Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Ca și cum în cer un gazetar…

L-am iubit pe Ion Cupen. De la el, de la Radu Cosașu și de la Ioan Chirilă, m-am deprins a visa că voi fi cândva cronicar sportiv. Cu zece ani în urmă trimiteam texte spre “Poșta Redacției” – și către […]

vineri, 23 mai 2014, 12:52

L-am iubit pe Ion Cupen. De la el, de la Radu Cosașu și de la Ioan Chirilă, m-am deprins a visa că voi fi cândva cronicar sportiv. Cu zece ani în urmă trimiteam texte spre “Poșta Redacției” – și către “Gazetă” și către “ProSport”. Cititorii se bucurau, pe atunci, de luxul acesta. Ion Cupen m-a citit, am aflat cândva, și m-a recomandat către redactorul-șef de atunci al ziarului. Redactorul-șef n-a avut timp să se ocupe. Destinul a făcut să ajung în altă redacție, la capătul Bucureștilor, una găzduită, din mila Providenței, de aceeași clădire cu “ProSport”. Atunci l-am văzut prima dată.

M-a cântărit din spatele ochelarilor săi mari, mi-a strâns mâna, avea o mână mare, ca de luptător, și fără să apuc să îmi dau seama ce se întâmplă m-a îmbrățișat. Mai târziu, într-un amurg, îl țin bine minte, am văzut patru bărbați ducându-l pe brațe pe Ion Cupen. I se făcuse rău la ziar. Era încă de atunci grav bolnav, lua prea mult de la viață, era când lejer, când groaznic de îngândurat, nu se îngrijea, ba chiar se împărtășea din belșug pentru a-și dobândi curajul de a continua. Ne-am împrietenit cumva, în disprețul celor patru decenii dintre noi. O vreme a scris la “Evenimentul zilei”. Îmi dicta textele.

Încercam să le duc întregi spre paginile ziarului, într-un fel de ceremonie pentru care aveam o pasiune aproape religiosă. Conducea o Dacie, m-a invitat acasă, i-am cunoscut soția și pisicile. Nea Johnny era un om bun – unul dintre aceia care ajunsese să aștepte mai mult de la pisic decât de la oameni. N-o uit pe una, indiscutabil neagră, Baghera, despre care Ion Cupen mi-a spus că obișnuiește să sară la jugulară. I-am supraviețuit Bagherei. L-am ascultat atunci pe Nea Johnny povestindu-mi nenumăratele sale aventuri –  era, la bază, burghez, tatăl său își făcuse doctoratul în Belgia, sper că îmi amintesc exact, mi-a spus și de necazul cu Tudor Arghezi, mi-a relatat și o vizită în Coreea de Nord, care încă îl obseda.

M-a îmbiat cu un șpriț. În numele crezului meu în apa plată, insolent, l-am refuzat. Chiar și așa, tot am fost împreună într-un supermarket și am cumpărat două sticle din import. Nu uit: vinul era din Australia, iar asta pe Nea Johnny l-a mirat. A băut singur una, era momentul să-i admit că îi decupez articolele din ziar încă de când eram în ciclul primar. Am văzut o furtună străbătându-l când mi-a povestit cum șefii gazetelor i-au tot cerut, în pas cu vremurile, să-și reducă din semnele scrise. “Cum”, se întreba Nea Johnny, “să mai poți spune ceva în 2.500 de semne?”.

Nu știam răspunsul, nu-l știu nici acum. I-am tăcut. O dată, i s-a greșit numele în ziar. Fusese botezat “Ioan”. Nu era întru totul vina mea, dar am luat-o asupra-mi. M-a sunat să mă certe. Certa blând. În ultimii ani ne vorbeam tot mai rar și mereu din cauza mea – schimbam prea des fusele orare și numerele de telefon. După ce i-a murit soția, era tot mai trist. Îl simțeam despărțindu-se radical de lume, aveam opțiuni politice diferite, dar nu ne-am certat dintr-atât. Ne vorbeam rar pentru că eu eram un dobitoc. În apărarea mea n-am decât naivitatea de a-l fi crezut nemuritor. Ion Cupen își construise  din cuvinte un zid care se surpa. Prăbușirea s-a terminat pe 23 mai, dimineața, în jurul orei 9. Când ne vom reîntîlni, îi voi spune cum a fost ziua aceasta – soarele a continuat să strălucească, era ca și cum în cer un gazetar făcuse din el o metaforă.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

zzz (1 comentarii)  •  24 mai 2014, 9:23

foarte frumos…

constanteanul (2 comentarii)  •  24 mai 2014, 11:10

Dumnezeu sa il odihnească !

parker (3 comentarii)  •  24 mai 2014, 11:55

E bine daca in urma lasi oameni care au ce-si aminti „cu tine”. Nu e putin.

liana (1 comentarii)  •  24 mai 2014, 14:56

Ion Cupen a fost un comentator unic în Romania, de talia lui Blondin, scriitorul francez comentator de rugby. Blondin a creat un stil în scriitura si comentariul sportiv. Ion Cupen avea acea finete a scriiturii care scotea sportul din vulgaritatea înjuraturii si a mirosului de bere si mititei. Vad ca a creat o scoala, si asta este cea mai mare recompensa pentru el, dupa moarte.
Am fost multi ani vecini, l-am revazut dupa ani, distrus de viata, el care cu delicatete l-a primit în casa lui pe Grisha, motanul nostru gris, cînd am plecat altunde…

Freddy RE (2 comentarii)  •  24 mai 2014, 22:56

Andrei dă 110% cam în orice situație. Mai bine pur și simplu nu se poate…

parker (3 comentarii)  •  25 mai 2014, 11:05

Bai nene, (admin sau autor, care-i fi tu) , de ce mai bagi moderare daca nu dai pe-aici cu zilele ?

corvette59 (12 comentarii)  •  28 mai 2014, 23:53

Draga Andrei ,te rog sa-mi ierti misdemeanor-ul de a ma adresa tie la persoana a doua singular,dar virsta mea cred ca ma intituleaza la asa ceva . Sint contemporan cu regretatul Ion Cupen . Am facut cunostinta cu D-sa prin intermediul „SportuluiPopular „.Numai Ioan Chirila ,si asta darorita cartilor sale,statea in ierarhia mea deasupra dinsului. Iti inteleg perfect reprosul si regretul ca n-ai petrecut mai multe momente cu dinsul .E in natura umana sa te simti vinovat cind cineva drag pleaca pentru totdeauna,iar tu n-ai petrecut mai mult timp cu ei desi aveai cum . Cind eram elev la liceu diriginta mea spunea- spune-mi ce invatator ai avut ca sa-ti spun cit valorezi -si avea perfecta dreptate .Fructele marului sint cu atit mai bune cu cit altoiul folosit e mai de calitate !Si merii padureti fac fructe,ba unele chiar acceptabile ,dar …

Ca și cum în cer un gazetar… | Andrei Crăciun (45 comentarii)  •  8 iunie 2014, 9:51

[…] publicat și în “Gazeta Sporturilor” la 23 mai […]

Comentează