Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Eroul

Gazetele anunţă: Andreas Brehme s-a prăbuşit financiar până a ajuns să cureţe closete, are datorii de un sfert de milion de euro. E prea mult? Andreas Brehme este cel care a adus Germaniei al treilea titlu mondial la fotbal, pe […]

vineri, 3 octombrie 2014, 12:38

Gazetele anunţă: Andreas Brehme s-a prăbuşit financiar până a ajuns să cureţe closete, are datorii de un sfert de milion de euro. E prea mult?

Andreas Brehme este cel care a adus Germaniei al treilea titlu mondial la fotbal, pe 8 iulie 1990, la Roma. El a marcat golul victoriei cu Argentina lui Maradona, el a transformat acel penalty cu cinci minute înainte de fluierul final. Să convenim că „fluierul final” e, aici şi nu doar aici, o expresie nejustificată. Nu cunoaştem detaliile căderii lui Andreas Brehme – de obicei gazetele informează cînd e deja prea tîrziu.

Franz Beckenbauer insistă că Andreas Brehme trebuie salvat pentru că este un erou. Se foloseşte des şi greşit cuvîntul acesta: erou. Avem eroi în fiecare meci de fotbal, avem eroi din Chiajna pînă în Paris, trecînd prin Valea Jiului şi Delta Dunării. E plină lumea de eroi și nici măcar nu sînt toți oameni. Nu mai ştim ce vorbim. Franz Beckenbauer, însă, ştie. Cîţi oameni au marcat unicul gol al unei finale de Mondial de fotbal? Şi nu din întîmplare, ci din curaj, asumîndu-şi executarea unei lovituri la care nu mulţi s-ar fi încumetat.

Oprim timpul şi greşim. În minţile noastre, campionii rămîn acolo, în cadru fix – în clipa de glorie supremă, ca şi cum n-ar urma pentru fiecare dintre ei retragerea şi zilele cenuşii, mizerabile, la fel, dimineţile în care pur şi simplu nimic nu-ţi iese, grijile, afacerile proaste, lipsa de sens, deznădejdea, alcoolismul, nebunia, bătrîneţea, uitarea. Sau dimpotrivă: viaţa magnifică, deşi nu mai puţin grea, a celui care a aflat că nici destinul nu durează dacă nu este întreţinut.

Cazul Brehme nu e un simplu fapt divers, o întîmplare periferică, exotică şi, în definitiv, neînsemnată. Nu e deloc aşa: ne priveşte.

Cînd încetează campionii să fie puternici? Adevărul pe care îl ocolim este că există graniţe între sport şi viaţă, iar noi, deşi ne amăgim, nu îi cunoaştem pe oamenii aceştia. Pot fi cumsecade sau pot fi canalii, pot fi rentieri ai unui timp pe care nu-l acceptă trecut, pot fi, aşa cum s-a şi arătat, hoţi sau chiar criminali, pot fi brilianţi sau tîmpiţi sau în clasa de mijloc a înţelegerii vieţii, pot fi chiar şi inteligenţi cu inexplicabile pusee de imbecilitate, ca atîţia alţii.

Liniaritatea în eroism există rar în realitate. Eroul ajuns să trăiască din spălarea closetelor e o tragedie şi fiind o tragedie este totodată o lecţie. Să nu o ignorăm.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Ereb (3 comentarii)  •  3 octombrie 2014, 12:55

Uite ca s-a facut dreptate pt arbitrajul din finala aia 🙂 Misterioase caile fotbalului.

danila (1 comentarii)  •  3 octombrie 2014, 12:56

…excelenta remarca!!!

Alex G (1 comentarii)  •  3 octombrie 2014, 13:25

Catre autorul articolului: scrieti gresit!
„vem eroi din Chiajna pînă în Paris, trecînd prin Valea Jiului şi Delta Dunării”

pina – pana
trecind – trecand.

