Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Care echipă națională?

Între victoria de la Pireu și înfrîngerea tinerilor (viitorilor?) tricolori cu Germania, rămînem la fel: nedumeriți S-a trecut prea ușor peste cele trei puncte din Grecia? Avem altă chestiune pe ordinea de zi, mai arzătoare: Pițurcă. I-ar fi naționalei mai […]

vineri, 12 septembrie 2014, 11:45

Între victoria de la Pireu și înfrîngerea tinerilor (viitorilor?) tricolori cu Germania, rămînem la fel: nedumeriți

S-a trecut prea ușor peste cele trei puncte din Grecia? Avem altă chestiune pe ordinea de zi, mai arzătoare: Pițurcă. I-ar fi naționalei mai bine fără cel mai prezent selecționer din istoria ei? Sau dimpotrivă? Unde ne aflăm pe drumul acesta dintre construcție, reconstrucție și nicăieri? Vom ajunge la European, măcar acum, cînd pînă și fotbaliștilor Gibralatarului li se dă șansa de a vedea Parisul?

Firește, toți, microbiști, ziariști, veterani confortabil așezați în fotolii, știm mai bine ce e de făcut. Sîntem oracole, noi am intui potențialul juniorilor, noi am reforma sistemul, noi am paria doar pe cărțile cîștigătoare, noi avem mentalitate de învingători, nu?

Dar dacă – întreb doar – e ceva greșit, întru totul greșit, cu solul gîndirii noastre calcistice? Doar așa putem cîștiga, doar așa putem ajunge la turnee finale? Avea dreptate Cristi Chivu și pînă și Generația de Neuitat (n-ați uitat sper expresia impusă de Florin Răducioiu) tot așa a trăit – din veșnicul 1-0 și fundul în poartă? Acesta – cîștigul la limită, chinuit, tremurat – este tot ce ne este dat în indiscutabilele noastre calități de suporteri ai echipei naționale de fotbal a României?

Nu putem trăi decît de la mutare la mutare, ca un șahist incapabil să-și gîndească întregul parcurs? Destinul (mare cuvînt?) nostru în fotbal, ca să nu mergem și mai departe, este acest mic profit din greșelile adversarilor (acum, inadecvatul Ranieri)? Dacă Pițurcă n-a ajuns din hazard cel mai selecționat selecționer? Dacă acesta este de fapt Everestul nostru?

Cele trei puncte rămîn în clasament și – clișeu, realitate – cît vor conta în economia finală a grupei! Dar! Care e oglinda corectă? De unde plecăm, dacă nu ne mulțumesc explicațiile care decurg din fatalism? Avem o filosofie a jocului de fotbal în prezent? Putem ieși din matca istorică a temporizării? Ce învață juniorii care învață ceva? Ce școală de portari, de fundași, de mijlocași, de atacanți și chiar de antrenori avem?

Un scriitor care a rămas în istorie pentru altceva, mai exact pentru o revoluție, chiar dacă eșuată, cum sînt îndeobște revoluțiile, lăsa în tinerețe hîrtiei unui jurnal de călătorie inițiatică această frază: „Aurul nu are demnitatea subtilă a argintului care devine mai fermecător cu trecerea timpului”.

E o dezamăgire, dar s-ar putea să fie diagnosticul: căutăm doar strălucirea pasageră a aurului, încredințați că un salvator ni-l poate aduce, imuni la frumusețea argintului din trecerea timpului cu un rost. Ne lipsește ceea ce face jocul astăzi, în fotbal: știința de a fi solidari într-un efort comun, care să țină mai mult de o generație. Se vede în fiecare zi, pe fiecare stradă, în fiecare oraș și în tot mai multe dintre casele noastre. Poate că de aici ar trebui, în definitiv, să începem.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

dan (10 comentarii)  •  12 septembrie 2014, 12:55

Bine punctat!

Calu (18 comentarii)  •  12 septembrie 2014, 13:10

Te vad tinerel, ai vazut 2-3 meciuri pe Youtube din anii 1985-1994 si ai aplecat urechea la ce zic altii. Fotbalistii Nationalei de atunci fusesera crescuti in majoritate de Steaua si Dinamo. Steaua era una din cele mai bune echipe din Europa si avea joc ofensiv. Avea pe Hagi, Lacatus, Dumitrescu, rupeau tot. Dinamo era ceva mai antijoc, dar si ei au avut fotbalisti ofensivi foarte buni: Camataru, Raducioiu, Sabau. Cu cei enumerati mai sus a facut Jenei o echipa foarte buna si ofensiva. ne bucuram cand eram in grupa cu Grecia sau Turcia, le dadeam sa cante.

