Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Bartomeu – paznic de elită

Arsenal-Barcelona a început cu un handicap bine-venit. Jose Maria Bartomeu, președintele Barcelonei, a tratat presa engleză cu un interviu de pătrundere ceva mai subtilă decât o pasă tăiată de Iniesta. Bartomeu a înțeles de cine trebuie să își protejeze clubul. […]

Permalink to Bartomeu – paznic de elită
joi, 25 februarie 2016, 10:54

Arsenal-Barcelona a început cu un handicap bine-venit. Jose Maria Bartomeu, președintele Barcelonei, a tratat presa engleză cu un interviu de pătrundere ceva mai subtilă decât o pasă tăiată de Iniesta. Bartomeu a înțeles de cine trebuie să își protejeze clubul. Cea mai aparent aiuritoare observație a lui Bartomeu privește marele adversar al Barcelonei. Cine să fie, dacă așa ceva s-a născut? Real? Să mai glumim o dată. Atletico sau Bayern? Să nu persistăm în categoria greșită. Marele adversar – spune Bartomeu – nu e un club. E Premier League.

Bartomeu e un excelent manager-om de afaceri și știe că modelul Barcelona e condus pe final de meci de modelul Premier League. Mai simplu spus, Barcelona și, în genere, cluburile continentale sunt echivalentul unei Regii de stat. Premier League e o companie privată. Cifrele sunt dramatice. Premier League înoată în bani, dar înoată foarte fair play. Anul viitor, 20 de echipe vor împărți aproape 3 miliarde de lire. Raportul între vârf și subsol e decent: 1,5 la 1. În Spania, raportul e 11,5 la 1. Consecința e că ultima clasată din Premier League se alege, în nimicnicia ei, cu 100 milioane lire pe sezon. De aici, diferența.

La Liga produce dominație, Premier League produce competiție. Leicester, echipa care dormea acum un an pe ultimul loc, e parte a demonstrației. Leicester poate pierde titlul, dar nu poate cădea sub primele patru echipe. Partea mai neplăcută a demonstrației poate fi povestită de Van Gaal. Un antrenor sobru și disciplinat, Van Gaal a fost dat peste cap, cu ManU cu tot, de suflul ostil al unui campionat în care nimeni nu se teme de nimeni. Mourinho poate spune, postum, aceeași poveste. Guardiola se va izbi de ea de la primul meci.

Deocamdată, Barcelona poate privi liniștită la ferocitatea internă a fotbalului englez. Dar Bartomeu nu se înșală. Aspiratorul englez lucrează. Salariile monumentale și șansa solidă de a juca la un club englez care se face de râs, dar participă la Liga Campionilor sunt un magnet. Cine știe să joace și fotbal, și financiar e un om făcut. Până nu demult, dl. profesor Drogba își învăța colegii năpădiți de bogăție cum să reziste cu mintea întreagă în fața muntelui de bani. După escapade de zece mii de lire pe noapte, Boateng, fostul om al lui Tottenham, și-l aduce aminte cu regret. Bartomeu are o echipă de jucători maturi și, tocmai din acest motiv, stă cu ochii pe ei.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

fulk_nera (1 comentarii)  •  26 februarie 2016, 0:05

cu tot muntele de bani si competitia din Premier League, Barcelona se sterge *** cu cele mai tari echipe de acolo si cred ca situatia se va mentine mult si bine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

splendini (3 comentarii)  •  26 februarie 2016, 7:07

Usor off topic: Uefa a publicat cifrele privind nr de km alergati in fiecare meci de jucatori in ultimii ani. Messi si jucatorii din La liga alearga semnificativ MAI PUTIN decit cei din restul tarilor importante. Banii din Premier League sint importanti, dar echipele englezesti vor cistiga mai multe trofee in Europa cind vor invata sa stea in teren si sa nu-si mai rupa picioarele 90 de minute de 3 ori/saptamana.

Anonim (61 comentarii)  •  27 februarie 2016, 13:46

De realitatile campionatului englez s-au convins si alti antrenori decat cei citati, printre care i-as mentiona pe Mancini si pe Pellegrini; Klopp invata acvum sa se adapteze la rigorile PL, iar Guardiola va suferi socul vietii, dupa cel de a nu se fi impus (inca) in Europa cu clubul bavarez! Mourinho n-a plecat din campionatul englez (stim ca revine in curand) si detine reteta succesului, insa doi-trei tradatori au "lucrat" eficient pentru a-i submina autoritatea si performantele! In fine, nu v-ati convins ca fanii Barcelonei detin adevarul absolut, mai ales cei din Romania? A.

Niculae Moromete (4 comentarii)  •  1 martie 2016, 20:17

Ai surprins si ne-ai propus o trasatura fundamentala a diferentei dintre reteta succesului anglo saxon si cea a succesului latin. Unii au scris Magna Carta, ceilalti s-au ocupat cu Inchizitia. Este interesant cum liberalismul antreprenorial englez nu se sfieste sa-si arate explicit eficienta si continua sa redistribuie valori materiale, la atatea sute de ani de la descoperirea Americilor de catre spanioli.

Comentează