Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Ciudat: în sport e voie să câștigi!

Într-o epocă în care votul popular e nesocotit de politicieni care știu mai bine, sportul dă, încă, drept la victorii venite de jos în sus sau din exterior.

Permalink to Ciudat: în sport e voie să câștigi!
vineri, 3 februarie 2017, 9:09

În sfârșit, e clar la ce e bun sportul! Mult timp s-a crezut că datul cu crosa și padela, lovitura din voleu și alte ocupații sportive fac bine la mușchi și previn fumatul. Nu e rău, dar, cu asemenea definiție, sportul s-a îndepărtat treptat de rosturile lui uitate. Ca să punctăm cât mai repede: rostul sportului e garda bunului simț. Asta vrea să spună, că atât cât mai are voie, sportul lasă lucrurile să se așeze așa cum vor ele. Fără ajutor din afară, fără mode, interdicții și alte impresii sau deformări. Când e lăsat de capul lui, sportul face dreptate valorii. Avem dovezi recente.

Ce leagă, oare, victoria unui tenisman de 35 de ani la Melbourne și invazia a două echipe de amatori, Sutton și Lincoln, în turul cinci al Cupei Angliei? În ambele cazuri, e vorba de capacitatea unică a sportului de a sfida și de a da drept de izbândă celor de jos sau din afară.

Federer e un clasic așezat în muzeu. Sutton e o stație de tren, cu teren și echipă lângă gară. Lincoln o colegă de mersul trenurilor și campionat prin parcuri. La un loc, trei outsideri de rang diferit și niciun favorit. Federer câștigător al Openului australian și două rable în sferturile Cupei Angliei au ceva mai mult decât nescontat: un aer de revoltă în fața uzanțelor care dau mereu atenție și lauri figurilor cu cotă. Iar cea mai importantă calitate  a acestor răsturnări e că rămân în picioare.

Într-o epocă în care votul popular e nesocotit de politicieni care știu mai bine, sportul dă, încă, drept la victorii venite de jos în sus sau din exterior. Altfel spus, după mersul lumii în care trăim, Federer, Sutton și Lincoln ar fi trebuit contestați, insultați și, în cele din urmă, deposedați de victorie. Ar fi fost prea mult? Deloc, într-o lume în care alegătorii americani și britanici sunt puși la zid pentru că au câștigat și au impus rezultatul greșit. Deocamdată, în sport așa ceva e, încă, permis. Deși nu e clar pentru cât timp! Abia dacă au trecut câteva luni de când, în Anglia, organizatorii unei cupe școlare la fotbal au decis să nu publice rezultatele meciurilor. În înțelepciunea lor terapeutică, organizatorii au decis că asta ar putea fi de nesuportat, ba chiar traumatic, pentru învinși.

Așadar, cât mai e timp, merită să ne îndopăm cu sport. Nu-s multe alte locuri în care victoriile au voie să meargă până la capăt. În sport, e voie să câștigi. Sună ciudat, nu?

Comentarii (1)Adaugă comentariu

Anonim (61 comentarii)  •  5 februarie 2017, 9:27

Felicitari, ati redactat un articol in care n-ati facut nicio aluzie politica! Cupa Angliei este o competitie de poveste, cu o atmosfera pe care n-o regasesti prin alte parti! In privinta atractivitatii Cupei pentru cluburile mici, aproape la fel stau lucrurile in Franta, unde, de exemplu, echipa de pe ultimul loc din Ligue 2 a eliminat un club legendar al "Hexagonului", Saint -Etienne! A. Cat despre Federer, se face multa tevatura pe seama varstei sale; doar cei tineri (si aroganti/lipsiti de discernamant) si cronicarii care n-au dat in viata lor in vreo minge pot afirma ca la aceasta varsta (aproape 36 ani) nu poti face fata unora de pana la 30 ani! Fara vreo accidentare, Federer poate face fata cu brio pana la 40 ani oricarui adversar, mai ales ca stie cat sa alerge pentru a castiga o minge; tendinta de a scurta schimburile duce si la aparitia greselilor nefortate!

Comentează