Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

După cincisprezece ani

Pe 21 noiembrie 1999, presa sportivă din România rămînea fără Ioan Chirilă, cel mai important dintre continentele sale.

Aș fi vrut să semnez un articol de ziar despre mandarine și Darijo Srna, fotbalist ajuns la aproape treizeci și trei de […]

vineri, 21 noiembrie 2014, 11:10

Pe 21 noiembrie 1999, presa sportivă din România rămînea fără Ioan Chirilă, cel mai important dintre continentele sale.

Aș fi vrut să semnez un articol de ziar despre mandarine și Darijo Srna, fotbalist ajuns la aproape treizeci și trei de ani, vîrstă cu oarecare semnificație în istorie, fotbalist care în plin război din Ucraina a putut să cumpere tone de mandarine numai și numai pentru a le împărți copiilor rămași orfani de școlile bombardate. Așa aș fi vrut – să scriu un articol de ziar despre acest fotbalist croat de la Șahtior Donețk, pentru că întîmplarea aceasta coboară dintr-o inimă înaltă, e romantică în mod absolut și cunoaște semnificații la care cîndva se va ajunge.

Aș fi vrut să semnez un articol de ziar în care să îmi scot pălăria în fața jocului de ultimă oră al naționalei României care, în doar două meciuri cu Iordănescu în locul lui Pițurcă, a reușit să amintească de o altă epocă. Aș fi vrut să salut deschiderea naționalei către dreapta și progresul lui Paul Papp, în goana căruia, dacă ne uităm bine, se face din nou vară americană, iar stadioanele redevin Pasadena și, așa tot mai departe, îl putem vedea pe însuși tînărul Dan Petrescu.

Dar trebuie să aflați că a trecut – cum?, de ce? – un deceniu și jumătate de cînd într-o zi de 21 no- iembrie, exact cum este aceasta, Ioan Chirilă a început ultimul său maraton. În dimineața aceea, cronicarul citise din “Crimă și pedeapsă”. Apoi, așa, de mînă cu Fiodor Mihailovici, a murit.

Era 1999 în dimineața aceea – vă mai amintiți anul 1999? Parcă nu un deceniu și jumătate, ci un secol a trecut de atunci. Și totul, totul!, în afară de adîncurile omului, e altfel de-acum. Dar acolo, în adîncurile omului, în locul neștiut unde se nasc, trăiesc și uneori mor neatinse emoțiile, Ioan Chirilă, cu frazele lui cum astăzi nu se mai construiesc, ajunge încă. Acesta este miracolul pe care îl înfăptuiesc de cînd lumea artiștii – continuă să ajungă acolo.

Ziarist deja, am trecut cîndva pragul apartamentului de bloc de la un etaj înalt unde Ioan Chirilă își trăiește nemurirea. Sînt ani de atunci, însă această imagine din casa sa – ceasurile gazetarului așezate unul lîngă altul lîngă altul, păstrînd un timp care continuă, paradoxal cum îl știm, să treacă și să nu treacă – mă însoțește de atunci.

Și aș fi vrut ieri să pun mîna pe telefon, să formez numărul actriței Iarina Demian, soția lui Ioan Chirilă, și să îi spun… Ce se spune în astfel de zile? Nu știu. Știu însă că noi, cei care l-am iubit pe Ioan Chirilă, cei care sîntem astăzi și vom mai fi cronicari și fiindcă, demult, tare demult, i-am citit cărțile și articolele de ziar și le-am găsit perfecte, nu l-am uitat. N-am sunat. Am deschis carnetul meu cu coperți negre, mi-am verificat stiloul și starea cordului și am scris, în schimb, aceste cuvinte.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Dodo (4 comentarii)  •  21 noiembrie 2014, 14:15

Frumos! Bravo

Bocanci (18 comentarii)  •  21 noiembrie 2014, 14:19

Ce conditii trebuia sa indeplineasca un gazetar pe vremea comunismului ca sa calatoreasca oriunde in strainatate, la orice competitie avea el chef?

Dan (5 comentarii)  •  21 noiembrie 2014, 15:13

Daca acum cateva zile te-am criticat , acum imi scot palaria in fata ta . Ioan Chirila are un loc aparte in gazetaria romaneasca si in cea mondiala , de ce nu ? Un spirit deosebit .

SobolaniiRosii (1 comentarii)  •  21 noiembrie 2014, 15:25

Respect Ioan Chirila!! Rapidist, evident, un om extrem de valoros… Ce-a ramas dupa… se vede, zilnic…

dorelus (1 comentarii)  •  21 noiembrie 2014, 15:44

Si bunicul meu a murit cu o biblie pe masa si nu o deschisese niciodata.Asta fara a pune la indoiala calitatea de jurnalist a domnului Chirila.

Mishu (1 comentarii)  •  21 noiembrie 2014, 16:00

pentru Bocanci: Iti spun eu…trebuia sa fie asa ca maestrul Chirila…sa poata sa iti povesteasca un campionat mondial si sa ai certitudinea ca ai fost acolo, dupa ce ii citeai articolele si cartile…!!! Maestre, ne lipsesti…Dumnezeu sa te aibe in paza acolo unde esti!

alin (2 comentarii)  •  21 noiembrie 2014, 16:29

Sportul Popular, Sportul, Gazeta Sporturilor, Prosport…

Candva am crescut cu cartile lui nea Vanea. Copil fiind, alergam zilnic la ibrarie sa vad daca a aparut „Zile si nopti pe stadion”. Candva, in toamna lui 1999 am varast o lacrima, desi nu il vazusem niciodata pe nea Vanea. Doar il cunoscusem.

