Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Un scandalos apel la calm

Laudele publice în țara noastră sînt ca acele oglinzi în care obiectele apar mult mai mari decît sînt de fapt. Ce e de făcut?

Sînt îmbucurătoare statisticile care ne confirmă ochii cu care privim jocul de fotbal: Lucian Sînmărtean e […]

vineri, 22 august 2014, 8:25

Laudele publice în țara noastră sînt ca acele oglinzi în care obiectele apar mult mai mari decît sînt de fapt. Ce e de făcut?

Sînt îmbucurătoare statisticile care ne confirmă ochii cu care privim jocul de fotbal: Lucian Sînmărtean e într-o formă excelentă, e util Stelei pînă la indispensabil, are un start frumos de sezon, în care echipa campioană și-a înșirat adversarii. Erau adversari de duzină, dar acum, acum!, în tururile preliminare, în primele etape, se vede adevărata noastră forță.

Merită Lucian Sînmărtean potopul de aprecieri care s-a abătut asupra sa? Este el fabulos? Este el geniu? Este el magnific? Este el încîntător? Bineînțeles! Lucian Sînmărtean este toate acestea și încă altele (noul Balaci, noul Dobrin, noul Hagi, de ce nu?) într-o strictă logică românească, într-o strictă simțire românească. Ne inflamăm, cum să nu ne inflamăm?, menținem o atmosferă bună în jurul fenomenului, ne dorim toți, oameni cu scaun la cap, calificările echipelor românești în cupele europene, căci așa vin și banii care ne permit să ne continuăm visele.

Lucian Sînmărtean cel deificat pe loc este născut dintr-o aplecare spre exagerare, pe care demult ne-o cunoaștem. Avem un fond de bază de epitete și trebuie să îl folosim, n-am putea altfel, ne-am sufoca! Și cine ar îndrăzni să scrie acum, în clar, că Lucian Sînmărtean a fost totuși încîntător contra Vasluiului Bulgariei într-un meci mai degrabă mediocru ar fi făcut de trădător, ar ajunge la stîlpul infamiei, ar fi devorat de forumiști.
Un apel la calm, la luciditate, la nuanță nu poate să nu fie, pe o vreme ca asta, scandalos. E căldură mare, monșer, ne-a luat valul, cine să ne oprească să-l ducem pe Lucian Sînmărtean pînă pe culmile Ronaldo-Messi?

În context, Lucian Sînmărtean mi se pare – fapt absolut remarcabil – printre puținii care n-au pierdut măsura: el nu este trufaș, el este modest, fără să fie patetic, el este civilizat. E într-o bună companie a caracterului cu Costel Gâlcă, un antrenor lipsit de stridențele predecesorului, un personaj de o desăvîrșită decență, de o reconfortantă normalitate. Dar Pițurcă, Pițurcă, domnule, ce păzește? S-a iluminat selecționerul? Gata, a început reconstrucția? Fanatic al principiilor, n-ar mai putea să dea înapoi din drumul deja pornit, n-ar mai putea să se întoarcă la Sînmărtean sau chiar la Mutu? Ar fi o excelentă ipoteză de lucru – din păcate e falsă.

Pițurcă n-a început nici o reconstrucție, selecționerul nu-și construiește decît pledoaria în care va deplînge, cu deplină îndreptățire, lipsa valorilor, nu? Lotul se înalță, falnic,  pe aceleași baze: 1) loialitate și 2) supunere. Și ce e rău în asta? Nu e nimic rău cîtă vreme grupul astfel rezultat ar putea să îndure onest dacă nu critica, măcar autocritica. Din nou, nu e cazul.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

vlad (4 comentarii)  •  22 august 2014, 15:11

Mutu nu are ce cauta la Nationala!!!

dorin (4 comentarii)  •  22 august 2014, 15:11

Va spun eu ce e de facut: cei care nu au facultatea de jurnalism si nici studii de fotbal ar trebui sa isi caute o meserie cinstita!

