Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Cine va cîștiga Mondialul

Deși nu pare, turneul final din Brazilia este, de fapt, o afacere foarte europeană

Pe 11 iunie 2014, prefațînd Cupa Mondială de fotbal, ziarul brazilian „O Globo” a publicat, sub semnăturile lui Alessandro Alvim, Daniel Lima și Marcelo Coimbra, un […]

joi, 3 iulie 2014, 11:40

Deși nu pare, turneul final din Brazilia este, de fapt, o afacere foarte europeană

Pe 11 iunie 2014, prefațînd Cupa Mondială de fotbal, ziarul brazilian „O Globo” a publicat, sub semnăturile lui Alessandro Alvim, Daniel Lima și Marcelo Coimbra, un infografic intitulat „Planeta Fotbal”. Graficul a fost reluat în numărul curent al publicației „Courrier International”, unde l-am văzut și eu. Cumpăr săptămînal Curierul în București – e o formă de amăgire că, astfel, nu mă aflu în afara lumii.

Fără să fiu un fanatic al cifrelor, cum deja m-am deconspirat în Gazetă, m-am uitat cu ochiul meu lipsit de expertiză cu reală îngrijorare peste concluziile infograficului. Iar concluziile sînt că din 736 de fotbaliști convocați la Mondial, 561 evoluează pe bătrînul nostru continent.

Așadar, felul în care America Latină (din Brazilia pînă în Costa Rica) a dominat turneul este doar o perdea de fum sau, mai degrabă, o jumătate de adevăr. Cealaltă jumătate este că Mondialul este cît se poate de european. Totodată, 116 dintre jucătorii din vara aceasta sînt deținuți de un număr foarte restrîns de cluburi obsedant de bogate.

Fotbalul de astăzi este expresia fidelă a unei planete brutal divizate în care legea e făcută, fără mari speranțe, de milionari. Cînd a fost suspendat Luis Suarez, pentru obscenitatea canibalismului său public, președintele Uruguay-ului, incredibilul domn Jose Mujica, a îndrăznit să spună despre FIFA  că este umbrela sub care s-au adăpostit atîția și atîția fii de cățele.  A fost desigur combătut oficial, dar neoficial, și pe scară largă, planetară, i s-a cam dat dreptate.

Revenind la infografic, putem constata următoarele fapte: campionatul Angliei a dat 115 fotbaliști, iar pe locul al doilea se află nu Germania, nu Spania, ci Italia, cu 83 de fotbaliști. Aceia care ponegresc „Il Calcio” și-ar putea revizui, în oglinda acestor cifre, atitudinea. Evident, nu se va întîmpla.

Tribunele operează cu senzații, iar cele mai evoluate chiar cu sentimente, și e foarte bine că e așa – de aici pleacă toată magia care ne ține împreună în nebunia jocului de fotbal. Reporter încă tînăr cum sînt, rezultatul meciului Italia-Costa Rica m-a surprins la o stînă din Transilvania, fără conexiune la internet.

Magia pe înțelesul tuturor: un eveniment de la mii de kilometri mi-a putut schimba categoric starea de spirit. Italia-Uruguay m-a aflat într-un sat de țigani din nordul Moldovei, unde nu doar internetul lipsea, ci și curentul electric. Dar și aici oamenii erau conectați, cumva, la cele ce se întîmplă în jungla amazoniană. Magia: fotbalul și numai fotbalul are puterea aceasta.

Am plecat de la stîna aceea din Transilvania, am plecat și din satul de țigani din nordul Moldovei, sînt la ora redactării acestui text într-o nouă călătorie – de data aceasta înspre Barcelona, Catalunya, Spania. Un astfel de drum te obligă la unele meditații. Poți să înțelegi că, deși Spania a abdicat pe Maracana, tot FC Barcelona, chiar dacă fără tiki-taka, prin trimișii ei speciali din avangardă, va cîștiga, de fapt, Mondialul. Dacă nu pierde la Bayern München.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

dac.impielitzat (21 comentarii)  •  3 iulie 2014, 15:17

reflectezi tu ceva ceva
ceva ceva…
mai reflecteaza

Florin_Oradea (1 comentarii)  •  3 iulie 2014, 15:30

Pana acum, la acest campionat mondial m-au surprins extreme de placut cateva echipe, pe care cei mai multi nu le-am vazut facand mare lucru inainte de a incepe turneul mondial si anume: Columbia(cea mai buna), Costa Rica, Chile, Mexic, Algeria si chiar Nigeria.Insa pe mine m-a fascinat extrem de mult Columbia, o echipa tanara, extrem de tehnica si rapida…pe 2 si 3 m-au fascinat tare Chile si Algeria, ca forta de joc, agresitate, rapiditate si incisivitate.Dintre marile forte, in faza grupelor am ramas placut fascinat de Franta, Olanda si Belgia…nici o alta echipa nu am remarcat k fiind in regula, iar Brazilia nici pe departe, aliniaza cea mai slaba nationala din istoria ei…Italia, o echipa pragmatica, fara forta, muribunda…Anglia in stilu-i caracterisic care nu mai surprinde pe nimeni, Germania alterneaza meciurile bune cu cele slabe, nu e constanta, …, Spania a fost marea dezamagire, nu cred ca era cineva capabil sa creada k va parasi atat de prematur CM…, Uruguay o dezamagire profunda, sta doar in Suarez, fara el sunt 0 barat…Sper sa castige CM ori Columbia(pe merit, pana acum) ori Belgia,…, poate Franta,…, Olanda sau Germania…insa atat…restul sunt foarte slabe, adevarate gloabe pe teren.

