Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Măturătorul din Montevideo

Luis Suárez este un erou, iar viața sa este o telenovelă care probabil va fi cîndva ecranizată Înainte ca Luis Suárez să decadă din nou, truculent, în canibalism, înainte să muște din umărul lui Giorgio Chiellini, în cel mai aiuritor […]

vineri, 7 noiembrie 2014, 10:44

Luis Suárez este un erou, iar viața sa este o telenovelă care probabil va fi cîndva ecranizată

Înainte ca Luis Suárez să decadă din nou, truculent, în canibalism, înainte să muște din umărul lui Giorgio Chiellini, în cel mai aiuritor minut al Mondialului brazilian, înainte ca președintele din Uruguay, marele Mujica, să constate că înalții oficiali ai FIFA sunt niște fii de târfe, am citit pe www.espn.go.com cel mai bun articol despre un jucător din zilele noastre. Era semnat de Wright Thompson, clasic în jurnalism la doar treizeci și opt de ani. Clasicul acesta a mers, purtîndu-și probabil pălăria sa cu boruri largi, în Montevideo, să dezgroape o poveste veche, legendară, despre un arbitru pe care l-ar fi lăsat Luis Suárez într-o baltă de sînge pe cînd tocmai trecea granița dintre adolescență și bărbăție.

Ziaristul nu s-a întors din America de Sud cu articolul dorit, dar s-a întors cu altceva: cu o istorie care arată de unde îi vin lui Luis Suárez foamea și furia. Fotbalistul uruguayan a măturat străzile din Montevideo. Apoi s-a îndrăgostit de o fată – care acum îi este soție și mamă fiicei și fiului său – și a jucat fotbal, ca un nebun, din dragoste, pentru a ajunge în Europa, unde familia fetei emigrase. Înainte de majorat și-a tatuat un tribal hidos pe umăr. Wright Thompson constată că furia și foamea din trecut îl împing pe Luis Suárez să-și trateze adversarii nu ca pe oameni care vor să îi ia mingea, ci ca pe oameni care vor să îi ia tot și să-l arunce, iar, la periferie. Forța aceasta supranaturală de a nu renunța îi decurge din frică. Mărirea lui Luis Suárez vine din frică și tot de aici – avertizează Wright Thompson – îi va veni și căderea.

Am un prieten, în deplinătatea facultăților mintale și cu o cultură fotbalistică pe care o invidiez, care îmi garantează că îl urmărește pe Luis Suárez încă de cînd trecea de la Groningen la Ajax. Și acest prieten al meu e în stare să afirme că uruguayanul este cel mai bun înaintaș din istoria jocului. Nu sînt din secta aceasta – a suárezienilor -, rămîn zlatanist convins, dar am ridicat, a mirare, sprînceana dreaptă. Și dacă e așa? Am așteptat, de aceea, meciul dintre Ajax și Barcelona întru lămurire, speram ca Luis Suárez să-și regăsească ritmul, să mă convertească. A ratat singur cu portarul, iar în ultimul minut i-a dat o pasă de o generozitate rară lui Messi, pasă rămasă fără consecințe. Îl așteptam pe Luis și l-am regăsit pe vechiul Lionel.

Poate că locul lui nu e la Barcelona, mi-am spus în noapte, poate că pînă la urmă va avea întocmai destinul lui Zlatan și trebuie să se oprească la o echipă legendară, din Liverpool sau din Paris, o echipă mai tentată de monoteism, o echipă care să nu cunoscă decît un zeu și el, băiatul care a măturat străzile din Montevideo, să fie acela.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Calu (18 comentarii)  •  7 noiembrie 2014, 14:11

Toti avem probleme cu capu, mai mult sau mai putin. Suarez si Ibra mai mult, tu si cu prietenul tau mai putin: auzi, Suarez si Ibra cei mai buni din istorie. Sunt foarte buni amandoi, poate cei mai buni numar 9 al momentului, dar istoria nu incepe acum 10 ani. Numai din Olanda gasesc vreo trei mai buni ca astia de cand ma uit eu la fotbal.

Raducioiu (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2014, 14:30

gasesti pe dracu, calule!!!

Florin (10 comentarii)  •  7 noiembrie 2014, 14:37

cretinilor, cel mai bun e rusescu dupa dodel.

ati auzit de van basten? hai noapte buna!

adi_stelistul (26 comentarii)  •  7 noiembrie 2014, 14:39

Pot intelege resorturile psihice ale agresivitatii lui Suarez, asa cum le descrie Thompson (apropo, palarie cu boruri largi la un barbat de 38 de ani, in zilele noastre??? – serios, cred ca purta o baseball-cap normala). Cu toate acestea victimizarea lui sau melodramatizarea (exista verbul asta?) ascensiunii sale n-ar trebui sa ne faca sa uitam victimele actiunilor pe care Suarez nu ezita sa le intreprinda pentru a-si prezerva pozitiile.
Si Tyson e victima. A suferit inca mai mult decat Suarez (un episod cumplit al copilariei sale ni l-a destainuit deunazi). Dar sa nu confudam lucrurile. Faptul ca lupta pentru supravietuire a imprimat instincte de killer in Suarez (sau Tyson) nu e vreo circumstanta atenuanta. Din contra, as spune. Daca nici acum, cand dupa ce au castigat (si merita respectul tuturor pentru asta) acea lupta, nu sunt capabili sa-si reprime acele instincte inseamna ca avem de-a face cu niste oameni periculosi.
Sau hai sa-l plangem pe Pistorius, caruia viata i-a jucat asa o festa urata si sa-i intelegem deviatiile comportamentale care au dus la tragedia arhicunoscuta.
Doamne fereste, Suarez, prin comparatie, e departe, dar oricat i-am aplauda puterea de lupta, regulile sunt facute sa fie respectate, chiar si de idoli.

