Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Dacă aș fi Maradona…

Real Madrid și-a exclus crucea, într-un spital din Sao Paulo, Bătrîna îi dă tîrcoale lui Pelé, iar soția lui Dobrin a scos la licitație o minge pe care n-a cumpărat-o nimeni. Toate se leagă

Tînăr reporter fără frontiere, am pășit […]

vineri, 5 decembrie 2014, 9:19

Real Madrid și-a exclus crucea, într-un spital din Sao Paulo, Bătrîna îi dă tîrcoale lui Pelé, iar soția lui Dobrin a scos la licitație o minge pe care n-a cumpărat-o nimeni. Toate se leagă

Tînăr reporter fără frontiere, am pășit și eu cîndva pe Bulevardul Păcii din orașul Geneva, am intrat în sediul central al organizației Crucea Roșie, în căutarea unor surori de caritate pe care să le scriu. Am cunoscut acolo un tînăr medic al cărui chip arăta cu un deceniu mai mult decît buletinul. Deceniul acela, firește obsedant, i se adăugase în Africa, unde trăise în intimitatea brutală a morții. În schimb, privirea tînărului medic prezenta o lumină cum n-am mai întîlnit decît arareori, deși am tot răsucit fusele orare. Am ridicat întrebarea de ce Crucea Roșie devine Semiluna Roșie acolo unde cei ajutați sînt musulmani. Mi s-a răspuns, ca în cel mai bun Machiavelli, că scopul vine întotdeauna înaintea mijloacelor.

La omul acesta m-am gîndit atunci cînd am aflat că Real Madrid și-a exclus crucea din siglă în întreg spațiul arab, într-un gest de curtoazie extremă față de petrodolarii noului sponsor. Pe Bulevardul Păcii din orașul Geneva, la etajul întîi al unei clădiri mai degrabă austere, tînărul medic, ateu de altfel, îmi comunicase că în chestiunea binelui scopul îl reprezintă întotdeauna oamenii. Mă tem că la Madrid tocmai s-a scris încă un capitol neînțeles din slava adusă Zeului-Ban, zeul tot mai unic al timpului nostru, cel care poate tot mai mult și nu e departe ziua cînd va putea cu desăvîrșire totul. Nu e vorba despre creștinism și islamism aici și tot mai puțin e vorba despre oameni. Tînărul medic era desigur un idealist.

Pe de altă parte, am tresărit auzind că mingea cu autografele fotbaliștilor de la Real Madrid din sezonul 2005, pe care Florentino Perez i-o dăruise lui Dobrin la o aniversare, a fost scoasă la vînzare pentru prețul de cinci mii de euro în scopuri caritabile. Nu s-a găsit nici un cumpărător, iar licitația se va repeta. La Real Madrid în 2005 jucau Raul, Ronaldo, Figo, Zidane, Roberto Carlos. Și uite că balonul auriu cu semnăturile acestora nu și-a găsit cumpărător. Banii ar fi ajutat o familie cu trei copii din localitatea Bascov, județul Argeș. Familia aceasta și-a pierdut casa în urma unor inundații. Înțelegeți întru totul consecințele din marginea acestei întîmplări?

În timp ce scriu aceste cuvinte, prin misterioasele căi ale internetului curg către mine versurile unei melodii închinate lui Diego Armando Maradona. Sînt cuvinte despre cum viața e o tombolă, cuvinte despre ce ar face fiecare dintre noi dacă am fi el. Încep să gîndesc așa: dacă aș fi Maradona, aș lua astăzi un avion spre Sao Paulo, aș merge la Hospital Israelita Albert Einstein și aș înainta către acel salon unde un bărbat de șaptezeci și patru de ani a început să facă primii pași dinspre pat înspre ușă, fapt deloc minor, salutat ca atare de medici, așa cum anunță toate gazetele lumii. Acolo l-aș îmbrățișa, omenește, pe Pelé, căci nu există împăcare mai profundă decît aceasta – doi oameni îmbrățișați într-un spital.

Du-te, Diego, du-te!

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Bocanci (18 comentarii)  •  5 decembrie 2014, 14:14

Du-te si tu si te culca

Gabi Muresan (19 comentarii)  •  5 decembrie 2014, 14:28

Nu mai veni, frate, cu sensibilitati de-astea ca nu tine cu noi.
Dac-ai uitat pentru cine scrii iti reamintesc: niste golani, inculti, paraziti, needucati, infatuati, grandomani, manelisti, nesimtiti…

ek (1 comentarii)  •  5 decembrie 2014, 14:48

pai n-ar fi ipocrit gestul lui Diego? sa mearga rudele lui Pele, np – cred ca are cine sa-l ingrijeasca, dar Pele chiar e un libidinos aservit FIFA, organizatia care a pus fotbalul pe butuci – sigur,ne pare rau de Pele, dar nu e nevoie de gesturi gratuite

ggg (2 comentarii)  •  5 decembrie 2014, 14:54

am citit in fuga articolul. mu-a placut, dar mai trebuie sa reflectez un pic, ca nu am inteles unele chestiuni…oricum, cert este ca ceea ce a facut clubul real madrid este incredibil. la bani te inchini, de ban o sa pieri .