Ostap Bender (1 comentarii)  •  12 septembrie 2014, 13:32

piturca-everestul nostru, banuiesc ca e o gluma care nu trebuie luata in serios.

in rest, remarc ca se vorbeste prea mult despre un antrenor care nu stie sa vorbeasca corect gramatical si leaga frazele mai greu decat un copil de clasa 3-a, ajungand in functii asa inalte doar prin oportunism si din cauza prieteniilor pe care le are.

Alex (1 comentarii)  •  12 septembrie 2014, 13:32

Am inteles ca nu e nimic de inteles, dar sunt cam multe semne de intrebare…

Sibelius (1 comentarii)  •  12 septembrie 2014, 14:39

@Calu:
Jucatori crescuti de Steaua si Dinamo? Sper ca glumesti…sau esti lovit de amnezie? Ce legatura au Sabau, Camataru, Lacatus si Hagi cu „crescutul” la cele doua cluburi?
Romania nu a avut niciodata echipa ofensiva. Vezi ca Danemarca „le-a dat sa cante” superofensivilor din vis 3-0 in ’89. In ’90/’91 au mai cantat un 0-3 acasa cu Bulgaria. In ’94 a fost de-a dreptul muzica sferelor cu super-puterea Elvetia.

ady (2 comentarii)  •  12 septembrie 2014, 14:41

Ne meritam soarta cu Piturca si cu politicieni astia de carton .Cum e poporul asa e conducatorul .Cum e fotbalul asa e selectionerul .Toti sunt o apa si un pamant .Selectionerul e afemeiat si barbugiu ,selectionatii idem .

ady (2 comentarii)  •  12 septembrie 2014, 14:47

Pai de ce credeti ca jucatorii nostrii din nationala (tinert -seniori )cand intra pe gazon la meciuri oficiale se odihnesc ?Pai daca sunt obositi de la chefuri si orgii sexuale ,ii inteleg …nu e ceva anormal.

antimafia (1 comentarii)  •  12 septembrie 2014, 16:35

Piturca este „Everest” ca si Iliescu presedinte 10 ani. Unui popor de oligofreni care voteaza pentru 1l de ulei si o pereche de papuci i se potriveste acest antrenor fara har, pus pe scandal si semianalfabet.

Amicii Stelei (1 comentarii)  •  12 septembrie 2014, 17:12

In anul de gratie 1986, pe 7 mai mai exact, abia implinisem de o luna si un pic treizeci (30) de ani. Asa ca nu pot fi considerat un partizan pro sau contra tinerel si „neexperimentat”. Asadar, sincer spun si nefortat de nimeni, Victor Piturca nu mi-a placut nici ca jucator si nici ca antrenor, NICIODATA ! Asta nu inseamna ca ii contest toate meritele pe care le-a adunat de-a lungul anilor ! Nu sunt un inchis la minte, care are doar ochelari de cal swi nu vede nimic altceva in fata sa ! Am mers pe stadion de cand nu implinisem 5 ani, ma ducea tata de mana. Alt stelist din „47. Normal ca atunci eram prea mic ca sa inteleg tot ce se intampla pe dreptunghiul verde. Dar, incet-incet am prins „microbul” fotbalului, care nu m-a parasit nici in ziua de astazi. Revenind, chiorul in tara orbilor este imparat! Asta inseamna ca, in cazul, fericit, ca am invins in deplasare Grecia, nu inseamna ca fotbalul actual din Romania este peste cel elen. Dar nici ca suntem ultima gaina din cotet atunci cand o luam pe carca … si nu vreau sa dau niciun exemplu deoarece imi place sa gandesc numai pozitiv. Ca fotbalul romanesc a ajuns in asa hal de degradare nu se datoreaza, cred eu, faptului ca nu se mai nasc talente (vezi cei peste o mie de tineri fotbalisti romani imprastiati prin Europa si aiurea pentru ca aici unde este casa nu au loc … deloc) ! Raul s-a facut cu mult inainte, cand toti „oamenii de bine” au navalit sa ocupe toate posturile bine platite, sau macar „caldute” si nu s-au mai interesat decat de propria … burta !!! De aici pana la dezastru si lipsa unui viitor cat de cat sanatos al societatii romanesti in ansamblul ei, n-a mai fost decat un pas ! In anii urmatori nu vom avea decat rezultate conjuncturale „punctate” de esecuri comparabile cu cele ale echipelor din lumea a treia a fotbalului ! De ce ? Va las pe dumneavoastra se dati raspunsurile … oricum intrebarea a fost una retorica, dupa cum cred ca v-ati dat seama …

