Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Zlatan

În luna recordurilor spulberate, prezint insolența acestei afirmații: nici Leo, nici Cristiano, Ibrahimovici este inegalabilul!

În toată această goană după doborîri de recorduri și alte adiacente la adevăr, între golurile lui Cristiano și cele ale lui Leo se ignoră […]

vineri, 28 noiembrie 2014, 10:51

În luna recordurilor spulberate, prezint insolența acestei afirmații: nici Leo, nici Cristiano, Ibrahimovici este inegalabilul!

În toată această goană după doborîri de recorduri și alte adiacente la adevăr, între golurile lui Cristiano și cele ale lui Leo se ignoră din nou singurul fotbalist aflat în competiția corectă, cea cu el însuși, cel mai bun jucător al timpurilor noastre, atît de bun încît își rezistă exigențelor – Zlatan.

Am cunoscut cîndva – o tristă amintire – un om de marketing care avea să eșueze lamentabil în presă. De la acesta am aflat că în industria în care activase, una de milioane de dolari americani desigur, fiecare produs era lider de piață pe un anumit segment. Cam așa: le știți pe femeile afroamericane necăsătorite, cu vîrsta între 52 și 54 de ani, din mediul rural? Ei bine, pe acest segment, noi, produsul, conducem detașat, dragi tovarăși și prieteni!

Departe de mine gîndul de a-i reduce din aură lui Leo, departe de mine gîndul de a vedea în Cristiano mai puțin decît gigantul care este, dar această competiție, cu cei doi uriași hrănindu-se unul din gloria celuilalt, îmi seamănă teribil cu o întrecere de piață la fel ca oricare alta.

Și în toată această epocă, refuzîndu-i-se Baloane de Aur și chiar simpla participare la Mondial, înfrînt tot mai des, ahilic, de singurul său adversar, călcîiul personal, Zlatan rămîne de nepovestit și de neegalat.

Cine, în toată această epocă, are încă nebunia de a-și arăta caracterul în disprețul convențiilor despre ce se cuvine? Cine a mai sfidat cu atîta îndreptățire convingerea că există lucruri pe terenul de fotbal care nu se fac și goluri care nu se pot înscrie decît în chip clasic?

Zlatan are dreptate cînd cere să i se acordul anual, din oficiu, toate trofeele care sînt puse în joc, Zlatan are dreptate și cînd rîde că un Mondial fără el e un Mondial care nu se pune. Ironic, autoironic, arogant, dar nu autosuficient, retrăgîndu-se în Paris pentru a avea totdeauna și Parisul, fotbalistul acesta continuă revoluția. Nu bate decît recorduri pe care singur le cunoaște, cele mai multe în estetică. Este, așadar, cu foarfecele sale cu tot, singurul artist din fotbal, de la Maradona încoace, care se crede Dumnezeu. I-a spus-o ca atare unui ziarist suedez – „Doar Dumnezeu știe. Vorbești cu el acum”. Ironic, autoironic, arogant fără să fie autosuficient, cum spuneam.

Este deci o condiție necesară, chiar fără să fie suficientă, să te crezi Dumnezeu ca să ajungi, în fotbal ca și în celelalte arte, pînă la creație. Zlatan nu are nevoie de nici un record care există deja. Zlatan creează unele care nu rămîn în statistici, dar despre care cei care înțeleg fotbalul vor cotinua să vorbească pînă la sfîrșitul cuvintelor.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Cristi (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2014, 14:39

Am citit cartea lui (autobiografia). Foarte interesanta si merita citita.

dorel (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2014, 14:47

zlatan e un pamblicar-mingicar. da,aduce bani pentru club,manager, presa etc dar nu este fotbalist.

