Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Anglo-non-englez-avansat

Patru echipe englezești în două finale europene înseamnă altceva decât ar fi de crezut și s-a crezut mult timp.

Permalink to Anglo-non-englez-avansat
joi, 30 mai 2019, 9:59

Astfel, pe vremea când fotbalul era un joc orșenesc, județean și național, finalele internaționale erau exact asta: finale inter-naționale. Liverpool juca finala cu Borusia Monchendgladach și asta însemna Anglia contra Germania. În 2019, patru finaliste engleze înseamnă nici o echipă englezească sau, altfel spus, mult sub 11 englezi în teren.

Sâmbătă, Liverpool – Tottenham e un meci de Premier League și o finală multinațională. Singura consolare a tradiției e că și la Liverpool și la Tottenham grefa străină a fost altoită pe platforma a doua mari instituții englezești. City și Chelsea sunt, din acest punct de vedere, două fabricații complete. Problema e că toate aceste observații nu sunt altceva decât suma unei numărători la biroul de control pașapoarte. Liverpool-Tottenham și antecedentele acestei finale cer cu totul altceva.

În primul rând, observația după care cel mai important import al acestor două cluburi de import sunt antrenorii – celula nervoasă. Chiar înainte să fi dat o câștigătoare finala Liverpool-Tottenham a câștigat supremația europeană. Căci Pocchetino și Klopp au scos din joc fotbalul heliocentric aflat la putere – fotbalul organizat sumar în jurul lui Messi sau Ronaldo.

În fond, Tottenham și, mai ales, Liverpool au jucat secvența decisivă a semifinalelor fără soliștii Kane și Salah. Adică, în postură de scheme abstracte, populate cu semi-anonimi polivalenți, de la Llorente la Wijnaldom, Origi și Cissoko. I-am văzut, deci, pe Klopp și Pocchetino jucând prin intemediari fideli. Ajax și Barcelona au căzut victime din motiv de imaturitate sau absență tactică.

Înțelesul istoric al finalei Tottenham-Liverpool nu ține de Anglia, ci de succesiunea sistemelor. Formula Barcelona a fost depășită de sistemele lui Klopp și Pocchetino. Amândouă, surori de atletică infernală fără centru și soliști. Așadar, afișul înșală. Lăsând la o parte umbrele istorice, nimic englezesc în finala englezească de la Madrid. Dar totul foarte avansat.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Bálincz Milkósy Enikő (1 comentarii)  •  30 mai 2019, 12:30

Numerele castigatoarele la loto vor fi si de asta data 4, 44, 42, 41, 40 si 44. Cine le joaca pe astea o dat lovitura.

Stef (1 comentarii)  •  30 mai 2019, 13:59

Wijnaldom = Winjaldum Cissoko = Sissoko

Durden (33 comentarii)  •  30 mai 2019, 16:26

Nu inteleg de ce se insista pe nr. de englezi de la aceste 4 echipe. De parca nu ar fi aceeasi situatie la orice club mare din lume! De parca real si barca put de spanioli, psg de francezi etc. Penibil...

Adrian Prioteasa (1 comentarii)  •  30 mai 2019, 21:44

Stiti ce e dezamagitor? Nu ce scrieti aici .Sau cum scrieti. Ci ca v-ati murdarit condeiul in hahaiala groasa a lui Basescu si ca v-ati supralicitat conditia la Bruxelles.dar nici Anderlecht nu mai e ce a fost odata.

Liviu 12 (6 comentarii)  •  30 mai 2019, 23:30

@ Durden.... asistam mereu la acelasi cliseu obosit. Toate echipele meri castiga cu straini, Milanul lui Sacchi avea cei mai buni olandezi, spaniolii si italieni jucau pe vremuri cu argentinieni si brazilieni, in vreme ce englezii jucau cu scotieni si irlandezi....da, e totuna, nu? Interul lui Moratti si Realul lui Sanz au deschis nebunia cu cate 7-8 straini in echipa acum 20 de ani.... asta imediat dupa Legea Bosman. Nu englezii! Interul castiga acum 9 ani CL cu un singur italian in echipa in finala, si ala intrat in min. 91!, si totusi auzeam numai de tactica italieneasca! Vezi, asta inseamna cliseu! Toti castiga cu straini, dar numai la englezi e valabil. Hai sa mai dau un cliseu... Atentie! Nemtii ii bat pe englezi pe unde ii prind! Da? Pai hai sa vedem. In cupele europene, de cand s-au infiintat ele, adica din 1955 (Nu discut despre Mitropa anilor 30, unde nici englezii si nici nemtii nu participau), in dueluri directe, finale sau duble manse, scorul e de 68 - 35 pt. Englezi!!! Si ca sa nu sara unii sa discute despre bani si straini, le spun ca pana in 1985 (cand s-a decis suspendarea de 5 ani a englezilor in Europa) scorul era de 47-17!

Toader (36 comentarii)  •  31 mai 2019, 10:31

Noul sistem este foarte bun, pt cei ce spală bani prin pariuri, lasă loc pt orice rezultat. Aș fi curios dacă vedeți vreo legătură, vinovată, plănuită, între Brexit și semifinalele pur sânge englez.

motanul incaltat (19 comentarii)  •  2 iunie 2019, 19:20

Delirezi in mod crunt.... Semi-anonimi.... Eu cred ca toata planeta a auzit de Lloris sau Origi care are doar 24 de ani si nimeni dar absolut nimeni de Man, Coman, Ianis Hagi....Apropo Origi mai joaca si prin nationala Belgiei aia care a terminat dintr-o mare greseala pe 3---trebuia pe 1--- iar ailanti de la noi nici nu viseaza sa se califice la un turneu final in viata lor.. Lasa-te de comentari sportive si vinde gogosi.....Ar fi mai bine pt toata lumea.

?????? (37 comentarii)  •  3 iunie 2019, 9:26

@Cum ați comenta domnule Traian Ungureanu că în divizia B (de la Băsescu) vor juca Dunărea Călărași și Concordia Chiajna, iar în politică, Traian Băsescu a ajuns la coada clasamentului electoral, ?

Arpad (3 comentarii)  •  10 iunie 2019, 16:35

Echipele anilor 60 70, 80 se mai puteau identifica cu orasele pe care le reprezentau chiar daca aveau in randurile lor jucatori straini (dar max. 3, ca sa fie clar ! Chiar Milanul a vut initial 3 olandezi dar restul erau 8 italieni de superclasa). Astazi echipele europene, fie britanice, fie continentale sunt perfect interșanjabile (a se scuza neologismul). Urme fine de "spirit local" se mai gasesc la Barca, Bayern sau Real dar depinde de echipa zilei. In general in Champions League joaca ca. 50% africani , 30% latino-americani, ceva asiatici si cativa europeni. Situatia asta o prefigureaza pe cea a Europei in general. La mai mare !

marian (1 comentarii)  •  30 iunie 2019, 12:25

foarte slab editorial , o chinuiala de cuvinte alambicate ........lumea se schimba ......schimbati va si voi ziaristi de presa scrisa .....

Comentează