bazileon (1 comentarii)  •  12 septembrie 2014, 18:17

Nu, Steaua avea un joc in viteza, destul de delabrat pe alocuri, iar Dinamo avea un lot fantastic si un joc combinativ excelent, insufletit de Mircea Lucescu, care facuse si marea echipa a Romaniei precursoare a generatiei de aur, debarcat fiind de Ceausesti dupa ce zdrobise cu 4-0 Austria, in favoarea lui Jenei ( Steaua era febletea Ceausestilor). In rest e asa cum spune dl Calu de la #2. Daca privesti meciuri din vremurile alea, un Romania -Danemarca din 89 sau Romania Argentina din 94, ai sa vezi ca jucam fotbal. Dar am jucat fotbal si mai inainte; calificarile la CM din Mexic si CE Franta au fost cele mai tari performante ale fotbalului nostru; nenorocirea a venit cu ascensiunea lui Mircea Sandu.

Dolj (3 comentarii)  •  12 septembrie 2014, 19:14

@Calu

De ce dezinformezi? Cand a crescut Steaua sau Dinamo pe Hagi, Lacatusi, Camataru, Sabau? Cele mai bune pepiniere din tara le-au avut Craiova si Argesul, vezi cate campioante au castigat copiii acestor echipe? Vezi cata verme a dominat campionatul de copii , Aripi Pitesti! Sigur, jucatori de valoare au crescut si cele doua cluburi mentionate de tine dar in niciun caz nu i-a dat pe cei enumerati mai sus. Din lista ta fac exceptie Raduciou si Dumitrescu, atat! Da-i cezarului ce-i al cezarului ca asa e frumos si corect!

me (1 comentarii)  •  13 septembrie 2014, 1:14

Calule, mai bine mai iei o gura de buruieni si pleci sa canti la alte mese, aberezi total

geosx (1 comentarii)  •  13 septembrie 2014, 9:36

Realist articolul…Daca ne aducem aminte,asa numita generatie de aur a jucat tot din mutare in mutare,iar jocul a fost bazat pe hazard,intotdeauna ne bateau echipele cu care incercam sa jucam fotbal(doar cele mai slab cotate-in Italia’90,ne-a batut Camerun,in SUA ’94,Elvetia ne-a dat cu terenul in cap, in Franta ’98 Tunisia ne-a aratat din plin limitele iar croatii ne-au umilit prin joc )dar reuseam sa facem antijoc(cu cate 7-8 fundasi permanent)cu echipele mari si sa dam gol pe contraatac(Columbia,Argentina,Anglia).
Pentru Calu:hai sa rememoram ultimul joc de calificare pentru SUA ’94 de la Cardiff:ne-am aparat tot meciul dupa ce Hagi a marcat pe un contraatac cu un sut de pe la 30m,noi avand nevoie de victorie dar si de o sincopa a Belgiei,britanicii au egalat,dupa care au ratat un penalty,iar noi am marcat tot pe contraatac prin min 84,golul care ne-a dus in America.Norocul nostru s-a numit Cehoslovacia care a tinut in sah Belgia,belgienii calificandu-se cu victorie indiferent de rezultatul Romaniei-cam asa a-nceput povestea din America unde am facut jocuri de aparare ca la handbal,marcand doar pe contraatac…

alex velicu (3 comentarii)  •  13 septembrie 2014, 10:30

„Craciun Andrei, clasa a cincea B. Compunere despre Nationala, maxim doua pagini dictando, scrie-o repede, apoi poti sa mergi la toaleta, nu mai batai asa din picioare! (…) Ai terminat? Bine, du-te, si nu mai transpira in halul asta, a trecut iulie!”
„Da, te-ai intors? Bine, incheie-te la slitz, esti baiat mare si-i rusine… Sa vedem… bla-bla-bla, ai cam fuserit subiectul, folosesti o multime de interogatii inutile, fraze incalcite, exprimare intortocheata… si mama ta m-a tot batut la cap cu scriitura ta limpede, ca-n Courrier… Ei, poate ca de vina-i si presiunea vezicii… Bine, nu te notez, ca-ti stric media si-mi stric si eu prietenia cu catedra de matematica… Dar, stii ceva? Nu are rost sa irosim astea doua foi dictando, au fost sacrificati arbori pentru fabricarea lor… o sa le trimitem la „Gazeta Sporturilor”, aia oricum publica toate ineptiile; si, cu ocazia asta, poate-ti faci si tu rost de niste bani! Hai, du-te-n curtea scolii, vezi ca joaca a saptea C cu a saptea D, scrie un reportaj despre meci, baga multe floricele si metafore, nu uita sa precizezi culoarea cerului si norii alburii de la CET, poate ca saptamana viitoare dai lovitura si ajungi la olimpiada pe sector. Si, daca nu, nu-i bai: se gaseste oricand un spatiu la Gazeta…”
„Sar’na!”