dorin (4 comentarii)  •  22 august 2014, 15:18

Si nu v-ar strica putina gramatica voua ,,ziaristilor,, ,,absolut remarcabil,, ,,strictă logică românească,, ,,strictă simțire românească,, ,,

max (2 comentarii)  •  22 august 2014, 15:30

mingicar…
jucator mediocru care matura terenul fara nici o finalitate…
Fatai un jucator extraordinar care..in perspectiva mioritica nu are loc…
hai Romania! 🙂

andy (2 comentarii)  •  22 august 2014, 15:58

@max
Cu parere de rau,daca Sanmartea e mediocru atunci Stanciu,Popa,Latovlevici,Tanase si alti zeci de jucatori din Liga 1 sunt sub^n mediocrii. Intradevar nu este jucator de Real Madrid,Barcelona sau ce alte baliverne abereaza Mitica Dragomir, dar pentru Liga 1 si nationala Romaniei este super fotbalist(uitate cu cata lejeritate controleaza si paseaza mingea ).

Lucky (5 comentarii)  •  22 august 2014, 16:14

Sânmărtean e un talent în stare pură, dar atât.

Deficitar fizic, leneş, capricios, labil psihic. Nu face faza de apărare, nu marchează. Doar are momente când mângâie (încântător, ce-i drept) mingea, iar raportat la nivelul slab din România, asta îl scoate mult în evidenţă.

A avut 15 ani la dispoziţie să facă ceva şi n-a făcut aproape nimic. Chiar şi la Steaua, are meciuri slabe în care reuşitele efective (pase şi faze de gol, ca să nu mai zic de goluri) lipsesc şi iau faţa bijuteriile.

Aş vrea să-l văd împotriva unei echipe puternice.

vasco (76 comentarii)  •  22 august 2014, 16:23

Articolul,desi usor fortat,este totusi bun.Cam exagerate meritele si valoarea,mai ales acum catre apusul carierei,toata presa si mai ales comentatorii TV exagereaza.Imi place Sanmartean,e un tip calm,rezonabil,dar ,dupa parerea mea,apre in prim plan in primul rand din cauza situatiei mai mult decat modeste in care e fotbalul romanesc.Pa vremea generatie de aur ar fi fost in pluton,nu l-ar mai fi comparat nimeni cu Dobrin(sacrilegiu!!!),Balaci sau Hagi.Chiar si in meciul de pomina ,cu bulgarii,(stiu ca o sa-mi atrag multe „prietenii”)eu zic ca au fost momente in care,vrand sa faca totul,sa -si dovedeasca valoarea,a incurcat unele pase,a prelungit momentul pasei pana cand si-a incurcat coechipierii…S-ar putea ca multe din cele ce le spun eu sa se fi intamplat si din cauza timpului prea scurt de cand e la Steaua,inca nu e in multe scheme de joc,dar ..prea multe laude strica.Iar insistenta cu care unii il propun la nationala,e demna de cauze mai bune.Desi,daca tot nu „reconstruieste”,Piturca l-ar putea totusi recompensa,pentru intreaga cariera,cu chemarea sub arme la batalia cu grecii.

Emilian (6 comentarii)  •  22 august 2014, 16:50

Bune observatiile din articol. Totusi, n-am prea inteles sensul partii finale, cea cu Piturca. Partea aia e deja un stereotip: cand nu prea mai ai ce sa spui, o dai iar pe povestea cu Piturca. Si e oarecum in contradictie cu restul articolului care vrea sa spuna ca Sanmartean nu e chiar genial; si-aunci ce treaba are Piturca?! Zau asa, uneori pareti desprinsi din filmul celor de la A3…

Lucky (5 comentarii)  •  22 august 2014, 17:00

Ce Dobrin sau Hagi? Cu ăştia îl comparăm? Cred că o luăm razna.

Oameni buni, se compară Sânmărtean cu Daniel şi Ioan Timofte, Dănuţ Lupu, Denis Şerban, Luţu, Pancu, Trică, Roşu, Cătălin Munteanu? Măcar cu aştia se compară? Că ar fi sacrilegiu să zic de Adi Ilie sau Panduru.

Se compară cu Wesley, Culio, Adailton, Renan, Pitbull?

Sânmărtean se compară azi cu Teixeira.

