Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Arhitectul tăcut

I s-a spus “Liderul tăcut”. I s-a spus “Arhitectul”. Ambele catalogări sînt juste.

Cupa Mondială își va continua curgerea amazoniană, dar ceea ce era de demonstrat deja s-a demonstrat. Există o frumusețe sălbatică, acolo, la poalele lui Iisus. Am desemnat […]

vineri, 20 iunie 2014, 8:31

I s-a spus “Liderul tăcut”. I s-a spus “Arhitectul”. Ambele catalogări sînt juste.

Cupa Mondială își va continua curgerea amazoniană, dar ceea ce era de demonstrat deja s-a demonstrat. Există o frumusețe sălbatică, acolo, la poalele lui Iisus. Am desemnat cel mai bun fotbalist al turneului final. A fost nevoie de o singură partidă și, indiferent ce se va mai întîmpla, concluzia va dăinui. Andrea Pirlo este acela. Am fost orbi. El, nu Del Piero, nu Totti, este, de la retragerea lui Roberto Baggio, care îl luase cîndva de locotenent la Brescia, acel salvator al patriei fără de care nici o squadra rezonabilă nu este de conceput.

O scriu cu toate consecințele: cel mai bun jucător al timpului acesta este Andrea Pirlo, tocmai pentru că este împotriva timpului acesta. El vine dintr-o altă lume, care a dispărut și va mai dispărea. El nu mai este, pentru fotbal, poate nici pentru viață, tînăr. Cu toate acestea, el pare încă mai bătrân decît este – ca un om încercat de existență. El poartă o barbă de corsar care își supraviețuiește cu greu furtunilor, acum, cînd milioane și milioane se dau celorlalți, imberbilor, pentru a-și bărbieri, comercial, obrajii.

El e atipic, n-a fost niciodată sărac, dar nici nu a făcut vreodată paradă cu darurile sale. El este discret. A strălucit dintotdeauna, dar fiind, cum Lippi și-a dat primul seama, un lider tăcut, care nu vorbește decît din gleznă, fotbalul său a dominat deceniul în decență, fără isterie, cu o eleganță de principe de altădată. Nici în pasiuni nu e proletar – preferă vinul, e moșier, are podgorii.

Nopțile magice pe care Andrea Pirlo le-a dăruit fără să clameze adulația vor rămîne. El este un star fără să arate și fără să se poarte ca un star. El pare, cu lipsa sa de interes pentru alergatul bezmetic, el pare, cu claritatea execuțiilor sale, un fotbalist din epoca în care fotbalul se juca – așa cum s-a tot observat – între bărbați nu între  vedete.

O axiomă: Andrea Pirlo este un poet, fără să fie mai puțin un pictor și un matematician. Axioma este un adevăr fundamental care nu mai trebuie demonstrat. Învingînd Anglia, fără greșeală, Andrea ne-a ridicat vălul de pe ochii îmbolnăviți de orbitoarele efemeride. Pirlo nici măcar numărul zece nu l-a cerut, a rămas el însuși, ca orice artist care n-are nevoie de semnele oficiale ale puterii. Andrea Pirlo arată întocmai ca un cavaler al tristei figuri, tocmai a divorțat de nevastă, după o omenească aventură, o omenească rătăcire, n-a căzut în genunchi, nu s-a dat în spectacol. A continuat să-și joace partida, să ridiculizeze fizica, să tragă cu toată splendoarea în bară, și să-și poarte, fără obscenă mîndrie, cununa laurilor. Pentru toate acestea și încă altele, noi, cei care știm că Mondialele sînt mai ales o formă de nostalgie, îl vom iubi pe Andrea pentru totdeauna.

Ziaristul independent Andrei Crăciun poate fi citit și pe site-ul personal andreicraciun.eu.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

brod (2 comentarii)  •  20 iunie 2014, 11:22

mi se pare mie, ori s-a lansat un fel de întrecere capitalistă & jurnalistică, sub stindardul care dintre junii sau mai puţin junii jurnalişti scrie mai apropiat (încearcă să se „epigonizeze”) de radu cosaşu?

sorin marian (1 comentarii)  •  20 iunie 2014, 13:01

FELICITARI pentru articol.Orice alte cuvinte sunt de prisos.

Sagrauss Tm (1 comentarii)  •  20 iunie 2014, 13:05

Rezonam!

