Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Adevărul de la Pireu

Am fost în toamna anului trecut la Atena în trena barajului pe care urma să îl pierdem. Fără acreditare la masa presei – aşadar, suporter

În urma unui set de întîmplări, am luat loc, în tribunele stadionului lui Olympiakos din […]

vineri, 5 septembrie 2014, 9:20

Am fost în toamna anului trecut la Atena în trena barajului pe care urma să îl pierdem. Fără acreditare la masa presei – aşadar, suporter

În urma unui set de întîmplări, am luat loc, în tribunele stadionului lui Olympiakos din Pireu, în sectorul rezervat „naţionalei fermierilor”. Ştiaţi că echipa naţională de fotbal este susţinută, atît acasă cît şi în deplasare, de o naţională a suporterilor veniţi din sectorul agricol al economiei ţării noastre? Ei bine, da.

Nu e uşor să fii ziarist de presă scrisă aproape de jumătatea deceniului în care ne aflăm. E o oarecare apocalipsă. Se închid redacţii, se strînge cureaua, se vînd pe două pişcoturi blogerii şi pervertesc, şobolanizează meseria, patronii, dragii de ei, vizionari cum îi ştim, au pretenţii, au interese. E greu să rezişti şi mai ales e greu să rezişti la mijloc, acolo unde se aruncă pietrele şi din dreapta şi din stînga. E greu, dar e şi obligatoriu. Supravieţuitorii curaţi ai anilor aceştia au ceva de eroi.
Dar acolo, în tribuna din Pireu, nu înaltul, dar în esenţa ei, mi s-a arătat un adevăr încă mai aspru: mult mai greu este să fii suporter al echipei naţionale de fotbal a României! N-aş vrea să extind judecata înspre mult mai greu este a fi suporter al unei echipe de fotbal antrenată de Victor Piţurcă. Aş fi excesiv şi poate că aş greşi.

România juca mizerabil, avea fundaşi lenţi şi previzibili ca o pasă cu latul, mijlocaşi bezmetici şi atacanţi inexistenţi. Grecia, fără să fie o mare echipă, domina atît de evident încît te puteai trezi înduioşîndu-te ca un Quijote trezit brutal la realitate – uite pentru cine ai stat şaisprezece ore pe bancheta din spate a unui aututorism, de altfel generos, traversînd ostila Bulgarie!, uite ce moară de vînt te-a adus aici! A trecut un an şi viaţa s-a schimbat. Grecii au făcut un Mondial decent, dar au pierdut la Costa Rica, s-au despărţit de Santos şi l-au angajat pe Ranieri, care nici măcar nu catadicseşte să locuiască în Atena, s-au rupt de Karagounis şi Katsouranis, mitraliera Mitroglou a arătat că nu-i de Anglia, fanii grecilor n-au voie la meci, ce să mai!, momentul pare al nostru, al neschimbaţilor, al eternilor.

Fotbaliştii români tocmai îşi negociază primele de calificare la Euro 2016. Doamne ajută! Poate că nu pot mai mult, poate că sînt definitiv mediocri sau poate că urmează să le tot dea peste nas scepticilor, dar trebuie să ştie că undeva în Grecia, astă-toamnă, l-am întîlnit pe un domn numit Vulpea, poate nu cel mai lăudabil cetăţean, dar cu siguranţă un suporter adevărat. Grea viaţă – am convenit!

Iar pentru acest Vulpea venirea naţionalei la Atena a fost cea mai mare bucurie din exilul grecesc pe care l-a început cu aproape două decenii în urmă. Iar pentru acest Vulpea cea mai mare fericire din viaţă a fost să îi spună în faţă lui Bănel Nicoliţă: „Je t’aime, Bănele!”. Şi i-a spus. Tricolorii îi cam sunt datori domnului Vulpea şi nu cu primele acelea se vor achita.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Cris (1 comentarii)  •  5 septembrie 2014, 10:05

O calificare in 14 ani…
Ar fi nevoie de vreo 7 calificari consecutive, ca sa stearga datoria asta.
Dar oare sunt in stare? Sau exista oamenii potriviti care sa ii aduca „in stare“?

