Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Visînd la Costa Rica

Comit o indiscreție și admit că de jumătate de deceniu plănuiesc, zadarnic, să emigrez acolo

Ideea trebuie că a încolțit pe cînd președintele surprins acum într-o poziție discutabilă în trena altui Mondial cîștiga just cel de-al doilea mandat. A […]

vineri, 27 iunie 2014, 12:04

Comit o indiscreție și admit că de jumătate de deceniu plănuiesc, zadarnic, să emigrez acolo

Ideea trebuie că a încolțit pe cînd președintele surprins acum într-o poziție discutabilă în trena altui Mondial cîștiga just cel de-al doilea mandat. A tot crescut în timp, iar prin anul 2011, la apogeul crizei financiare din presa noastră cea de toate zilele, devenise deja insuportabilă: trebuia să emigrez! Am căutat un loc sub soare, excluzînd, fără rezerve, Bătrînul Continent. Așa am ajuns la Costa Rica. Am început să îmi construiesc, la început în tăcere, toate castelele pe Coasta Bogată, acolo, între Nicaragua și Panama, între Pacific și Marea Caraibilor. M-am apucat să învăț limba spaniolă.

Nu mă expuneam. Am reușit totuși să identific în discuții libere doi prieteni care ajunseseră la aceleași concluzii: Costa Rica – acolo e de noi! Am început, așadar, în grup, să visăm la un bar cu podea din lemn, pe plajă. Am studiat statistici despre sărăcie, m-am pus la punct cu unele aspecte din geografia și istoria acelui țărm al speranțelor. Nu-mi plac dictaturile, îndeosebi cele militare, așa că m-am bucurat să aflu că în Costa Rica, înțelept, s-a luat măsura renunțării la o armată regulată. M-a îngrijorat prezența mafiei pariurilor în Coastă, fauna și flora însă suplineau micile neajunsuri.

Am început, harap-alb-ian, să construim o întreagă echipă, o camaraderească brigadă din care nu ne lipseau nici măcar fotografii oficiali. Ne convingeam unul pe altul să plecăm definitiv din coasta noastră săracă. Am reușit să o atrag în această nebunie pînă și pe mama, care era gata să renunțe la a preda matematicile copiilor români pentru a ocupa un post mediu de răspundere în administrația inexistentului bar cu podea din lemn.

Am observat repede, cu îngrijorare, și cum fotbaliștii din Costa Rica tot urmau o busolă care îi ducea în campionatele nordice – care în Norvegia, care în Danemarca, la echipe care abundă în consoane. Mi-am spus că e omenește: din Costa Rica visezi, pesemne, la un frig pătrunzător. Mă temeam: fotbaliștii aceștia vor învăța în echipele lor cu multe consoane o anumită rigoare care va fi adăugată peste fantezia Caraibilor, într-o inevitabilă alchimie. Cunoșteam și cazul Joel Campbell, dar îl tăceam. Nu voiam să mi se descopere Costa Rica, îmi doream să piardă categoric toate meciurile din Brazilia, nădăjduiam încă la un exil discret într-un loc misterios, aproape neștiut.

Admit că m-am lăsat prematur, dar nu prostește, sedus de Pirlo, căci dacă nici în bătrînul corsar nu mai puteam crede, ce-mi rămînea din fotbalul de altădată? Ce să faci cu un Mondial unde nici să te îmbeți cu iluzii n-ai voie? Iar acum, Costa Rica e deja în optimi și totul depinde de viclenii, vechii greci. Poate că latino-americanii vor fi înfrînți, lumea îi va uita și mă voi putea, în sfîrșit, în liniște, întoarce la planurile nebunești în marginea unor palmieri pe care nu-i voi vedea totuși niciodată.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

colon (1 comentarii)  •  27 iunie 2014, 12:18

„visand” boss…da-ti kill in baza!!!