Vlad Dracul (5 comentarii)  •  20 iunie 2014, 13:15

Bun articol, Andrei, felicitări.
Ai dreptate, ne place – nu ne place, Ţiganul e cel mai bun.
Când dă o pasă, parcă pune unt pe pâine.
Iar pasele lui nu greşesc niciodată ţinta.
Păstrând proporţiile, e cum era Dobrin pe vremuri, numai că un Dobrin mai retras ca poziţie în teren.

mdionis (2 comentarii)  •  20 iunie 2014, 13:20

„fiind, cum Lippi și-a dat primul seama, un lider tăcut, care nu vorbește decît din gleznă”

O afirmatie imprudenta. Daca vede Mircea Lucescu editorialul, precis va protesta in spatiul public revendicandu-si primatul (culmea fiind ca ar avea si o justificare rezonabila in cazul lui Pirlo).

bogdan (1 comentarii)  •  20 iunie 2014, 13:20

Acest articol este atat de bun, incat iti vine sa-l elogiezi vulgar , ceva de genul : „Sa-mi bag …. cat de tare ! ” . FELICITARI !

Cosze (1 comentarii)  •  20 iunie 2014, 13:24

Finalul face cat tot articolul …..Mondialele sunt o forma de nostalgie….;)

alex (4 comentarii)  •  20 iunie 2014, 13:26

Sa fim seriosi!

VALI1972 (1 comentarii)  •  20 iunie 2014, 13:30

Am alta parere, poate subiectiva. Din ce-am vazut pana acum, desi nu-mi displace Pirlo, cred ca cel mai in forma jucator este ROBBEN…………se afla in forma vietii lui.

marius` (1 comentarii)  •  20 iunie 2014, 13:33

Da? Nu Suarez?

bluelion71 (2 comentarii)  •  20 iunie 2014, 13:51

Vali, nu vreau să te contrazic. Robben (poate şi Van Persie) este glonţul care pleacă din ţeavă. Mâna care apasă pe trăgaci este a lui Pirlo. Dacă vrei, păstrând proporţiile, este diferenţa între Iniesta (da, Iniesta!) şi Messi.

vcun (1 comentarii)  •  20 iunie 2014, 14:14

frumos articolul. din acest punct de vedere pirlo este un jucator de clasa. mondialul asta retrage din fotbalul mare 2 astfel de fotbalisti. daca imi permiteti il adaug si pe xavi aici.

ion ordoi (1 comentarii)  •  20 iunie 2014, 14:44

Mda, artciol in genul ziaristilor clasici, gen Ioanitoaia, Horia Ivanovici sau Cartianu. Destul de slabut si fara substanta. Iar apoi sa ne explici si ce e axioma? E clar, spune gluma si dupa aia explic-o, ca sa inteleaga si desteptii. Exact in stilul Ivanoviciului, care gaseste un cuvant (ex: exhaustiv, beligerant), il cauta in dictionar, si dupa aia ne rupe folosindu-l de 10 ori intr-o fraza. Ca omul nu stie sa vorbeasca si face numai dezacorduri, e alta problema.
Deci, felicitari pentru articol. Bine ca nu mai joaca Roger Milla , ca ne spuneai ca el e cel mai tare.

pawn (1 comentarii)  •  20 iunie 2014, 14:47

bun, in regula, dar cum e cu basestii & bercea mondialul? nu cu mondialul de fotbal, ci cu amicu’ bercea?! ca altadata, cand era vorba de un amarat psd-ist care nu stiu ce gaina furase, tolontanul si toata gasca andrieselor si ungurenilor abandona orice interes ptr fotbal si o dadea la greu pe politica.
cum e? ca despre iliescu ai scris; cum e cu „base”, da-i-ar dumnezeu sanatate! la 3 metri sub pamant.

Vlad Dracul (5 comentarii)  •  20 iunie 2014, 16:05

Ah, şi două vorbe despre Pirlo şi „marele” Lucescu: Am înţeles că-n cartea pe care-a scris-o, Pirlo nu-l laudă deloc pe duşmanul vatmanului, ba dimpotrivă.

Nici nu-i de mirare, deşi Lucescu l-a descoperit pe când era la Brescia (mai bine zis, pe când allenatore retrograda Brescia de zor), îl punea să joace tot atacant, deşi copilu’ se vede clar pe ce post dă randament maxim… În nici un caz atacant!