I din A

Andrei Pena (1 comentarii)  •  3 octombrie 2014, 13:37

E ca în bancul ăla cu bicicletele făcute cadou – sunt maşini, nu biciclete, şi se fură, nu se dau. De fapt, i s-a oferit, mai mult ironic, o lecţie a umilinţei: să muncească la firma unui fost elev de-al său, pentru a vedea cum e viaţa cu adevărat. Conform presei germane, care e ceva mai bine documentată decât cea românească, Brehme e băgat în nişte afaceri dubioase şi s-a împrumutat masiv (adică de circa 350.000 de euro) în ultimii trei ani. Ca să avem un ordin de mărime: una din proprietăţile sale, o casă de 2,6 milioane de euro a rămas soţiei la divorţ. Şi sărăcia asta are farmecul ei.

marina (1 comentarii)  •  3 octombrie 2014, 13:50

Foarte slab articol , de scoala generala. Pune mana pe carte domnule

Bocanci (18 comentarii)  •  3 octombrie 2014, 14:13

Hehe, vreau sa-l vad pe Mutu peste 20 de ani. Daca Brehme spala closete, inseamna ca Nas Alb o sa desfunde fose septice cu paiul.

Un oarecare (2 comentarii)  •  3 octombrie 2014, 14:13

Am citit articolul despre „erou”, si doar voi „de la gazete” ati tras concluzia ca a ajuns sa curete closete. Un erou, al Germaniei si atat, care a ajuns la faliment, in saracie, ca asta am inteles din articol ca s-a intamplat, incearca sa supravietuiasca intr-o lume fara balonul rotund . O stire de subsol, atat a putut el ca om, afacerist si nimic mai mult. Daca vreti sa va consumati cuvintele pe eroi, vorbiti, va rog, de eroii nostri decazuti, de eroi care si-au pierdut libertatea si demnitatea slujind niste gunoaie, nu despre un erou indepartat noua, care spaland closete arata doar ca si-a pierdut banii si nimic mai mult.

Dani (6 comentarii)  •  3 octombrie 2014, 14:26

@Alex G
Nu-i pacat sa te faci de ris vorbind fara sa cunosti ori sa intelegi? Pacat ca n-ai observat, dar mai mult de jumatate dintre ziaristi folosesc scrisul cu „î” din „i”si nu din „a”, asa cum va obliga pe voi la scoala jidanii ce conduc de facto Academia Romana. Pentru mai multe lamuriri, citeste articolul lui George Pruteanu – „De ce scriu cu î din i”.

mihai231 (1 comentarii)  •  3 octombrie 2014, 16:04

frumos…pai cred ca la ultimu la care m-as fi gandit ca a ajuns in halul asta, in toata lumea ar fi Brehme!…Saptamanile trecute un alt cazi celebru a zguduit de data asta Anglia…este adevarat dar stau sa ma intreb …cazurile noastre celebre?…Pai avem destule, ei cel putin demonstreaza ca un om care a fost stie totusi sa isi castige painea…o sa auzim de „ratati”, ca Mutu sau Cristea ca vor face asta..ma indoiesc, cel din urma probabil il va tine masa pana la adanci batraneti, apoi se va sinucide, asta i-a mai ramas….sa nu vorbim de celelate cazuri gen Mitea si exemplele pot continua, cert este ca asteptam si cazul domnului Pescariu, sa vedem unde se va ajunge….practic daca s-a ajuns sa delapideze atatea milioane, corect ar fi ca stataul sa confiste tot ceea ce a agonisit

oldlion (1 comentarii)  •  3 octombrie 2014, 16:04

stimate d-le craciun, faptul ca aveti norocul sa scrieti la un ziar, nu va impiedica sa cercetati putin, inainte de a scrie un astfel de articol. sper ca noi cititorii de rind nu suntem prea pretentiosi cind avem astfel de dorinte.
adevarul despre brehme este ca el are mari probleme financiare si un fost partener de afaceri pretinde cam 400.000€ de la el.
un fost fotbalist din bundesliga (straube) care are o firma de curatat canale, wc-uri etc i-a facut o oferta sa lucreze la firma lui. se spune ca oferta a fost mai mult un fel de reclama in orice caz, brehme nu a lucrat acolo nici un minut, iar stirea este cam de acum o luna.
asa cum am spus-o mai sus, toate aceste lucruri se puteau cerceta pe net……

Eu (1 comentarii)  •  3 octombrie 2014, 18:01

Si eu am facut scoala cu ;i; si nu cu ,;a! aceste noi reguli scolare sint de tot c…..l ca si cei care au avut aceste idei !!!!