17 Nentori Tirana (41 comentarii)  •  13 septembrie 2014, 13:55

bine zis, desi as fi preferat: „A cui echipa Nationala ?”

„știința de a fi solidari într-un efort comun, care să țină mai mult de o generație. Se vede în fiecare zi, pe fiecare stradă, în fiecare oraș și în tot mai multe dintre casele noastre“

frumos scris, ca de Craciun, precum regretatii gazetari si politicieni ciuruiti in zi de sarbatoare, asa cum ar fi colectivizat si saracu Cosasu daca n-ar fi fost pe atunci un analfabet. Din pacate nu prea sta in firea oamenilor sa faca eforturi comune fara a fi manati de lideri ori nevoi materiale, iar posturile tv, la care se holbeaza cei care au timp si nu mai fac nimic altceva, reusesc sa-i educe doar pe astia. In rest eforturi comune se fac tot filozofic materialist leninist, caci galetile si puii, mititeii si berile, ce e. Nu e materiale ? Ii scoli, ii scoti din casa, le mai dai o panglica tricolora care tine ca usturoiul la amenintarea iminenta a ungurilor si ii bagi gramada in autobuzul scolar ori jeepanul propriu, apoi faci un efort comun, iei fiecare strada, fiecare oras, …

Apoi mai sint multi batuti in cap, desi putini pot fi cosiderati lideri, asa ca mine, care nu au cum, nu vad cu cine sa se uneasca si nici de ce. Doar ca sa-si faca nervi ? De mult sint doar doua tabere etichetati ca Sticlele, Bunii si Raii. Zic etichetati caci se mai cumpara si se vind ca si Sticlele de tuica cu doua Prune. Unde sa se plaseze cei care ii vad pe toti ca pe niste nenorociti, cu doua Prune in Pantaloni ?

Acum despre fotbal, despre eroicul 0-1, de unde banuiesc ca am plecat.
Chipciu, Chiriches, Maxim, astia da, simt ca m-as putea uni cu ei. Ce sa fac, sa ma sui si eu in autobuzul, plin ochi de eroi, plasat in fata portii ? Sa cadem in extaz cind am avut o ocazie si un 11 m, batut prost si ala, iar nou venitii de pe plaja au avut 10 ocazii si 2 de 11 m mult mai clar ? A fost mult mai rau ca anul trecut, numai ca grecii n-au nimerit poarta iar arbitrul nu le-a dat si lor ce ne-a dat noua.

Nu. Noi am cazut de pe scaun (nu in extaz) si in campania trecuta imediat ce am vazut echipa 2012-2013: Lobonz, Pantilimon, Tamas, Torje, Cocis, Grozav, Niculae, Marica, Mutu adunati din tribune, baruri si parcuri, iar rapizii si tehnicii Goian, Rat, Lazar, Stancu sint si ei sperantele bunicutelor pe care incepe sa le lase vederea. Ne darima si spectacolul oferit, determinarea coaselor si coturilor lui Rat, Pintili, Lazar, Marica, determinarea sariturilor in bazin ale lui Torje. Ce sa am eu cu un bezmetic care din viteza confunda mingea cu capul lui Radoi, nu citeste, nu poate sa gandeasca si nici sa vorbeasca. Rat e capitanul potrivit la romani, Lahm la germani.

Dar s-o luam invers. Cine se uneste cu noi ?
Cu cine se uneste PiTurca ? Suporterii, jurnalistii, marea majoritate a antrenorilor si fotbalistilor sint detestati si ignorati. A declarat ca n-a vorbit cu nimeni de la FRF pe vremea lui Sandu iar azi nu vrea sa vorbeasca decit cu Burleanu, care are noroc ca asa scrie in contract. Deci pentru el FRF, cu Iordanescu si cine mai freaca manganul acolo, nici nu exista.
In tara care a fost incredintata prin contract Tatucilor … Stalin, Ceausescu, Iliescu, Basescu, Ponta … fotbalul a fost incredintat altor Tatuci… Lucescu, Sandu, Dragomir, PiTurca, Razvan Lucescu, PiTurca, a fost apoi reconfirmat PiTurca iar dupa ce arabii au scapat ca prin urechile acului, avem norocul chior sa-l putem pastra pe PiTurca, …

Deci noi ce rol avem ?