Şi nu Muce a fost ăla care l-a poziţionat pe Pirlo corect în teren.

mdionis (2 comentarii)  •  20 iunie 2014, 18:04

@Vlad Dracul
Dumneata ai inteles foarte prost. In cartea pe care nu ai citit-o (desi vorbesti despre ea), Pirlo spune despre Lucescu ca a fost… „l’allenatore che a quindici anni mi ha preso dagli Allievi del Brescia e mi ha portato direttamente in prima squadra, nel mondo dei grandi”, apoi ca „Mi trattava con dolcezza, poi alzava la voce rivolgendosi alla squadra: „Date la palla a Pirlo, lui sa come trattarla””. Daca ai nevoie de traducere, se poate face si aceea.

Oricum, recunostinta lui Pirlo fata de Lucescu, antrenorul care l-a promovat si i-a dat libertate de exprimare pe teren, este un caz notoriu, observatia mea precedenta era un apropo ironic la afirmatia autorului si de mania lui Lucescu sr.

alin (4 comentarii)  •  20 iunie 2014, 19:59

Dupa ce Costa Rica e furata de arbitri si bate Italia, cu un Pirlo magistral, da, pot spune si eu la fel: Pirlo nu are egal la acest mondial! Sper ca Uruguay sa mearga mai departe, sa lase macaronarii lui Pirlo acasa.

silviu (1 comentarii)  •  20 iunie 2014, 20:03

Din pacate, acum, dupa meciul cu Costa Rica trebuie sa iti schimbi putin parerea. Pirlo a pierdut foarte, foarte multe mingi la mijloc si nu a mai fost mintea limpede a Italiei. A jucat chiar mai slab decat media echipei si a fost pastrat aiurea in teren. Italia pleaca sigur acasa.

unu (1 comentarii)  •  20 iunie 2014, 20:41

si azi cu costa rica…tot cel mai bun a fost?…sa nu exageram

Diodude (1 comentarii)  •  21 iunie 2014, 2:35

Am vazut azi cu Costa Rica ce bun e Pirlo.Pase lungi de 1 metru,viteza a 1-a,zero deposedari.Atata timp cat Pirlo e in teren Italia joaca in 10.Ce fotbal vezi tu domnule journalist?

seba (10 comentarii)  •  21 iunie 2014, 12:45

intotdeauna este o placere sa-l vad jucand pe andrea pirlo. el si andres iniesa ma incanta prin felul cum lovesc mingea, cum alearga, cum vad jocul. au o eleganta aparte.

fidel castro (1 comentarii)  •  22 iunie 2014, 10:03

Inca un meci slab al Italiei si Pirlo e istorie. Un meci bun si e jucatorul turneului.

Gabriel Bratu (1 comentarii)  •  24 iunie 2014, 5:14

„El vine dintr-o altă lume, care a dispărut și va mai dispărea” – asta e de Caragiale.

alin (4 comentarii)  •  25 iunie 2014, 5:42

Gigi Becali dupa primul meci al Italiei: ” Ba, io, Becali, io, va spun ba, Pirloooo, ooo, e cel mai bun jucator de la campionatuu astaaa, ba.”
Mitica Dragomir cu ochii mari prin ochelari: „Ascultati ce va spun, Pirlo e cel mai mare jucator la mondialul asta, Italia ia titlu, sa nu-mi spuneti mie oracol daca nu iese asa.”
Andrei Craciun se pricepe la fotbal la fel ca cei de mai sus, adica se exprima dupa un singur meci crezand ca le stie pe toate. Nu poti desemna jucatorul turneului dupa un singur meci, mai ales ca ce a urmat arata contrariul. Oare Robben sau Muller ce or zice? Noi jucam bine ca prostii si Pirlo e cel mai bun jucator al turneului?

superb (1 comentarii)  •  25 iunie 2014, 10:39

superb articol! eu consider că messi este best of the best, dar în rest, un articol fantastic. felicitări!

Bocanci (18 comentarii)  •  25 iunie 2014, 18:45

Hai ca exagerezi cu Pirlo al tau nene. In fotbalul de azi iti trebuie si ceva viteza.

Arhitectul tăcut | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  7 iulie 2014, 8:55

[…] publicat și în Gazeta Sporturilor, pe 20 iunie 2014.  Atentie, ziarist liber, specie pe cale de disparitie! Doneaza! Salveaza o […]

Comentează