Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Scepticismul magic

Gazetele ne informează, prompt, despre profeția celei mai mari bănci de investiții din lume „Goldman Sachs” a anunțat deja că Brazilia va cîștiga Mondialul, ba chiar a prorocit scorul finalei: 3-1 cu Argentina. Veți crede poate că raportul acesta este […]

vineri, 30 mai 2014, 11:29

Gazetele ne informează, prompt, despre profeția celei mai mari bănci de investiții din lume

„Goldman Sachs” a anunțat deja că Brazilia va cîștiga Mondialul, ba chiar a prorocit scorul finalei: 3-1 cu Argentina. Veți crede poate că raportul acesta este o oarecare chibițăreală. Tot gazetele ne informează, pe larg, că nu este așa. Nu se cade ca oameni costumați în haine cît triplul salariului mediu pe economie din economiile avansate să se antepronunțe ca-n colțul Cișmigiului. Nu. Predicțiile distinșilor de la „Goldman Sachs” se bazează pe un model statistic ce folosește regresia matematică, luînd în calcul toate meciurile oficiale disputate la Cupa Mondială în ultima jumătate de secol. Ca orice necredincios în atotputernicia statisticii, ca simplu om dedat scepticismului magic, țin să combat.

Cu un an înainte ca Brazilia să cîștige ultimul său titlu mondial, un mare economist, trecut și el pe la „Goldman Sachs”, domnul Jim O’Neill, scria un articol care punea în circulație acronimul BRIC. O’Neill ne anunța pe noi, muritorii incapabili să discernem meandrele finanțelor globale, că, de-acum, Brazilia, Rusia, India și China vor fi principala forță emergentă a economiei mondiale. Istoria a falimentat și această idee, dar tot de atunci cei foarte sensibili la nuanțe au început să observe ceva. Unul dintre motoarele culturilor este iluzia. Îmbătată cu iluzia unei creșteri economice galopante, Brazilia a suferit o schimbare de destin. Singura certitudine istorică – și anume că „Selecao” a dat lumii cel mai frumos fotbal –  a fost abandonată, sabotată de diferite amăgiri, precum miracolul economic care va ridica proletariatul dincolo de nivelul clasei de mijloc.

Și iată-ne aici: clepsidra se grăbește, Mondialul stă să înceapă în Brazilia, deși indignații în contra fotbalului anunță că nu va fi nici un Mondial, autocarul „Selecao” este fizicește atacat, iar indigenii atacă și ei forțele de ordine cu arcuri și săgeți. Ați văzut poate imaginea Reuters, cu cavaleria polițiștilor în plin asalt, imagine valorînd firește mai mult de o mie de cuvinte, în definitiv un rezumat explicit al ciocnirii civilizațiilor.
Cu toate acestea, din corpul hainelor mele austere, dar bazîndu-mă și eu pe vastele precedente istorice, anunț că Mondialul totuși se va desfășura. Și vestesc așa: evoluția jocului de fotbal a făcut ca Brazilia să-și fortifice apărarea, să avorteze nebunia și să renunțe la bețivii geniali, cîți vor mai fi fost, bețivii ca Garrincha, la sublimele paiațe care știau să viseze cu ochii deschiși și să atace în extremă, în trena propriilor năluciri.

Și mai e ceva: ordinea și progresul de pe steagul Braziliei nu s-au săvîrșit. Cît s-a împlinit însă, progresul a tot redus din baza de selecție pentru „Selecao”. Vremea legendelor a trecut. Raportul „Goldman Sachs” este just matematic, dar ratează esențialul: fotbalul este mai ales o afacere de suflet și deja de un deceniu Brazilia s-a despărțit de sufletul său, care – asta da ironie modernă! – era chiar fotbalul. Și nimeni n-a cîștigat niciodată o Cupă Mondială fără suflet.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

