENALTY dintr-o serie de cel putin 5 a fi „penalty decisiv”????

altona (3 comentarii)  •  28 ianuarie 2015, 22:46

Datorita circumstantelor am ajuns sa urmaresc aceasta cupa a Asiei. Imi dau seama ca valoarea competitiei este scazuta -comparativ cu EURO- insa imi amintesc si ca in Anglia se joaca liga a treia si toate echipele participante au suporterii lor (pina la moarte). Nivelul ar fi cam acelasi. Am urmarit seria penalty-urilor din partida UAE- Japonia si am tinut cu echipa mai slab cotata. Aseara am vazut un Senegal- Algeria cu Alain Giresse (va spune ceva numele?) pe banca negrilor.
Fotbalul este ceva mai multe decit un Chelsea- Bayern in finala UCL.

Cu foarte multi ani in urma, in lipsa de bani si de idei, mi-am luat mindruta la un meci Steaua- FC Bacau (1-0, gol Majearu in repriza a doua), noi fiind rapidisti. Distractie studenteasca, am stat la T2, cel putin cinci gradene goale intre noi si cei mai apropiati spectatori. Juca echipa de gala, nicidecum niste coate-goale de la Cupa Asiei. Ce am auzit? Sa recapitulez: Belofrectii, Ba, betivule, te crezi ministrul apararii?, Ba, barbugiule, Bravo, Laca, rupe-l, bate-l pe arbitru….etc, etc…Erau suporterii echipei care cistigase CCE…

Astazi citesc ca ca „toti milogii joaca la cupa Asiei” etc…
Oamenii astia sint suporteri de fotbal? Pot acesti oameni sa inteleaga ca fotbalul nu se joaca numai la nivelul Real Madrid si Manchester United?

splendini (14 comentarii)  •  29 ianuarie 2015, 7:19

Dar de ce daca nu ne uitam la Cupa Asiei si nu tinem cu EAU sintem automat islamofobi si ingrozitor de eurocentrici? Poate ca la ora la care se joaca sintem la lucru.(Atentie, Andrei: daca folosesti termenul de referinta Panenka, nu cumva dai dovada de discriminare a atitor alti jucatori de fotbal incasi sau tasmanieni care au batut penaltiuri scaritza cu sute de ani inaintea cehului?)
„Valul de islamofobie care a cuprins capitalele statelor noastre civilizate?” Sa analizam daca permiti. Niste priviri piezise in autobuz si niste manifestatii la Dresda (pasnice si civilizate) sint regretabile, insa sint floare la ureche in comparatie cu, de exemplu, antisemitismul musulman din Europa de vest (cazul Ilan Halimi – te rog daca ai timp sa citesti despre tragedia acestui nevinovat-, masacrul de la Tolouse, omuciderile de la Bruxelles si din supermarketul evreiesc din Paris, bataile si abuzurile suferite de elevi evrei in Franta, Suedia, Olanda), sau cu cele 1400 de copile englezoaice abuzate sexual si exploatate in prostitutie de clanuri de musulmani in Rotherham, Anglia, sau cu manifestatiile violente ale unor musulmani in capitale europene la care se pot citi pancarte cu „decapitati-i pe cei care-l insulta pe profet” , si „moarte democratiei”, si „islamul va conduce lumea”, sau cu crimele de onoare si mutilarea genitala feminina practicata de comunitati musulmane in Europa, sau cu ura si violenta fizica impotriva homosexualilor prezenta in rindul acestei comunitati. Minoritatile din cadrul religiei islamice declara ca se simt mai in siguranta si au mai multe drepturi in Europa decit in propriile tari de origine (nu vrei sa fii siit intro majoritate sunita si vice versa; despre situatia minoritatii ahmadi nici nu mai vorbesc). A vorbi despre val de islamofobie in Europa in condiile in care crestinii din Orientul Mijlociu (prezenti acolo sute de ani inaintea musulmanilor) tremura in fiecare vineri pt ca dupa ce ies de la moschee majoritarii musulmani trec prin foc si sabie, la propriu, bisericile cu enoriasii lor cu tot (situatii traita si de crestinii din Africa si Asia) iar autoritatile nu fac absolut nimic mi se pare exagerat, fie si ca figura de stil. Se fac anul asta 10 ani de la atentatele de la Londra. Madrid? Vorbim de victime concrete, morti, mutilati pe viata. Mi se pare ca reactia europenilor a fost una foarte decenta in toti anii astia, in continuare foarte toleranti si pluralisti, si e foarte bine ca e asa.

gelu (1 comentarii)  •  29 ianuarie 2015, 10:43

ce sa-ti spun, toate tarile arabe in frunte cu emiratele, trebuie sa castige competitii, ca sa combata valul de islamofobie…adica, daca combati mintea putina si criminalitatea dovedita a unei religii, esti om de nimic!! de aia trebuia sa piarda australia, ca nu-s islamisti..!!!!!!!!! si omar asta, mare valoare: e si maradona si valderrama..ma mir ca nu-i si un pic dobrin +m. raducanu + balaci + hagi..

simmy hawkeye (10 comentarii)  •  29 ianuarie 2015, 14:26

Eu credeam ca Andrei Craciun e doar un grandoman cu exprimari infantile, inofensiv si insipid. Incheierea articolului de azi ma face sa ma gandesc ca omul a luat-o complet razna: se crede Iisus! Amin! Si camasa de forta!

seba (10 comentarii)  •  30 ianuarie 2015, 22:57

n-am urmarit niciodata cupa asiei, dar mai mereu am avut o simpatie pentru echipele arabe. fie ca e vorba de arabia saudita, de algeria,de egipt sau de iran. fotbalul n-are legatura cu poitica si cu religia, sau, cel putin n-ar trebui.

667 (2 comentarii)  •  1 februarie 2015, 3:38

seba, Iranul nu e stat arab

andrei (1 comentarii)  •  1 februarie 2015, 15:29

Alta era problema principala acolo : Australia. A castigat cam tot in Asia si la nivel de echipe de club – Cupa Campionilor. In plus arabii nu mai prind Campionatul Mondial din cauza noilor veniti. I-au primit in casa lor pe ciclopi ca prieteni si astia s-au urcat cu picioarele pe ei. Mai scoate-i daca poti acum , oficial e foarte greu dar le-au batut obrazul de atatea ori. Daca nu se poate si nu se poate se va lasa cu scandal.

seba (10 comentarii)  •  3 februarie 2015, 17:46

667, ai dreptate si interesant ce spui. fiind tot musulmani, fiind in aceeasi zona cu iraq-ul si cu arabia saudita, l-am considerat mereu arab.

Comentează