aham (7 comentarii)  •  3 iulie 2014, 16:00

si ce e nou? ce e deosebit? subliniem evidenta si zicem c-am scris ceva…aia cu stana si satul de tigani e de-a dreptul patetica. fara suparare, da esti in criza de idei, sau in conflict cu inspiratia.

viorel (1 comentarii)  •  3 iulie 2014, 16:15

Nu este nici un dubiu Brazilia va fi noua campioana… Sa va fie clar totul este pentru acest fapt….
Si pana la final faptul ca ia banii europenilor nu este ceva iesit din comun: tot timpul cei valorosi ies in evidenta si cum batranul continent se scufunda fotbalistic este normal ca America de Sud sa dea campioana.
La europeni iese in evidenta arbitrajul ceva ce nu poate fi explicat logic pe parcursul unui sezon competitional.
Cam asta ar fi diferenta dintre Europa si America de Sud.

Alex (1 comentarii)  •  3 iulie 2014, 17:00

cred ca si mai relevanta ar fi o astfel de statistica cu echipele care s’au calificat in fazele eliminatorii. sau in sferturi. pe masura ce competitia inainteaza, raportul jucatori din europa / jucatori din alta parta o sa creasca din ce in ce mai mult.

Marc33 (2 comentarii)  •  3 iulie 2014, 17:02

Bayern München are cei mai multi jucatori in optimi (10) si jucatorii lui Bayern cele mai multe goluri marcate (14). Deci Bundesliga RULES!

Ciprian (1 comentarii)  •  3 iulie 2014, 18:13

Vorba aia veche: „multi participa, nemtii castiga”.

qq (3 comentarii)  •  3 iulie 2014, 18:13

Unii comenteaza doar ca sa nu adoarma.
” si cum batranul continent se scufunda fotbalistic”
La ultimele 2 CAMPIONATE MONDIALE Europa a avut 7/8 semifinaliste. Locul 1,2,3 si 4 in 2006,locul 1,2,3 in 2010…
Viorele,se scufunda mintea ta in clisee si stereotipuri.
Doua finale de CM in toata istoria competitiei NU AU AVUT O REPREZENTATA DIN EUROPA.Asta s-a intamplat in 30 si in 50…Iar america de sud a trait mai mereu prin Brazilia,ocazional si Argentina. In rest EUROPA.
„Cam asta ar fi diferenta dintre Europa si America de Sud.” Ar trebui sa te duci la culcare,si tu si ceilalti care habar nu aveti pe ce lume traiti insa ‘emiteti pretentii’ la fel si fel de gogosi rasuflate…

gardos (1 comentarii)  •  3 iulie 2014, 18:15

aveai tigani si ciobani in sudul tarii cu vagonul: ai cheltuit banii degeaba si ai pierdut si meciurile..

qq (3 comentarii)  •  3 iulie 2014, 18:24

Unii comenteaza doar ca sa nu adoarma.
” si cum batranul continent se scufunda fotbalistic”
La ultimele 2 CAMPIONATE MONDIALE Europa a avut 7/8 semifinaliste. Locul 1,2,3 si 4 in 2006,locul 1,2,3 in 2010…
Viorele,se scufunda mintea ta in clisee si stereotipuri.
Doua finale de CM in toata istoria competitiei NU AU AVUT O REPREZENTATA DIN EUROPA.Asta s-a intamplat in 30 si in 50…Iar america de sud a trait mai mereu prin Brazilia,ocazional si Argentina. In rest EUROPA.
“Cam asta ar fi diferenta dintre Europa si America de Sud.” Ar trebui sa te duci la culcare,si tu si ceilalti care habar nu aveti pe ce lume traiti insa ‘emiteti pretentii’ la fel si fel de gogosi rasuflate…Am uitat sa adaug faptul ca Europa nu se va scufunda niciodata fotbalistic…Fotbalul de club exista doar in Europa daca privesti lucrurile dintr-un anumit punct de vedere.Aici sunt toate povestile,istoria si cultura fotbalistica…
Da,Brazilia probabil va ramane cea mai buna,insa Europa nu fi intrecuta de America de Sud nici lanici la fotbal,nici la JO,nici la alta disciplina sportiva. Europa comparata cu America de Sud,America de Nord,Asia,Africa este oricand pe plus.
Pib-ul zonei Euro este cel mai mare din lume,traditia este aici,sponsorii vor fi mereu in aceasta zona,SPORTUL va fi mereu dezvoltat…
CRETINASULE,daca AI ELIMINA IN TEORIE ECHIPELE DIN EUROPA,CM AR FI O COMPETITIE ANOSTA. CE este de 100x mai bun decat Copa America. Fie ca vb.de traditie,sponsori,telespectatori,samd. Si asta nu se aplica doar la fotbal. De exemplu chiar daca SUA are cele mai multe medalii la JO,Europa este continetul cu cel mai mare succes. Iar aceasta diferenta va creste in favoarea Europei,si fotbalistic,si cultural,si economic…
Poi GERMANIA este prima echipa cu 100 de jocuri la cupa mondiala. Este echipa cu cele mai multe finale,semifinale. Daca Germania ar fi avut jumatate din populatia sau suprafata Braziliei,ar fi castigat cupa mondiala de 8 pana acum…Habar nu aveti ce este aia logica…

