Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Înțeleptul

Lahm a reușit esențialul în fotbal și în viață: să nu fie ridicol la retragere

Nu e ușor să ți-l imaginezi pe Franz Beckenbauer cu o privire de om halucinat spunînd că naționala Germaniei are încă o nevoie disperată […]

vineri, 25 iulie 2014, 10:37

Lahm a reușit esențialul în fotbal și în viață: să nu fie ridicol la retragere

Nu e ușor să ți-l imaginezi pe Franz Beckenbauer cu o privire de om halucinat spunînd că naționala Germaniei are încă o nevoie disperată de Philipp Lahm. Nu e ușor, dar e adevărat. Și cum să aibă campioana mondială o nevoie la un asemenea nivel al adjectivului, o nevoie la o asemenea intensitate a mirării? Apoi, precizează Marele Franz, OK, ai cîștigat Mondialul, dar acesta nu este un motiv ca să te retragi din națională. Chiar așa?

Epoca națiunilor a trecut definitiv și în fotbal? E pur și simplu mai important locul curent de muncă?

Philipp Lahm nu are încă treizeci de ani. Este un bărbat tînăr, căsătorit, echilibrat și, după toate analizele, împlinit. Mai mult, într-o viață, la rigoare, nu există. Cîștigă zece milioane de euro pe an. Joacă la cel mai bun club din Europa, chiar dacă, momentan, ierarhiile nu o admit. Ce-o să facă, de-acum? O să fie un fotbalist de miercuri-duminică, fie și la cel mai înalt nivel? Nu era mai bine să cîștige și Europeanul de peste doi ani, să se încoroneze tocmai la Paris? Pep Guardiola l-a admis deja ca fiind cel mai inteligent fotbalist cu care a lucrat vreodată. Îl cred pe Pep Guardiola. Felul în care Philipp Lahm reușește, la un metru și șaptezeci de centimetri, să domine orice centru de teren din lume ține, înainte de tehnică, de o inteligență clară.

Dintre toți campionii mondiali, găsesc în el, în Philipp Lahm, un om întemeiat pe fluxul rațiunii. Decizia renunțării la națională, la treizeci de ani, o iau de obicei ratații, irosiții, risipitorii. Philipp Lahm nu e ratat, nu e irosit, nu e risipitor. Este un om care știe, deja, că ultimul act contează. Spre deosebire de Franz Beckenbauer, văd în gestul lui Philipp Lahm nu o abdicare, nu un egoism, nu o lașitate, ci o excepțională generozitate lucidă. Philipp Lahm lasă locul unui tînăr pe care încă nu îl cunoaștem, dar care există. Cîți dintre noi am știut sau știm să fim asemenea lui Philipp Lahm – puternici în renunțările noastre, la apogeu? Și de cît ridicol n-am fi fost scutiți dacă Philipp Lahm ar fi fost o regulă, nu o excepție!

Desigur, există, chiar dacă secundară, varianta ca germanul să se întoarcă din acest drum. Ar fi aceasta o dramă, o ocazie de ocară, o contrazicere, o poză penibilă? Cred așa: orice s-ar mai întîmpla, decizia lui Philipp Lahm va fi precedată de un argument, de o judecată dreaptă, ceea ce anulează, fără recurs, oricare dintre banalele noastre speculații. Căci noi, cei mulți, nu sîntem campioni mondiali, noi nu cîștigăm zece milioane de euro pe an, noi nu avem palmares, noi sîntem aprigi, rapizi și excesivi în aprecieri și adevărul e că ne-am cam retras cu toții de mult, fără să se bage de seamă.

Și iată că, tot acum, ne părăsește un alt mare căpitan de națională – Steven Gerrard al Angliei -, dar aceea este o poveste mult prea complicată ca să poată fi cuprinsă într-o singură jumătate de pagină de ziar.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Bocanci (18 comentarii)  •  25 iulie 2014, 12:41

In afara de faptul ca folosesti cuvinte al caror inteles nu-l cunosti (rigoare sau admite), trebuie sa recunosti ca Germania, dupa ce ca improvizeaza la fundas stanga, va trebui sa faca la fel si pe dreapta dupa plecarea lui Lahm. De aici si lamentarile lui Beckenbauer. Eu zic ca Lahm e senzational si nici nu se compara cu Gerrard, oricat de complicat l-ai considera tu pe englez.

eugen (1 comentarii)  •  25 iulie 2014, 13:29

am ajuns sa apreciem oamenii care renuntza ?
trist.
tipic mioritic.

mitroi (1 comentarii)  •  25 iulie 2014, 14:08

Diferenta intre Lahm si Gerrard e aceea dintre minte si muschi. Lahm gandeste ce va face cu mingea si apoi executa. Gerrard porneste cu tot entuziasmul la atac si va vedea ce-o iesi. Foarte buni amandoi, mai ales neamtul!

bion200 (2 comentarii)  •  25 iulie 2014, 19:37

eugene, sper ca observatia ta e o gluma si doar ai uitat ghilimelele.

huiby (1 comentarii)  •  25 iulie 2014, 22:03

dupa castigarea campionatului mondial si dupa finala extraordinara reusita de Scweinsteiger ma gândeam cat de mult ar fi meritat si Scweini banderola de capitan ….dupa anuntul facut de Lahm si pt ca-mi doresc f mult sa fie asa, sper ca Lahm sa revina pt european dar capitan sa fie numit intre timp cum este si normal Scweini

mitrione (1 comentarii)  •  25 iulie 2014, 22:20

Gerrard are dreptul sa fie comparat cu Lahm, amandoi fac parte dintre acei jucatori care nu o sa mai existe vreodata.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  26 iulie 2014, 1:09

Se retrage in toata Gloria si e de admirat…. Da, ar putea sa mai stea 2 ani si sa se retraga dupa ce GERMANIA va cistiga titlul European…. Dar daca nu se va intimpla si va termina pe 2 ???? Merita riscul? Nu cred…. Va ramine oricum in istoria Germaniei dar asa va fi cel mai respectat capitan.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  26 iulie 2014, 1:15

si inca ceva : asta dovedeste caracter—-nu ce a facut Dorinel Munteanu —-sa stea cu ajutorul lui Piturca pina ce l-a deposit ca nr de selectii pe Hagi. Da l-a depasit pe o statistica.In rest-un jucator mediocre—-s-a saturat de liga 2-a germana…. Un antrenor mediocre. Posibil un om la fel de mediocru……Dupa mine , daca l-am compara pe Hagi cu Mozart, atunci Dorinel Munteanu ar fi un fel de Salieri……. RESPECT PT. PHILIP LAHM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

splendini (14 comentarii)  •  27 iulie 2014, 5:11

„la rigoare” = a la rigoeur in franceza probabil.
A admite = to admit = a recunoaste.
Furculition = furculita.

Florin (10 comentarii)  •  31 iulie 2014, 11:58

Lahm o fi destept, nu zic nu, dar ca mijlocas a fost varza si la Bayern si la nationala…

Ca fundas dreapta a fost bun, sa zicem spre foarte bun, dar nu-l poti compara cu un Maldini, cu un Cafu, mie chiar si Dan Petrescu sau Contra imi placeau mai mult.

OK, a luat Mondialul, a vazut ca e greu sa castigi (vezi Algeria, Ghana, SUA, Argentina – meciuri pe muchie de cutit si castigate cu ceva noroc) si nu are chef sa il mai si critice presa.

La Europene nu cred ca va castiga Germania, vin altii tare din urma.

Asa ca lasati-o pe aia cu unicul Lahm!

Comentează