Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Despre grațiere și cariere

Politicul ar trebui să sprijine sportul nu din filantropie, ci pur și simplu pentru că acesta este el – slujitorul tuturor celorlalte domenii dintr-o societate

În rutina democrației formale, din vreme în vreme, orașele și satele noastre intră sub stăpînirea […]

vineri, 31 octombrie 2014, 9:26

Politicul ar trebui să sprijine sportul nu din filantropie, ci pur și simplu pentru că acesta este el – slujitorul tuturor celorlalte domenii dintr-o societate

În rutina democrației formale, din vreme în vreme, orașele și satele noastre intră sub stăpînirea unor chipuri. Sîntem într-o anticameră orwelliană unde unul dintre ei vrea, atît de evident, să fie Chipul Unic și aruncă în joc, manelește, bani, fără număr, pentru a fi pretutindeni – pe ziduri, pe stîlpi, pe balcoanele oamenilor din blocurile înalte, pe casele cu bulină din centrul orașului, pe pixuri și pe brichete, pe gecile de iarnă ale celor chemați să simpatizeze. Puseurile de grandoare îi însoțesc îndeobște pe cei mărunți în adevăr.

Iar cel-care-vrea-să-fie-Chipul-Unic se agață cu disperare de modele, de cei care pot provoca în semenii lor mîndria și alte sentimente mari – gratitudinea, respectul. Un politician consistent, cu contur propriu, e în stare de unul singur să-și înalțe soclul. Unul mic nu poate decît să-i așeze pe ceilalți sub el, siluind nașterea unei piramide umane peste care să se pogoare moț. În lumea unde decența a fost abolită te poți folosi de oricine, de campioni la tenis sau de scriitori nobelizabili. Dacă scriitorii nobelizabili au coloană vertebrală și n-au uitat că deunăzi vedeai în ei propagandiști din armata unui Führer chel, ești respins cu dezgust.

În săptămîna alegerilor, fugind de confruntările autentice cu contracandidații, faraonicul nostru premier a scos de la naftalină tema grațierii lui Gică Popescu. Cunoaște bine această formă de speculă cu iubirea pe care i-o purtăm altuia. Și ce ar trebui să înțeleagă de aici cei care l-ar vrea liber pe Gică Popescu? Să îl voteze pe ubicuu? Este acesta un motiv suficient? Nu mai contează altceva? Șpăgile de milioane, fie ele în cash sau, atît de propriu, în natură? Nimic? Aici se simte prea-plinul-de-sine cel mai bine – în lumea ipotezelor, în virtual.

Și dacă Gică Popescu nu vrea să fie grațiat, dacă Gică Popescu nu vrea să fie folosit pe post de muniție electorală, dacă Gică Popescu vrea să rămînă pînă la capăt cel mai demn dintre condamnații din fotbal, să nu ceară clemență nimănui, să nu cadă în patetism, să își ispășească pedeapsa bărbătește și să se întoarcă de acolo fără să datoreze nimic? Dacă Gică Popescu nici măcar nu l-ar vota pe individul care-i folosește numele? Nu contează ce vrea! Așa cum nu a contat nici ce a vrut Simona Halep cînd imaginea i-a fost furată mai iute decît un doctorat.

Expunerea la politicul românesc are teribile efecte. Uitați-vă la cariera lui Anghel Iordănescu! – a ales să iasă din antrenorat acum opt ani pentru o îndeletnicire politică. Generalul și-a abandonat, pe rînd, meseria și echipa cu care plecase la drum, sfîrșind în Federație, la căldura unui salariu îndestulător. Și cît de mic e salariul acesta enorm pe lîngă ce ar fi putut cîștiga altminteri! Spune că a învățat lecția umilinței. Oare? Antrenorul secolului trecut să ajungă la „și alții”, mult în urma opțiunii pentru Mircea Lucescu… A meritat?

În altă ordine de idei, ce mai face Florin Șoavă?

Comentarii (17)Adaugă comentariu

speedygonzales (1 comentarii)  •  31 octombrie 2014, 12:40

aflarea lui Gica Popescu acolo este nemeritata. in plus regim inchis… prejudiciu fiind recuperat, sanctiunea a fost mult exagerata si disproportionata.
sa indure demn si barbateste o eroare pentru o fapta „cu suspendare”? are copii, familie.

Steaua-1986-forever (1 comentarii)  •  31 octombrie 2014, 13:02

Propaganda electorala cu cateva zile inaintea alegerilor. Unde erati cand o anumita doamna blonda folosea niste „legende” ale tenisului? Atunci nu va mai ofuscati….. Vad ca sunt cateva personaje la ziarul asta foarte adanc bagate in aceasta campanie, a nu se intelege ca il iubesc pe Mickey Mouse insa ce faceti voi e o diversiune propagandistica.