@#11 (2 comentarii)  •  13 septembrie 2014, 20:55

Prin ‘au fost crescuti’ am vrut sa zic „au intrat in fotbalul mare”. Doar pe Camataru l-am enumerat gresit acolo, fiindca el a fost mare la Craiova. Dar turnatorul la Secu si caracterul de doi bani, dl camataru, mi-a placut ca fotbalist si de-aia l-am bagat la socoteala.

arh. Gheorghe Petrescu (2 comentarii)  •  13 septembrie 2014, 23:02

Ai dreptate maestre ziarist, „CARE ECHIPA”…!Cand mananci bataie cu scorul de 8-0, trebuie sa uiti ca ai invatat la scoala primara, numaratoarea de la 1-10. Dar sa acceptam ca a fost un accident. Hai Romania!

motanul incaltat (84 comentarii)  •  14 septembrie 2014, 0:14

Se fac prea multe, mult prea multe referiri la asa-zisa Generatie de Aur….. Da, am ajuns cel mai sus posibil din istoria noastra dar se uita prea usor un 3-0 contra Elvetiei care niciodata n-a fost o super-forta si chiar infringerea in fata Suediei….. Pai atunci la acel CM-SUA 94 am luat bataie de la toate echipele Europene…..Practic n-am avut valoare niciodata nici macar cu Hagi si Popescu……Iar acum …. e pur si simplu dezastru….. Noi nu putem vorbi vreodata de Everest—-asta insemnind cistigarea unui CE , noi putem vorbi doar de Virful Moldoveanu…….iar acum doar de Virful unei movile de pamint facuta de un excavator la fundatia unui bloc oarecare……

cineva (15 comentarii)  •  14 septembrie 2014, 8:26

Piturca nu e Everest dar pare sa se simta foarte bine in rol de Golgotha. Forza Cascheta!

vasco (76 comentarii)  •  14 septembrie 2014, 18:07

Nici mie nu-mi place Piturca,dar…pacat ca ,oricine ar veni,nu mai are fond de jucatori,schimbarile in lotul actual ar fi greu de gasit,poate cateva,ce ar putea incerca noul selectioner ar fi un stil nou,mai pe atac,dar si asta se face cu jucatori crescuti in acest spirit.Unde i-ar gasi noul selectioner?In nici un caz printre actualii juniori,crescuti,din familie si apoi la antrenamente,labili,smecheri,numai spirite luptatoare,NU!Avea dreptate Camus cand spunea ca fotbalul arata cel mai bine dintre toate sporturile ,caracterul individului sau al poporului care-l practica.Cu spiritul consacrat romanesc de smecherie nu o sa vedem repede sau vreodata altceva decat vedem acum.Piturca e doar unul dintre noi.

dragos voican (2 comentarii)  •  14 septembrie 2014, 21:43

I se tot atribuie lui Piturca calificarile din 2000 si 2008, acelea sunt meritele generatiei de aur si a lui Chivu-Mutu-Radoi-Rat-Fl Petre. Contributia lui la fotbalul romanesc este sistemul 6-2-1-1 incununat cu locul 56 in ierarhia FIFA (perioadele 2004-2009 si 2011-2016), iar pe plan intern aceeasi conceptie de joc cu care a stricat stilul Stelei si a retrogradat Craiova.

dragos voican (2 comentarii)  •  15 septembrie 2014, 1:32

Cineva spune ca nu avem arie de selectie, de accord intr-o anumita masura. Si anume ca echipele din liga 1 nu au academii de copii si tineret, cele care nu au sa nu fie acceptate in competitie (asta sa fie prima conditie pt. licentiere). FRF sa asigure cadrul competitional, iar alte institutii (MTS, AJF) sa sprijine aceste centre si sa incurajeze copiii pt. sport (MEN). In comparative cu alte tari cu o populatie de 3 mil. loc. (Bosnia, Costa Rica, Croatia, Muntenegru) avem arie de selectie, dar nu avem jocul si rezultatele lor. Cum ar juca echipa Frantei, Columbiei, Spaniei, Olandei cu Piturca antrenor? …Sa tot fii in urna a treia.

Comentează