Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Un meci pentru totdeauna

Fiind o parte semnificativă de cultură, fotbalul, ca toate celelalte arte, cunoaște, cînd și cînd, zile și pierderi și bucurii care nu se sfîrșesc niciodată Acum, cînd în univers robotul Philae se desprinde de sonda Rosetta și se atașează de […]

vineri, 14 noiembrie 2014, 9:10

Fiind o parte semnificativă de cultură, fotbalul, ca toate celelalte arte, cunoaște, cînd și cînd, zile și pierderi și bucurii care nu se sfîrșesc niciodată

Acum, cînd în univers robotul Philae se desprinde de sonda Rosetta și se atașează de o cometă alături de care va rămîne pînă în primăvară, strîngînd date, pentru a sfîrși apoi răpus de puterea Soarelui, iar știrea aceasta parcă ne vine de pe o altă planetă, acum, cînd România are de optat între mitocănie, minciună, hoție fățișă, politică de gang și bun-simț, cumpătare, normalitate, iar oamenii onești tremură din toate inimile în fața acestei alegeri banale care pe-aici e atît de imprevizibilă, acum cînd îl așteptăm toți pe Agamiță Dandanache, ca-n Nenea Iancu, și Agamiță nu apare nici în ultimul act, acum s-a întîmplat și Irlanda de Nord la București.

Și nu are dreptate cronicarul care îl combate pe celălalt cronicar – meciul din 1985 nu s-a sfîrșit atunci. El încă durează. Au trecut douăzeci și nouă de ani și vor mai trece și înfrîngerea aceea nu se va încheia. Și e doar parțial adevărat că nu putem înainta fiindcă nu ne trece trecutul. În fotbal, ca și în celelalte arte, e fundamental ca trecutul să rămînă cu noi, căci fotbalul e patrimoniul nostru de amintiri, chiar și al celor netrăite fără intermediari. E drept că retragerea în legendă ca în munți e un handicap la întîlnirea cu viitorul, dar sînt zile care au această putere magică de a nu cunoaște nici o cortină. Cînd, cum s-ar putea isprăvi barajul cu Slovenia, seara lui 14 noiembrie 2001 și lacrimile lui Contra din noroiul acelei ploi? Așa ceva nu există!
Ați remarcat, poate, că Mircea Lucescu n-a uitat nimic din cealaltă Irlandă de Nord, din partida care nu ne-a traversat din nou pămîntul înspre Guadalajara. Iar această obsesie pentru detaliile destinului e ea însăși o istorie care merită consemnată și transmisă celor ce vor mai veni.

Acum, cînd s-a întîmplat din nou Irlanda de Nord la București, constatăm cît ne-au slăbit puterea așteptării și mai ales credința. Cîți dintre noi putem să spunem cu mîna pe Biblie sau pe altă carte sfîntă, chiar și laică fiind, că vedem ceva luminos în jocul lui Pintilii sau al lui Hoban sau al lui Stancu sau al lui Sepsi?
În fotbal, ca și în celelalte arte, există nu doar marile victorii, nu doar cei care urcă toate treptele succesului, există și marile înfrîngeri – inubliabile și ele și deloc mai lipsite de faimă. Iar înțelepții fac din marile înfrîngeri lecții și atunci istoria nu se mai repetă. Asta se întîmplă rar, căci trăiesc tot mai puțini înțelepți.
Presa a reușit să coboare în senzaționalism toate emoțiile mizelor mari și a deformat tot timpul de dinainte. O febră impusă, urlată a înlocuit acea grabă a secundelor care preced primul fluier.

România va ajunge în Franța în 2016, dar pînă la memorie, singura care contează în cultură, drumul e ceva mai lung și pe el trebuie să aibă loc, din cînd în cînd, meciuri pentru totdeauna.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

durden (19 comentarii)  •  14 noiembrie 2014, 15:04

imi pare rau sa te contrazic la randu-mi dar sunt de parere ca de fapt are dreptate cronicarul care l-a contrazis pe cronicar

Vlad Dracul (5 comentarii)  •  14 noiembrie 2014, 15:17

Să fim serioşi, băieţii ăştia n-au nimic luminos în întreaga lor făptură.

Xbotz (3 comentarii)  •  14 noiembrie 2014, 16:25

Ceva luminos cu Piturca selectioner nu aveau cum sa arate.In plus ceva luminos pot arata doar jucatorii tehnici,gen Sanmartean.Pintilii si Hoban nu sunt spectaculosi dar pe plan defensiv isi fac foarte bine treaba.Insuficient pentru Europa de V,acolo unde un mijlocas trebuie sa le poata face bine pe amandoua dar bun pentru majoritatea Europei de E si pentru Romania.Stancu e un atacant foarte slab,nu are tehnica,nu are viteza,nu are executie insa e acolo in fata portii,e oportunist.Asi spune ca e un Inzaghi de 200 de ori mai slab dar acel gen de fotbalist este.A marcat 2 goluri cu Finlanda insa astazi daca incepe titular nici nu atinge mingea.Fundasii irlandezi sunt mari si extrem de puternici,obisnuiti cu fotbalul din Anglia asa ca Stancu nu are nicio sansa.Keseru e mai masiv,el ar trebuii folosit.Oricum ma intreb cum poti sa-l tii pe golgheterul din Liga 1 pe banca si il titularizezi pe unu care nu are nici 2 goluri in campionatul Turciei,care nu e un campionat atat de bun.In plus,Keseru a jucat 8 ani inn Franta si a fost golgheter si acolo in liga secunda cand juca la Bastia.Sa speram insa ca totul va iesii bine la final.Hai Romania!

Cabron (1 comentarii)  •  15 noiembrie 2014, 2:36

Nu exista fundasi buni care sa se afirme prin lipsa luminozitatii. Nu-i voi mentiona pe Beckenbauer, Kroll, Zanetti, Tarantini sau Maldini, extrem de spectaculosi, ci pe Vogts, ceasornic fara imaginatie, dar fascinant tocmai prin asta. Hrana pentru cugetare. Nu e scuza postului sa fii anost.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  15 noiembrie 2014, 5:03

Pt. mine e pur si simplu de neinteles. Keseru vine de la Steaua nu de la Botasani. De ce nu-l joaca titular oare? Stancu e zero si pun pariu ca daca va rezista se va retrage de la turci. Daca nu de la o echipa la retrogradare din Romania…. Tanase e prostul satului , dar el trebuie vindut cu orice pret…. Numai ca n-o sa-l ia nimeni in urmatorii 20 de ani. Toata lumea vede asta . Nu Piturca, nu Iordanescu. Eu sincer cred, ca nici Becali nu crede ca o sa-l mai vinda undeva……

Dan (5 comentarii)  •  15 noiembrie 2014, 13:17

Nu te supara , cred ca scrii putin cam complicat . Dovada numarul redus de comentarii la articolele tale .

Un meci pentru totdeauna | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  15 noiembrie 2014, 20:27

[…] publicat și în Gazeta Sporturilor, pe 14 noimebrie 2014. Atentie, ziarist liber, specie pe cale de disparitie! Doneaza! Salveaza o […]

Comentează