adi_stelistul (26 comentarii)  •  30 mai 2014, 12:58

Ideea ca matematica poate rezolva (si) aceasta problema, a titlului mondial, e rizibila. Cei de la Goldman Sachs au ratat elaborarea modelului matematic care i-ar fi ajutat sa prevada si preintampine criza economica, dar stabilesc campioana mondiala la fotbal. Statistica este o stiinta minunata, nu voi inceta s-o spun, dar poate fi manipulata si poate manipula in orice directie. Poti demonstra, folosind-o, inclusiv ca albul e negru. Depinde, cum ziceam, de modelul matematic.
In ce priveste disparitia poeziei fotbalului mi se pare un proces firesc. Intr-o lume cinica, in care rezultatul si expresia sa concreta, banul, sunt definitorii inclusiv pentru self-esteem, ce-ati vrea sa se intample? Victoriile morale nu mai sunt la moda. In plus ele au dat de atatea ori apa la moara mediocritatii (care si le-a apropriat ca alibiuri de atatea ori) incat si-au pierdut si credibilitatea. Iar in privinta simtului estetic pierdut, ce sa-i faci, gusturile se mai si cultiva(ca sa fiu si eu cinic). Asta-i viata!

Teodor (2 comentarii)  •  30 mai 2014, 13:02

Felicitari pt articol!

Ed (1 comentarii)  •  30 mai 2014, 13:02

Problema este ca nu se citeste raportul in intregime. In raport se specifica clar ca e vorba doar de un model statistic cu procese stocastice si care omite multi factori care ar putea fi relevanti. De aceea si coeficientul r2 de numai 0,24. Plus ca mai jos prezinta si cum s-a comportat modelul la ultima editie a Mondialelor: a prezis corect cateva din echipele ce au ajuns in fazele superioare ale competitiei si nu a prezis corect castigatoarea. Adica la fel de bine ca si prezicerile lui Nea Gelu’ de la scara si un pic mai slab decat Oracolul din Balcesti.

Tot raportul este insa despre altceva decat despre a prezice castigatoarea CM. Nu e un semn puternic de inteligenta a nu lua de buna concluzia (autorului acestui articol, nu a celor de la GS) ca Brazilia castiga CM. Mai degraba, a crede in ea ar fi semn ca nu ai auzit in viata ta de un model econometric.

Ion (1 comentarii)  •  30 mai 2014, 14:06

Si eu cred ca Brazila o sa castige CM. Nu neaparat ca ar fi ceva de capul ei, dar este o tara foare saraca si o sa fie ajutata. Inclusiv acordarea CM Braziliei este un ajutor imens pentru bugetul statului.

argentina (1 comentarii)  •  30 mai 2014, 15:06

Personal merg pe mana traditiei care arata ca inca nici o nationala de pe Batranul Continent n-a castigat Cupa Mondiala desfasurata in America de Sud.

danny (4 comentarii)  •  30 mai 2014, 17:24

Felicitari pentru articol! L-am citit cu placere.

Dr. Victor Stanculescu (1 comentarii)  •  31 mai 2014, 3:39

Victor Stanculescu- ASIAN & FIFA Instructor;
Victor-Julian Stanculescu –FIFA & COCACAF

1. Superb ZIARIST, ARTICOL, ZIAR, care demonstreaza comparand cu alti ziaristi – si specialisti, care afirma:

• “CM-2014: Un haos, o nedreptate adusa saracilor din Brazilia….tovarasi”;

• “O afacere pentru… bogati si zmekeri, aberatii, care-i descopera fotbalului goliciunea, negativismul + “latura cinica a lucrurilor si a esentei lor profesionale”!

2. Ne vom referii direct la subiect, cu scuzele de rigoare, aducand in discutie si completand acest superb articol de “BUN SIMT PROFESIONAL”, care arata ca si campionii modiali, motto-ului, potrivit caruia, fotbalul este: “STIINTA, ARTA SI BUSINESS”!

3. FOTBALUL ESTE PENTRU TOTI, LA inceptul secolului al 21-lea:

3.1. Stiinta – realizata de antrenori intelectuali, ajutati de 3 Teamwork:

3.1.1. Lidership, Management & Adrimistratie;

3.1.2. Scientific-Medical-Cercetari-Nutritionisti-Farmacisti, Biochimisti, Fiziologi, Laboranti, etc..

3.1.3. Tehnic: Strategic compus din antrenori cu studii de specialitate in scolile LATINE DE PERFORMANTA, dublati de SPECIALISTI IN TOATE ACTIVITATILE DE PERFORMANTE ALE JOCULUI SI PREGATIRII LUI IN LABORATOARE DE 5-10-15-20 stiinte de granita ale fotbalului, DUPA VALOAREA PERFORMANTELOR!

