Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Analfabetism

Democratizarea practicată de FIFA și de UEFA distruge fotbalul. Priviți meciurile interțări și vă veți convinge!

Permalink to Analfabetism
joi, 17 noiembrie 2016, 11:52

Fotbalul internațional și muzica din lift se bat pe titlul mondial la plictis. Meciurile din calificările pentru Mondiale și Europene curg fără istorie și sunt urmate de turnee finale din ce în ce mai asemănătoare cu grupele de calificare. E greu de crezut azi, dar au existat vremuri nu tocmai îndepărtate când fotbalul internațional conta. Când nu era nevoie să scurmi în mormanul de meciulețe internaționale ca să dai de fotbal adevărat. Da, au existat vremuri în care naționalele făceau meciuri pasionante. Asta a fost. Astăzi, toată lumea așteaptă să treacă săptămâna de calificări ca să poată vedea marile hituri din Champions League, Premier League, La Liga și Bundesliga. Vreți surprize, calitate, suferință și dor de revanșă? Contați pe Stoke și Real Sociedad, Burnley și Hoffenheim.

Perindarea internațională a naționalelor nu mai e competitivă, nu mai dă valoare, nu mai scrie și nu mai schimbă mersul fotbalului. Din două motive: pentru că naționalele sunt mult mai slabe decât cluburile și pentru că aceleași naționale urcă pe scenă fără examen. Oare trebuia să ne zvânte Polonia ca să ajungem la întrebarea: de ce jucăm laolaltă cu Malta, Slovenia, Anglia, Bulgaria și Finlanda într-o competiție la care participă Germania, Spania, Italia, Portugalia și Franța? Întrebarea e la ea acasă pentru aproape toate echipele care umplu calificările. A devenit prea ușor să spui ce naționale sunt încă legate de fotbal. Sunt patru sau cinci. Mai precis sunt trei și, până la urmă, rămân două. Aceleași două: Germania și Spania. Cu alte cuvinte, se joacă mult fotbal și degeaba.

Democratizarea promovată de FIFA și UEFA e o neghiobie. Și nici măcar atât. Pentru că multiplicarea meciurilor-rebut nu vine, de fapt, din dorința de a lărgi și răspândi. Dedesubt stă un calcul politic: mai multe federații scoase la păscut prin Europa, mai multe voturi. Și unul comercial: prin iarmarocul lărgit circulă mai multă reclamă și bani. E destul pentru a genera ceva ce se numește, în economie, inflație. Valori multe și fără acoperire. Fotbalul internațional a ajuns o ocupație paralelă, un zgomot de fundal întrerupt rareori de un refren descifrabil.

Ce se poate face? Evident, nimic. Mașinăria e prea vastă. Dar dacă ar fi ceva de hotărât, atunci ar trebui lucrat ca în alte sporturi. Cu grupe valorice, capi de serie și play-off-uri. Avem o divizie europeană A rarefiată, o divizie B copioasă și un C încă mai mănos. E timpul să lucrăm pe litere. Altfel, ne paște analfabetismul.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Carol (11 comentarii)  •  17 noiembrie 2016, 13:19

Exact asta traim de ani buni,cam de cand nu prea ne-am mai cal;ificat la mondiale.Aceste preliminarii ucid fotbalul.Si asa numarul din ce in ce mai crescut al competitiilor interne a sufocat parca agenda fotbalistica dintr-o data pauza doua saptamani ca sa vezi un kitsch de meci presarat cu ghiolbanisme din partea peluzei si declaratii demne de Bula dupa partida...La finalul acestei pauze nedorite trecem din nou pe repede inainte cu zeci de meciuri pe saptamana ajungand pana acolo incat sa nu te mai intereseze nici macar partidele echipelor favorite.Eu la Milan nu m-am mai uitat de cativa ani desi este echipa copilariei,Liverpool inca rezista nu ma uit la rezultatele de moment sau la locuyl in clasament atmosfera de pe Anfield jocul spectacol,traditia ma fac sa nu pierd aproape nici un meci.In rest lasam sa treaca Real-Barca,Man Utd -Man City ca si cum ar fi niste Chiajna - Voluntari tocmai pentru ca suntem efectiv bombardati cu fotbal si nu mai percepem diferentele deci interesul se prabuseste.Daca ar fi sa scot ceva din aceasta agenda as scoate aceste preliminarii pt CE si CM....Multe echipe inainte era URSS si Jugoslavia deci doua tari,acum in locul lor sunt 12 (6+6) ... La ce bun ? E un fel de Eurovision sau ce ?

FYRY (10 comentarii)  •  17 noiembrie 2016, 13:59

touche...!

Thernandier (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2016, 15:42

Subscriu cu totul... Acum s-au terminat, de maine incep lucrurile serioase, iar pana la primavara am scapat de supliciul pauzelor pentru meciuri de calificare.

Anonim (61 comentarii)  •  17 noiembrie 2016, 16:00

Domnule TRU, exagerati! Nu-s numai 2 "nationalele" care joaca efectiv fotbal; la cele doua exemple as adauga Franta, Portugalia, Croatia, Polonia, Danemarca, Bosnia, echipe nationale cel putin la fel de competitive ca propriile campionate interne! Nu neg ca ne incearca dorul de competitiile interne, dar nu numai din motive ce tin de valoare, de modul de exprimare in teren, ci si de ocuparea timpului liber: concret, cei lipsiti de mijloacele necesare sa plece la munte in weekend sau de interes in a iesi prin cluburi pot avea doar greutatea alegerii in privinta partidelor transmise de canalele de televiziune! O oferta mai mare de meciuri inseamna si multiple variante de pariere, pentru altii! A.

JFM (5 comentarii)  •  18 noiembrie 2016, 5:44

S-a instalat deja suprasaturatia,mai am un pic si voi renunta sa ma mai uit si la marile "clasice" din Europa,nu mai incape,nu mai suport,prea mult fotbal

Golombioschi Ilie (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2016, 7:50

Solutia, Campionat Mondial, anual, structurat in sistem divizionar, divizia A ..16 echipe, B 4 serii de 16 echipe, C 16 serii cu restul echipelor tarilor participante la nivel mondial.

Comentează