Apoi am citit promisiunea lui Catalin Tolontan despre o vizita in Grecia.

A inceput apoi „Integrala Ioan Chirila”

Apoi Traian Ungureanu a scris un articol.

Apoi d-na Iarina Damian nu a spus decat ca nu mai poate cumpara „Prosport”, desi o facea in fiecare dimineata.

Iar Catalin Tolontan se scuza spunand ca toate opiniile sunt gazduite in Prosport.

Apoi nu a mai aparut integrala Ioan Chirila.

Apoi nu am mai citit prea multe despre nea Vanea, doar mici crampeie.

Acum il citesc pe tolo.ro , un tip cu penita avand ceva similar, chiar daca lipsita de metafora.

Si astazi, dupa 15 ani, citesc un remember, frumos scris si plin de aduceri aminte. Dar de la Andrei Craciun.

Am o singura curiozitate. Catalin, ai fost in insula Andros?

xhthu (2 comentarii)  •  21 noiembrie 2014, 16:37

nu prea m-a miscat niciodata cine stie ce stilul ala dulceag de paolo coelho al sportului ,dar prindea la o anumita categorie de cititori mai impresionabili si asta i-a adus grupul lui destul de mare de fani .
dar cu toate pacatele lui de securist, kirilov a fost un scriitor foarte bun ,la ani lumina distanta de cei ce scriu azi prin gazeta si e o mica nedreptate faptul ca azi faima lui se rezuma in principal ori la reprizele de turnat la secu ,ori la o carte inteleasa prost de unii din giulesti
nedreptate si la operele mai relevante ale celui care a fost scriitorul kirilov, nedreptate si pentru ca romanu are obiceiul sa transforme in sfant cu sufletul curat orice sportiv/ziarist/cantaret/etc doar pentru ca e bun la meseria lui

alin (2 comentarii)  •  21 noiembrie 2014, 16:38

Dorelus: vezi ca Ioan Chirila se mai ocupa si cu traducerile… din limba rusa chiar. S-a jucat la comedie, acolo unde joaca acum atat sotia, cat si fiul. Sigur a deschis niste carti, si, vorba ceea, nu era pentru septic.

gicapuia (3 comentarii)  •  21 noiembrie 2014, 18:54

Ce se mai aude cu integrala Ioan Chirila.
Ati renuntat dupa republicarea a 3 carti!?

Tulceanul (1 comentarii)  •  21 noiembrie 2014, 20:46

Emotionant ca cineva isi aminteste din cand in cand, la aniversari pe care nimeni nu le doreste , de maestrul Ioan Chirila .
Intr-o perioada in care mondialele erau privite la posturi tv vecine iar ziarele contineau minime informatii , cartile lui Chirila ne transportau „acolo” , traiam doua mondiale in loc de unul .

TRONARU (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 3:25

DOAMNE-AJUTA! mai sint si oameni care scriu frumos despre cei care au facut viata mai frumoasa in acele timpuri. Ioan Chirila a fost la fel de mare ca si sportivii romani despre care a scris.Nadia ,Nastase ,Lucescu Dobrin ,Hagi,etc. Pina cind vor mai continua prostiile astea pe net cu securisti, turnat, comunism.Au trecut 26 de ani (un sfert de secol) si tot mai vorbiti despre asta bai XHTHU-isti. de ce nu o luam de la comuna primitiva,cind nu isi turnau la secu semenii ci le luau gitul pentru hrana si femei. Timpeniile astea picurate in creierasii mici de propaganda capitalista sunt la fel de jegoase ca si alea cu partidul ceausescu romania.AJUNGE! ati cistigat alegerile .S-a terminat propaganda electorala. Lasati-o dracu Ioan Chirila nu a dat in primire niciun amarat . Intr-o lume de rechini traia ca rechinii.Cine neaga asta e un prost. In memoria lui Ioan Chirila am sa citesc acum pe net „FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI”. MULTAM DE ARTICOL DOMNULE ANDREI CRACIUN !

Doctorul Kraus care s-a operat singur in oglinda (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 5:13

Carcotasii spun ca ar fi murit cu sticla de vodka pe masa…

Curiosu’ (13 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 9:40

Pe la CNSAS a avut cineva curiozitatea sa-l caute pe simpatizantul lui Fiodor Mihailovici ?

Cristi (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 11:41

Ii recitesc cartile si sunt fermecat de fiecare data!
Dumnezeu sa-l odihneasca!

xhthu (2 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 13:39

@n-am votat si nu m-a interesat campania electorala .in schimb tu prietene ,daca atat ai inteles din comentariul meu poti sa pleci acasa

TRONARU (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2014, 13:14

Ai dreptate XHTHU ! SCUZE! E vorba de ” bocanci”. Comentul tau e corect !

cineva (15 comentarii)  •  23 noiembrie 2014, 19:45

Cand totul da gres, recursul la Chrila este cea mai buna solutie in cazul jurnalistilor vag cioraniano-veterotestamentari. Vive le vaudou!

După cincisprezece ani | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 14:29

[…] publicat în Gazeta Sporturilor, pe 21 noiembrie 2014. Atentie, ziarist liber, specie pe cale de disparitie! Doneaza! Salveaza o […]

Comentează