Bocanci (18 comentarii)  •  28 noiembrie 2014, 18:32

Vezi ca dai cu oistea-n gard. Cica recordurile care nu raman in statistici ale lui Ibra sunt gustate doar de cei care cunosc fotbal. Cu alte cuvinte, daca Pep l-a dat afara si nu ‘vorbeste pana la sfarsitul cuvintelor’, atunci Pep nu stie fotbal. Te extaziezi cam mult pentru un saltimbanc talentat, pe care-l compari, auzi impertinenta, cu Cristiano si Messi.

pawn (16 comentarii)  •  28 noiembrie 2014, 19:31

mda… si eu radeam cand am vazut ce spune zlatan despre comparatia dintre el si van basten: „nu poti compara 2 legende”.
bineinteles ca zlatan nu e maradona. cum spunea un critic literar: „este dostoievski. dupa aceea incep geniile”. asa si cu maradona.
dar zlatan, trebuie sa recunoastem, e cel mai spectaculos jucator la ora actuala. poate nu la fel de eficace precum Ronaldo si Messi (dar ei fiind sprijiniti total de 2 superechipe), dar care impresioneaza la fiecare atingere de minge. la fiecare miscare.

Filbert (6 comentarii)  •  28 noiembrie 2014, 20:54

Zidane, un artist intre Maradona si Ibra.

Freddy RE (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 6:45

@ßocanci
Te ejaculezi degeaba. Omu’ chiar are dreptate.
La Mulți Ani, Andrei!!!

splendini (14 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 7:56

Cum i s-a refuzat lui Zlatan „simpla participare la un Mondial”? L-au furat, l-au discriminat? Din ce imi amintesc, Ronaldo a fost mai bun in meciurile directe, la baraj. Ai mai scris pe tema asta, ok, Zlatan e mare fotbalist, in plus e si un personaj, un nonconformist (cu episoadele violente si golanesti cu tot; pitoresti din exterior dar traumatizante poate pt victimele lui), dar nu e „acolo”. Foarte aproape, la un fir de par, dar nu pe acelasi plan cu cei mai mari.

dan (2 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 11:10

am citit o data articolul.nu am inteles nimic.
mi-e lene sa-l mai recitesc.
rescrie-l!

Paul Slayer Grigoriu (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 14:13

Cred ca aroganta asta il va costa la un moment dat, dar daca judecam fotbalul prin prisma esteticului, daca vedem arta din el, categoric Zlatan e peste Ronaldo. Cu Messi ar fi de discutat…

bazileon (5 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 9:49

Ori vorbim cu date concrete, cifre, trofee etc – si atunci Ibrahimovici e doar o nota de subsol, ori ne lasam purtati de afecte, ergo everything goes!
Samburele de adevar implicit din articol e ca obsesia pentru binomul Messi/Ronaldo i-a privat de titlu pe un Drogba (castigator, aproape de unul singur al Ligii campionilor), pe un Ribery etc.
Iar „privarea” lui Ibrahimovici de CM e o aberatie.
Tuturor ne plac golurile cu calcaiul sau cu parti mai neobisnuite ale corpului. Dar la Ibra multe din aceste executii sunt bolovanoase, lipsite de eleganta si, de cele mai multe ori, fara efect. Daca pun si faptul ca este foarte grosier pe teren, chiar si cu colegii, e lesne de inteles de ce nu as vota niciodata pentru el.

Gica Paunescu (3 comentarii)  •  30 noiembrie 2014, 17:10

Este doar o chestiune de gust, in cele din urma. Si mie imi pare ca Zlatan este mai artist decat ceilalti doi, Andrei. Dupa vizionarea meciului dintre Suedia-Anglia, in toamna 2012 ori 2013, n-am mai vazut un meci de fotbal vreo 2-3 saptamani. Niciodata, de cand privesc meciuri de fotbal, n-am vazut un jucator caruia sa-i ,,iasa” atatea intr-un meci. Amical, ce-i drept !

Alter-Ego (8 comentarii)  •  2 decembrie 2014, 21:13

Ultimul FOTBALIST al acestor vremuri. Oare cand va aparea urmatorul ?

Comentează