qq (3 comentarii)  •  3 iulie 2014, 18:42

” batranul continent se scufunda fotbalistic” Ma,da voua nu va este rusine cu prostiile,ineptiile si cliseele pe care le vomitati pe forumuri. Doar in doua editii de CM Europa nu a avut o finalista,in 30 si in 50…in schimb, au fost 8finale intre echipe din Europa. Mai mult,la ultimele 2 CM,Europa a luat locul,1,2si 3…Europa se va dezvolta,America de sud traieste prin Brazilia mai mult…atat. Germania este prima echipa cu 100 de meciuri la CM,oare de ce? Niciodata natiuni precum Germania,Franta,Olanda,Italia,LUATE la un loc si comparate cu alte natiuni din America de SUd nu vor fi intrecute…PRM a avut la startul acestei competiti mai multi jucatori decat America de sud,america de nord la unloc..Europa nu se va scufunda niciodata,doar neuronul tau tampit. Iar daca echipele din Europa nu ar participa,CM ar fi o competitie anosta…Campionatul European este mai popular decat Copa America+ce au aia din zona CAF,CONCACAF/samd…Mie mi-ar fi rusine sa ies din casa daca gandeam asa…Si multi mesteca clisee si stereotipuri…Ca Brazilia poate castiga acest CM,asta este alta mancare de peste.

splendini (14 comentarii)  •  3 iulie 2014, 21:46

Nu ponegreste nimeni il calcio prietene, lipsa de prezenta in Liga Campionilor in ultimii ani vorbeste de la sine. In rest, un articol dezlinat.

alex (4 comentarii)  •  4 iulie 2014, 15:51

Spui aberatii. De unde sunt stelele care joaca in Europa? Nu cumva din America Latina? Pana si SUA exporta jucatori aici. De ce?
Pentru ca Europa nu mai poate naste talente. Copii europeni joaca fotbal pe calculator.
Daca ar pleca jucatorii sud-americani in tarile lor, cluburile europene ar muri. Nu ar mai exista diferente intre Real si Steaua, intre Barcelona si Pandurii, intre Chelsea si Ludogoret. Iar asta e CM al tarilor, nu al cluburilor.
Iata de ce Brazilia si Argentina sunt cele doua mari puteri fotbalistice! Pentru ca dau cei mai buni jucatori. De acolo, din AMSUD, provin primii 50 de jucatori din topul mondial. Asa ca, ciocul mic! Noi europenii, sa ne vdem lungul nasulu. Mai ales ca s-a ajuns ca si nationalele din Europa sa fie intesate de sud-americani ,africani si asiatici.

dan (1 comentarii)  •  6 iulie 2014, 13:54

ai tot reflectat de ai dat cu batul in balta ,bai ziariste

edis (3 comentarii)  •  6 iulie 2014, 21:18

iei tzeapa cu avangarda Mesi ….Olanda castiga mondialul :))

Obiectiv (23 comentarii)  •  7 iulie 2014, 15:38

Alex:
Mai, sa fie, chiar asa stau lucrurile, adica din America de Sud sunt primii 50 jucatori ai lumii provin din America de Sud? Robben, Th. Muller, van Persie, Rooney, Ibrahimovic, Reus, Neuer, Buffon, Terry, de Rossi, Pirlo, Lahm, Gotze, Cr. Ronaldo, Bale, Barzagli, Hasard, Benzema, Strootman si multi altii nu-s buni de nimic?
Cati sud-americani a avut Bayern in echipa care a castigat Ch. League anul trecut? Unul singur – Dante!!!
Mai studiaza!

Obiectiv (23 comentarii)  •  7 iulie 2014, 15:41

Alex:
Mai, sa fie, chiar asa stau lucrurile, adica primii 50 jucatori ai lumii provin din America de Sud? Robben, Th. Muller, van Persie, Rooney, Ibrahimovic, Reus, Neuer, Buffon, Terry, de Rossi, Pirlo, Lahm, Gotze, Cr. Ronaldo, Bale, Barzagli, Hasard, Benzema, Strootman si multi altii nu-s buni de nimic?
Cati sud-americani a avut Bayern in echipa care a castigat Ch. League anul trecut? Unul singur – Dante!!!
Mai studiaza!

Cine va câștiga Mondialul | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  9 iulie 2014, 10:39

[…] publicat și în Gazeta Sporturilor, pe 3 iulie 2014.  Atentie, ziarist liber, specie pe cale de disparitie! Doneaza! Salveaza o viata, […]

Comentează