Scifi (1 comentarii)  •  27 iunie 2014, 12:26

Inteleg ca in 2009 ti-ai fi dorit sa castige Geoana. Numai ca soarta asta cruda ti-a jucat o festa! Iti dai seama ce misto era acuma? Geoana facea lungi sedinte de spa acasa la un Vantu liber ca pasarea si patron de cateva Realitati, Dan Voiculescu avea somnul linistit ca un prunc, ministru de interne era Catalin Voicu, sefa la DNA era Daciana Sarbu, Bombonel era Prim Ministru iar doctor Ponta era academician. Nu mai vorbesc ca Andrei Craciun lucra la Jurnalul National, unde compunea poezii mai ceva ca Marius Tuca, in schimbul unui salariu comparabil cu a acestuia, daca nu cumva la nivelul lui Mihai Gadea. Ce viata, domle! Te credeam baiat inteligent, tinere!

Oaea (1 comentarii)  •  27 iunie 2014, 12:32

Bravo!

vlad (4 comentarii)  •  27 iunie 2014, 12:44

Mda, totusi Costa Rica nu este nu stiu ce tara de care nu a auzit nimeni!!! Nu vorbim aici de Tuvalu, Sau Tome si Principe sau Kiribati…. Costa Rica este totusi tara cea mai verde de pe lumea asta, tara cu cel mai dezvoltat turism ecologic, probabil tara unde turismul contribuie cel mai mult la PIB. Iar cand vine vorba de turism, romanii sunt surprinzator de bine informati 🙂

doc (1 comentarii)  •  27 iunie 2014, 12:48

Trecem peste greselile de gramatica, ca doar postezi la Ghesepe..insa…apar si fraze cu o grava lipsa de logica…asa ca..lasa-neee, lasa-neee..

bogdan a (1 comentarii)  •  27 iunie 2014, 13:00

Soarta e ironica si ti-a aranjat discretia pentru Romania.

bg (1 comentarii)  •  27 iunie 2014, 13:18

scifi,lasa ca e bine acum, avem berci sa ne ajunga si inca si mondiali

gigi (3 comentarii)  •  27 iunie 2014, 14:16

frumos vis, frumos scris !

ilie de la scularie (1 comentarii)  •  27 iunie 2014, 14:32

Una din cele mai frumoase tari, insa daca nu e atit de cunoscuta de romani in schimb e foarte populara la americani, fiind si una din cele mai civilizate tari din America Centrala, intrarea americanilor pe piata din Costa Rica nu a facut decit sa mareasca preturile la real estate. In Costa Rica sint peste 20.000 de emigranti din statele unite, plus alte zeci de mii din toata lumea.
Sint multe locuri secrete in Caraibe unde m-as muta in orice zi, insa pentru mine nu mai e asta o optiune. Am gasit o insula perfecta care e mai putin cunoscuta pentru americani, insa a inceput sa fie din ce in ce mai cunoscuta, e un loc de vis.

Tudor (1 comentarii)  •  27 iunie 2014, 14:55

Scifi…. daca erai basist in 2004 era ceva normal , daca erai basist in 2009 aveai problemute la mansarda, daca si acum esti basist ….. ai probleme grave cu capul , chiar iremediabile …. sa-l pupi in bas pe base (ceea ce si faci de altfel)

bogdan (2 comentarii)  •  27 iunie 2014, 15:39

bai, nu mai aveti loc la badea pe pagina?

ghimpe (1 comentarii)  •  27 iunie 2014, 15:53

Tudor, a fi anti-PSD, nu inseamna a fi basist.

Matei (1 comentarii)  •  27 iunie 2014, 17:39

hahaha în Costa Rica m-au „eliberat” de laptop cu pistolul pus la tâmplă. mișto țară.

gigi netzoiu (1 comentarii)  •  27 iunie 2014, 19:22

Articolul asta e ca un vis erotic fara finalizare.
Costa Rica este o tara frumoasa daca ai bani. Insa cei de acolo care nu au, viseaza sa plece in SUA.
Deci daca nu ai bani, posibil sa ti se faca rapid dor de casa. Orice tara este frumoasa daca ai bani, inclusiv Romania.