Johnneil (2 comentarii)  •  31 octombrie 2014, 13:10

Fix din asta cauza eu nu voi vota ponta victor viorel!

mat (2 comentarii)  •  31 octombrie 2014, 13:30

Daca il gratia basescu,cum era?Era bine nea craciun?

cornel (1 comentarii)  •  31 octombrie 2014, 13:44

Gica Popescu e mai putin infractor decat ceilalti ? Numai in Romania avem probleme din astea „sentimentale” cand e vorba de o persoana publica ! Avem atatea exemple cu vedete mult mai mari decat GP, care au fost condamnati pentru delicte chiar mai mici si care nu i-a mai gratiat nimeni, si-au ispasit pedeapsa pana la sfarsit cum este normal !

gicapuia (3 comentarii)  •  31 octombrie 2014, 13:52

Daca Gica Popescu a stiut ce face atunci isi merita pedeapsa. Faptul ca a platit taxele si ca si-a acceptat pedeapsa dovedesca ca stia. Daca nu stia ce face iar isi merita soarta, avind in vedre cu cine si-a pus in cird. Daca nu stia cine sunt fratii atunci e tolomac si iar isi merita soarta. Tu om de afaceri te duci la turci, iei o sacosa de bani semnezi niste acte si nu-ti pui problema taxelor. Pai ce fel de om de afaceri mai esti!? Probabil de aia a si esuat in toate afacerile. Sa stea la zdup frate. In fata legii toti suntem egali. Cersetor, campion sau ma rog politician mai nou.
Nu am votat din 1996, dar chestia asta ma decis. Ma duc la vot macar sa-l anulez decit sa-l blatuiasca altii.

Ganea Florin (1 comentarii)  •  31 octombrie 2014, 14:55

BIG LIKE !!!…..pacat ca sunt mult prea putini cei care au citit, citesc sau vor citi acest articol.

reformistul (1 comentarii)  •  31 octombrie 2014, 18:00

sportul este cel mai pretios lucru pe care il are o tara si guvernantii trebuie sa se gandeasca foarte serios la acesta pentru ca valorificat la adevaratul sau potential reprezinta o adevarata mina de aur atat in ceea ce inseamna turismul (imaginati-va ceea ce inseamna o grupa cu munchester united, bayern munchen si ac milan) cat si atragerea de investitori straini (daca o echipa face performanta in europa atrage automat sponsori seriosi, mai ales daca am avea un campionat curat). eliberarea lui gica popescu, pe langa atragerea catorva votanti (nu stiu cati ar agrea lucrul acesta) creeaza un precedent extrem de periculos in combaterea evaziunii fiscale. sa nu uitam ca acesta a fost condamnat pentru un act ilegal savarsit cu buna stiinta, nu un accident.

bazileon (5 comentarii)  •  31 octombrie 2014, 20:05

Sa-l gratieze? De ce nu! Dar in ce calitate face mongoloidul acest anunt? Nu poate avea rabdare sa dobandeasca acea calitate (duh!) si sa intreprinda cu discretie masura? Promisiuni ceausiste!

Iulian (1 comentarii)  •  31 octombrie 2014, 22:25

Tot respectul pt el si da noi il iubim dar el nu a respectat ROMANIA facand FRAUDA asa ca la PUSCARIE

gogu de la Orodel (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2014, 9:03

Culmea ca olteanul de la Calafat n-a fost oltean!A facut afaceri proaste ,a inselat statul!A platit impozit la banii furati!Sa-si fac pedeapsa este doar un INFRACTOR!

tardelli (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2014, 10:59

Spun unii ca Gica isi merita pedeapsa…Sa se uite in oglinda toti care au furat macar o piulita de la serviciu pe motiv ca le trebuie…Gica Popescu e condamnat pt o fapta de evaziune.Dar Dorin Cocos?Pai unii fura cu zecile de milioane si sunt bine mersi in libertate.
Gica Popescu va fi liber pana la sfarsitul anului.Revelionul il va prinde in familie.

dan marcel (13 comentarii)  •  2 noiembrie 2014, 1:38

Articol bunicel, pacat ca-s pre

dan marcel (13 comentarii)  •  2 noiembrie 2014, 1:41

Articol bunicel, pacat ca-s prea multe fraze incalecate; logica se pierde pe drum, nu-i de mirare ca cititorii confunda natura mesajului. Eu sunt putin contrariat de adjectivul asta, „nobelizabil”: daca cineva are sanse sa ia premiul Nobel e „nobelizabil”, inteleg, dar, daca deja l-a luat, ce e, „nobelit”?

Flo (2 comentarii)  •  7 noiembrie 2014, 12:33

Doamne ce de lume proasta…si sentimentalist proasta…pai ce conteaza daca ai furat 100 lei si dupa ai dat 100 inapoi…la final ramane furtul…deci e condamnat pentru furt….daca nu era ancheta si chestile astea ar mai fi dat banii aia inapoi?…eu zic ca nu.Cred ca numai la noi se aplica chestia ca fapta recunoscuta e pe jumatate iertata…Popescu e un infractor…si punct.Acuma mai este o categorie de prostii…astia care compara…da stiu e aiurea ca unu care fura milioane e liber si unu care a furat o gaina e in puscarie….dar asta nu inseamna ca ala care a furat o gaina trebuie gratiat….pana la urma e tot furt.Ce trebuie facut e ca si ala care fura milioane sa fie inchis…si asta e buba majora la noi.Pana cand nu o sa umplem puscariile cu toti care fura si in acelasi timp sa le comfiscam tot ce au furat plus vreo 50% din avera dobandita dupa ce ai furat…nu ajungem nicaieri!…pentru ca da…poti sa fi tu bun afacerist daca primul milion l-ai furat…ai plecat cu avantaj care e furat!

Pavel (1 comentarii)  •  8 noiembrie 2014, 22:40

if I may…care e faza cu Soava?

Despre grațiere și cariere | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  17 noiembrie 2014, 23:24

[…] publicat în Gazeta Sporturilor, pe 31 octombrie 2014. Atentie, ziarist liber, specie pe cale de disparitie! Doneaza! Salveaza o […]

Comentează