3.2. Fotbalul este ARTA: realizata de SUPER-STARURI – JUCATORI-ARTISTI, cu forta Magica a celor 10 inteligente cumulate intr-un singur picior-al mintii cumulate, in acte de mare creiatie, neidetificate, acestea fiind unice, ca in orie arta!

3.3. Fotbalul este BUSINESS: Dat de valoarea celor trei factori: Conducatori, Antrenori si Jucator si valoarea lor stiintifica, tehnica de-a realiza show-uri de mare valoare sociala, sportive mondiala!

4. SI TOTUSI, CINE CASTIGA CAMIONATUL MONDIAL?

4.1. Confruntand Trecutul = ultimelor 5 CM-20 de ani: 1994-2010, au castigat LATINII: 1994-Brazilia, 1998-Franta; 2002-Brazilia, 2006-Italia si 2010-Spania!

4.2. Analizand Prezentul (Trecut) = intre 2010-2014 perioada dominata TOT de Fotbalul LATIN, ANTRENORI, JUCATORI, CONCEPT, STIINTA, ARTA, BUSINESS – la toate categoriile de echipe de 1. Tineret, 2. Cluburi si 3. Echipe Nationale!

4.3. Prospectand Vitorul – (Present): 2014: CM-din Brazilia? Daca am sti, unii nici nu s-ar mai prezenta, sau si-ar lua familiile si s-ar duce la FIESTA BRAZILIANA-2014!?

* Dar, nimeni nu stie viitorul – in general, al vietii si in special, viitorul unui joc sau competitie sportiva!

* Cum va fi viitorul apropiat sau indepart! Asa, ca gustam si ne bucuram de viitorul – care incepe chiar astazi, asa cum incepe si viata noastra viitoare, tot astazi, in fiecre zi!!

5. Si totusi, TEORIA – PRACTICII MONDIALE, ne ajuta sa va prezentam „Trei categorii DE FACTORI (3-D) CARE POT SA DECIDA PE CASTIGATORI, in general si penru 2014-in mod special”:

5.1. Factorii CONTROLABILI ai Jocului: dati de valoarea echipei proprii:
* Conducatori;
* Antrenori;
* Valoarea conceptiei de performanta: Joc, training si recuperare/modelul de viata sportive-sociala;
* Valoarea super-starului nr. 1, ai celorlalte staruri: nr. 2,3,4,5, fara de care poti castiga un joc, dar nu poti ajunge in finala!
* Valoarea rezervelor;
* Sanatatea fizica, psihica, emotionala, sociala, sportive, etc..
* Si un factor de mare profesionalitate, care este pur si simplu STIINTIFIC: “CODUL GENETIC AL STARURILOR echipelor, SI….:
* “Managementul energie”: Cum se produce, depoziteaza, foloseste si reface in joc, dupa, inainte de jocurile oficiale, etc…
* TOATE CUMULATE INTR-O “STRATEGIE – A- STRATEGIILOR REALIZATE DE ANTRENORI SI SUPER-STARURILE ECHIPEI, IN JOCURILE OFICIALE!

5.2. Factorii NECONTROLABILI, care sunt aceasi prezentati pentru o echipa, si care sunt aceiasi pentru orice echipa din comeptitie (PUTEM SA-L NUMIM FARA GRESEALA „coeficientul de profesionalitate si valoare nationala si/sau intrnationala”)!

5.3. Factorii NE-ASTEPTATI, INTAMPLATORI, HAZARDUL:
* Fumusetea super-artei creiate de jucatorii de mare valoare fotbalistica;
* Creatiile unei echipe si slabiciunile celeilalte,
* Unele interpretari gresite sau VRUTE INTENTIONAT DE ARBITRII, care pot decide, avand totala IMUNITATE DIN PARTEA FIFA!(si speranta ca dupa acest campionat mondial – “Regulamentul se va schimba”)
* In sfarsit, o ultima magie stiintifica este MANAGEMENTUL ENERGIEI, castigarii suprematiei in fotbalul de mare performanta!