lord belial (3 comentarii)  •  5 septembrie 2014, 10:42

nationala tarii hotilor
eu zic ca selectionata reprezinta f bine romania – asa clasa politica, asa legi, asa spagi, asa ciubucuri, asa neseriozitate, asa rezultate – asa fotbal
doar ca, slava domnului, selectionata lui piti, ca si romania lui basescu sau ponta, nu sint si ale mele.
nu o sa ma uit la nici un meci de-al mercenarilor care se numesc fotbaliatori.
marica si rat au fost la negocieri: marica, atacantul impotent (sincer, cind vad un atacant atit de putin prolific, imi pun serioase dubii cu privire la performantele lui in viata cotidiana, poate are disfunctii, omul, de care nu stim – poate tre tratat) si rat, veteranul apararilor in tara lui tsatsiki.
credeam ca noua conducere frf ar fi trebuit sa fie mai ferma – mai zgircita u primele si mai generoasa cu sanctiunile.
stai acasa, romania lui piturca. aduceti un antrenor veritabil si selectionati doar jucatori care vor sa ne duca la turnee finale, nu sa cerseasca prime din taxe de contribuabil.

Xbotz (3 comentarii)  •  5 septembrie 2014, 15:20

Prima de 4 milioane de euro! Si credeti ca o primesc?Si daca castiga grupa nu vor primii banii astia. Si ei ce o sa faca,o sa refuze pe urma nationala? Stati calmi ca nu le da Burleanu cat vor ei.Probabil,daca se vor califica castigand grupa,vor primi cate 90.000 de euro fiecare,nu mai mult.

17 Nentori Tirana (41 comentarii)  •  5 septembrie 2014, 16:32

Barbatu Cartof aproape de Craciun facut Pireu

Unde e adevarul frate ? E greu sa fi ziarist dar mai greu suporter ? Care ziarist, care suporter ?
Ca ziarist n-ai analizat nimic nici in toamna tirzie 2013, nici acum, iar suporter, nu cred. Doar nu vrei sa spui ca echipa aliniata si tactica folosita, te reprezinta ? „Frica nu pazeste botanaria.“ Proprietarii echipei de Turca Pi iarba, zisii Nea Satana, Nea Nasu, Nea Mitica Corleone, au aflat si ei cu mare greutate, ca nici mamele nu stiau, unde se afla juma din turma aliniata si cu se ocupa „copii lor acolo unde este ei“!

Ca ziarist ai putea macar sa ne spui cine a fost atacantul inexistent in doua meciuri cu Grecii. Marica ? Nu cumva chiar ala care chiar a negociat prima cu Burleanu ? Da. A fost 6 ani privitorul de pasari in parcurile din Germania iar rezervele de atacanti au fost disparutii Marius Niculae si Grozav. Daca rudele pensionatului autodemis Cocis stiu pe unde a umblat el in 2013, sint ghicitori in cafea. Colega Maria Andries ii multumise deja cu un an in urma pentru intreaga activitate si golul secolului din Insulele Feroce. Lobonz si Pantilimon nu joaca de cel putin trei ani. Rat, ca-pi-ta-nul !!! care nu se poate concentra nici la limba vorbita de ma-sa, dupa ce i-a adus din Anglia bani LEGALI patronului sau din Coreea de Nord ruseasca, Anglia unde n-a facut fata nici ca vinzator de bilete, a plecat la bronzat in Spania. Altii de nivelul lui, putin sub cel al lui Torje, culeg capsuni. Torje, pe unde a fost, a jucat mai mult singur, in fata ecranului.

Azi a disparut speranta Matel, asa ca a reaparut spaima paharelor, Tamas. Tamas si Rat, deschizatorii de autostrazi pentru adversari, coasele din careul nostru. Alaturi de melcul pensionar Goian si Moti ma-ti de bulgar, cei patru vor fi fundul nostru beton armat de la cap pan la chicioare si in mandatu 2020 al lui Piti.