dan marcel (13 comentarii)  •  7 noiembrie 2014, 15:27

Bun articolul, din seria „rezumate si impresii”! Felicitari! Sunteti unul dintre putinii ziaristi de pe planeta care reusesc sa-si ia salariul fara sa aiba niciodata o opinie personala. Sunt si putin dezamagit ca ne povestiti ce scrie un englez, mai la indemana era articolul lui Thierry Marchand din „France Football”, 10 iunie 2014, unde ni se povestesc aceleasi lucruri; ma asteptam de la un asiduu cititor de „Courrier international” sa frunzareasca si France Football”, dar poate ca ati dorit sa ne demonstrati ca sunteti multi-poliglot.
Am o nedumerire: care e sensul cuvantului „tribal” din propozitia „Inainte de majorat si-a tatuat un tribal hidos pe umar”? Multumesc anticipat pentru lamurire si, inca o data: FELICITARI!

seba (10 comentarii)  •  7 noiembrie 2014, 15:38

ultimul meci in care l-am vazut jucand a fost uruguay – anglia 2-1, la mondial. concluzia in urma acelui meci: luis suarez este atacant!

cineva (15 comentarii)  •  7 noiembrie 2014, 18:29

Cred ca scopul principal al acestui text este folosirea cuvantului „truculent” in GSP. Felicitari.

F (3 comentarii)  •  8 noiembrie 2014, 1:34

Adica Dieguito a crescut in puf? canibalismul nu are scuze, din orice favela vine jucatorul. Prefer sa observ eficienta polonezilor plecati in Bundesliga din cauza acelorasi carcere economice, nu dramele de dentist.

simmy hawkeye (10 comentarii)  •  8 noiembrie 2014, 7:45

@cineva: Si tare mi-e teama ca l-a folosit pornind de la etimonul „truc”, chit ca omul se da mare cunoscator de franceza…
@dan marcel: Prea rautacios commentul, Andrei Craciun are si opinii personale: nu demult ne-a povestit cum ii gateste mamica dumnealui, profesoara de matematica, ciorbite si tocanite! Cat despre „tribal”, probabil ca e un termen din arta tatuajului, ori a fost pur si simplu omis un cuvant acolo:”motiv” sau „desen”. N-ar fi prima data cand uita sa scrie un cuvant-doua in articole, asta-i „gsp”, nu „Lettre Internationale”, si, dealtfel, nataraii care citesc „gsp”, in speta noi, nici nu merita sa stie toate cuvintele pe care le are Craciun in cap! Pe mine ma mira ca a reusit, cat de cat, sa scrie corect gramatical!
Felicitari si Doamne-ajuta!

splendini (14 comentarii)  •  8 noiembrie 2014, 7:48

Marele Mujica, marele Che, marele Allende, marele Fidel, marele Chavez, marele Iliescu (alt sarac si cinstit) etc, etc: socialismo o muerte. S-a inteles tovarasi idealisti?

alex (1 comentarii)  •  8 noiembrie 2014, 8:11

Felicitari !!!! Pe bune, felicitari ! E o mare realizare sa devii cel mai slab jurnalist de la gsp intr-un timp record !! Nu, nu sunt ironic. Chiar e greu sa calci in sant de fiecare data, chiar si din intamplare o mai nimeresti, dar la tine nu se pune problema.

Pai in afara faptului ca ne-ai zis de un articol al unui adevarat jurnalist (care app, a fost publicat INTEGRAL in ziarul concurent) ne spui ca prietenul tau, probabil ala imaginar, crede ca Suarez e cel mai bun atacant din istorie? Te rog, da-mi voie…=))))))))))))))))))))))))))

Culmea, sunt fanul Barcelonei si din Anglia singura echipa cu care simpatizez de ani de zile este Liverpool. Deci ii stiu jocul lui Luis. Anul trecut a fost cel mai in forma varf. Dar cel mai bun din istorie?? :)) Vezi ca mai erau niste „fraieri” pe care i-ai pierdut pe drum..Pele, Ronaldo Nazario, Romario, Van Basten, Raul Gonzales, Ruud van N. si inca o duzina, ca sa enumar doar crema.

Inca mai e speranta si pentru tine, medicina a progresat enorm in ultimii ani. Eu zic sa „lupti” pana la capat !!

Măturătorul din Montevideo | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  14 noiembrie 2014, 13:20

[…] publicat și în Gazeta sporturilor, pe 7 noiembrie 2014. Atentie, ziarist liber, specie pe cale de disparitie! Doneaza! Salveaza o […]

Comentează