Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Cei mai buni dintre cei mai buni

Iubirea care înconjoară sportul e posibilă fiindcă ne este îngăduit să operăm cu ierarhii naive și sentimentale, și personale

Premiile pe care Gazeta Sporturilor le oferă în fiecare sfîrșit de decembrie de o jumătate de secol fără un an au […]

marți, 23 decembrie 2014, 12:01

Iubirea care înconjoară sportul e posibilă fiindcă ne este îngăduit să operăm cu ierarhii naive și sentimentale, și personale

Premiile pe care Gazeta Sporturilor le oferă în fiecare sfîrșit de decembrie de o jumătate de secol fără un an au ajuns o instituție. Nu orice durează necontenit de patruzeci și nouă de ani, chiar și într-o țară ca a noastră în care constanța e un moft, cunoaște acest deznodămînt. Luați, de pildă, nenumăratele vieți mai degrabă inutile de oameni semicentenari.

Citesc dintotdeauna, cu un interes netocit de timp, aceste clasamente. Anul acesta a fost primul în care am avut drept de vot. Mi l-am cîștigat și sper să puteți îndura bucuria unui ziarist în fața premierei în acest joc, dublată de faptul că i-au ieșit rezultatele la toate cele patru categorii.

Menționez totodată că mi s-a transmis cîndva această legendă – un bun ziarist  este, la bază, un ziarist de sport, pentru că nu se poate scrie fals despre rezultatul final al unui întreceri sportive; iar în presă, adevărul elementar, adevărul învățat din prima zi de redacție, e singurul fundament pe care se poate înălța o bună carieră. Am crezut-o și încă o cred.

Iubirea care înconjoară sportul se datorează și celor care pierd, celor care nu au noroc, celor care sînt nedreptățiți, celor care nu ajung să urce treptele nici unui alt podium decît cel din inima tribunei, de altfel și cel mai durabil. Dar să nu îi nedreptățim – tocmai acum! –  pe cei mai buni dintre cei mai buni. Și dacă se mai ridică pălării pe lume în fața excelenței, abia în sport acest gest mai are sinceritatea originală.

Așadar, Simona Halep este sportivul anului. A pierdut finala de la Paris – și cine ar fi putut să o învingă atunci, în ziua aceea, pe Maria Șarapova? În „Dicționar Onomastic”, Mircea Horia Simionescu scrie cîteva rînduri în contra cinematografului. Nu cred că l-ar deranja să le întoarcem pe partea cealaltă, ca pe o mănușă. Și să constatăm că „alergăm o viață întreagă să găsim chipul care ne-a fermecat cîndva, timp de două ore”, idee cu care erau combătuți idolii din cinema, poate fi și o teribilă laudatio – nu mai puțin adecvată pentru o campioană de tenis care pierde în ultimul act la Roland Garros.

Așadar, Mircea Lucescu este antrenorul anului. De ce? Dincolo de trofeele pe care s-a obișnuit să le cîștige cu Șahtior Donețk, ca și cînd ar fi cel mai firesc lucru din lume și nu e, în 2014, Mircea Lucescu a impresionat prin faptul că a rămas să conducă o echipă de fotbal într-o țară în timpul unui război.  Nu a dat bir cu fugiții  – așa spune clișeul, iar clișeul are dreptate.

Așadar, Lucian Sînmărtean este fotbalistul anului. Mă încîntă această opțiune, pentru că sînt încă, dar nu pentru multă vreme, mai tînăr decît este Lucian Sînmărtean astăzi. Am început să fiu solidar cu toți fotbaliștii trecuți de treizeci de ani, cu atît mai mult cu acela care își urcă Everestul la treizeci și patru, vîrstă minunată, postbiblică.

Așadar, Lukasz Szukala este cel mai bun stranier din Liga I. Un fundaș polonez de – iată! – treizeci de ani. Cine ar fi crezut? Cred că întrebarea se cuvine revizuită: cine ar putea să conteste această decizie, cu ce argumente?

Comentarii (3)Adaugă comentariu

Everest (18 comentarii)  •  23 decembrie 2014, 13:41

Clasamentul Hazetei Sporturilor este Everestul?

corvette59 (12 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 15:14

D-le Craciun !

Iti inteleg pe deplin euforia . Primul d-tale vot ! Numai cel care a umplut cosul ,cos in care n-a mai incaput nimic si obligatoriu restul a trebuit sa apara in paginile publicatiei.numai acela,zic eu, stie ce-i extazul cuvintului tiparit si contrasemnat . Felicitari D-le si La Multi Ani !

Andrei (1 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 20:50

Zile senine si fericite ! La Multi ani !

Comentează