Silviu Dumitru (4 comentarii)  •  5 decembrie 2014, 16:29

E foarte greu de urmarit articolul, no offense. Topica frazelor si amalgamul de idei conduc catre un articol care pleaca de la „mere” si se termina cu „pere” ( Interesant, Mere-Maradona si Pere-Pele, ca tot va plac voua, jurnalistilor, acronimele si alte tampenii). Cert e ca frazele si ideile nu se leaga, nu aduc un sens clar. Tare sunt curios cu cat sunteti platiti pe articol, poate ma convingeti sa imi fac, totusi, un blog 🙂

dac.impielitzat (21 comentarii)  •  5 decembrie 2014, 16:59

mda… frumos
toti avem lectiile noastre, le invatam, nu le invatam, le asimilam sau nu…
amandoi doua genii in fotbal, atat de diferiti si totusi atat de frumosi amandoi. umani.

Andrei (1 comentarii)  •  5 decembrie 2014, 18:36

Frumos text. Mulțumim. 🙂

bazileon (5 comentarii)  •  5 decembrie 2014, 20:50

Sunteti la o varsta periculoasa si ma tem ca veti ajunge un nou metaforel si un al doilea Topescu (nu ca eruditie si competenta, dar ca siroposenie). Controlati-va afectele!
Parerea mea!

cineva (15 comentarii)  •  5 decembrie 2014, 21:20

Nici nu stiu surorile acelea de caritate din ce au scapat! Jurnalistul veterotestamentar le scrie de nu se vad. E truculent pana la La mano de Dios…si doua degete mai sus. Viva Niccolo!

claudiu (1 comentarii)  •  6 decembrie 2014, 10:27

Manu Chao : La vida es una tombola

Iulian (1 comentarii)  •  6 decembrie 2014, 14:09

Felicitari, Andrei. Acest articol este atat de frumos si de miscator incat ar fi bine sa fie tradus in spaniola si preluat de presa sud-americana; ori cel putin trimis direct lui Maradona.

Ovidiu Chinchisan (1 comentarii)  •  6 decembrie 2014, 15:05

Exceptional text!

Mihai Bulica (41 comentarii)  •  6 decembrie 2014, 16:09

Gena olteneasca

nu trebuie sa va afecteze. Faceti bine mai departe domnule Craciun. Prietenii nostri, unii destul de sugestivi, bocanci, mereu scurti si la obiect, va reproseaza doar sentimentalismul, altii mai culti doar gramatica.

Nu ma pricep, mi se pare si mie ca scrieti despre vise ca un adolescent, dar tot e mai bine decit sa fi declarat nebun de pe alta planata de catre amaritul Siliu Dumitru care uita sa-si dea adresa si titlurili caci va vorbeste de rau si la colegi, incercind sa compuneti ca intr-a X-a despre realitate.

Frumoase visuri. Mult succes domnule Craciun, sint convins ca si prietenul nostru Bocanci a vistat frumos, cum ca el s-a impacat cu soacra, colegii i-au facut cadouri, Basescu a disparut fara urma, … iar Romania a cistigat titlul mondial.

PS as citi o fabula de Craciun, adica cu ceva animale ca sa invete si oamenii ceva. Spre exemplu cotoiul Dusanski care sta cu coada la soare pe malurili Tamisei cu gura dexchisa unde ii cade din cer Arsenal … in admiratia gloatei de ciumpalaci londonezi uimiti de ce minte si scula a ajuns pe meleagurili lor …

Paul (1 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 14:56

Lasa vrajeala. Te-ai gasit tu sa scrii repede. La nasul lui Pele nu poti ajunge nici cu scara. El e cel mai bun din itorie, a dat 1000 goluri(cate 5 pe meci), el face, el drege toti ceilalti nu au avut niciodata valoarea lui si au fost niste drogati. Vezi declaratiile facute de el in ultimii ani, la adresa lui Messi sau Roubinho. Sa fim seriosi, omul a luat-o demult pe aratura si nu vad de ce altii, care nu l-au jignit atat cat a jignit el, sa se duca la el cu caiula-n mana.
Apropo, pana una-alta, nu esti Maradona, nu esti inca nici la inaltimea gleznei lui, tu ca jurnalist, el ca fotbalist. Asa ca, daca nu ai despre ce scrie, apuca-te de altceva, vezi un film. Nu scrie numai de dragul de a o face. Nu vad cum ar fi posibil ca cineva sa te plateasca pentru asa o mizerie.

@#11 (1 comentarii)  •  7 decembrie 2014, 16:08

E reconfortant sa vad unii mai naivi ca mine, iti multumesc ca existi. Asta e un articol slab, pe care daca-l citeste Diego ii da mamado imediat, ca le tot da de-asta periodic la ziaristi. Articol scris la norma, pentru fete, la care cad in plasa si niste baietei naivi.

Dacă aș fi Maradona… | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  12 decembrie 2014, 17:24

[…] publicat în Gazeta Sporturilor, pe 5 septembrie 2014.  Atentie, ziarist liber, specie pe cale de disparitie! Doneaza! Salveaza o […]

Comentează