Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

K.O. de bun-simț

Tyson Fury este un catolic cu păreri foarte neortodoxe despre lume şi despre viaţă

Permalink to K.O. de bun-simț
joi, 10 decembrie 2015, 9:55

O impresie greșită spune că, între altele, diferența între o țară și un boxer ține de viteza knock out-ului. Țara cade mai greu. Pînă la apariția lui Tyson Fury existau unele bănuieli contrare. După triumful lui Fury, avem confirmarea: pumnii care i-au adus titlul mondial lui Fury sînt o compresă cu mușețel în comparație cu barosul care a pus jos libertatea bunului simț în Anglia.

Totul a început cu o serie de cugetări smulse din gura lui Fury de ziariști care, după un obicei tot mai cretin și mai răspîndit, vor să se asigure că intervievatul corespunde normelor de conformism în vigoare. Fury nu corespunde. După propriile declarații, Fury detestă homosexualii și pedofilii și crede că femeile sînt la locul lor în bucătărie și în pat (ordinea e negociabilă). Scandalos, nu? Deloc. Singura întrebare normală în acest caz e: ce au toate astea cu Vladimir Kliciko? Pînă la urmă, ziariștii au ajuns să îl intervieveze pe Fury pentru că a cîștigat în fața lui Kliciko, nu pentru părerile lui în materie de sex și gătit. Ar fi totuși de remarcat că Fury nu se face vinovat de oroarea supremă care ar fi plasat homosexualii în bucătărie.

Tyson Fury a fost reomologat. Nu mai avem în față un campion mondial, ci un paria. Un primitiv care trebuie lapidat public. Presa cere să fie scos de pe lista de candidați la titlul de cel mai bun sportiv britanic al anului. O petiție on line a strîns 80.000 semnături furioase care cer același lucru. Apropo, cine vrea să afle ce părere are lumea despre Fury trebuie să organizeze un referendum, nu o petiție. Rezultatul nu-i va mulțumi pe gardienii autodeclarați ai moralei publice.

Tyson Fury e un țigan fără rușine. Îi place s-o spună mereu și nu se ferește de neamul lui. Fury s-a născut la Manchester, vine dintr-o familie de țigani irlandezi care boxau prin parcări fără mănuși și pe bani, e catolic practicant și se prezintă peste tot însoțit de titulatura preferată: Gipsy King. Și mai departe? Și mai departe, nimic. Opiniile lui Fury ar fi contat dacă omul ar fi muncit în costum și cravată ca parlamentar, ministru sau judecător. Adevărul vizibil e că Fury muncește în chiloți pe ring. Fury e bun la meseria lui, dar asta nu mai e de ajuns. Mai nou, calitatea profesională trebuie confirmată de marii preoți ai presei. Așa ne-am ales cu obligația de a lua în seamă și a aplauda ce cred Bono despre Irak și Madonna despre climă. Și tot așa am ajuns la final de meci, cu bunul simț la podea. Numărătoarea poate trece de 80.000. Nu mai ajută.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Silviu Dumitru (1 comentarii)  •  10 decembrie 2015, 10:10

Bine spus!

dan (11 comentarii)  •  10 decembrie 2015, 10:35

Unii spun ca in comunism nu aveai voie sa vorbesti. Eu cred ca acum este mai mare „dictatura”, trebuie sa iubesti pe toata lumea si nu mai ai voie sa-ti exprimi vreo parere personala ca iti sar in cap toti. Aceea este parerea lui Fury, asta e si punct. Bravo lui!

FYRY (10 comentarii)  •  10 decembrie 2015, 11:13

tru

Cineva (7 comentarii)  •  10 decembrie 2015, 12:02

De ce trebuie blamat ca este impotriva pedofililor? N-are dreptate in privinta femeilor, care sunt exceptionale in postura de dascali, medici si in asistenta sociala. C.

Akbar (2 comentarii)  •  10 decembrie 2015, 13:14

Povestea lui seamana cu cea a tiganului interpretat de Brad Pitt in filmul lui Guy Ritchie – Locks, Stocks and Barells. Tot tigan, tot boxer, tot liber in exprimare si atitudine.

Cristian (1 comentarii)  •  10 decembrie 2015, 15:13

Un punct de vedere foarte just! Poate unii bagatelizeaza subiectul, dar dupa mine, este expresia crizei actuale a Occidentului!

der_grosse (8 comentarii)  •  10 decembrie 2015, 15:18

exact dupa acelasi criteriu ar trebui sa NU ne mai pierdem timpul cu declaratiile imbecile date cu limba de lemn dupa meci de alde chipciripciu, budescu, ionescu, popescu, nullescu.

emg (6 comentarii)  •  10 decembrie 2015, 20:23

„Political correctness is a doctrine, fostered by a delusional, illogical minority and rapidly promoted by an unscrupulous mainstream media, which holds forth the proposition that it is entirely possible to pick up a piece of shit by the clean end. „

Bubucul (5 comentarii)  •  11 decembrie 2015, 1:01

De-acord cu dvs.! Presa, în mare parte, mai degrabă dezinformează, decât își face datoria.

Cineva (7 comentarii)  •  12 decembrie 2015, 9:40

Dar, continuand ideea anterior expusa, femeile pot fi dezastruoase in politica si in justitie, cum s-a si dovedit in trecutul recent in tara noastra, dupa cum prea bine stie titularul blogului. Exceptiile sunt pentru altii, adica ma refer la finlandezi, lituanieni si croati. C.

Comentează