Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Singurul reproș

Cupa Mondială la rugby a avut de toate. Drame, surprize, meciuri de calitate. Dar durează prea puţin?

Permalink to Singurul reproș
joi, 22 octombrie 2015, 12:04

În concluzie: Cupa Mondială la rugby e cel mai frumos turneu, campionat, cupă, olimpiadă, mondiale și ce s-a mai organizat vreodată în sport, de la canoe la aikido. Singura comparație vine de la neuitabilele Mondiale de fotbal 1970, cu Brazilia perfectă și Italia-Germania 4-3, plus Beckenbauer libero cu mîna dreaptă în atele. În rest, greu de găsit densitate valorică asemănătoare. Mai întîi pentru că meciurile de atrocitate și calitate maximă au început din grupe și au continuat fără întrerupere.

Apoi, fiindcă nu au existat nechemați. Japonia a venit lansată și a dat cu Africa de Sud de pereții din Nord. Georgia și Italia au stat în picioare. Samoa e genul de echipă pe care nu ți-o dorești dacă vrei să termini fizic și moral întreg. România a cîștigat un meci de pomină. Argentina, pe care naivii o cred marginală, poate ajunge în finală. În plus, Anglia, supraputere clasică, a ieșit din grupe, acasă, pe Twickenham și nimeni n-a dat foc stadionului. Pentru umilința finală a sportului dominat de circumstanțe locale, cele patru semifinaliste vin din altă lume: din Sud.

În rugby, emisfera sudică și emisfera nordică duc un război etern. Sudul a distrus Nordul în propria lui cetate, demonstrînd că rugby-ul nu ține cont de geo-nepotism. Singura decepție a fost Franța, dar și aici Mondialele au ieșit învingătoare. Franța a repetat la Londra ce știe să facă acasă, din 1789 încoace. Rebeliune și război civil. Leit sindicatele care au fugărit conducerea Air France, naționala lui Saint Andre a prilejuit Noii Zeelande un joc aproape perfect. Pe locul ocupat odinioară de Franța s-a așezat un taifun emoțional scăpărător și ireversibil: Argentina.

Dar calitatea supremă a Cupei Mondiale vine din dramă și durere înghițită demn. După Anglia, distrusă de o decizie de ultim minut a propriului căpitan, a venit rîndul Scoției. Scoția a fost la cîteva zeci de secunde de victoria cu Australia. O decizie de arbitraj fatală a dat Australiei o lovitură de pedeapsă și calificarea în semifinale. Furt? În termeni fotbalistici, da. Însă regulamentul de rugby dă, la limită, dreptate arbitrului. O decizie vădit aspră și geamănă cu nedreptatea a trebuit acceptată pentru că are temei. Scoțienii au ajuns la vestiar în lacrimi. Dar n-au scos un sunet indecent. Asta e tot.

Ba nu. A apărut un reproș. Unul singur. După 33 de jucători dispăruți de la Mondiale (unii recuperabili), tot mai mulți cred că o lună și jumătate nu e de ajuns. Nu poți juca 4 meciuri consecutive în regim de finală (cazul galezilor). Osul și mușchiul cedează, oricîte băi de gheață faci după meci. Și, oricum, ceva bun merită mai mult timp.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Cineva (7 comentarii)  •  22 octombrie 2015, 19:03

Rugby-ul vazut in UK a fost si este sublim, dar a cere pentru o astfel de competitie mai mult decat 6 saptamani ar fi absurd si nedrept (pentru ca ar eclipsa alte competitii care s-ar disputa simultan). Nicio competitie mondiala nu dureaza atat, iar Jocurile Olimpice si C.M de fotbal regrupeaza mult mai multe ramuri, in primul caz, si, desigur, mai multe echipe, in al doilea caz. O solutie ar fi o competitie cu 16 echipe, caci Namibia, Uruguay, Canada si chiar SUA nu sunt cine stie ce nume in domeniu si rezultatele o dovedesc. Apoi, Oceania are cam multe echipe, daca ne raportam la orice altceva (suprafata, populatie etc.) decat la valoarea atestata de ranking-ul mondial.
In fine, Europa a pierdut disputa cu emisfera australa, insa Scotia, Irlanda si chiar Tara Galilor meritau o soarta mai buna. C.

Andrei (1 comentarii)  •  22 octombrie 2015, 20:56

Ar trebui sa dureze mai mult, dar mai mult ar insemna si o diluare a starii de cupa mondiala. Cupa Mondiala la rugby e problematica…, dar e de o mare frumusete sportiva si World Rugby va gasi, sper, variante pentru a pastra acest sport? in marginile ideii care l-a nascut.

Maxentiu (26 comentarii)  •  23 octombrie 2015, 0:20

In anii ’90, cind am inceput sa descopar rugby-ul, datorita transmisiunilor TVR din turneul celor 5 natiuni (si comentariului excelent al lui Ninel Todan), era un singur lucru care ma enerva teribil la acest sport: meciurile durau doar 80 de minute. Obisnuit fiind cu fotbalul, aveam senzatia ca lipseste ceva din fiecare meci, ca eram privat de 10 minute de spectacol. Intre timp, am invatat sa ma bucur de fiecare minut atunci cind privesc un meci de rugby, chiar si de secundele in care jocul e oprit sau in care camerele ofera cadre din tribune, am inteles ce efort fantastic presupun 80 de minute de rugby si am ajuns la concluzia ca meciurile dureaza exact atit cit trebuie. La fel gindesc si in legatura cu Cupa Mondiala. Desi o parte din mine ar vrea o competitie cu meciuri in fiecare zi si care sa nu se termine niciodata, gasesc ca formatul actual asigura un echilibru ideal intre numarul echipelor participante (nimeni n-a venit nechemat, cum bine ati observat, fiecare a avut ceva de oferit), numarul partidelor disputate si numarul zilelor de pauza dintre meciuri (pe care, apropo, le umplu cu revederea unor meciuri de la Cupele precedente si de la meciurile test din ultimii doi ani).

GOGOBERIDZE (8 comentarii)  •  23 octombrie 2015, 16:32

Ce ghinion sa apara aceasta echipa -Noua Zeelanda- intr-o forma nemaivazuta tocmai cand cele patru echipe insulare prezentau cele mai bune formule cu sanse reale la titlu.Data viitoare Japonia va da mult de lucru echipelor cu pretentii la titlu si asta face si mai frumos acest joc!

Comentează