Ziaristule Andrei Craciun, trebuia sa dai macar niste date. Caci lumea uita, iar de la drogatii si cazutii in cap care s-au dus la meciuri, nu ai ce sa ceri. Citi mai stiu echipa, rezervele, lotul ? Nici un ziarist n-a tiparit minutele jucate in meciurile de campionat ale selectionatilor, in tot anul 2013 !
Nici un ziarist n-a investgat legaturile oculte, de sange, banesti ori de afaceri dintre jucatori si Piturca. Poate Cocis, Gaman, … sint fiii lui, asa cum poate Mara, care l-a invatat pe Rat sa vinda bilete in Anglia, e fiul lui Lucescu, iar mitraliera Bratu fiul lui Anghelache cu Danciulescu. Azi posibil, poate si ieri. Cine stie citi bani au in buzunar impresarii si tatii lui Marica, Tamas, Torje si ce servicii presteaza la Piti. Poate doar pierd la joc acolo unde Piti chiar are noroc si cistiga.
Pai voi nici nu meritati sa fiti jurnalisti. Asta e o compunere buna de a VI-a daca ii dai o tema.

Unui ziarist nu-i ia o ora sa afle si sa-si notezi despre toti: data nasterii, echipele, minutele jucate, notele obtinute, in ultimii 6 ani.
Romania: Lobont ?- Matel, Goian ?, Gardos, Rat ?- Bourceanu, Cocis ? – Torje, ? Stancu ?, Tanase – Marica ?

Rezerve: Pantilimon ?, Luchin ?, Grozav ?, Lazar ?, Grigore, Latovlevici, Nicolita ?, Gaman, Niculae ?, Maxim, Hoban, Keseru ?.

PS Barbat Craciun, spune drept: ai un Balaur acasa, te terorizeaza copiii, ai vrut sa te duci la baut cu amicii din scara, sa-ti faci o poza cu Zgonea, … ? Ce-ai cautat frate la Pireu ?

Eugen din Timisoara (2 comentarii)  •  6 septembrie 2014, 9:09

Γεια σας se spune la Atena

Traim intr-o lume in care totul se negociaza sau are legatura cu banii.
Diferenta este ca unii castiga mai mult decat merita!
Iar ai nostri baieti care merg tot timpul pe cacialma (stiti voi cine indruma!) nu pot castiga cu cei care au macar doua perechi sau un full (de jucatori adevarati nu va ganditi la preferintele lui nea Piti!).
Nea Piti de ce nu te duci mata frumos la Arabi sa te faci de ras pe acolo si sa-l aducem pe Dan Petrescu sau Viorel Modlovan (scuzati nea Loti dar si Boloni e cam trecut de vremurile cand avea rezultate ca antrenor!!) la Nationala sa vedem macar atitudine pe teren daca valoare nu avem decat pentru a negocia prime?

cineva (15 comentarii)  •  6 septembrie 2014, 17:36

Bunicel articol. Tanguirile legate de crunta saracie a jurnalistului nu puteau insa sa lipseasca. Un buton de „donate” nu aveti? Un Paypal ceva! Punem mana de la mana si scoatem autorul din pauperitate. Forza Nikos Kazantzakis!

Alter-Ego (8 comentarii)  •  7 septembrie 2014, 15:48

De la greci anul trecut mi-a placut mult Samaras. Astept sa vad cine ma mai impresioneaza anul asta…

vasco (76 comentarii)  •  8 septembrie 2014, 17:47

Sunt,din intamplare intr-un sejur in Grecia ,cu o mgasca de prieteni,cu familiile si noi barbatii ,normal ,ne-am uitat la meci…Se terminase ,cand unul dintre noi a zis:-Bah,voi observati ca a castigat Romania si noi nu suntem prea bucurosi?Cam asta era starea de spirit aseara,dupa meci..De ce?Altul a zis:-Am castigat pentru ca grecii au „reusit”sa fie mai slabi decat noi.Ce va urma?In nici un caz vreun reviriment al fotbalului romanesc.Bucuria unei eventuale calificari?Ca sa jucam ca si in 2000?Multumesc,nu!

Alex One (13 comentarii)  •  12 septembrie 2014, 10:29

La fel de plangaciosi or fi jurnalistii si in Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia cam egale cu noi la „performantele” fobalistice dar net superioare noua la toate capitolele sau Bulgaria( peste Romania la Mondialul american !) ? In fine, bine ca suntem super in celelalte domenii, iar presa exceleaza, la fotbal stam mai nasol.

Adevărul de la Pireu | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  3 decembrie 2014, 17:56

[…] publicat și în Gazeta Sporturilor, pe 5 septembrie 2014. Atentie, ziarist liber, specie pe cale de disparitie! Doneaza! Salveaza o […]

Comentează