Iar ieri se compară cu Ovidiu Maier, cu Marius Sava, cu Boştină, Iftodi, Alin Stoica, Aliuţă şi alţi de-aştia, şi de multe ori nici măcar nu iese bine din comparaţii.

titi123 (3 comentarii)  •  22 august 2014, 17:34

asa cum este si articolul asa sunteti si voi

titi123 (3 comentarii)  •  22 august 2014, 17:39

si am refer ca acest om pentru fotbalul care este in romania este o stea un om care inca te tine in fata televizorului 90 de minute ,daca marele hagi si ceilalti ar juca in aceste vremuri probabil nu ar juca decat la chiajna sau cine stie cum brasov dar bine asa scriitor asa si astia de si dau cu parerea

Sor (1 comentarii)  •  22 august 2014, 17:43

apropo de faza de aparare pe care o face (sau nu) Sanmartean. Iata cifrele meciului cu ludogoret:
Topul steliştilor, la mingile recuperate
Jucător Recuperări/În jumătatea adversă
1. Latovlevici 11/3
2. Sînmărtean 10/6
3. Szukala 9/0
4. Prepeliţă 8/5

Topul steliştilor, la deposedări
Jucător Deposedări
1-2. Sînmărtean 5
Rîpă 5
3-4. Varela 3
Latovlevici 3
5. Prepeliţă 2

titi123 (3 comentarii)  •  22 august 2014, 17:49

plus ca acest neica nimeni de a scris acest articol a cautat unul care sa atraga atentia sa auda si de el cineva si cum mai bine decat sa i taie elanul unui jucator in mare forma si un jucator care este iubit de atata lume, un jucator care este pe buzele copiilor cand reusesc un dribling , poate ca si tie iti place extrem de mult de i ai dat atata atentie si ai scris acest articol dar normal pt cateva sute de ron stai sa te manjesti ca asta ne este felul si natia .

Mihai M (1 comentarii)  •  22 august 2014, 17:54

Care ne permit sa ne continuam „visurile”. Ma gandesc ca ar fi util pentru un ziarist sa cunoasca diferenta intre vise si visuri. Fara nicio ironie.

bazileon (5 comentarii)  •  22 august 2014, 18:04

Eu cred ca S. este expresia unei uriase ratari, cine stie din ce motiv. Ce ne arata astai probeaza ca ar fi putut fi unul din marii nostri fotbalisti, Dar exagerarea este adevarata noastra natura (vezi si Halep). Degeaba a driblat Sanmartean, si frumos, si mult, daca finalitatea a fost zero, nada, zilch etc.

cocobill (1 comentarii)  •  22 august 2014, 18:05

cam multi frustrati pe aici pe la comentarii , in urma secetei produse de proprile echipe aflate de prea mult timp in umbra Stelei sau prea euforici in urma unor succese in europa league de sonor asemeni echipelor Urziceni sau Vaslui , chiar ce mai stiti de ele ?

lila (3 comentarii)  •  22 august 2014, 20:17

nu ca n-ai avea un pic de dreptate, dar exagerezi chiar tu, pe momentele de apoplexie ale colegilor tai! toti sunteti o apa si-un pamant, la fel de labili, la fel de oportunisti! dar tu, tu esti mai destept, le dai peste nas, nu-i asa? o spun inca odata, toti sunteti departe de profesionistul adevarat, destept si onest, slujiti doar orgoliul si infatuare proprie fiecaruia intr-un mod deplorabil si, pe langa asta, aduceti mari deservicii fenomenului sportiv din tara, il otraviti pur si simplu! ar fi cazul sa va transformati macar de dragul lui Sanmartean!

giuliano (3 comentarii)  •  23 august 2014, 7:48

Din pacate si Sanmartean a fost tot timpul un mare talent ajuns la 34 de ani fara sa confirme. Acum dupa nu stiu cat timp cand nu a facut mai nimic nici la Vaslui si nici la Steaua, a prins doua meciuri in care a reusit sa care mingea, fara ca prin acest lucru sa creeze superioritate in atac sau clarviziune, suntem exaltati. La Steaua sunt jucatori tineri foarte buni care ar trebui bagati in echipa: Stanciu, Iancu, Valceanu, Gradinaru, Filip.

giuliano (3 comentarii)  •  23 august 2014, 7:59

Cu acesti tineri, condusi de Chipciu si Keseru, Steaua ar fi mult mai curajoasa si mult mai agresiva.

giuliano (3 comentarii)  •  23 august 2014, 8:07

Comparatia Stanciu cu Sanmartean este ca si comparatia Sharapova cu Halep. Stanciu fuge, se zbate, tribleaza, trage la poarta dar mai si greseste ca si Sharapova, dar asa castigi meciul. Sanmartean mai face cate o fita, fara curaj, fara sa riste ceva ca si Halep si asa pierzi meciul, din pacate.

