66 plus 50
Poveste despre cum era fotbalul odinioară. Mai ales fotbalul englez, al lui Bobby şi Jackie Charlton

Fotbalul a apărut în alb-negru. Până în 1966, o preistorie legendară a ținut fotbalul în spațiile mici ale șuetei sau l-a lăsat să o ia razna în povești cu șuteuri care omoară portari și portari care zboară din bară în bară. În 1966, a apărut imaginea. Primele Mondiale televizate au născut fotbalul pe care îl cunoaştem. Sau credem că îl cunoaștem. Sau l-am uitat. Sau toate la un loc. Confuzia e obligatorie. În fond, 4 din cei 8 supraviețuitori ai Angliei campioană mondială au Alzheimer. Nu mai știu.
Jackie Charlton e mai bine. Perioadele în care uită sunt mai rare. Frate-său, Bobby, stă cel mai bine, dar când vorbește are un tremur de cap și o tristețe în ochi de găsit doar la pustnici și la scandinavii bătrâni. Dar lumea ar trebui să știe câteva din lucrurile care făceau fotbalul acum 50 de ani. De pildă, că se putea intra pe Wembley, la un meci de cupă mondială, cu bilete cumpărate pe loc, la casele stadionului.
Mergem diseară la Wembley? Se joacă Anglia-Argentina și luăm bilete la stadion. Ar mai fi de spus că Bobby Moore (foto), căpitanul Angliei campioane, a urcat treptele pentru a primi Cupa de la Regină, de la Regina care domnește și azi. Așa cum s-a văzut la tv, Moore s-a emoționat și și-a șters insistent podul palmelor pe şort. Nu voia să păteze mănușile reginei.
După ceremonie, la vestiar Moore a anunțat că echipa e premiată de Federație cu 22.000 de lire. Moore a cerut un vot și toți au votat cum să împartă premiul. Nu la 11 cum cerea Federația, ci la 22, pentru că lotul avea 22 de oameni. 1.000 de lire de cap, adică 20.000-30.000 în banii de azi. Adică una zi de salariu pentru Cutărinho de la Chelsea sau City. După vot, Sir Alf Ramsey, antrenorul operat de emoții, le-a comunicat că Well done, gentlemen! Și că a doua zi au zi liberă. După o săptămână, Roger Hunt s-a întors la Liverpool. Bill Shankley îl aștepta la gară cu un anunț important: Roger, vine partea grea! Jucăm cu Arsenal în prima etapă! De altfel, toată lumea s-a întors acasă cu trenul. Clasa a doua. Era mai ieftin și așa erau învățați de părinții lor muncitori și rareori mici funcționari. În următorii 50 de ani, nu s-a schimabt mare lucru. Banks vorbește ca un vecin cumsecade. Hurst se duce săptămânal la meci și se înclină modest când e aplaudat. Asta e tot. Asta a fost tot.