Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Noi, sentimentalii solidari cu iluziile…

Protestatarii din Brazilia și-au ridicat furia. Unde va cădea? Cît va distruge din ce știam despre fotbal și lume? Noi, sentimentalii solidari cu iluziile, privim cu îngrijorare către Brazilia. O undă de șoc ne-a străbătut în lunile din urmă – […]

vineri, 23 mai 2014, 12:50

Protestatarii din Brazilia și-au ridicat furia. Unde va cădea? Cît va distruge din ce știam despre fotbal și lume?

Noi, sentimentalii solidari cu iluziile, privim cu îngrijorare către Brazilia. O undă de șoc ne-a străbătut în lunile din urmă – este acel șoc visat de autorii de titluri bombastice din toate lumile virtuale. Noi, sentimentalii solidari cu iluziile, care știm ce a scris jurnalistul Nelson Rodrigues după ce Uruguay a cîștigat Mondialul din 1950 chiar pe Maracana, noi, cei care știm pe de rost, ca pe un Crez, aceste două propoziţii, „Peste tot există cîte o catastrofă națională, ceva ca Hiroshima. Hiroshima noastră a fost acea înfrîngere”, sîntem îngroziți.

Noi, sentimentalii solidari cu iluziile, care știm și ce a scris, tot atunci, ziaristul Carlos Heitor Cony, aceste alte fraze memorabile, „Supraviețuitorii acelei după-amiezi au crezut că nu vor mai fi niciodată fericiți. Ce s-a întîmplat pe 16 iulie 1950 merită un monument, ca eroul necunoscut. Dureri ca aceasta zidesc o națiune”, ridicăm, ca pe baricade, legitime întrebări. Ce s-a întîmplat în ultima jumătate de secol? Unde a dispărut bucuria gratuității? Cum am devenit toți și fiecare în parte consumatori, clienți bine cîntăriți în tabelele care găzduiesc teribilele costuri de oportunitate?

Mondialul din Brazilia este contestat, ca într-o revoluție, tocmai în Brazilia. Oameni ies pe străzi și strigă în contra, oameni ies pe străzi și poartă sicriele celor morți pe șantierele care vor da țării noile stadioane, oameni ies pe străzi și cer mai mulți bani pentru educație și pentru sănătate, nu pentru fotbal. Și tot oameni sînt și cei care au incendiat replica aceea a Cupei Mondiale instalate la Teresopolis, lîngă cantonamentul celei care ne place să ne amăgim că este cea mai iubită națională din lume. Grevele paralizează, cum indică toate clișeele, orașul Sao Paulo, FIFA este anunțată, decis, că nu este dorită, că-și poate lua Mondialul și duce – de-a dreptul – dracului.

De ce arde Brazilia la flacăra propriei furii? Protestatarii au dreptate – aceasta este cea mai costisitoare Cupă Mondială din istorie, iar continentul care este, de fapt, Brazilia nu și-o permitea. Dar unde este durerea care a zidit această națiune? Unde sînt supraviețuitorii acelei Hiroshime? Nici măcar la Rio nu se mai poate trăi din iluzia că fotbalul este totul? Ostap Bender, personaj imaginar care traversează cîteva epopei rusești visînd la palmierii din Rio, se răsucește între paginile care-i țin de mormînt. O, biete șarlatan, ai fost tras pe sfoară!

Iar noi, sentimentalii solidari cu iluziile, trebuie să privim în ochi groaznicul adevăr că secolul acesta va fi al pragmaticilor sau nu va mai fi deloc. Misterul care a atins cîndva cu aripa lui Brazilia a apus. De altfel, se spune că „Seleçao” are, la această oră în fotbal, cea mai bună apărare. Ca epilog al răsturnării vechii și dreptei ordini mondiale, găsesc amănuntul cumplit.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

FYIRI (11 comentarii)  •  23 mai 2014, 14:56

AFERIM,CUMPLIT SI E…

dan (9 comentarii)  •  23 mai 2014, 15:15

Sper ca articolul tau sa nu fie unul profetic.

Ush (6 comentarii)  •  23 mai 2014, 18:43

Asa e, este o uriasa ironie ca o tara care pentru noi restul este sinonima cu fotbalul sa manifeste impotriva lui. Sau poate ca asa intelegem noi, poate ca tara asta vrea sa ne deschida ochii asupra faptului ca fotbalul este bucurie simpla, nu investitii desantate. Bucuria adevarata este adusa de un nivel de trai adecvat. Din sintagma „circ si paine”, astazi poporul a ales painea si nu circul. fiindca evident fotbalul astazi este acel circ de pe vremea romanilor, inmultit cu cateva miliarde bune si invelit in mult marketing sclipitor.

Alex (1 comentarii)  •  23 mai 2014, 19:21

Viata este extrem de grea in Brazilia locuiesc in Canada de cativa ani de zile iar prietena mea este originara din Sao Paulo si mi-a povestit destule despre Brazilia si despre protestele de acolo.Tara nu avea nevoie de asa ceva o buna parte a populatiei se scalda in saracie costuri foarte mari pentru utilitati,sanatate,mancare,siguranta samd.Discrepanta mare intre saraci si bogati.Iar coruptia si mita mai penale ca in Romania.Droguri peste tot fenomenul e mult mai raspandit decat in Ro si sunt prea multi care au arme.

Noi, sentimentalii solidari cu iluziile… | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  5 iunie 2014, 21:04

[…] publicat și în Gazeta Sporturilor, la 23 mai 2014 Atentie, ziarist liber, specie pe cale de disparitie! Doneaza! Salveaza o viata, salveaza o […]

Comentează