ronny (1 comentarii)  •  28 iunie 2014, 0:18

mai vlad mai pune mana tata pe carte costa rica nu o poti confunda cu tuvalu sau vanuatu ca esti tu incult nu e vina nimanui vezi ca aia au mai fost la mondiale si intodeauna au jucat fotbal nu s-a ferit de fotbal precum grecia

motanul incaltat (84 comentarii)  •  28 iunie 2014, 1:12

Stau in Canada si daca vrei o sa-ti trimit ceva site-uri turistice pt Costa Rica —–all inclusive…. Nu e deloc scump pt. un salariat la GSP…….Visele ,daca crezi in ele, DEVIN REALITATE……………

vasco (76 comentarii)  •  28 iunie 2014, 7:56

@Scifi,
el chiar este un baiat inteligent si pe deasupra si elegant in exprimare:a scris ca idolul tau a cistigat „just”cel de al doilea mandat…Cred ca pina si tu te indoiesti de asta.Ar fi foarte bine pentru tara noastra ca toti cei ca tine in frunte cu minunatul vostru si clica lui de mafioti sa emigrati,nu in Costa Rica,nu merita oamenii aceia calvarul,undeva pe Marte,sa-l votati la infinit si sa va bucurati de el…

shab1 (1 comentarii)  •  28 iunie 2014, 8:03

Prea frumos editorialul. Ce cauti la jesepe??

alin (4 comentarii)  •  29 iunie 2014, 0:07

Costa Rica – Rica Costa, dar ce facem cu cel mai bun jucator al mondialului: PIRLO! Parca nu joaca la Costa Rica! Dar sigur nu joaca la Costa Rica cel mai slab jucator al turneului Rogriguez James, un mediocru jucator columbian care nu e in stare sa decida meciuri singur.
Oricum, pentru mine e clar ca PIRLO a fost magistral cu Costa Rica. Macar unii – chiar si ziaristi – au avut decenta sa-si recunoasca greseala si sa spuna tare si raspicat: „M-ai invins Rodioane!”. Cu Pirlo e mai greu, el nu poate invinge nici macar Costa Rica!

tudor mosh (3 comentarii)  •  29 iunie 2014, 0:24

Daca ideea de a emigra va este „insuportabila”, ramaneti pe loc: nici daca primiti o viza in Paradis, sa zicem, nu v-ati simti bine, ati duce dorul atat de suportabilei noastre Romanici. Emigrarea, peregrinarea, mutarea, astea nu sunt pentru cei carora simpla idee de a pleca li se pare „insuportabila”. Langa tocanita mamicii dumneavoastra profesoara va e mult mai caldicel, credeti-ma.
Am fost in Costa Rica, o saptamana la Tortuguero — categoric, e doar pentru adevaratii calatori, „acei ce pleaca singuri”. Mi-a trecut si mie prin cap sa ma stabilesc acolo, dar a trebuit sa recunosc, nefericit, ca nu e de mine. Oamenii aia sunt prea prietenosi, prea zambitori, totul e mult prea simplu si curat… in ultima zi aveam strania impresia ca e prea frumos ca sa fie adevarat, stiti, impresia pe care NU o au personajele din filmele horror, pe o plaja mirifica, exact inainte sa inceapa dezastrul. Fireste ca nu s-a intamplat nimic de genul asta, Costa Rica e realmente un loc de vis, si tocmai de-aia, zic eu, nerecomandat romanilor.
Oobservatie: grecii care joaca ne-fotbalul asta in Brazilia nu sunt „vechii greci”, oricat de mult mi-ar placea mie sa ma amuz, uneori, imaginandu-mi cam cum ar fi fost un meci intre Atena si Sparta acum vreo 2500 de ani…
Si, daca-mi permiteti, poate ca sunt eu greu de cap si nu inteleg, dar ultima fraza mi se pare complet lipsita de logica. Pardon, scuzati, bonsoir!
Si, bineinteles: VIVA PURA VIDA, VAMOS COSTA RICA!!!

Visând la Costa Rica | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  7 iulie 2014, 8:58

[…] publicat și în Gazeta Sporturilor, pe 27 iunie 2014.  Atentie, ziarist liber, specie pe cale de disparitie! Doneaza! Salveaza o […]

Comentează