Cine va cîștiga Mondialul
Deși nu pare, turneul final din Brazilia este, de fapt, o afacere foarte europeană
Pe 11 iunie 2014, prefațînd Cupa Mondială de fotbal, ziarul brazilian „O Globo” a publicat, sub semnăturile lui Alessandro Alvim, Daniel Lima și Marcelo Coimbra, un […]
Deși nu pare, turneul final din Brazilia este, de fapt, o afacere foarte europeană
Pe 11 iunie 2014, prefațînd Cupa Mondială de fotbal, ziarul brazilian „O Globo” a publicat, sub semnăturile lui Alessandro Alvim, Daniel Lima și Marcelo Coimbra, un infografic intitulat „Planeta Fotbal”. Graficul a fost reluat în numărul curent al publicației „Courrier International”, unde l-am văzut și eu. Cumpăr săptămînal Curierul în București – e o formă de amăgire că, astfel, nu mă aflu în afara lumii.
Fără să fiu un fanatic al cifrelor, cum deja m-am deconspirat în Gazetă, m-am uitat cu ochiul meu lipsit de expertiză cu reală îngrijorare peste concluziile infograficului. Iar concluziile sînt că din 736 de fotbaliști convocați la Mondial, 561 evoluează pe bătrînul nostru continent.
Așadar, felul în care America Latină (din Brazilia pînă în Costa Rica) a dominat turneul este doar o perdea de fum sau, mai degrabă, o jumătate de adevăr. Cealaltă jumătate este că Mondialul este cît se poate de european. Totodată, 116 dintre jucătorii din vara aceasta sînt deținuți de un număr foarte restrîns de cluburi obsedant de bogate.
Fotbalul de astăzi este expresia fidelă a unei planete brutal divizate în care legea e făcută, fără mari speranțe, de milionari. Cînd a fost suspendat Luis Suarez, pentru obscenitatea canibalismului său public, președintele Uruguay-ului, incredibilul domn Jose Mujica, a îndrăznit să spună despre FIFA că este umbrela sub care s-au adăpostit atîția și atîția fii de cățele. A fost desigur combătut oficial, dar neoficial, și pe scară largă, planetară, i s-a cam dat dreptate.
Revenind la infografic, putem constata următoarele fapte: campionatul Angliei a dat 115 fotbaliști, iar pe locul al doilea se află nu Germania, nu Spania, ci Italia, cu 83 de fotbaliști. Aceia care ponegresc „Il Calcio” și-ar putea revizui, în oglinda acestor cifre, atitudinea. Evident, nu se va întîmpla.
Tribunele operează cu senzații, iar cele mai evoluate chiar cu sentimente, și e foarte bine că e așa – de aici pleacă toată magia care ne ține împreună în nebunia jocului de fotbal. Reporter încă tînăr cum sînt, rezultatul meciului Italia-Costa Rica m-a surprins la o stînă din Transilvania, fără conexiune la internet.
Magia pe înțelesul tuturor: un eveniment de la mii de kilometri mi-a putut schimba categoric starea de spirit. Italia-Uruguay m-a aflat într-un sat de țigani din nordul Moldovei, unde nu doar internetul lipsea, ci și curentul electric. Dar și aici oamenii erau conectați, cumva, la cele ce se întîmplă în jungla amazoniană. Magia: fotbalul și numai fotbalul are puterea aceasta.
Am plecat de la stîna aceea din Transilvania, am plecat și din satul de țigani din nordul Moldovei, sînt la ora redactării acestui text într-o nouă călătorie – de data aceasta înspre Barcelona, Catalunya, Spania. Un astfel de drum te obligă la unele meditații. Poți să înțelegi că, deși Spania a abdicat pe Maracana, tot FC Barcelona, chiar dacă fără tiki-taka, prin trimișii ei speciali din avangardă, va cîștiga, de fapt, Mondialul. Dacă nu pierde la Bayern München.