* Sincer, „poate cineva idetifica, presenta, corela (Statistic prin “Factorial analisis, etc..), pentru fiecare secunda de joc, care schimba total tabloul relatiei de forte si inteligente al jocului! (recentul exemplu: In minutul 93, scorul ATLETICO MADRID VS. REAL MADRID A FOST 1-0, PRIMUL PAHAR DE SAMPANIE L-AU SI BAUT CONDUCATORII, dar in minutul 93, scorul este 1-1 si dupa pelungiri: 4-1! Cati mai credeau in magia jucatorilor de mare profesionalitate, care cred permanent si reusesc odata!

* Sa va dam un exemplu: “Gogorita specialistilor cu sistemul 4-4-2, 4-3-3-, Etc.. care sunt alte cateva sute de formatii care se schimba in tot timpul jocului !

Adevarul este ca nu exista conceptie de joc sau: “system de joc 4-4-2 sau 4-3-3”, etc… Acestea sunt formatii de joc!

• UN SISTEM CUPRINDE STIINTA INTRDISCIPLINARE care se mixteaza si formeaza “stiintele de frontiera ale fotbalului: Psihologic, Fiziologic, Biochimic, Skiluri si Strategii de Joc, Managementul Energiei, etc.. exprimate in:
A. Principii;
B. Metode;
C. Skiluri;
D. Strageies; etc…
(Prezentate de noi cu lux de amanunte in http://www.Scribd.com/VictorStanculescu, in LIBRARIA NOASTRA ELECTRONICA-GRATUITA, ca o contributie la tezaurul fotbalului – joc al jocurilor, de scoala romaneasca internationala)

6. IN LOC DE CONCLUZIE: Suntem convinsi ca exista O TEORIE A PRACTICII FOTBALULUI MONDIAL, 3-D;

• Fotbalul este stiinta, arta si business!

• Forta CAMPIONILOR MODERNI ESTE GRUPUL DE INTELECTUALITATEA SPORTIVA: Conducator, ANTRENOR+ jucatorii marcatori: (Exp: Brazilia are doi antrenori cuplati, REAL MADRID, are doua somitati, in loc de un manager, fost jucator, fara cunostine, crativitate, personalitate, creietul inteligetei native (IQ) SI Inteligenta Emotionala, de Antrenor (EQ)!)

• De geaba esti zmeker-inteligent de mers pe scurtaturi-ilegal, daca nu esti profesionistde super-clasa!

* Nu se poate catiga clificati, trepte ale piramidei valorilor internationale „cu analfabeti stiintifici ai fotbalului”!

* Campioni dupa ureche nu se prea mai intalnesc!~ Nu poti sa reusesti, numai furand, mintind, farsand, etc..!!)

7. PENTRU TOTI CEI INTERESATI:

• Fotabalul este un joc, al jocurilor, cum este: “Alba-Neagra” (poti pacali odata, dupa care te-ai pierdut pentru performanta)!

• Jocul se joaca pentru cei din tribuna si cei care joaca jocuri – de pariuri, in care platesc toate categoriile de participanti necinstiti (vezi imultirea banditismelor din mai toate campionatele mondiale, continentale, nationale, de seniori si chiar junior si copii)!

• Oricum, 2014, va fi cel mai reusit campionat mondial, pentru ca este in tara fotbalului STIINTA, ARTA SI BUSINESS!

8. “MISS WORLD FOTBAL 2014”, nu este decisa de juriul spectatorilor, ziaristilor sau specialistilor! Va fi un alt campionat decis de echipe, antrenori, arbitrii! (sa speram), mai ales:

– Pentru ca este la inceptul verii;
– Pentru ca este asteptat de 4 ani;
– Pentru ca este intr-un climat LATIN, l inteligentelor emotionale ale artei: fotbal, samba si carnaval;
– Pentru ca a adunat toate fortele fotbalului mondial;
– Pentru ca acesta, este un alt moment istoric al fotbalului, care va decide MODIFICARI SUBSTANTIALE ALE JOCULUI, ALE RELATIILOR PROFESIONALE, NASTEREA NOILOR COMPETITII, NOUA VIATA SI PERFORMANTE ULUITOARE CARE URMEAZA (NORMAL, LOGIC SI REAL)!