Alex One (13 comentarii)  •  23 august 2014, 8:08

In sfarsit opinie lucida sau un „Gica contra” la parerile confratilor ? Se poarta in presa, ca altfel cum poti fi bagat inseama daca bati aceeasi apa in piua. Sanmartean e pe final de cariera si este intr-o forma buna, poate totusi il invata cineva la 34 de ani ca sportul asta presupune obligatoriu sa sutezi la poarta. Fotbalul gen Dumitriu II poate incanta in unele momente dar este depasit de vreo patruzeci de ani. Mutu este cam in aceiasi situatie. Sigur pe el nu-l vrea nimeni la Nationala toate demersurile sunt facute de jurnalisti in scopul de al enerva pe Piturca pentru a mai creea un scandal ca sa mai avem ce comenta. Te apuca greata cand il auzi pe pitigaiatu electrician (ventrilogul fasificator) ajuns ,zice el, jurnalist sportiv, acompaniat de o mamzela( putina atentie la lungimea fustelor ca esti la o emisiune „despre fotbal, nu despre fotbalisti”, nu la Capatos !) care mai bine ramanea sa-si faca emisiunea aia pe capota vreunui autoturism, tot nu o urmarea nimeni, decat sa faca pe avocatii Mutului si Sanmarteanului.

andy (2 comentarii)  •  24 august 2014, 11:23

@giuliano
Comparatia intre Stanciu si Sanmartean e cat se poate de deplasata,unul dintre ei stie sa dribleze si sa paseze celalalt tine mult prea mult de minge si strica atacurile echipei ;).

Steaua-1986-forever (1 comentarii)  •  24 august 2014, 15:45

Lucica e incantator cand pune piciorul pe minge, se vede ca „stie”. Despre eficienta in schimb si despre cariera lui pana acum…hmmm…am mai scris pe aici si risc sa fiu injurat (chiar si de stelisti). Si da, de cand a venit la Steaua, cifrele lui au crescut pe faza de aparare (va rog sa urmariti deposedari, km alergati, etc) in schimb…pe atac eficienta lui ramane in continuare destul de scazuta. Sub ce era la Vaslui din pacate. Iar daca vorbim despre meciul din Ghencea de aseara, pot sa spun ca nu prea il inteleg pe Keseru si nici pe Galca. Nu i-a explicat nimeni ca nu are ce cauta el (ca atacant de careu) sa bata cornerele? El trebuie sa fie in poarta, sa inscrie pe centrarea altuia, nu sa bata el. Plus ca bate foarte foarte slab, mereu la prima bara, mereu catre adversari. Steaua la meciul cu Ceahlaul aproape 80 de minute, a avut multe centrari catre NIMENI, nu era nimeni in careu. Iar astea sunt chestiuni pe care i le pot imputa ANTRENORULUI. Nu se poate sa bata de nenumarate ori cornerele Keseru, cine se asteapta sa sara la cap? Adi Popa? Acolo este o schema gandita de antrenor, refuz sa cred ca a batut Keseru de capul lui. Apoi pasele filtrante in careu, de foarte multe ori Sanmartean dadea pe pozitie viitoare dar….nimeni nu se ducea sa preia mingea. Iar ceilalti erau extrem de previzibili, practic am vazut cum Ceahlaul a fost tactic cu mult peste Steaua la meciul de aseara. Astea sunt chestiuni pe care domnul Galca ar trebui sa le revada. Nu se poate sa jucam cu centrari catre nimeni, atata timp cat ni se explica de vreo 2 luni ca vom juca in „stil spaniol”, cu multe pase, etc. Aseara am jucat un fel de turca, nicio idee tactica, imi pare rau sa spun asta despre Galca.

Acela (1 comentarii)  •  25 august 2014, 2:42

E mai mult decat amuzant cand oamenii se aprind in replici si contraargumente cand nici macar nu au reusit sa citeasca printre randuri, nu? Articolul e la fel de subtil ca schimbare de anotimpuri de la ecuator, doar ca nu toti oamenii se pot aclimatiza in conditii de calm si rabdare unui asemenea variatiuni climatice. Asteptam „replica” 😉

Comentează