Florin (10 comentarii)  •  3 octombrie 2014, 22:59

Stimati dragi concetateni,

spuneti-mi si mie cat e salariul lui Brehme la spalat closete!

Cam cat are un sef de departament in Romania sau un ministru cinstit (daca exista asa ceva)….

simmy hawkeye (10 comentarii)  •  4 octombrie 2014, 11:16

Nu doar de carte are nevoie autorul; poate ca n-ar fi rau sa inceapa sa si traiasca nitelus, ca lucrurile scrise doar dupa ureche dau rezultate fara miez. Secaturi, cum se mai numesc…

splendini (14 comentarii)  •  6 octombrie 2014, 6:25

Ce melodramatic scris. Mie imi pare rau de Brehme, a fost fotbalist bun, mare fundas stinga, insa de cind era jucator a avut caracter dificil. Cind s-a transferat de la Inter la Zaragoza numai pretentii exagerate, viata nesportiva, etc. Sa mai mire ca dupa ce s-a retras lipsa asta de valori i-a atras caderea? Painea trebuie castigata zi de zi, nu se poate trai numai din gloria trecutului. Acum inteleg de ce exista petitie pt Gica Popescu: a fost fotbalist mare, deci are dreptul sa faca orice dupa aia.

17 Nentori Tirana (41 comentarii)  •  6 octombrie 2014, 21:34

#1 Ereb

bine zis si hazliu. Daca Klinsi, care a recunoscut ca a plonjat ca in bazin, nu numai odata, ajungea si el rau, poate era si adevarat.
Hazliu e cine propune DFB-ului sa infiinteze o pensie sociala pentru prietenul sau, cu care e toata ziua in lumina reflectoarelor, la golf, … Prietenul nu are decit 150 de mii datorie si s-a saturat sa tot plateasca. Opinia generala a coechipierilor este ca trebuie sa-si mai domoleasca stilul de viata, caci nu i-a ars casa, nu s-a imbolnavit, …

Eu zic ca eroi sint mai curind la noi, desi n-am cistigat campionatul mondial, zic ca la o pensie sociala ar trebui sa se gandeasca serios Burleanu.
Macar de Craciun sa primeasca ceva.

Alex One (13 comentarii)  •  7 octombrie 2014, 9:45

Avem ,pastrand proportiile, multi Brehme in fotbalul romanesc si imi vine in minte acum doar Sandu Neagu, Dumnezeu sa-l odihneasca, eroul de la Guadalajara, care a murit intr-o saracie de nedescris. Si cati altii ca el.

Scriu la GSP deci sunt GAZETAR ?!!! (1 comentarii)  •  8 octombrie 2014, 14:07

Cu astfel de sofisme se pune la mare indoiala calitatea presei sportive. Atata dramatizare pentru un caz documentat superficial este explicabila doar prin lipsurile de care abunda ceL cu sansa NEMERITATA de a scrie la o publicatie RESPECTABILA ! Lipsa educatie in general si de cultura in special a dat „liber” la asocierea unui cuvant pretios -EROU- cu gunoaiele fenomenului FOTBAL, in toata diversitatea sa. Elemente BANALE de ETICA le sunt straine UNORA ajunsi jurnalisti la gramada.
Concret: Brehme a fost RASplatit „cu varf si indesat” pt ceea ce a FACUT ca sportiv de performanta insa fara nicio legatura cu ideea de EROU. Dupa acest episod urmarile sunt „ca’n viata” !

Comentează