9. SI TOTUSI CINE CASTIGA WORLD CUP 2014?

• Va prezentam trei tabere cu cote lor statistice cunoscuta sau de pariuri-LEGALE SAU ILEGALE!

9.1. LINIA 1-A: LATINII: BRAZILIA, ARGENTINA, URUGUAY, SPANIA, ITALIA, PORTUGALIA, FRANTA

9.2. LINIA 2-A: ANGLO-SAXONII: NEDERLAND, GERMANY, AUSTRALIA, USA, JAPAN, etc…

9.3. LINIA 3-A: Croatia, Ghana, Nigeria, Russia, etc.. si restul participantilor fara sanse de-a castiga, competitia suprema! (Se poate, dar este pacat!)!

*Nu poate exista o asemenea anomalie, ca una dintre echipele din clasa-a 3-a valorica sa poata castiga CM-2014!

10. Restul este ISTORIE- CU SAU FARA – GLORIE!

Bravo, MARE MAESTRU – ANDY CRACIUN, multumim, in numele ANTRENORILOR FARA FRONTIERE din cele 6 continente, pentru continut, forma, valoare profesionala logistica si emotionala!

Din Chicago

Victor Stanculescu – PhD, ASIAN & FIFA Instructor
Victor-Julian Stanculescu – FIFA & CONCACAF Instructor

Pentru cei care vreti sa vedeti mai multe detalii, deschIdeti LIBRARIA NOASTRA ELECTRONICA, UNDE SUNT POSTATE 85 DE MATERIALE, GRATUITE! Deschideti adresa:
http://www.Scribd.com/VictorStanculscu

Deasemeni, avem un BULETIN TEHNIC, STIINTIFIC SI STRATEGIC, care a ajuns la numarul 558, trimis ieri, ultimul numar! Scrieti un e-mail, si noi va punem pe lista oficiala a specialistilor care primesc,

e-mail: Victor@SoccerAcdemyOfAmerica.com

Vizionare placuta a CM-2014!

tudor mosh (3 comentarii)  •  31 mai 2014, 4:56

ITALIA 2006, ma intreb si azi care sau unde a fost sufletul acelei echipe!

corvette59 (12 comentarii)  •  1 iunie 2014, 9:20

GSP ar trebui sa introduca limita la caracterele folosite intr-un comentariu ! I-ar opri pe unii palavragii sa-si desfasoare elucubratiile pe aici !

corvette59 (12 comentarii)  •  1 iunie 2014, 9:33

Dupa vreo 65 de ani de privit fotbal am invatat sa nu dau doi bani pe profetii . 1974 -Brazilia favorita ! 1978- Olanda indiscutabil campioana ,chiar si fara Cruyff !1982- Brazilia peste toti ! 1986 – Franta ,Germania si Brazilia!1990- Italia si Argentina !1994-Germania !1998- Brazilia va da lectii tuturor !2002- s-a adeverit ,Brazilia !2006- Germania,sau Brazilia !2010- Argentina si Messi ! Deci 1 din 10 !

arh. Gheorghe Petrescu (2 comentarii)  •  3 iunie 2014, 7:34

Brazilia va fi ajutata intr-un fel sau altul sa castige Cupa Mondiala la Fotbal. S-au facut multe cheltuieli pentru acest mega campionat mondial si sant sigur ca va iesi cu fata „curata”, BRAZILIA. HAI BRAZILIA! daca Romania nu a vrut sa se califice? La Revedere.

Sanabria (1 comentarii)  •  3 iunie 2014, 23:10

He he … gotnalul nu-i matematică … nu merge nic cu tranzitivitatea (dacă A bate pe V, și B bate pe C, atunci A bate pe C), nici cu regula de trei simplă (dacă anul trecut am făcut 50 de puncte în campionat și adversarii 40, iar anul ăsta ei au deja 20 de puncte, înseamnă că noi avem fix 24 de puncte), nici măcar cu statistica invocată de fraierii ăia.

Scepticismul magic | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  14 iunie 2014, 14:22

[…] publicat și în Gazeta Spoturilor, la 30 mai 2014.  Atentie, ziarist liber, specie pe cale de disparitie! Doneaza! Salveaza o viata, […]

Comentează